Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: ucenik tjedna

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno ucenik tjedna

bira se petkom javnim glasanjem svih ucenika u razredu (2. razred OS), a u konkurenciju ulaze svi ucenici koji u danom tjednu nisu dobili niti jedan "negativan zig" (negativan zig se dobiva ako tijekom jednog prijepodneva ili poslijepodneva skupis tri ili vise "opomena" (opomene se dobivaju za krsenje razrednog ustava, npr. tucu, "deranje", trcanja po razredu, pricanje za vrijeme sata i sl.). iduci tjedan na zidu je izvjesena fotografija izabranog ucenika.

komentari mog djeteta:

- htio sam glasati za K (jednu djevojcicu), ali bi svi decki poludili na mene ako bi cura dobila najvise glasova
    - mama, zasto se bira ucenik tjedna? znam zasto se bira - da bi uciteljica xz mogla "prijetiti" losim ucenicima da nikad nece postati ucenici tjedna
    - bojim se da nikad necu biti izabran za ucenika tjedna jer oni koji su moji prijatelji imaju i druge prijatelje za koje ce glasati

ima li u razredima vase djece slicnih projekata?

sto je pedagosko u ovom pristupu (iskreno pitam jer s mog gledista vidim samo promicanja jeftinog populizma i odmak od odgoja prema, mislim da cak i neefikasnom, discipliniranju)?

ne mogu si pomoci, ali svaki put kad se sjetim "ucenika tjedna" pomislim na "djelatnika tjedna" iz americkih restorana brzom hranom

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

za moju bi to bila kontraproduktivna metoda i trudila bi se da nikada ne dospije na tu listu.
    umrla bi od sramote da joj tako zalijepe sliku pa makar i s dobrom konotacijom.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

uh, kanga, apsolutno dijelim tvoje nedoumice i asocijacije. u larino razredu je uciteljica iz boravka isto to lani forsirala. lani su to bili prvasici. to je u prvom polugodistu, kad jos nema ocjena, bio najveci stres: hoce li me uopce nominirati, a ako me i nominiraju, hoce li me izabrati. zasto se ja ne smijem sama nominirati? to su bila larina pitanja i muke. kod njih su ucenici nominirali i odabirali po valstitom nahodjenju. nije biol niti uvrdjenih pravila kao u tvom slucaju ovo s opomenama i negativnim bodovima. stres je popustio kad su shvatili da ce uciteljica u nekom trenu i promijeniti pravila, tj. ukinuti da ucenici nominiraju i ona sama nominirati, da dodju svi na red.
    ja tu nisam vidjela nista dobro.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u i. skoli ne biraju ucenika tjedna, ne znam kako uopce djeca mogu evaluirat rad na tjednoj bazi, a i svakako se slazem da je kontraproduktivno i nepotrebno stresno i frustrirajuce

ali, kod i. su na kraju treceg razreda birali ucenika godine, nisu to radili prijasnjih godina, ali od lani tek biraju i predsjednika razreda, imaju kucni red i to sve
    sunce mamino je izabran i to uz tako lijepe rijeci svih njih u razredu da protiv metode ne mogu objektivno

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

pa ivka, cestitam od sveg srca ivaru . i ponosnim roditeljima naravno

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi nemamo ucenika tjedna, ucenika godine se bira ali to radi uciteljica i samo objavi, taj dobije za nagradu neko putovanje (tako je bilo u prvom razredu, ne znam kakva je nagrada bila u drugom).

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bez nagrade kod nas

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Mi smo imali biranje djeteta tjedna u vrtiću.

Nakon početnog oduševljenja teta, kako se oni lijepo međusobno ocjenjuju, ipak je ukinuto. Nakon par mjeseci tete su uvidjele da neku djecu jako frustrira što nikada nisu izabrani.

Uglavnom su ista djeca bila birana, njih 2-3, možda 4. A nije baš točno je da ostalih 12-ak bitno različito od izabranih.

Učiteljica s boravka rekla nam je da donesemo fotografiju djeteta. Nadam se da nije radi "djeteta tjedna".

