Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Ne volim te tata

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno Ne volim te tata

Pozdrav svima.
    Molio bi vas za pomoć u mojoj situaciji. Imam prekrasnog sinčića starog dvije godine i u zadnje vrijeme me stalno odbija i govori mi da me ne voli da voli samo mamu. To traje konstantno, pogotovo dok je supruga slobodna (ne radi). Kada spava s nama, zna se prigrliti k meni, ali dok opazi da nije mama, automatski se od mene povlači i traži mamu te ponavlja da mene ne voli, nego samo mamu. Ujedno sam ostao i bez posla i sad mi to odbijanje još teže pada. Osjećam se kao da sam nešto kriv, a ne znam stvarno što. To što sam ostao bez posla, vidio sam kao priliku u kojoj ću se još više zbližiti sa sinom, pošto više neće morati u vrtić i sa mnom je doma, ali sve ide u nekom suprotnom smjeru. Ima dana kad je sve super, ali sve je više dana kada me odbija i samo se drži supruge. Ok, znam,dječaci su više vezani za majke, a curice za očeve, ali ovo mi prelazi neku granicu "normale". Prije dok sam došao s posla, skakao je po meni i veselio se što sam došao, a sad se potpuno udaljio od mene. Želim da nekamo idemo, npr. do bake, ali bez supruge ne želi ići, dok smo prije, išli sami dva bez problema. Zovem ga da mi sjedne u krilo ili legne kraj mene, da se malo poigramo, ali jednostavno me odbija i samo se drži mame. Dok smo sami dva, odbija se sa mnom igrati, sve što pokušavam da skupa radimo, on ne želi. Lagano padam u neku depresiju i bezvoljnost jer unatoč svakom trudu oko njega, vidim da se stanje ne popravlja. Možda je to neka njegova takva "faza" ili možda čak osjeća moje nezadovoljstvo što sam bez posla pa se jednostavno drži podalje od mene. Neznam. Dva metra je od mene, a on mi fali, osjećam se kao da ga nisam grlio sto godina. Stvarno sam potresen ovom situacijiom i osjećam se kao da sam jedini tata kojem se to događa. Možda nisam dobar otac, suprug, što, koji je razlog svemu ovome? Živimo lijepi obiteljski život i ne vidim razlog zbog kojeg bi došlo do ovoga. Supruga to sve vidi, ali unatoč tome što ga potiče da ide k meni, ne postiže ništa. Sjedim za komp. i pišem ovo jer se moram nekome izjadati. Bole me njegove riječi "ne volim te tata" i to njegovo konstantno odbijanje. Što da radim, kako da postupam, kako dalje.....?!?

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Bila je jednom davno takva tema, ali u tvojoj ulozi je bila mama. I javilo se puno mama u jednakoj situaciji. To su najčešće samo faze, da postoji nešto šta ga je traumatiziralo, valjda bi ti to znao? Da ga tučeš i zanemaruješ, ne vjerujem da bi na rodinom forumu tražio savjet. Djeca rastu i usput prolaze vrlo intenzivne faze psihološkog razvoja. Kad je nama tako teško to gledati i biti uz njih dok to prolaze, zamisli samo kako je njima teško u njihovoj koži treba strpljenje, strpljenje i puuuno ljubavi, pogotovo što ste sami kući. Ne znam je li se to dešavalo i dok si radio a on bio u vrtiću. Možda je volio vrtić pa ti je zamjerio što više ne ide? Pokušaj se sjetiti što se promijenilo kad se to počelo dešavati, možda pomogne.

Nije za usporediti, ali moj mali koji je do prije koji dan išao spavati oko osam, čim bi spomenula spavanje ljubio je tatu, rekao mu noć i penjao se u naš krevet, cicanje 5 min i spavanje. Sad nakon dvije godine preko noći se promijenilo - evo upravo je zaspao, nakon tri sata tuljenja po kući da mu skinem pidzamu, pa da mu skinem čarape, pa da mu dam nešto da bi to bacao po podu, da ga dignem pa da ga spustim, pa se ne da maziti (a maza je), pa neće cicu (a jedino tako ga uspavljujem ... večer je bila horor. Ali proći će i takve večeri, i opet će moja maza navečer poljubiti tatu, reći noć i popeti se u krevet, ciki miki i zaspati. Zato što zna da je mama uz njega dok on prođe kroz to kroz šta mora proći da bi opet došao sebi. Ili pronašao novog sebe.

Samo se drži, budi uz njega, kad ne želi da ga diraš, ne diraj ga, ali budi prisutan, da zna da ga ne odbijaš iako on tebe odbija, i vratiti će se on tebi, sa još više ljubavi.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ajoj, bas mi je zao. sigurno je grozno cuti tako nesto.

ali i ja mislim da je to faza, i da je najbolje sto mozes napraviti--ne obracati preveliku paznju na to, ponasati se normalno i cekati da prode.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

cula sam vec za takve situacije, i misljenja sam da je to samo faza...

tvoj djecak je navikao da otkad zna za sebe ,ti radis i ne vidi te po cijele dane, pa kad dodes doma vec te se jako pozelio i zato se vjesa po tebi, grli, mazi, ljubi....
    odjednom, ostao si bez posla i doma si cijelo vrijeme, malac to nije navikao i osjeti promjenu..mozda ne shvaca da to nije nista lose, ali svejedno to "nesto" on manifestira time da ne zeli nikakav kontakt s tobom....

opce je poznato da u situacijama tipa, kada je mama doma s djetetom a tata radi, s njim/njom mama provede vecinu vremena..odnosno 0-24, kuha,pere,oblaci,igra se,mazi itd...mamu voli najvise na svijetu u to vrijeme, ali kad tata dode doma onda je mama posrijedi a tata je zakon svih zakona....to je normalno, jer tatu ne vidi po cijele dane, a mama mu/joj vec dode prek glave...

kod tebe je ocito bilo tako dok si radio, ali sada..odjednom se sve promjenilo...
    ne brini...voli tebe tvoj maleni, samo mu daj "prostora" i "zraka" da se privikne na situaciju...ne navaljuj...doci ce sam k tebi, cim shvati da se nije nista lose dogodilo, da si tu sad za njega kad god zatreba...

vjerujem da ti je tesko, ali nebu on tako dovjeka
    strpi se i promatraj dijete postrance, shvati ga...al svaki dan mu daj do znanja da bez obzira kaj "on tebe ne voli" ti njega svejedno volis danas vise nego jucer....

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

To je potpuno normalno, ne smiješ se živcirati i naravno i dalje mu pružaj bezuvjetnu ljubav. Proći će samo od sebe.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

joj baš mi je žao... probaj kad si doma posvetiti mu se 100% u početku nek bude i mama s vama ali radite nešto svi zajedno ili ga odvedite nekud gdje će mu biti zanimljivo a ti mu sve objašnjavaj, nosi ga isl. on se sigurno naviknio samo na mamu pa mu se ti trenutno ne uklapaš među njih dvoje-trudi se i pustit će ga to!

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

normalno je, ne treba se oko toga zabrinjavati, niti uzimati k srcu

ja skoro svaki dan dobijem bar jedan "ne volim te", "nisam ti više kćer", "odlazim u svijet a ti plači"

s tim da meni to sve manje govore jer vide da me ne dira, a baki, koja od toga radi cirkus i duboko pati, su to počele govoriti sve češće... pa ti vidi

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali budi prisutan, da zna da ga ne odbijaš iako on tebe odbija
    ovo je važno

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Želim još napomenuti da sam od rođenja 100% prisutan u odgoju djeteta i jednako sudjelujem sa suprugom u svemu. Presvlačenju, oblačenju, kupanju, igranju itd. Nisam samo promatrač sa strane. Zaokupim ga ja pitanjima i on odgovora, ali dok "skuži" da sam to ja, tata, a ne mama, jednostavno se udalji od mene. Nikad ga nisam ni na koji način zlostavljao, pogotovo ne tukao, niti ću ga ikad tući jer smatram da to nije pravi način odgoja. Sve je bilo u redu, do nedavno, preokret u skundi. Kao da više ne postojim.

P.S. Hvala svima na napisanim retcima.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa da, klinci su skloni raditi drasticne zaokrete u sekundi. ja bi rekla da ti nije nista zamjerio, ako te to brine, nego je samo zabrijao. proci ce. znam da ti je tesko to slusati ali sta ces, ti si odrastao pa moras kulirati

(ah, jezik ulice )

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno Re: Ne volim te tata

Citiraj X-Men prvotno napisa
    Kada spava s nama, zna se prigrliti k meni, ali dok opazi da nije mama, automatski se od mene povlači i traži mamu
    Prije dok sam došao s posla, skakao je po meni i veselio se što sam došao,
    Zovem ga da mi sjedne u krilo ili legne kraj mene, da se malo poigramo, ali jednostavno me odbija i samo se drži mame
    Čuj, neka djeca jednostavno nisu maze, a ona i koja jesu, s 2 godine više nisu toliko za maženje, nego za nekakve aktivnosti.
    Dok smo sami dva, odbija se sa mnom igrati, sve što pokušavam da skupa radimo, on ne želi.
    Moj savjet ti je da se igraš sam, ili sa suprugom, i brzo će ti se maleni pridružiti. Staviš si lijepo npr. legače i gradiš kuću. Ako ne upali, uzmeš nešto drugo. Ne zovi ga, neka dođe sam.
    ili možda čak osjeća moje nezadovoljstvo što sam bez posla pa se jednostavno drži podalje od mene
    I ovo je moguće.
    Supruga to sve vidi, ali unatoč tome što ga potiče da ide k meni, ne postiže ništa.
    Što da radim, kako da postupam, kako dalje.....?!?
    I mi, kad nešto potičemo, imamo manje uspjeha nego kad sami to radimo.
    Npr. nikada nismo govorili djetetu: "Reci 'hvala'!" / "Reci 'oprosti'!", i sl., ali ona imitira nas (na naše čuđenje ).
    Najsigurnije ti je pričati sa suprugom, maleni će vas sigurno prekinuti. Ili se igrajte domina, slažite puzzle. Neka vas vidi u zajedničkoj aktivnosti.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    ja skoro svaki dan dobijem bar jedan "ne volim te", "nisam ti više kćer", "odlazim u svijet a ti plači"
    )

mi smo se odavno prestali brinuti oko toga. moja oba sina tjeraju tatu, pogotovo ujutro. to je cijeli show, stariji mi se uvuče u krevet i na sam pokušaj tate da ga zagrli ide dreka - Neću tatuuuu!, mlađi još ne zna govoriti on samo grčevito odmahuje glavom na svaki pokušaj da mu se tata približi
    naravno, tata im je u jedno doba dana glavni za igru, trčanje, mačevanje...
    uglavnom,nemoj se uzrujavati, samo je bitno kako je netko rekao da ne zamjeriš i da ostaneš prisutan

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

svaka promjena zivotnih okolnosti je teska za sve sudionike a mnogoj djeci tesko pada promjena ustaljene rutine.
    meni je prva misao bila - mozda se boji da ce "prihvacanjem" tate "izgubiti" mamu? ako se mama do sada u vecoj mjeri bavila djetetom (sto pretpostavljam da je, obzirom da si radio) ovakva situacija, kada si i ti doma je detetu svakako...cudna, strana. mozda je svojom logikom dosao do zakljucka da ce sada mama ici raditi, a tata biti doma. i to ga plasi.
    kako bilo, daj mu vremena da se priuci. nisam jednom cula pricu zene koja se navikla da joj muza nema doma kako joj je cudno, kako joj smeta i koliko je zbunjena svojim osjecajima jer ga voli a "smeta" joj.
    doci ce sve na svoje, ne brini.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kad sam ja doma (MM ne radi) mala ga neće blizu sebe, govorimo: ajde ti u svoju sobu! neću tebe! ...
    ima 3,5g
    on je čuva i tokom jutra je sve ok,

mislim da je neka faza

i slažem se da pokušaš da se igraš sam, bez da njega zoveš u igru
    to pali i kod moje male, odma se hoće priključit

tajchi73 avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

normalno je, ne treba se oko toga zabrinjavati, niti uzimati k srcu

s tim da meni to sve manje govore jer vide da me ne dira, a baki, koja od toga radi cirkus i duboko pati, su to počele govoriti sve češće... pa ti vidi

x

M. prvo nije htio ništa bez mene, sad neće ništa bez tate...to su faze...teško padaju ali proći će.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Cure su ti uglavnom već sve rekle, a donekle bi tvoje postove mogao potpisati i MM, kojeg to također pogađa.
    Međutim, ja bih samo skrenula pozornost na ono što mi je odmah upalo u oko-ta rečenica "ne volim te" mislim da ne znači baš ništa, jer ja sam uspjela shvatiti da moj maleni, kad ga pitam voli li mamu, tatu, igračku, drek ili bilo što drugo, uvijek odgovara DA, pa sam sigurna da blagorođene veze nema što znači volim/ne volim.
    Eto, gotovo sam sigurna da je tako kod svih dvogodišnjaka, još im je to apstraktan pojam, pa ponavljaju kao papigice riječ koju ustvari ne razumiju.

Lucija_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Meni moj sin kaze da ce me baciti u kontejner
    Bude svakakvih faza, od, mama najbolje prica price a ti tata neznas...
    Do, tata ti mi daj rukicu (kad treba zaspati), a ne ti mama, ti odi tamo...

Meni i suprugu to ne smeta, ali smo skuzili da bake/dede nisu bas imuni na odbijanja.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Dok su moji dečki bili te dobi, tata im je bio zakon jer ja sam bila doma s njima... ALI stvari su se okrenule kad sam počela raditi nakon drugog porodiljnog. Tada je tata bio stjecajem okolnosti više s njima, a ja sam bila "dragocjeniji" roditelj. Zašto? Zato jer su me manje viđali... Nije uvijek tako, znali su svakoga od nas počastiti sa "Ne volim te... više volim tatu/mamu/baku/dedu i ODSELIT ću se k njima..."

Ne pamtim kad je prestalo. Negdje oko treće-četvrte godine kad su ih više počeli zanimati vršnjaci.

Dragi X-Men, nemoj se oko toga zabrinjavati. To je faza koja će proći... Svašta izlazi iz dječjih usta. Budi djetetu i dalje dostupan i on će uskoro opet doći i zagrliti te...

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Nisam u takvoj situaciji (jos ) ali ti samo ovim putem zelim dati podrsku da izdrzis i da ce sigurno opet sve sjesti na svoje mjesto. Pokusaj to ne uzimati previse k srcu. Drzi se!

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I kod nas je bila takva situacija. I MM je stvarno znao biti pogođen.

No, sa 2 godine, nas je napustila čuvalica i on je ostao uz malog doma 6 mjeseci do prije vrtića...tad su se počeli jako zbližavati.
    Meni su bili preslatki. Ujutro kad sam odlazila, malac se znao privinuti uz mene...no tada je tata preuzeo stvar u svoje ruke. Naime, odmah je legao među autiće, "upalio motore" i čulo se samo njegovo:"brrrrrrrrrm! brrrrrrrrrrrrrrrm"...i Lovro me je momentalno puštao, urličući tati: "Tata! Ne pali motoleeee!! Čekaj me!!!!!!!!"

Ukratko: nađi sa malcem neku zajedničku vibru. Nemoj pokušati imitirati njegov odnos sa mamom. I nemoj pokazivati tu ljubomoru. I kao što su ti cure rekle, samo budi tu. Pusti neka se njih dvoje pomaze i onda će se okrenuti tebi.

I vjeruj mi..doći će trenutak kad ćeš malcu biti centar svemira. Moj je sad ima 5,5 g. i tata je "bog".. a mama "smetalo".

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Joj Lutonjice ovo boldano mi je najbolje što sam čula posljednjih dana...!!!

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno tata

Možda te vidi kao konkurenciju kod mame. Napisao si da imate skladan obiteljski život i možda mu grliš i ljubiš mamu pa te vidi kao smetnju, a on bi mamu samo za sebe.
    Dob od dvije god. je doba kad prelaze iz "bebe" u dijete.
    Mojoj dvije god. je isto mama zakon. Nekad neda je drugi odvede na tutu, da joj da jest, da je izvadi iz krevetića... i sl.
    Osim toga vidi i on da se nešto događa tj. osjeća - otkaz je uvijek stres.

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

kod nas je bila slična situacija, samo sam ja bila u igri. J nije nikad REKAO da me ne voli, ali je to bilo toliko opipljivo da mi je više puta dnevno srce pucalo...
    do njegovih 4, bila sam s njim doma, a onda takoreći kroz noć našla posao, a on je krenuo u vrtić. od tada je za sve bio glavni tata
    je, bila je faza, ali je jako dugo trajala (barem meni)...on kao da više u mene nije imao povjerenja, jer sam ga ja "ostavila"- vjerujem da si je on to tako protumačio, a tata je ostao konstanta

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

i mm je prosao istu pricu kao ti, x-men, doslovce te moze potpisati. bila je faza koja je trajala stvarno dugo, mozda i dvije godine, ne mogu tocno reci. nismo nikad shvatili zasto je to tako bilo. cure su ti vec sve rekle. znam koliko ti je tesko, ali probaj ne uzimati toliko srcu. voli ga i dalje bezuvjetno i strpi se, proci ce!

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Hvala svima na riječima potpore i savjetima. Situacija se popravila i sad je sve po starom. To mu je bila, hvala bogu, kratka faza. Sad sam za ubuduće spreman, ako se ta "faza" ponovi (nadam se da ne uskoro) i više se neću živcirati, nek ću jednostavno pričekati da prođe. Kako se kaže, sve je to dio čari roditeljstva. Još jednom svima hvala.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Hajde, baš mi je drago da je brzo prošlo :D

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Sinčići obično više vole mame, a curice tate i budu nekad ljubomorni na roditelja istog spola.

I ja sam ko mala uvijek govorila da više volim tatu, ali kasnije se to promijenilo. 8)

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

eto i nas u istoj situaciji

mm je lud. ona neće ni blizu, nema šanse. kad me nema, nema problema, onda su si dobri.
    ka me ima ona bježi od njega i govori mu a ga neće.

On je jadan da janiji ne može bit. ja sam mu rekla da se ne živcia a je to samo faza, ali je on rekao a mu je puna kapa faza, da se osjeća ko propalitet, nikakav tata itd.
    ja tu stvarno niš ne mogu napravit, to treba jednostavno proć.

ali kako, kako da mu objasnim da to nije ništa strašno, kad ga to sve jako pogađa?

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

pošalji mu ovaj forum da vidi da nije jedini,možda mu bude lakše.

magda_ avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

i mi u toj fazi ) nama pravo sega, mm-u ne pada tesko.
    moj A. (2 god.) svako malo salje mm-a na posao, ujutro, uvecer, u ponoc )): "Idi poso, idi, idi, puti (pusti) A.!!!"
    kad su sami ok je, al kad sam ja tu, samo ja postojim.

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

kod nas ista faza, naravno kad su sami su si bolji nego nas dvije, ali kad sam ja...mama oblači cipele, mama natoči vode, mama, mama, mama! Navečer kad je stavljamo na spavanje ispedalira ga iz sobe i viče" tata šic, šiiic" ! A ako slučajno taj dan nisu stigli prošetati onda bude katastrofa, jedva ga trpi u istoj prostoriji - a često i ne. Tata se uglavnom ok nosi s tim, ali kad se baš zareda onda bude sav .

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I mi smo imali tu fazu.
    Već su ti savjetovali gore - ne nagovaraj ga na igranje, ti se zaigraj sam, a on će se vrlo brzo pridružiti. Nemoj ga moliti da te voli ako je u fazi da je više privržen mami. Pusti ga da se sam zainteresira za tebe.
    Općenito mi se čini da je "trying too hard" uvijek osuđeno na neuspjeh.

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

faza je super izraz. filip prihvaća tatu sve bolje otkad ga zanimaju nasilnije stvari. dok sam ja bila trudna, bio me odbacio jer se nisam mogla boriti s njim, pa je tata postao zakon.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •