Pokazuje rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Učenje čitanja - savjeti

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno Učenje čitanja - savjeti

Imam sina od 7 godina koji trenutno ide u predskolsku grupu u Suvagovom vrticu.

Poceli su uciti slova i pomalo citati (spajaju slova u slogove trenutno).

Zeljela bih mu pomoci u tome, dakle da nauci slova spajati u slogove, a slogove u rijeci. (vrijeme sto provede u vrticu je jaaako malo pa vise s njime doma radimo)
    Za sada nema problema s pojedinacnim slovima, zna ih sve, ali jos mu nije "kliknulo" povezati slova s glasovima niti moze povezati procitana slova u slog.

Postoje li vjezbice koje pomazu u tom djelu ucenja?
    Kako najlakse objasniti djetetu da je M i A slog MA ili T i A slog TA te da je MA i MA MAMA a TA i TA TATA?

Pisanje mu ide super i u tom djelu je jako dobar.
    On je bistro dijete i brzo uci kada ga se pravilno usmjeri pa eto ako imate kakav savjet - udjelite, bit cu jako zahvalna

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ovo ce biti samo pokusaj (temeljen na ideji koju je koristila odgajateljica mog starijeg sina za igranje... )

Umjesto "slovarice" probaj mu napraviti "slogovnicu" i probaj ga nauciti da slog cita kao cjelinu. U mnogim se drugim jezicima tako uci cak i cijele rijeci - nisu svi jezici kao hrvatski 1 glas = 1 znak.

Na kartoncic napises MA, TA, MI, RI, RU .... po zelji. Uz to se mogu spariti slicice (mama = mamina slika).

Pocnite s manjim brojem kartoncica, pa vidi ide li to...

Mozes mu i cijele pojmove napraviti, pa onda rastaviti. Npr. povezati slicicu ribe i rijec RIBA. Iduci korak je slicica ribe i slogovi RI i BA odvojeno.

Tesko mi je reci kad ne poznajem dijete, a i za svoje sam puno puuuuno napipavala koja metoda bi bila najbolja). Pitaj ekipu u Suvagu - imaju oni svakakva iskustva i primjere, mozda imaju par prijedloga sto bi se moglo isprobati.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Jos nesto - probaj kroz igru uvjezbavati predcitalacke vjestine (glasovnu analizu i sintezu). Ako ide dobro, ok, ako ne ide - nadjite nesto drugo pa cete se kasnije vratiti na to.

Dijete ce samo pokazati sto voli i sto mu ide, a na tome ces graditi dalje. Buduci da si u prvom postu napisala da mu pisanje ide dobro, ja bih krenula od pisanja - nek dopise slovo/slog koji nedostaje, pa ga procita i tako dalje. U pocetku ce mozda trebati pomoc, bit ce "slijepih ulica" ali i dobrih pogodaka! ko bude islo): rijec LAV npr. pocinje glasom L, a V je na zadnjem mjestu.

Isto tako, ni sama ne znam koliko sam im iscrtala slicica miseva, macaka, riba, lopti i drugog gdje je u pocetku trebalo dopuniti samo jedno slovo, pa onda slog, pa sve vise... Daklem M_S uz sliku misa, unutra se pise slovo I... (i tako desetak jednosloznih rijeci, gdje je u sredini neki samoglasnik).

Dalje - nacrtas ribu i prvo treba dopuniti samo prvo slovo _IBA, pa prvi slog rijeci i druge kombinacije. Tako dijete uci pisanje. Slovo kasnije postaje slog RI__ ili __BA uz sliku ribe.

U nekom trenutku (kad osjetis da je ok) kazes djetetu da ti procita PRIJE nego je popunio, pa sto je upisao, pa sve zajedno... Uf, bas sam pred Bozic sam nasla (i bacila) hrpu tih biljeznica u koje smo crtali i pisali bez kraja i konca.

Svladat cete to - u jednom trenutku samo osjetis "klik" kad dijete neosjetno pocne prepoznavati stvari koje su mu do jucer bile nepoznanica. Jos se dobro sjecam kakav je to osjecaj, a i osjetim to povremeno...

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Hvala ti puno

Handy avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Najbitnija je glasovna analiza i sinteza. Zgodna je ova ideja o globalnom čitanju (da čita cijele riječi). To je kao da nauči napamet kako izgleda napisana riječ, pa ju onda rastavljati na slova, slogove. Svakako početi od kraćih riječi prema dužima. Umjesto samostalnog crtanja ovih sličica možeš uzeti stare čitanke iz prvog razreda-na početku svake ima par stranica s globalnim čitanjem! Sretno!

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Moj sinko je 6.5 godina i ima problema sa izgovorom glasa L. Zanimaju ga slova i polako ih spaja u riječi. Primijetila sam da duže riječi lakše svlada, i kao da bolje čuje svaki glas, kada na velikom listu papira napišemo npr. DANIJELA i onda on uzme škare i reže glas/slovo po slovo i izgovara ga. Onda ponovno napišemo riječ pa režemo riječ na slogove i on ih izgovara te ih ponovno slaže u riječ. Nekako mu to ide najbolje i kao da čuje svaki izgovoreni glas i onda pravilnije izgovara to L u riječi. Njegova logopedica mu je pokazala kako da riječ podjeli na slogove i to na vrlo jednostavan način - pljeskanjem. Izgovaraš riječ i plješćeš i koliko puta si pljesnuo toliko slogova ima riječ. Vidim da napreduje iz dana u dan. Možda i vama pomogne.

Luminitsa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Dijeljenje riječi na slogove ljudima dolazi relativno prirodno, valjda zato jer lagano podsjeća na pjevanje. Svejedno, sinteza se može vježbati, ali se uliti u glavu ne može - dakle samo vježbati, igrati se, sastavljati kartončiće i kad-tad će se dogoditi klik u glavici.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •