Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Patronažna sestra - iskustva

Paio avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno Patronažna sestra - iskustva

Prekjučer sam završila sa trudničkim tečajem u domu zdravlja u trajanju od 2 dana i moram priznati da se izvuklo korisnih informacija vezanih za porod, odlazak i pripremu za rodilište, dojenje i brigu novorođenčadi.

No sestra koja je držala predavanje nam je podjelila po mjestu stanovanja kontakte patronažnih sestara koje dolaze u kućni posjet čim bebač dođe kući iz rodilišta i pomaže oko higijene, prematanja, pregledavanja kukića i ostalog....

Zanima me imate li vi iskustva sa takvim dolascima i kakva su?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

s prvim djetetom sam ju zvala jednom: imala je potpuno krive informacije o dojenju, i potpuno suprotne stavove mojima o većini stvari vezano za brigu o djetetu, a o temama koje su me zanimale znala sam više od nje ... tako da je više nisam zvala

s drugi djetetom mi nije uopće palo na pamet zvati patronažu

mislim, ima puno dobrih patronažnih (moja seka je imala jednu takvu), ali i puno njih sa zastarjelim znanjima i iskustvima koje po mom mišljenju mogu samo naštetiti, a ne pomoći

ako misliš da će ti patronažna sestra trebati, raspitaj se malo pa izaberi

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ja sam zvala patronažnu kad sa došla kući. dolazila je 2 tjedna svaki dan. pogledala bi pupak, očistila. pitala mene kako sam. dala mi je par savjeta oko 'liječenja' rane od pucanja (bilo mi je stvano grozno, a dala mi je super savjete, i na tome sam joj zahvalna).
    tražila je da dojim pred njom da može provjerti položaj. rekla je da nam sve super ide. da ne dajemo nikakve čajeve, vode...ništa. :D

pokazala sam joj platnene pelene. bila je oduševljena. nakon par mjeseci sretnem ja nju u kvartu a ona sretna jer je otkrila da barem još 2-3 mame iz kvarta koriste platnene.

bila je skroz ok. nenametljiva, ugodna. Njeni su posjeti trajali 5-10 minuta.

a ja sam se tako bojala patronažnih jer sam čula svakakve priče. Ali je na kraju ispalo super.

nažalost, sve ovisi na koga naletiš. mislim da baš i nemaš mogućnosti biranja (jer svaka patronažna ima svoje ulice)

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

, puntice.
    mogu potpisati sve osim duljine boravka.
    kod nas je ostajala i po sat vremena iako je već prvi put rekla: nemam ja ovdje što raditi

ima stvarno krasnih patronažnih koje su voljne i pomoći oko djeteta i vidjeti je li s mamom sve u redu, ne nameću svoje stavove...

ali ima ih i onih koji opstruiraju dojenje, samoinicijativno odlaze u apoteku i kupuju nadomjestke, sugeriraju kupovinu šampona i krema, ovoga i onoga... (vremenom su davno pregažene)

možeš nazvati patronažnu i prije no što rodiš, neka dođe da se upoznate.
    već tada možeš procijeniti je li ti "sjela" i slažete li se oko onoga što je tebi važno.
    ako vidiš da je ok, zovi je kad rodiš.
    ako vidiš da bi ti crpila energiju, nemoj je zvati.
    (pokušaj postići da ti ne dolazi svaki dan s vagom, da ne važe prije i poslije podoja)

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

moja sveki je patronazna u N.Marofu pa je dosla k meni na 2 tjedna, da mi pomogne...tu u Rijeci isto dobivamo po kvartovima patronazne, i mene je zadesila ista patronazna koja je bila i mojoj mami kad je rodila nas dvije kceri
    ova iz RI je dosla jednom dok je moja sveki bila, i dok su njih dvije razgovarale uvidjeli smo da svaki dio Hrvatske odnosno patronazne diljem HRV imaju drugaciji pristup...

npr. sveki je pobornik da dijete nesmije spavat na trbuhu dok je patrona iz RI za to da dijete smije, cak da je preporucljivo...
    onda, sveki nalaze da se bebi smije davati caj, dok ova iz RI misli da ne...
    paaaa, sveki je mojoj maloj mazala guzu i pisicu sa 3 razlicite kreme, 2 istovremeno za guzu i treca za pisicu te ju je brisala sa vlaznim maramicama...dok je patrona iz RI bila protiv toga...
    (a i ja sam)..jer je mala konstantno imala osip na guzi...
    kad je sveki otisla ja sam pobacala SVE kreme, i pocela ju prat sa cistom toplom vodom, gaza i krema od Nevena, koju moja baka radi...iduce mjenjanje pelena - guza roooza, mekana, savrsena
    pa je tu bilo konflikta oko sirokog povijanja, sveki bila protiv, ova iz RI za..i tako u krug....
    kad je sveki osla, ja napravila sve po svome, po svom instiktu..i sad je beba super zadovoljna...

zelim reci da sve ovisi o patronaznoj, njezinom stazu, praksi i kojem dijelu drzave zivi...
    sve su one isto gradivo ucile, ali su kroz praksu uvidjele i odabrale "pravi" nacin...a on moze a i ne mora biti pravi...

moja preporuka, bez obzira dal je patronazna simpa, njezna, ili sta ja znam, potrazite i drugo misljenje...
    ili kao ja napravite po svojem instinktu...sigurno necete pogrijesiti

sve patronazne su divne osobe, i vama i vasoj bebi zele samo najbolje...
    ali...ipak neke imaju zastarjeli pristup, nekada se drugacije radilo kao sada...
    poneke patronazne je vrijeme odvalilo pa su vec toliko isfrustrirane, da te samo pokopaju u zemlju sa svojim piljenjem, kipanjem itd umjesto da ti pomognu i podignu samopouzdanje....

ima nas svakakvih, i .ebiga, to moramo prihvatiti...
    al fala bogu pa patronazne ne moraju zakonom dolazit kod nas, vec smo mi te koje ih pustamo u kuce i stanove po zelji ili potrebi

p.s.-ispricavam se na poduzem postu...

Paio avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

[quote="puntica"]ja sam zvala patronažnu kad sa došla kući. dolazila je 2 tjedna svaki dan. pogledala bi pupak, očistila...

Na tečaju su nam također rekli da danas svaka bolnica ima svoju tehniku podvezivanja pupka, pa tako recimo Vinogradska i Sveti duh podvezuju pupak "kopčom" (što god to značilo, zaista ne znam koji je to način), a da Petrova, Merkur itd. standardno podvezuju pupak. Isto tako nam je rekla da u slučaju podvezivanja kopčom najbolje da mi ništa ne diramo jer je "komplicirano", te da je najbolje da to ostavimo patronažnoj da obavi. Dakle, u tom slučaju nemam izbora već ju pozvati za pomoć kakva god da ona bila, zar ne?
    Ili netko ima iskustva s "kopčom" pa da me utješi :/

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

moja iskustva s patronaznim sestrama su bila pozitivna. nakon prvog poroda mi je pasalo da mi dodje, pogleda pupak i izvaze bebu. neke njene preporuke sam prihvatila neke nisam kao uostalom i od drugih "dobronamjernika". takodjer su me jako boljeli savovi pa mi je i to pogledala jer sam se bojala da se ne upale. preporucila mi je byvacin mast i rivanol.
    nakon drugog poroda mi je bila druga zena, 2 puta doslovno po 5 min. pogledala bebu, pitala kako sam, vidi ona da je sve ok...super je da naglasavaju ciscenje guze vodom a ne vl. maramicama kao i kupanje u cistoj vodi bez sampona i kremica, niti spominju dodavanje vode dojenim bebama.

sta kazu vase patronazne o kupanju bebe dok pupak nije otpao?
    savjet sestre za bebe u rodilistu: bebu obavezno kupajte svaki dan bez obzira na pupak. pupak najnormalnije smocite i suhom krpom pobrisite. kao to je rana kao svaka druga i treba se mociti.

kad sam rekla patronaznoj cudom se cudila.

ja pupak nisam mocila, bilo me strah. ionako je otpao 5. dan.

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Kopca za pupak me podsjeca na stipalicu , nisam je irala vec bi samo kod presvlacenja djeteta oprala oko nje vlaznom gazicom , prekrila drugom i zamotala bebu u pelenu. Kod standardnog podvezivanja pupka takoder .
    Mislim da ljudi rade frku oko kopce samo zato jer u odnosu na bebu djeluje nekako prevelika i nezgrapna.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ja sam otišla do naše patronažne se upoznati prije poroda nekih dva tjedna da. nakon što smo došli doma treći dan je došla i pomogla i je oko pupka puno a drugo smo već i samo znali, najbitnije sa dojenjem je bilo sve pet i samo nas je pohvalila i rekla da i ona i naša pedica jako vole kad mame doje!

dorica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja ću svolju patronažnu ses. upoznati za nekih 2-3 tj
    nisam bila na tećaju zbog komplikacija
    kad sam se telefonski informirala o tečaju ljubazna sestra mi je rekla da oni mogu doći k meni doma prije poroda pa da se upoznamo i da mi da neke savijete što se tiće kupovine i što mi sve treba i malo će mi ukratko objasniti tehniku disanja
    bila sam oduševljena :D :D :D
    sad jedva ćekam da ju poznamo...
    pa vam javim kako je bilo

EvaP avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Moja je bila grozna.
    Izjavljivala je - bebi se obavezno mora davati voda. Štucanje u beba se rješava s puuuuuuuno vode. Beba se ne smije buditi po noći jer to znači da nešto s dojenjem nije u redu. I takvih 100 stvari. Meni je trebao psihoterapeut (čitaj prijateljica koja je imala dijete od 2 godine) poslije svakog njenog dolaska. A dolazila je skoro svaki dan valjda mjesec dana. I sad mi je zlo kad se sjetim tog razdoblja...

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni je bila sasvim ok, bila je par puta, pogledala pupak, mene, dala kakav savjet i to je to. Ništa posebno, ali nije bila loša.

sretna35 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

patronažne koje sam upoznala na tečevima su me oduševile, najviše entuzijazmom prema malim bebama, moja koja će me dolaziti posjećivati me unaprijed nazvala, predstavila se i ponudila da dođe i prije poroda ako za tim osjećam potrebu i time već zavrijedila bonus... bumo vidli...

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Naša patronažna je bila predivna (s bebom rođenom 2 mjeseca prerano došla sam kući nakon 2 tjedna intenzivne njege). Jako smo se mučili s dojenjem i izdajanjem a ona je bila puna potpore i razumijevanja. Dolazila je svako malo prvih mjesec dana.

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

ja sam zvala svoju patronažnu gdje spadam, da joj se prijavim da me ima u vidu.
    popričale smo na telefon i non stop je spominjala samo njegu pupka, ko da je to sve što mi ona može pomoći.
    neću suditi pre rano, ali ako je to zaista sve dovoljno je da jednom dođe i šta će mi više.

ipak se nadam da ću je užicati da mi pomogne oko dojenja, pregleda maloga i ostalo po potrebi.

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

[quote="argentina
    ipak se nadam da ću je užicati da mi pomogne oko dojenja, pregleda maloga i ostalo po potrebi.[/quote]

Samo je ti žicaj. Sve je smiješ pitati i njen je posao da ti pokaže. Meni je moja čak sama inzistirala da legnem u krevet s malcem i da mi pokaže još jednom kako položiti bebu na prsa. Pričala mi je i o prehrani dojilja.

Music78 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Cure kako to ide s tim patronažnim sestrama? :? Nitko mi nije rekao da ja trebam zvati ili se upoznavati sa sestrom prije nego što rodim,a išla sam na tečaj.Mislila sam da se upoznaš s njom u bolnici kad rodiš ili da ti tada daju njen broj telefona da je kontaktiraš. :?

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Music78 prvotno napisa
    Cure kako to ide s tim patronažnim sestrama?
    Nije nužno da je sama zoveš (osim, naravno, ako ne želiš ). U bonicama daju popis rodilja patronažnima za njihovo područje pa bi one trebale doći same. (No mi smo izlazili dosta kasnije pa sam ja svoju ipak trebala nazvati)

spunky125 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

mi smo imali super patronažnu-žena me je nazvala mjesec prije poroda, i sve smo dogovorile,bila je mlada, simpatična. pomogla nam je i s dojenjem-sve 5.

GrgurovaMama avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ja sam ju nazvala prije termina a ona je sama nazvala nakon poroda i došla...spašavala me je sa pupkom jer nam pupak nije padao 3 tjedna tako da je ona svaki ili svaki drugi dan to previjala jer je to meni bilo

oko dojenja je bila li-la ali nama je dojenje dobro išlo pa nisam imala ni potrebe za nekom velikom pomoći

i sjećam se da jednom kad je došla me našla kako G prematam pelenu na krevetu pogrbljena u bolovima (od CR-a) i otkrila mi nešto što mi samoj nije palo na pamet- da prematam dijete na stolu u blagavaoni- mislim znamo svi za raznorazne moždane ludarije nakon poroda tipa mamnezije i sl...pa mi valjda zbog toga nije palo na pamet...

e da i pokazala mi je kako da G dam rojazol gel jer je imao soor....

sveu svemu bila je od neke pomoći ali preživjeli bi i bez nje

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

"moja" je super - nježna, govorila kako ih treba maziti, nositi.... pitala za dojenje i kad sam rekla da dojim bila oduševljena i hvalila dojenje i govorila o prednostima (ne zna ona da sam na Rodi ), kasnije kad me vidla s malim (nakon godinu dana) pitala opet jel još dojim i oduševila se kad sam rekla da dojim.
    A ima svakakvih.... moja je srećom divna

llella avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

i moja je bila predivna, isto preporučila kupanje samo u vodi sa malo maslinovog ulja, bez vlažnih maramica, pomogla nam oko položaja od dojenja, nikakva dohrana prije 6 mjeseci, pokazala kako s pupkom, da ga s ničim ne mažemo nego da će prirodno otpasti.
    ma bila je predivna, svi savjeti kao da je sa Rode.
    od kozmetike nam prepručila samo Linola Fett kremu jer je L. imala seboreični dermatitis i rekla kad narastu zubići da kupimo kremu bez flora.
    na vaganju uopće nije inzistirala, da je beba zadovoljna, da fino kaka i piški i da je dovoljno jedno vaganje tjedno ako baš hoćemo.
    i da preporuča da kinderbet spojimo s našim krevetom, ili da spava u našem krevetu- da beba osjeti blizinu mame- da je to bebi sad najvažnije, da osjeća sigurnost i da je lakše za dojenje.
    imam samo riječi preporuke za nju

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mene je malo prije presrela pred ulazom u zgradu. Pročavrljale smo i čim sam joj rekla da čekam blizance, počela mi je pričati o tome kako ih dojiti i to mi je bilo baš drago. Inače sam doživjela da su mnogi skeptični prema toj ideji, u stilu: Joj, dvije bebe, to će biti jako teško. Tko zna hoće li im biti dovoljno? Susjeda moje prijateljice je svoje hranila adaptiranim pa im ništa ne fali itd.
    Tako da mi se za sad čini ok.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

tamo gdje smo živjeli kad sam prvog rodila bila je patronažna koja valda ništa drugo u životu nije radila nego obilazila rodilje. kod nas je bila valda 20-ak puta do prve godine 8)
    i jako je bila razgovorljiva kad bi ju sreli, jednom mi je prek ceste vikala - I, mama, kako su sise?

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

meni danas bila patronažna.
    lijepo smo mm i ja popričali s njom, pogledala mi je nalaze od vođenja trudnoće, pokazali joj "opremu" pa nam je rekla kaj još da nadokupimo, savjetovala koju kremicu za guzu, rekla da će pomoći kod hranjenja, pupka i slično.

uglavnom, super i sad znam što mogu očekivati. nekako mi je odmah lakše :D

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    tjednom mi je prek ceste vikala - I, mama, kako su sise?

super mi je citati da ima tako dobrih patronaznih

meni je moja dosla kad sam rodila f, ne sjecam se bas previse, pomogla mi je s izdajanjem i utjesila me, ja sam bila u komi jer f. nije htio sisati jer su ga u bolnici hranili na bocicu. sjecam se da je bila skroz simpa.

kad sam rodila k, nisam se ni sjetila zvati patronazu, a realno mi nije ni trebala.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Patronažna nas je posjetila dan-dva nakon što smo došle doma (ne sjećam se). Ja sam do tad malenoj sredila pupak (kod nas stavljaju tu kopču), a kako nismo imali nikakvih problema oko ničega žena je mudro zaključila da nam ide "k'o da mi je peto, a ne prvo" pa je slijedećih par puta svraćala više na kavu i ćakulu.
    Inače, patronažna živi tri kuće ispod nas pa nije ni bilo potrebe da stalno dolazi jer sam je mogla zazvati da mi je što trebalo.

Sad me ustvari malo više frka jer čekam dečka, a to mi se čini puno kompliciranije, mislim intimna njega i to sve . Snaći ćemo se već.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •