Results 1 to 11 of 11

Thread: Osobno uvjetovani otkaz - prava zaposlenika

Default Osobno uvjetovani otkaz - prava zaposlenika

Pozdrav!

Prativim vas već neko vrijeme, otac sam dvogodišnje djevojčice i dogodilo se da mi u ovom trenutku treba pravni savjet stoga ću pokušati što kraće napisati o čemu se radi i zamoliti za savjet.

Radi se o sljedećem: Sedam godina radim kod istog poslodavca. Prve dvije godine nisam bio prijavljen, nakon te dvije godine sam dobio ugovor na neodređeno.
    Tri godine kasnije tvrtka u kojoj sam zaposlen kupuje drugu tvrtku, dolazi do spajanja i svi zaposlenici, pa tako i ja, dobivamo i potpisujemo sporazumni raskid ugovora o radu prve tvrtke te sa istim datumom
    potpisujem i ugovor o radu na neodređeno u novoj tvrtci.
    Dvije godine kasnije, a to je slučaj za koji Vas sada molim savjet, poslodavac mi nudi Otkaz ugovora o radu zbog osobno uvjetovanih razloga a bez krivnje Radnika. U obrazloženju stoji da više nisam u mogućnosti uredno obavljati poslove radnog mjesta za koje imam sklopljen ugovor o radu, zbog određenih trajnih osobina i sposobnosti,
    kvalitetno i na vrijeme. Navedeni poslovi od Radnika zahtjevaju povećan napor i veće radne učinke, često ostajanje na poslu izvan radnog vremena što Radniku pričinjava veliki napor. Dalje stoji da kod Poslodavce ne postoje drugi poslovi koje bi Radnik mogao obavljati itd.
    Razlog otkaza leži u činjenici da osoba iz mog najužeg obiteljskog kruga ima svoju tvrtku koja se bavi istim poslovima kao i moj poslodavac. Ja sam u toj tvrtci prokurist. Moj poslodavac je to saznao prije cca 6 mjeseci te do sada nije reagirao. Njegova odluka nakon tog razdoblja promišljanja je otkaz ugovora o radu.
    Uz ovakav ponuđeni otkaz nudi mi i dvije otpremnine.
    Budući da bih htio ovo završiti na najbolji mogući način, znači bez tužbi, molim Vas odgovor na pitanje: koja su moja prava, što mogu tražiti, kakav utjecaj potpisivanje ovakve vrste otkaza može imati na moje buduće zaposlenje te da li imam pravo na više otpremnina?

Unaprijed zahvaljujem na pomoći!

Mukica's Avatar

s takvim otkazom ugovora o radu ne mozes ostvariti nikakva prava na burzi - ja to ne bi potpisivala
    ako te se hoce rijesiti neka ti da najnormalniji otkaz ugovora o radu (kao tehnoloski visak)
    on ti ne zeli dati otkaz kao da si teh. visak jer u tom slucaju 6 mjeseci ne moze na tvoje radno mjesto nikog zaposliti

vise na: http://www.hzz.hr/default.aspx?id=4075

Temelj prestanka radnog odnosa
    Zakonom su taksativno navedeni slučajevi prestanka radnog odnosa, odnosno službe, kad nezaposlena osoba ne može ostvariti pravo na novčanu naknadu.

Nezaposlena osoba ne može ostvariti novčanu naknadu, ako je radni odnos odnosno služba prestala:

* zbog toga što je otkazala radni odnos, osim u slučaju izvanrednog otkaza ugovora o radu uzrokovanog ponašanjem poslodavca,
    * pisanim sporazumom o prestanku radnog odnosa,
    * zbog toga što nije zadovoljila na probnom radu ili nije zadovoljila tijekom pripravničkog, odnosno vježbeničkog staža, odnosno nije u propisanom roku položila stručni ispit,
    * zbog povrede obveza iz radnog odnosa (otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika) kao i zbog teške povrede radne obveze (izvanredni otkaz), odnosno službene dužnosti,
    * zbog izdržavanja kazne zatvora duže od 3 mjeseca.

