Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: čitanje bebi?

nevenera avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno čitanje bebi?

htjela bih da tin zavoli čitanje. dok je bio u trbuhu sam mu redovito čitala. sljedeći tjedan puni 3 mj i htjela bih početi s čitanjem no ne uspjevam naći ništa o tome.
    kad započeti s čitanjem bebi? što čitati? koliko dugo čitati? u koje vrijeme čitati? prijedlog za prvo čitanje?

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naša prva bila je Gdje je moja mama (ili Pile žuto).
    Tvrde korice, lijepe velike slike, male pjesmice.

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kad započeti s čitanjem bebi? što čitati? koliko dugo čitati? u koje vrijeme čitati? prijedlog za prvo čitanje?
    Citaj bebi kad pozelis i sto zelis , sada mu je vazniji tvoj glas i blizina nego sam sadrzaj ili vrijeme citanja.
    Kako bude rastao polako ce pokazivati vise interesa za neke price, oblike i boje , a za druge manje , pa se vodi njegovim zeljama.
    Prosetaj djecjim odjelom Gradske knjiznice , imaju svakakvih pricica.

Nama su u najranijim danima bile najdraze slikovnice za kupanje jer se daju tako fino zvakati a zadnje 2 godine najnapetije su bratove skolske knjige.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

nasa prva prica je bila 24sata i ivo sanader i njegova bolest

baka joj je citala 24sata i bas je uzivala :D
    voli da joj se prica i meljemo joj sve i svasta, citamo od novina do knjiga za odrasle, ak nemamo nista papirnato u ruci onda joj izmisljamo price...

najbolja je prica Crvenkapica u 21. stoljecu..
    (vuk je gay, baka kronerica, lovac nema pusku vec palicu, zapale sumu, kanaderi lete, u sumi kafic ..itd itd)

a sta cete, luda smo obitelj

p.s.- da se razumijemo, L ima mjesec dana, pa nam je tak svejedno sta pricamo, bitno da se ocigledno vidi njeno zadovoljstvo i uzivancija dok radimo budale od sebe, obiteljski igrokaz itd..

kad malo odrastemo naci cemo nesto "primjerenije"...

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Mi volimo pričati i čitati svašta. Jedna od prvih "lektira" je bio teletekst na tv-u(lako okretat stranice dok je na rukama).
    Sa 2 mjeseca joj je i vokabular povečan. Više nismo sam ona ooooo, sad pričamo i auuuuuuu. 8) Mali vuk!
    A ponekad imam osjećaj da će zbilja progovoriti!
    Kad smo bili na radionici gdje je bila i logopedica rekli smo joj da se V. smije grleno kad tone u san (2 mj. starosti). Ženska je rekla da je to super i da beba već ima puno doživljaja tj. podražaja, što je super.

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

A da ne velim da stalno nekaj pjevamo. Ne prođe ni jedno previjanje ili podrigivanje bez pjevušenja ili kreveljenja.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mi smo krenuli sa ovim:

http://www.media-commerce.com.hr/pro...d1=112&id2=795

i već sa 6tjedana mrvica je pokazivala zanimanje. Kako je rasla, raslo je i njeno oduševljenje. Sjećam se da je znala brbljati nešto gledajući u tu slikovnicu.

Kasnije smo uveli druge slikovnice sa slikama životinja i uz koje smo joj uvijek nešto pričali vezano za sliku, npr. Medo papa med i onda ponavljanje uz posebnu intonaciju. Jako je voljela i one krpene iz Dm-a.

Sad s 10.mjeseci obožaje sama listati slikovnice i brbljati svojim jezikom.

Mislim da smo ovim tempom na dobrom putu za sad.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mi smo isto krenuli rano s prekrasnim slikovnicama.
    Ali čim je toma propuzao, otpuzao bi čim bih uhvatila knjigu. A sad kad hoda, odtrči.
    Tako da unatoč mom višemjesečnom kondicioniranju, nije zavolio "čitanje".

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo što smo MM i ja pročitali u knjizi 'Kako biti tata'

Osjećate se pomalo glupo zbog pomisli na to kako biste trebali sjesti i čitati svom novorođenčetu? Razmislite o ovome: 'Ako im se redovito čitalo, djeca u školu dolaze s većim rječnikom, dužim razdobljimem u kojem mogu održavati pozornost, većim razumjevanjem knjiga i tekstova i stoga imaju manje poteškoća pri učenju čitanja' piše Jim Trales autor Novog priručnika za čitanje naglas. A 1985 u jednom izvješću američkog Ministarstva školstva stajalo je: 'Daleko najvažnija aktivnost za stvaranje znanaja potrebnog za kasniji uspjeh u čitanju jest čitanje naglas djeci predškolske dobi'.
    I dalje niste uvjereni? Što onda kažete na ovo: 60 posto zatvorenika je nepismeno, 85 posto maloljetnih prijestupnika ima problema s čitanjem, a 44 posto odraslih Amerikanaca tijekom godine ne pročita ni jednu knjigu. Jasno je da je čitanje važna navika koju treba razviti, a početak nikako ne može doći prerano.

Da ne prepisujem dalje mislim da su ove činjenice dovoljne da čitate svom djetetu.
    Iako na prvom mjestu bi uvijek stavila ako uživate u čitanju svom djetetu ne vidim razlog zašto ne.
    Mi smo kupili veliku slikovnicu s bajkama i tata uživa kćeri prije spavanja čitati.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Evo možda da još upotpunim odgovor na neverina pitanja. Ovo što sam navela iz knjige Kako biti tata nalazi se u poglavlju 3 mjeseca. A evo i par naputaka o čitanju iz knjige

- Za čitanje odaberite ravnomjeran tempo
    - Čitajte u neko stalno, unaprijed određeno vrijeme, kada ćete djetetu i knjizi moći posvetiti punu pozornost. Za to je obično dobro vrijeme neposredno prije ili neposredno nakon sna.
    - Nastojte čitati svakoga dana barem po petnaest minuta. Budite pripravni: moguće je da ćete morati čitati u nekoliko navrata. U toj dobi kod djece se pozornost može održavati tek po tri minute, no ralzlike među pojedinom djecom su velike
    - Čitanje djetetu namjenjeno je njemu , a ne vama. Stoga, ako se stane izvijati, meškoljiti, naginjati naprijed ili činiti bilo što što ne bi li pokazalo da je nezadovoljno, odmah prestanite - gubite vrijeme. Ne prestane li, dijete će čitanje početi povezivati s neugodom.
    - Ne čitajte knjige koje ne odgovaraju dječjem razvoju. 'Uživa li dijete u čitanju ili ne', kažu istraživači Linda Lamme i Athol Packer, 'ovisilo je ot ome jesu li roditelji čitanje prilagodili njegovoj razvojnoj razini.'

Ima još poglavlje u kojem po mjesecima piše kako dijete reagira na čitanje i što mu čitati no da ne prepisujem sve izvući ću samo za 3 i 4 mjeseca s obzirom da će tvoj Tin uskoro 3 mjeseca.

Negdje u dobi od tri mjeseca, vaše će vas dijete možda dok mu čitate početi držati za prst. I premda to ne izgleda Bog zna što, ta mala gesta jasan je pokazatelj činjenice da dijete postaje svijesno knjige kao zasebnog predmeta i da mu se sviđa to što činite. Tražite knjige s jednostavnim, čistim crtežima, kao pjesme i brojalice.
    U dobi od 4 mjeseca vaše će dijete i dalje sjediti (ovdje se autor očito malo zaletio sa sjedenjem ) i pozorno slušati kako mu čitate. Možda će čak i ispružiti ruke kako bi noktima pogrebalo stranice knjige. Međutim, nemojte se odviše uzbuditi, još neko vrijeme neće biti u stanju identificirati ništa od onoga što vidi na stranici. Brojalice, igre prstima i slikovnice u kojima su prikazana druga dijeca u ovoj fazi su pravi hit.

Evo toliko od mene i uživajte u čitanju

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

baš ti hvala buba.
    moja V. već sad strašno voli slušati glasove i nije joj bitno o čemu pričamo, čitamo, ali je bitan tonalitet. Pokušavam joj pričati i čitati mekšim glasom, nikako ne tepanjem, a nekad zna i odgovarati sa gugutanjem. Bitno je , riječima logopeda, kad pričaš sa bebom , dozvoliti i njoj da "kaže" nešto. Zato mi znamo raditi pauze u mom pričanju , pogotovo kad vidim da i ona ima nešto za reči. Uglavnom su to glasovi ooooooo ili auuuuu, a nerjetko samo širom otvorene okice i otvorena usta u namjeri da nešto izusti. Za mene je i to "govor".
    Što se tiče njenog koncentriranja na moj govor, nerjetko traje i do 10-tak minuta. Pa čak i kad dojimo okicama gleda moja usta , a ja joj naravno pričam.
    Imamo 2 mj i tjedan dana.
    Još dok je bila u trbuhu nije prošao dan da joj nisam zaželjela dobro jutro i laku noć.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Moram se nadodati ovoj temi. Kada sam bila trudna sanjala sam da mi dijete u ruci drži knjigu i moli nas da mu čitamo. Sada kada se on rodio,neko vrijeme sam mu čitala od početka njegovog rođenja,pa sam u zadnje vrijeme to zanemarila. Onda sam opet dobila san kako tražim slikovnice za sina i protumačila sam da mu trebam ponovo čitati. Tako da smo u 3 ujutro kada nije htio spavati čitali priče.
    Možete reći da sam luda ali dijete mi je SAMO pokazalo da želi da mu čitam.
    ČItajte,nije važno samo da čuje vaš glas i tatin i da zna da je u pažnji

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •