Ne znam smijem li otkriti, ali moja je ladica za prašak na perilici još uvijek djevičanska. Ne koristim ni prašak ni omekšivač. Samo kapsule.
Koristim svoju pamet (snalažljivost) da što manje moram čistiti
Dobro, koristim i svoju kratkovidnost, pa puno toga ne vidim.![]()
Ne znam ja to povremeno izvadim i ostavim u vandleku s vodom
Ja se isto ne brinem puno oko perilice i njezine ladice, ali povremeno (1x godišnje) znala sam koristiti ovo sredstvo https://popusti.njuskalo.hr/akcija/s...-posuda-465871 Na uputi piše da treba u posudu potopiti ladicu namočenu u vodu s recimo četvrtinom tekućine iz bočice, ostaviti da se namače i poslije isprati. Ako nije baš jako okamenjena, ide sasvim dobro. Sad imam relativno novu perilicu pa nisam još ladicu čistila s donje strane, ali ne uzrujavam se previše. Praškasti deterdžent ubacujem direktno u bubanj, a ladicu koristim samo za tekući deterdžent koji nije u kapsulama i za omekšivač.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 26.08.2022. at 07:51
i kod mene je ta ladica skoro uvijek čista jer samo i isključivo koristim tekući deterdžent, ne ostaju nikakvi tragovi. Povremeno isperem pod vodom,al ovako golim okom izgleda čista.
Ladicu ne koristim jer se nikad prašak nije otopio do kraja.
Stavim deterdžent direkt u bubanj.
Omekšivač ne koristim.
Zavjesu na tušu nemam i inače mi se gade. Imam staklo koje čistim s bijelom spužvicom i to je prva liga.
Zavjese nemam.
Tepihe nemam.
…
Sent from my iPhone using Tapatalk
Meni je izbor "gadljiva" tuš zavjesa ili 50kkn za renovaciju kupaone. Nije mi bas tak gadna...
Inače hvala peterlin mozda kupim ak se sjetim. Da nema ove teme ne bi o toj ladici uopće razmišljala
Nego... ima još koja ideja za generalku, spremam polagano popis za tetu cistilicu kad je uspijem dogovoriti ovih dana...
Ne znam imas li radijatore. Mi imamo neke koji su sprijeda ravni, a gore je mrezasti poklopac. Uglavnom, prasina upada u rebra pa teta cisti izmedju svih tih rebara s parnim cistacem.
tekući deterdžent nalijem u onu posudicu koja se dobije s bocom, pa stavim u bubanj - nikad ne koristim ladicu za tekući
Inače, priznajem da uopće nemam naviku nešto puno promisljati o detergentu. Uzmem Ariel ono veliko pakiranje i treje mi 4-5 mjeseci, apsolutno sve perem s njim, crno, bijelo, vakvo, nakvo...
Otprilike pola pranja koristim brzi program (30min) pa bacim na susilo a ostalo kombinirani peri-susi program. Stavim1/3 preporučene količine i ja zadovoljna rezultatom.
Nemam ni ja parni, ali ga ima teta cistilica. Cula sam i ja da je dobar za svasta![]()
Uglavnom, meni je fokus na prozore (neoprani godinu dana) I sve kuhinjske i kupaonske ormarice. I da netko opere kupaonske zidne plocice, to mi se isto nikad ne da.... unutarnja stolarija. I tak... kod mene ima tog za par dolaska i bez nekih kerefeka tipa micanje mašine. Srecom pećnica ima pirolizu, još da je upaliom... bum kad zahladi.
Ja svoje isto perem s parnim i ništa im nije.
Nije stan već je veš. Tema je aktualna pa da tu pitam.
Ima li kod nas više plavila (flebe) za veš? Neke bijele majice i haljine su lagano požutile (što od sunca, što od krema za sunčanje). Namakala sam ih u onim DMovim prašcima za otflekavanje i izbjeljivanje, ali je još ostalo malo žutog sjaja na odjeći.
Gledala sam u Konzumu i sličnim trgovinama, ali nema.
Posljednje uređivanje od enela : 28.08.2022. at 21:05
Ima pakiranje 6,5kg, deklarirano za 100 pranja ali meni traje dulje. Iako stalno perem nekaj, svi se bave nekim sportom, sin se valjda 3x dnevno presvlači. Obicno je bio na akciji za 99kn, kad to vidim - kupimAli sad nisam dulje zadnje sam morala kupiti 80 pranja za 109kn. Inflacija...
Sjećam se toga, zvalo se Plavex. Ne znam ima li ga u našim trgovinama, ali našla sam ovo, dakle može se naručiti https://www.amazon.com/Mrs-Stewarts-.../dp/B092X7FLW2
Nisam se toga sjetila. Uglavnom koristim dexal iz Eurospina. Slično kao vanish
Posljednje uređivanje od Peterlin : 28.08.2022. at 22:15
Perem kuhinju tj radnu plohu u fronte, pvc stolariju brzinski da ne oštetim brtve, ali odlično služi za utore koje drugačije ne mogu očistiti.
Slavine čistim od kamenca, utore tuš kabine, teško dostupna mjesta wc školjke i sl.
Radijatore isto tako cistim, ali stavim ručnik ispod da ne curi prljava voda na parket.
Rolete sam već napisala, obične čvrste, na pvc stolariji. Ma ne znam, puno toga.
Ne čistim time mikrovalnu, nego samo zakipim u njoj vodu s limunovim sokom i obrišem kad se odmoči, a slično i običnu pećnicu. Parnim cistacem čistim napu, ali filtere perem u suđerici.
Nema na čemu. I ja sam zaboravila još toga - tapecirani namještaj (ali bez puno namakanja) iako sad već rjeđe jer sam se riješila stare fotelje koja je imala tapecirane naslone za ruke. Čistim podove na balkonu (ne prečesto, jer nemam pločice nego je samo goli beton i boja), ispušem povremeno ventilacijske rešetke u špajzi, a trebala bi i bojler (plinski kombinirani) ali dugo nisam. Češće naručim profesionalce za to, jer nije dovoljno ispuhati prašinu s vanjske strane grijača, nego treba ukloniti kamenac iznutra. Dobro da sam sad ovo napisala, moram zvati Petrokova i naručiti servis bojlera prije početka sezone grijanja. Osim kamenca, imam još jedan razlog: susjedi su preuređivali kupaonicu, pa treba provjeriti da nije ušlo kakvo smeće u vodovodne cijevi. Ne bi nam bilo prvi put.
Mi smo baš zimus rješavali (čistili, a i ostalo) naš plinski bojler. A terase sad redovno čistim parnim, zakon je. Čitala sam u uputstvima da je dobro nakratko "pofuriti" i madrace (zbog grinja i ostaloga), ali to još nisam napravila. Možda budem sad koji dan dok je još toplo, da se odmah vani osuše.
Hvala još jednom.![]()
Jel’ to perborat?
Ako je, ima u Mulleru.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Nije to natrijev perborat. Perborat je bijeli prah. Plavilo je ovo: https://www.jutarnji.hr/domidizajn/s...bijelo-9686218 Našla sam još ovdje neke informacije: https://en.wikipedia.org/wiki/Mrs._Stewart%27s_Bluing
S druge strane, perborat se isto može koristiti, možda pomogne.
Nedostaje čišćenje fuga meni je zakon i za to najviše parni i koristim. I kuhinjske pločice sam prošla i u wc-u. Minus mi je što moj parni ima mali spremnik za vodu koji se brzo potroši. Pa onda moram ištekati iz struje da se ohladi tek onda ga mogu otvoriti. Pa zna potrajati to čišćenje(za to vrijeme hlađenja nešto drugo radim)...
Meni se to čišćenje fuga podrazumijeva, kad čistim fronte i pločice naravno da očistim fuge i sve zavijutke, kao i rubove vrata suđerice, vodilice ladica i slično. Sve ide super, aliiii nisam ovog ljeta jer mi je bilo užasno vruće. Sad bih baš mogla malo pomalo, svaki vikend jednu prostoriju. Stara sam za obaviti generalku u jednom danu. Nema više šanse![]()
Masnoću i zmazanoću definitivno
I morat ću prestat čitati Liline teme, jer me uvukla u čišćenje fuga u kuhinji i kupaoni![]()
Masnoću i zmazanoću definitivno
I morat ću prestat čitati Liline teme, jer me uvukla u čišćenje fuga u kuhinji i kupaoni
Plijesan može samo pomoć skidanje tog sloja, definfekcija i novi sloj silikova
Pretpostavljam da ima istu funkciju kao i ljubičasti šampon za sijedu/platinastu kosu. Narančasta i plava su komplementarne boje pa nam tkanina djeluje bjelije. Možda bi pomogao i kalij permanganat (ljubičasto-žuto), ali me malo frka jer mi od njega ruke znaju biti flekavo smeđe pa da se ne bi isto dogodilo s tkaninom.
Ovaj Dexal za uklanjanje mrlja (spomenula sam negdje gore) https://www.miaspesa.it/spesa/deters...e-oxy-blu.html isto ima u sebi nekakve plave kristaliće, ali nisam sigurna o čemu se radi. Možda je unutra i plavilo. Na linku je prikaz deklaracije, ali baš nema dobre fotke onog dijela gdje je kemijski sastav. Piše da se ne smije kombinirati s varikinom.
ja sam svoj parni čistač spremila ...kako vi čistite s njim? samo prelazite parom preko područja koje žečlite oprati?
ja mislim da se meni nije ništa opralo tako i onda sam ga spremila (imam gorenje)
Zapravo - ovisi o tome što perem. Kad perem terasu, imam poseban nastavak za to i krpu koja se odozdo zalijepi i onda njome operem pločice, ali je tijekom pranja moram ispirati. Kada perem one utore u wc-školjci ili tuš-kabini, onda to samo dobro naparim, a suhom krpom sve (što iscuri) obrišem. Kad sam prala vosak na fasadi, morala sam ga oprati četkom (koja je isto u kompletu) uz istovremeno parenje (ne bi bilo dovoljno da samo parim...). Fuge pošpricam varikinom i onda prođem parnim (samo para ne bi tako dobro oprala fuge).
Sad ću prati i radijatore, samo parom.
Tepihe i madrace isto samo treba nakratko "pofuriti".
I u uputstvima piše kako se neka prljavija područja moraju prati sredstvom za čišćenje i parnim. Para sve to ubrza i pojača.
Znači, negdje je sama para dovoljna, negdje treba i malo kemije, a negdje i fizičke snage.![]()
Vrijeska, je li taj tvoj parni čistač onaj veliki, koji izgleda kao usisavač? Ovo: https://www.mall.hr/usisavaci/gorenje-sc1800r Ako da - to nije uređaj o kojem mi razgovaramo. Taj je dobar za velike površine (kad imaš puno pločica i velike prozore) iako nemam iskustva s tim. Čini mi se nespretan. Mislim da većina nas koristi mali ručni parni čistač - ovako nešto: https://www.kaercher.com/hr/home-gar...-15163000.html
https://www.kaercher.com/hr/home-gar...-15120500.html
Ja imam ovaj model.