Pravo na novčanu naknadu ne stječe nezaposlena osoba kojoj bi to pravo pripadalo po prestanku radnog odnosa odnosno službe, ako je taj radni odnos trajao kraće od tri mjeseca, a prethodni radni odnos, odnosno služba prestao njezinom krivnjom ili uz pristanak.

Iznimno, pripada pravo na novčanu naknadu nezaposlenoj osobi kojoj je prestao radni odnos, odnosno služba pisanim sporazumom, ako je do prestanka radnog odnosa, odnosno službe, došlo zbog premještaja bračnog druga u drugo

Mukica's Avatar

btw. ja nisam pravnica

Mukica's Avatar

uh
    zaboravi sve kaj sam napisala
    sorry
    propustila sam najvazniji diom, a to je da je to otkaz bez tvoje krivnje

dakle ono gore ne vrijedi za tebe
    mislim da je odgovor na tvoje pitanje ovaj clanak tu:

http://www.moj-posao.net/jseeker_law...p?entityId=Q85

Osobno uvjetovani otkaz poslodavac može dati ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti. U slučaju osobno uvjetovanog otkaza radnik ima pravo na otpremninu. Radnik nema zakonsko pravo na otpremninu ako sam daje otkaz.
    Osobno uvjetovani otkaz određen je člankom 113. Zakona o radu. Kao što je rečeno, poslodavac može radniku dati osobno uvjetovani otkaz ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti. Radi se otkazu bez krivnje radnika, dakle samo na temelju objektivne činjenice da on zbog trajnih osobina ili sposobnosti ne može uredno izvršavati svoje obveze.

Takvi otkazi u praksi su rijetki, pa nema baš niti sudske prakse iz koje bi se moglo vidjeti o kakvim se tu konkretnijim situacijama radi.
    Općenito, smatra se da razlozi za takav otkaz mogu postojati ako radnik nema potrebno znanje ili sposobnost za obavljanje određenog posla, ali da krivnja nije na strani radnika ili ako taj posao ne može obavljati zbog neke trajne osobine.

Osobno uvjetovani otkaz je redoviti otkaz, što znači da u slučaju takvog otkaza radnik ima pravo na otkazni rok od 15 dana do 3 mjeseca, zavisno od staža kod toga poslodavca.

Također, radnik ima pravo na otpremninu ako je kod poslodavca radio najmanje dvije godine na neodređeno vrijeme. Otpremnina iznosi najmanje trećinu plaće (prosjek posljednja tri mjesaca), za svaku godinu staža kod tog poslodavca.

Osobno uvjetovani otkaz poslodavac mora obrazložiti i dostaviti radniku u pisanoj formi. Na poslodavcu je teret dokazivanja da je otkaz opravdan.

Napominjem da osobno uvjetovani otkaz isključivo daje poslodavac. Naime, radi se o tome da poslodavac može dati otkaz samo ako ima opravdani razlog za otkaz (poslovno uvjetovani otkaz, osobno uvjetovani otkaz i otkaz uvjetovan skrivljenim ponašanjem radnika). S druge strane, radnik može dati redoviti otkaz ne navodeći ikakav razlog. Stoga Zakon niti ne predviđa opravdane razloge za redoviti otkaz koji daje radnik, pa se radi toga ne može govoriti o osobno uvjetovanom otkazu koji daje radnik.

Kada radnik daje otkaz, tada nema nikakvo zakonsko pravo na otpremninu. Naime, otpremnina je u Zakon ugrađena u cilju zaštite radnika koji protiv svoje volje dobiva otkaz od strane poslodavca. Prema tome, ako sam radnik otkazuje, tada je sam odabrao tu situaciju, pa mu Zakon navedenu zaštitu ne pruža.

Inače, kada radnik redovito otkazuje tada je dužan odraditi otkazni rok, koji također iznosi između 15 dana i 3 mjeseca, s time ako radnik ima osobito važan razlog tada otkazni rok iznosi najviše mjesec dana.

Međutim, ako postoji odgovornost odnosno krivnja poslodavca zbog koje radnik otkazuje, tada bi radnik mogao otkazati izvanrednim otkazom i tražiti naknadu štete.

Izvanredni otkaz može se dati ako zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa, ili zbog neke druge osobito važne činjenice, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obje ugovorne strane, nastavak radnog odnosa nije moguć.

U tom slučaju nema otkaznog roka i radnik bi, ako je otkazao zbog krivnje poslodavca, imao pravo i na naknadu štete. No, ako radnik otkazuje izvanrednim otkazom dužan je obrazložiti zbog čega otkazuje, a također je dužan i dokazati postojanje opravdanog razloga za otkaz. Najčešći razlozi zbog kojih radnici izvanredno otkazuju je neisplata plaća. Međutim nema baš zahtjeva za naknadu štete kod takvih otkaza, a niti sudske prakse koja bi dala detaljnije odgovore o visini štete i sl.

Osoblje foruma mamma san's Avatar

Na tvojem mjestu bih provjerila što piše u tvojem ugovoru o radu i da li postoji neka ugovorna klauzula koja posebno ističe bilo kakav poslovni odnos u nekoj drugoj (konkurentnoj) firmi.

Ako takva klauzula postoji, u tom slučaju mi je potpuno jasna vrsta otkaza ugovora o radu koji ti je uručio poslodavac.

No, s druge strane, ako takva klauzula ne postoji, ako je taj osobno uvjetovani otkaz u bilo kojem dijelu uvjetovan upravo tvojom prokurom u obiteljskom biznisu, onda mi je normalno da ti je poslodavac dao neko pismo opomene kojim zahtjeva da se oslobodiš te prokure ili će ti bla bla bla....

Nadalje, mislim da je teret dokaza u slučaju osobno uvjetovanog otkaza na teret posodavca te on u slučaju sudskog spora mora dokazivati razlog otkazivanja ugovora o radu.

Konačno, ovisno o tvojim namjerama te ako želiš ostati na svojem dosadašnjem poslu, ili smatraš da zaslužuješ više... na tvojem mjestu uzela bih ugovor o radu, ovaj predloženi otkaz i otišla kod nekog dobrog odvjetnika za radno pravo i tražila stvarno pravno mišljenje. To nešto košta, ali barem temeljem uvida u papire dobit ćeš i konačno mišljenje o tome što poduzeti.

Mukica i Mama San hvala na odgovorima i pomoći!

Mama San htio bih zamoliti ako je moguće na pp preporuku dobrog odvjetnika kojemu bi se mogao obratiti.
    Nisam do sada imao takve potrebe pa niti sam ne znam kome se obratiti.

U svakom slučaju zahvaljujem!

Ispravak: mamma san

Osoblje foruma mamma san's Avatar

Na žalost, nije etično da ti preporučujem odvjetnike. No, upućujem te na bilo koji veći odvjetnički ured. Obično imaju odvjetnike specijalizirane za određene vrste prava.

Ako će netko drugi od članova ovog foruma imati preporuku za tebe, molim da je dostave putem privatnih poruka.

Tanči's Avatar

Erik 110,imaš poruku.

Tanči puno hvala!

Hajde da se prikrpam ovdje sa svojim pitanjem, da ne otvaram novu temu.
    Koje su moguće posljedice po djelatnika koji ima ugovor na neodređeno, kod poslodavca je zaposlen 7 godina i sada mu se (pod izgovorom kriznih vremena) nudi da potpiše aneks ugovora kojim mu se određuje 10 posto manja plaća nego dosad (za isto radno mjesto).
    Što ako to odbije potpisati, kakve vrste otkaza mu mogu biti uručene (pod uvjetom da on i dalje nastavi uredno obavljati svoj posao i sa svoje strane ničime ne kompromitira postojeći, još uvijek važeći ugovor o radu)?
    Zahvaljujem.