NetkoMiOteoNick avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa
    mi nemamo ucenika tjedna, ucenika godine se bira ali to radi uciteljica i samo objavi, taj dobije za nagradu neko putovanje (tako je bilo u prvom razredu, ne znam kakva je nagrada bila u drugom).
    Putovanje kao nagrada u prvom osnovne?
    Meni je to malkice pretjerano.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Toga nema i mislim da bi bilo previše kompeticije. Ima učenika koji nikada ne bi mogli biti učenici tjedna, a trude se možda i više od onih uspješnijih. Nisam za tako nešto - dugoročno se itekako dobro zna koja djeca su dobra u čemu, bez ikakvog natjecanja.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potpuno kriva metoda.
    Povlači skroz druge efekte od očekivanih.
    Preveliki pritisak, djeca su neodlučna, jedni misle da neće biti pravedni jer bi napisali nekoliko imena, drugi će možda napisati svoje ime, treći će napisati ime učenika koji nije bio primjernog vladanja ... ma posvađat će se na kraju.

Lijepo je na kraju godine pohvaliti najbolje učenike, na kraju 8. r. i nagraditi ih, ali svaki tjedan

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

to su uveli i u našoj školi od ove godine
    moj već zna da nikad neće biti učenik tjedna i iako glumi da mu je
    svejedno-nije
    isto mislim da metoda i nije nešto i da će to uvijek biti par istih učenika/ica
    ali možda se i iznenadim

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

kanga potpunote te razumijem. meni se taj od tebe opisani sustav cini prilicito problematican.
    na srecu ga ovdje nemamo, ni na tjednoj, ni na godisnjoj razini.
    medutim je zaista interesanto, kako i sama djeca (uz naravno uciteljicu, za koju se to podrazumjeva) tocno znaju tko je u cemu jako dobar ili manje dobar.
    ali ono sto me u tome veseli, je nacin kako djeca o tome ponekad medusobno razgovaraju: naime na nacin da uvijek pronadu nesto sto osoba radi dobro, npr. x ima malo problema sa matematikom, ali je jako dobra u crtanju i kolazima. pa zatim...recimo kazu: jako se je popravila u matki otkada jednom tjedno popodne dobiva pomoc u poduci....
    nekako osjecas medusobno uvazavanje djece, te njihovo prihvacanje svojih i tudih sposobnosti na jedan normalan nacin, bez naglasene kompetitivnosti.
    (koja sama po sebi ne mora biti losa, ali mislim da su u ovoj dobi drugi faktori vezani na skolu puno vazniji.)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne sviđa mi se nikako
    čemu?

postoje natjecaja iz pojeinih predmeta, i ako učenik uspije se kvalificirati za državno natjecanje na njega bude ponosan čitav razred

ka moj na mene, (nisam se kvalificirala za državno)
    ali sam bila 1. u županiji iz matematike za 4. srednje
    jest da nas je sveukupno bilo 4 na natjecanju

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Od kad sam procitala naziv topica samo mi je u glavi slika supermarketa ili McDonald's restorana sa "radnikom meseca".
    Pored toga, to je sistem za glorifikaciju srednjih...

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    u i. skoli ne biraju ucenika tjedna, ne znam kako uopce djeca mogu evaluirat rad na tjednoj bazi, a i svakako se slazem da je kontraproduktivno i nepotrebno stresno i frustrirajuce

biraju i predsjednika razreda, imaju kucni red i to sve
    sunce mamino je izabran i to uz tako lijepe rijeci svih njih u razredu da protiv metode ne mogu objektivno
    s ovim prvim djelom se slažem, a kod nas predsjednika biraju od početka, ove godine je to sunce mamino
    i sav je ponosan jer je sudjelovao na vijeću škole.

oni su u prvom razredu imali rang liste - najbolji čitač, matematičar. lijepo je naptravio/la...
    i put uspjeha - to je bio puteljhak sa startom i ciljem na koji su dobivali štambilje i SVATKO tko je došao do cilja( a svi su došli prije ili kasnije) dobio je simboličnu nagradu od učiteljice. i to mi je ok.

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

naši su dvije godine imali PATHS program i u sklopu toga birali učenika tjedna.

stvar je bila koncipirana tako da se ima učenika izvlačilo iz kutije i da je svatko jednom morao biti učenik tjedna. taj tjedan svaki ga je učenik za nešto pohvalio, na kraju tjedna pohvalu bi dodala učiteljica i roditelj.

meni se to činilo jako dobro jer je svaki učenik na neki način imao svoju glorifikaciju tjedan dana. djeca su pisala svašta, ali uvijek su našli vrlinu drugoga.

to nije bilo natjecanje već uviđanje različitosti i vrlina svake osobe.

Ribica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sunca prvotno napisa
    naši su dvije godine imali PATHS program i u sklopu toga birali učenika tjedna.

stvar je bila koncipirana tako da se ima učenika izvlačilo iz kutije i da je svatko jednom morao biti učenik tjedna. taj tjedan svaki ga je učenik za nešto pohvalio, na kraju tjedna pohvalu bi dodala učiteljica i roditelj.

meni se to činilo jako dobro jer je svaki učenik na neki način imao svoju glorifikaciju tjedan dana. djeca su pisala svašta, ali uvijek su našli vrlinu drugoga.

to nije bilo natjecanje već uviđanje različitosti i vrlina svake osobe.
    Od svih ovih postova ovo mi zvući jedino ispravno.

Svaka čast učiteljici.

branka0112 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I mi smi imali slično kao i kod sunca. Tijekom godine svi su bili učenici tjedna. Lijepo je vidjeti kako djeca primjećuju i hvale trud i napredak druge djece.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kod nas uciteljica bira predsjednika razreda :/ po principu tko je najmirniji i najboljih ocjena :/
    nema izbora ucenika tjedna/godine

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

predsjednika razreda bi trebao biti razred

mi smo uvijek izabirali najglasniju i najpametniju osobu
    a to nikad nije bio netko tih, miran , ali bi uvjek bilo netko odličan ili vrlo dobar

glupo je da predsjednika bira učitelj

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

redsjednika razreda bi trebao birati razred

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa
    kod nas uciteljica bira predsjednika razreda :/ po principu tko je najmirniji i najboljih ocjena :/
    recept za propast

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa

ali, kod i. su na kraju treceg razreda birali ucenika godine, nisu to radili prijasnjih godina, ali od lani tek biraju i predsjednika razreda, imaju kucni red i to sve
    u njegovom razredu ne biraju, u našem da, ali mi dijete baš nije objasnilo kako se bira. I onda je na zidu djetetova slika. Moj nije nikad "visio"

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    redsjednika razreda bi trebao birati razred
    Kad su kod mog starijeg birali tog predstavnika za vijeće učenika (jer kod nas se "ta funkcija" više ne zove predsjednik razreda) učiteljica je postavila kriterije (učenik mora bit dobar i GLASAN), a djeca su birala. Prvi put su naučili nešto o demokraciji... Dopalo mi se! I izbor mi se dopao jer je dječak koji je odabran zaista takav, pravi borac za pravdu!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Što se tiče odabira učenika tjedna, to mi je totalno amerikaJNski i bezveze... više kontraproduktivno nego efikasno. Nadam se da se nismo još do te mjere amerikanizirali...

A ako se ne varam, to je metoda opisana u knjizi 1-2-3 uspjeh ZA UČITELJE I ODGAJATELJE (ne mogu se sad točno sjetiti da li je bilo baš na tjednoj bazi, znam da mi se taj pristup nikako nije sviđao iako knjiga ima i dobrih dijelova) ali te metode motivacije s markicama i odabirom face na kraće relacije daju instant rezultate upitne kvalitete, a na dulji rok su totalno kontraproduktivne. :/ I ne znam tko bi to trebao birati - učiteljica (koja ionako djecu motivira pohvalama i bez tih cirkusarija) ili djeca (koja tek uče društvene vještine...).

U našem vrtiću imali su svojevremeno u nekim grupama dodjelu povelje "Osoba dana" nekome tko je učinio nešto iznimno i za pohvalu (najbrže trčao, na primjer). Moj mlađi donio je to doma jednom, nije ga se baš osobito dojmilo i brzo su od toga odustali jer nije davalo rezultate i frustriralo djecu koja to nisu dobila...

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Meni se sviđa ono što je litala pričala za Australiju.
    Tamo djeca na dnevnoj bazi dobivaju nekakve papirnate "medalje"/povelje/nešto. Ali SVAKO dijete, kako se nitko ne bi osjećao zapostavljenim ili manje vrijednim.
    Ako danas baš nisi briljirao u matematici, možda si pomogao kolegi oko zadaće, ili si se lijepo počešljao, ili bilo što što se može pohvaliti.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Meni se ne sviđa ta ideja obaveznosti pohvale za svako dijete, jer to nije realno. Mislim da je prikladnije praćenje i vrednovanje djetetovog rada i ponašanja na način kako se to radi u razredu mog M. - sunce, umjerena naoblaka, oblak, kišni oblak, kaktus. To se svaki dan tijekom čitavog tjedna crta u tablicu i tako dijete može pratiti svoju dinamiku u odnosu na ostale i dobiti motivaciju da promijeni neka svoja neprimjerena ponašanja.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nije bas tema, ali isto sluzi (cudnom) discipliniranju djece: ako su prvi sat zlocesti, dakle ne slusaju, divljaju i sl. , nema tjelesnog!!! ni za koga!!!!! dakle zbog 10 neukrotivih, nitko od djece nema tjelesni odgoj, nego imaju hrvatski ili matematiku. nadoknade tjelesnog nema.... urgirat cu protiv takve prakse na prvim informacijama!!!! Jesam li u pravu?

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

naša učiteljica isto nije voljela tjelesni... malo su je mučile godine, a malo kile pa je nedisciplinu nekolicine koristila kao izgovor za izbjegavanje tjelesnog.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj fegusti prvotno napisa
    naša učiteljica isto nije voljela tjelesni... malo su je mučile godine, a malo kile pa je nedisciplinu nekolicine koristila kao izgovor za izbjegavanje tjelesnog.
    I ja bih rekla da je često tako!

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Joj averel... A koju tek stetu radi matematici i hrvatskom takvim pristupom . Zelim ti srecu s urgiranjem!

Inace, hvala vam svima koje ste se javile

Matilda, glasanje se odvija podizanjem ruke (javno), a ne pisanjem imena na papiric. Ne mogu si uopce zamisliti na sto to slici, ali Jerko mi je nakon prvih izbora sve izreferirao tko je za koga glasao

Seni, meni se cini da ova metoda bas gusi takvu kvalitetu medusobnih odnosa kakvu si opisala i to je ono u cemu vidim najvecu dugorocnu stetu.

Sunca, vas primjer mi se jako svida (s tim da bih ja kutiju za izvlacenje imena zamjenila abecednim redoslijedom). Zna li mozda netko gdje bih mogla naci vise informacija o PATHS programu (nasla sam samo kratki opis na stranicama MZOSa - http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=9424)?

Bila sam na informacijama pa sam usput uciteljici pokusala objasniti svoje dojmove o toj metodi (u vrlo u ublazenoj formi), ali nisam bas naisla na razumijevanje. Rekla je da je to nacin da se djeca potaknu na disciplinu i da su prosle godine u tom smislu imali puno uspjeha s pozitivnim i negativnim zigovima (to postoji i ove g., uz dodatak tog biranja UT). Spomenula je i da djeca koja su vec jednom bila izabrana za UT nece moci biti ponovo birani (sto, po meni, cijeloj prici daje jos nejasniji i apsurdniji smisao), a Jerko mi je rekao da je uvedeno novo pravilo da UT naizmjenice mora biti djecak pa djevojcica...

MM i ja smo razgovarali i dosli do zakljucka da tu nevolju od ucenika tjedna treba jednostavno, sto je moguce vise, marginalizirati u Jerkovom mentalnom sklopu (vec smo mu i prije rekli da mislimo da je to bezveze). Prosli petak sam ga ranije pokupila s boravka tako da nije ni prisustvovao biranju (sljedeci put cu mu pokupiti i kojeg frenda )

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

i nasa uciteljica ponekad koristi takve sankcije, ukidanje tjelesnog.

Kanga avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    Jerko mi je rekao da je uvedeno novo pravilo da UT naizmjenice mora biti djecak pa djevojcica.
    sad mi je rekao da je to pogresno shvatio - izgleda da je uciteljica rekla da ce uvesti takvo pravilo ukoliko se stalno budu birali samo djecaci ili samo djevojcice

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

u tome vidim vrlo malo pedagogije i nimalo psihologije.bezvezna metoda koja će neku djecu besmisleno popularizirati a neku razočarati jer neće uspjeti biti učenici tjedna-dakle sve će ostati isto.mislim da metode ovog tipa nikako nisu poželjne u razredu-

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa
    Meni se ne sviđa ta ideja obaveznosti pohvale za svako dijete, jer to nije realno. Mislim da je prikladnije praćenje i vrednovanje djetetovog rada i ponašanja na način kako se to radi u razredu mog M. - sunce, umjerena naoblaka, oblak, kišni oblak, kaktus. To se svaki dan tijekom čitavog tjedna crta u tablicu i tako dijete može pratiti svoju dinamiku u odnosu na ostale i dobiti motivaciju da promijeni neka svoja neprimjerena ponašanja.

x

Prema djeci treba biti iskren i pošten.

Niti se svi mogu hvaliti, niti se svi mogu kuditi.

A odabir učenika tjedna glasanjem je totalni pedagoški promašaj.

Isto tako hvaljenje radi hvaljenja , po meni, nema svrhu.

Koji je to realni život u kojem će te svaki dan netko hvaliti ?????????

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Kod M. ne biraju ucenika sedmice...jednostavno svi dodju na red...M. je njena sedmica bila vrhunac skolski godine... :D

Mejra's mommy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Citiraj Mejra's mommy prvotno napisa
    Kod M. ne biraju ucenika sedmice...jednostavno svi dodju na red...M. je njena sedmica bila vrhunac skolski godine... :D
    A sto se tice ponasanja: u M. razredu (i citavoj skoli) imaju nekakve zute papirice koje oni dobiju po zasluzi...kada nakupe 5 komada onda imaju pravo da izvuku neku sitnicu iz 'treasure box'. To su obicno gumice, olovke, nekakve figurice, spangice...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ni meni se ne sviđa ideja biranja učenika tjedna, posebno ne javnog biranja, dizanjem ruke. Čini mi se da je to poticanje veće popularizacije ionako popularnih, ili poticanje proračunatog ponašanja tipa glasam za tebe, pa drugi put ti za mene. Vidim to kao mogući izvor frustracija više nego bilo čeg drugog.
    Posebno kad se pravila modificiraju putem.

Onaj drugi sistem učenika tjedna izabranog redom, koji djeluje kao produženi rođendan - sigurno je ugodno dok traje, ali sumnjam da ima neke koristi.
    Smatram da povremeno treba djecu potaknuti da razmisle mogu li svi o svakome pomisliti/napisati nešto pozitivno. Ali prilično rijetko, inače i to gubi smisao.

Handy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Kod nas su birali učenika tjedna, ali iz razloga da svaki tjedan netko bude "učenik tjedna" i njemu drugi učenici pišu pozitivne poruke o njegovom učenju i ponašanju. Svatko je došao na red. Cilj je u tome da djeca nauče prepoznavati i pozitivne osobine djece u razredu i da si to mogu spremiti kao uspomenu. Čak je i učiteljica pisala poruke. Mislim da je to bila izvorna ideja, a ne ovo McD biranje po "zaslugama". Očito je svatko sebi to prilagodio. Nažalost, s jako malo pozitivnog.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •