Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: Dojenje preko godinu dana unazađuje neurološki razvoj?!

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno Dojenje preko godinu dana unazađuje neurološki razvoj?!

Jučer mi manja curkica zakuri i mi danas pedijatrici. streptokokna upala grla i dorica uplakana od pregleda odmah na cicu. i veli doktorica:koliko je stara?hmm skoro 14mj.,prekinite cicanje,previše je to, vući će vas na cesti za svaku sitnicu,umjesto da razmjenjujete pojmove ona je cicom vezana za vas, skače na cicu ko tromjesečno dojenče, usporavate joj neurološki razvoj.dosta je bilo.
    i ja glupača velim,aha,ok,ko zadnja budala!pa može to biti njen osobni stav,ali da mi to kaže kao savjet pedijatrice je užas!!
    ja to čujem 1. put u životu a bogme sam se informirala o produljenom dojenju,mia cicala do 3 i pametna sve u 16!!nikad ni u čemu nije bila usporena,ima riječnik predškolke,tete u vrtiću mi to uvijek govore, i sad meni moja cijenjena pedijatrica ovako uleti. da nismo već mijenjali pedicu zbog gužve sad bih otišla. a da ne kažem da je ženska sa autoritetom-savjetnica u onoj rodinoj knjižici..
    pa luda sam,a reakciju MMa vam neću ni reći jer me sram ponoviti,skoro je ušao da joj on kaže..

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno Re: Dojenje preko godinu dana unazađuje neurološki razvoj?!

:shock:

Citiraj lisica prvotno napisa
    a da ne kažem da je ženska sa autoritetom-savjetnica u onoj rodinoj knjižici..

bez komentara

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kad sam procitala naslov sam skoro riknula od smijeha.

pa to nema veze s mozgom. logikom. uzas.

stvarno bi trebalo pod hitno uvesti obaveznu do-edukaciju struke po pitanju dojenja, ovo je prevelika sramota, da netko tko ima titulu dr. izjavi ovakvu nebulozu.

kao ono, kako se osjecate? eventualno.

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

n-e-b-u-l-o-z-a!!!!
    tko joj je dao samo titulu savjetnice..?
    ako pogledam moju malu, ne vidim ni po cemu da je nazadna. motoricki gledano je vec ispocetka bila napredna, a s 19mj prica sa mnom pricu - stanem u pol recenice, a ona nastavi s dvije-tri rijeci.
    tek sad s 19mj prestajemo (nazalost)

btw. moja pedijatrica je bila uzasnuta kad smo bili na pregledu s 12 mjeseci..stoooo?? jos sisa? kako bi bilo da zbrisete negdje za vikend i tako je odviknete.. , kao da nije zdravo za njen emocionalni razvoj....nisam se dala i rekla da se drzim WHO smjernica.

puhovi obožavaju smokve avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

koja je to pedijatrica!?! :shock: ako ne želiš javno, molim na pp!
    (valjda nije moja!)

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Da nije tragično, bilo bi smiješno. (ovaj smajlić ide pedici, naravno).

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

doktorica nije savjetnica u Rodinu kljunu, eventualno recenzentica

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

moja greška.dr. je recezentica ali ja nisam detaljno čitala u knjižici su mi druge stvari bile važnije,samo sam na početku vidjela njeno ime. i kad sam se nažalost selila od naše stare pedice prvo sam pomislila,e pa da,ova mora biti ok jer surađuje sa Rodom. i eto,valjda i je ok,ali ja sam trenutno ogorčena.. dr.Š...modovi brišite ako ne smijem javno staviti ime..

apricot editirala ime doktorice

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ako si ti povezala Rodu i nju, moglo bi se i drugima desiti

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

doktorica je recenzirala poglavlja Njega i Zdravlje.
    Recenzent dojenja je doktor Stanojević

Svakako ćemo nešto napraviti po ovome pitanju, zahvaljujemo na informaciji.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Došla sam da se upoznam s novom teorijom o štetnosti dojenja

Citiraj lisica prvotno napisa
    vući će vas na cesti za svaku sitnicu,umjesto da razmjenjujete pojmove ona je cicom vezana za vas
    iz mog iskustva - dijete od 2g i 3mj - još od negdje godinu i pol mogu nabrojati na prste da me vani pitala za cicu, a i to uvijek u nekoj situaciji kad je bila jako umorna i kad smo prekardašili s izlaskom. Vani razmjenjujemo pojmove a doma cicamo dosta često. I to nisam ja uvela, nego ona.
    btw, vrlo je napredna, pogotovo što se tiče riječnika (ne što je moja )

Ne živciraj se, i zanemari tu priču.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ne mogu prešutjet, majke mi... ja bih lijepo takvoj doktorici rekla da baš zato i dojim. Da usporim neurološki razvoj, a potaknem neke dublje razine svijesti, ili ovako nešto. Pa kad lupamo, da lupamo sa stilom!!!

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ne znam samo koje bi "pojmove" trebalo i moglo razmjenjivati uznemireno, umorno i bolesno dijete??! Ma mislim stvarno si neki ljudi puno dopuštaju.

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno dojenje

Pa i HTV vam ovih dana kaže da dojimo do godine dana, a onda trku u kupnju adaptiranog.
    Priznajem da sam prvo dojila samo do godine dana iz svoje neupućenosti i neobrazovanosti. Ni jedna literatura nije imala tekstove o dužini dojenja i okolina mi je nametnula rok od godine dana. Šteta. Zato sam sa drugim nadoknadila uz pomoć RODE i baš sam zadovoljna stim na opće zgražanje svih koji me znaju.

apricot editirala ime proizvođača mliječne formule

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

split

Datum pristupanja
    May 2007

Početno Re: Dojenje preko godinu dana unazađuje neurološki razvoj?!

[quote="lisica"]vući će vas na cesti za svaku sitnicu,umjesto da razmjenjujete pojmove ona je cicom vezana za vas, skače na cicu ko tromjesečno dojenče, usporavate joj neurološki razvoj.dosta je bilo.

[quote]

Ovo je smiješno. Kaj misli da ti je 24 sata prištekana za cicu i ne radi ništ drugo?

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

meni je to skroz cudno.
    to je i nasa dr, i tonka je dojila do 3 i 1/2 godine, mislim da je dr. to i znala, pa nikad nije nista negativno komentirala.
    sto joj bi odjednom?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj a zakaj prvotno napisa
    sto joj bi odjednom?
    vjerojatno joj ništa nije bilo
    i vjerojatno nije to ni mislila,pogotovo ne na neurološki (možda psihološki, savladavanje straha o separaciji i tako to) razvoj koji apsolutno nema veze s dojenjem
    nego u nabrajanju o navlačenju na dojku i sl. omaklo joj se...

ali kad je nama drago skočiti na takve izjave

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj princess puffy prvotno napisa
    Citiraj a zakaj prvotno napisa
    sto joj bi odjednom?
    i vjerojatno nije to ni mislila,pogotovo ne na neurološki (možda psihološki, savladavanje straha o separaciji i tako to) razvoj koji apsolutno nema veze s dojenjem

Pa vjerojatno takve izjave imaju puno veću snagu kad ih izgovori pedijatar koji je autoritet na području zdravlja djece nego kumica sa placa,zar ne?
    To je njezin osaoban stav ,a ne službeni stav potkrepljen znanjem i istraživanjem tako da se takve stvari ne bi smjele omaknuti.
    Barem ne za vrijeme radnog vremena...

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ifigenija prvotno napisa
    Ne mogu prešutjet, majke mi... ja bih lijepo takvoj doktorici rekla da baš zato i dojim. Da usporim neurološki razvoj, a potaknem neke dublje razine svijesti, ili ovako nešto. Pa kad lupamo, da lupamo sa stilom!!!

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A što bih, da joj zahvalim na savjetu, posebno volim kad me se netko sjeti pilat dok mi dijete vrišti, pa još s takvim glupostima.
    Pogotovo iz usta pedijatra takve izjave ne bi smjele izaći (potpis sirius).

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

pitam se kako ovo niste zacrnile?

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Menije jedna uvažena psihijatrica rekla da dugim dojenjem ne dam djetetu da se osamostali, da kočim njen razvoj, bla bla...

Uglavnom, moja cicoljupka ima 2 godine i 2 mjeseca, super je samostalna, spretna, brbljava (slaže rečenice od više riječi od 18. mj.), pelenu ostavila prije 2. godine. Prije 3 tjedna krenula u jaslice, prilagodba prošla sjajno, zaspe u vrtiću bez ikakvih problema od prvog dana.

Toliko o tome da kočim njezin razvoj i samostalnost.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zato sto nije bitno sto je mislila nego sto je kao pedijatar - dakle osoba koja ima autorite - izrekla naglas.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Hajmo malo na temu-dojenje preko godinu dana unapredjuje neuroloski razvoj

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

a meni se čini prilično nekorektno da se dr.ovdje javno proziva imenom i prezimenom

i da se svi sablažnjavaju
    za nešto što žena možda nije ni rekla

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

a meni se čini prilično nekorektno da se dr.ovdje javno proziva imenom i prezimenom

i da se svi sablažnjavaju
    za nešto što žena možda nije ni rekla
    slazem se.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Zato sto nije bitno sto je mislila nego sto je kao pedijatar - dakle osoba koja ima autorite - izrekla naglas.

bez obzira koliko ja , laik, bila u pravu, ne mogu se obraniti kad mi se netko pozove na ono što je rekao pedijatar - stručnjak

i zato oni imaju extra odgovornost za izrečeno

i ja imam loših dana, PMs i ostale 'olakotne' okolnosti, ali me nečeš čuti: "ma kome briga za dozvole, samo ti gradi, neš ti jedna više-manje bespravna kuća, ma ko će ti to doći rušit"

nema šanse, jer kad progovorim o gradnji, govorim sa pozicije stručnjaka i moja izjava ima težinu i odgovornost

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mislim da bi moderatori trebali izbrisati ime dr.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    mislim da bi moderatori trebali izbrisati ime dr.
    a ja mislim da biste trebale provjeriti prije no što napišete
    (ostavila sam samo prvo početno slovo)

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

da,ali nakon mog posta
    da ne ispadne da ne pratim na satu

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

ja sam i zamolila da se ime briše. nažalost mi je točno rekla tu rečenicu,nisam izvukla iz konteksta. ne želim da se ovo pretvori u lov na vještice, nemam ništa protiv pedijatrice, dobra mi je, ok žena jedino me bole njeni stavovi i nije korektno da mi je uletjela sa službenog mjesta sa takvim komentarom. ja sam se došla požaliti,bila sam totalno u afektu kad sam izašla iz ordinacije. ma nije to bilo prvi put, sa godinu dana mi je rekla da ograničimo cicanje na jutarnje i večernje jer je zasićuje i neće ništa drugo jesti. i to sam joj prešutila,nisam znala šta da kažem. ali me pogodilo. i sad ovo.
    opet kažem, sreća pa je meni ovo druga cicoljupka jer sam štreberica i kjad mi pedijatar nešto kaže uzmem zdravo za gotovo. jer ja nisam doktorica pedijatrije!

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ako je tako, nije ok.
    kuzim taj osjecaj, nije ugodno, koliko god znas da si u pravu.
    Meni je prethodna obiteljska lijecnica, kad sam dosla s mastitisom (a t. je imala preko godinu dana), nasla za shodno objasnjavati da djetetu psihicki strasno skodim.
    I koliko god ja bila samouvjerena i sigurna u dobrobit dugog dojenja, nije ugodno slusati takvu tiradu.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mislim da sam davno pisala kako mi je pedijatrica, kad sam dvogodišnjem a. koji je plakao nakon cijepljenja rekla da će odmah dobiti ciku, ponosno rekla: pa trebali ste mu dati prije! znate, baš sam bila na jednom kongresu i čuli smo da majčino mlijeko djeluje protiv bolova...

a neki dan, kad je mlađi (1,5 godina) dobio virozu s aftama i kad sam rekla da ne brinem previše jer dojimo, komentirala je: odlično, onda nije u opasnosti od dehidracije jer dojku neće odbijati... na kontroli se čudila kako su simptomi prošli rekordno brzo. 8)

i pedijatri se mogu educirati i mijenjati mišljenje... ako žele.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa

i pedijatri se mogu educirati i mijenjati mišljenje... ako žele.
    mislim da većina to i radi

eto,ta tvoja pedijatrica koja sugerira dojku kao i analgetik
    ma predivno

malo OT
    ovaj vikend je u Ljubljani bio međunarodni kongres dječje gastroenterologije
    pa će biti friških vijesti i o dohrani

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

je, predivno je.

još kad bi naučili prepoznavati i rješavati probleme s dojenjem umjesto da se posluže s hrpice letaka. :/

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

problem je od kud to naučiti
    svojedobno sam ja prekopala svu moguću medicinsku literaturu o problemima na koje sam nailazilakod dojenja
    i - nigdje ništa

nažalost,najviše informacija ima na RODI
    nažalost kažem ,zato što bi najviše info trebalo biti u pedijatriskim udžbenicima

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

onda neka surađuju s onima koji znaju.

a postoji i IBCLC...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

poslati ćemo ovu što piše samo prvo slovo pedijatara

da obilazi i educira pedijatre 8)

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

kako da pristojno odgovorim na ovo?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

a zašto bi nepristojno odgovorila?

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

mislila sam na našu forumsku savjetnicu za dojenje
    ne na forumašicu iz uvodnog posta

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

hladan doktorski mozak.
    požališ se a oni odmah sa grafovima i statistikama. ruku na srce-vjerojatno si rekla da malo biće slabo jede krutu hranu pa je shvatila da te to brine i dala ti je rješenje koje je u tom momentu znala.
    ovo za neurologiju-vjerojatno je bilo neke njoj blješteće mogućnosti o tome pa je opet proživljavala refleksiju sa dojenjem.
    i jasno, doktore poštujemo i cijenimo jer mi nismo iscjeljitelji ni educirani kao oni. i tako to jest.
    ali jesmo majke! u nama je čudesna, pradavna majčinska intuicija i samo je moramo osloboditi. svaka čast predivnoj literaturi, knjigama, savjetovalištima, forumima ali nitko ne može brinuti o našim potomcima kao mi same. nitko ih ne može osjetiti kao mi niti zadovoljiti potrebe.
    da sam slušala tuđe savjete oko dojenja, hranjenja, odgoja bila bi u strašnim zabludama. jesu, mađijali su me kada je a. bio skroz maleni čovjek ali sam shvatila da ću dati sve od sebe tom malom čudu sada kada mu je potrebno-sisa, bacanje igračaka, potreba bacanja po podu..da ne duljim a na tome sam putu, dijete se itekako može osjetiti, čuti, shvatiti. dopustiti mu da bude ono što jeste.
    a doktore ću uvijek pitati ono glupo pitanje da zašto to pita odn. zbog čega je to bitno?

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mislila sam na našu forumsku savjetnicu za dojenje
    ne na forumašicu iz uvodnog posta
    aha... nesporazum.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ms. ivy je spomenula kongres na kojem je bila njezina pedijatrica - koliko su ti kongresi česti?
    Zašto ih nema više?
    Ili zašto neki pedijatri na njih ne idu? Meni je ipak čudno (bez uvrede, zbilja ne mislim provocirati) da neki pedijatri ne znaju ono što sam ja naučila preko interneta.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

dojenje nije bolest
    oni su specijalisti za dječje bolesti

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    ms. ivy je spomenula kongres na kojem je bila njezina pedijatrica - koliko su ti kongresi česti?
    Zašto ih nema više?
    .
    evo bas jedan uskoro, RMK 8)

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    dojenje nije bolest
    oni su specijalisti za dječje bolesti
    ako pođemo od tvrdnje da utječe na dječje bolesti - odnosno na imunitet djece, kao i da svaka majka dojenčeta dolazi kod njih svako toliko na kontrole s djetetom gdje se dijete važe i na osnovu prirasta dr savjetuje treba li dodavati ad, morali bi biti obrazovani i to jako dobro o dojenju.

Ja se nisam srela s lošim savjetima o dojenju od doktorice ni od patronažne (nije bilo ni nekih problema, pa su jedino komentirale "samo tako dalje", čula sam svašta od raznih baba, susjeda i rodbine ali oni nisu i ne moraju o tome biti obrazovani) i što se toga tiče sasvim sam s njima zadovoljna.

Ali tu na forumu pročitam nevjerojatne upute koje ljudi dobivaju od pedijatara i patronažnih o dojenju. Ne znam na koji način to funkcionira, je li to dodatno obrazovanje pa ovisi o dobroj volji ili znatiželji doktora da se o tome informiraju ili se takvi kongresi organiziraju na način da ih svi trebaju proći?

lisica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

Citiraj bauba prvotno napisa
    hladan doktorski mozak.
    požališ se a oni odmah sa grafovima i statistikama. ruku na srce-vjerojatno si rekla da malo biće slabo jede krutu hranu pa je shvatila da te to brine i dala ti je rješenje koje je u tom momentu znala.
    ovo za neurologiju-vjerojatno je bilo neke njoj blješteće mogućnosti o tome pa je opet proživljavala refleksiju sa dojenjem.
    i jasno, doktore poštujemo i cijenimo jer mi nismo iscjeljitelji ni educirani kao oni. i tako to jest.
    ali jesmo majke! u nama je čudesna, pradavna majčinska intuicija i samo je moramo osloboditi. svaka čast predivnoj literaturi, knjigama, savjetovalištima, forumima ali nitko ne može brinuti o našim potomcima kao mi same. nitko ih ne može osjetiti kao mi niti zadovoljiti potrebe.
    da sam slušala tuđe savjete oko dojenja, hranjenja, odgoja bila bi u strašnim zabludama. jesu, mađijali su me kada je a. bio skroz maleni čovjek ali sam shvatila da ću dati sve od sebe tom malom čudu sada kada mu je potrebno-sisa, bacanje igračaka, potreba bacanja po podu..da ne duljim a na tome sam putu, dijete se itekako može osjetiti, čuti, shvatiti. dopustiti mu da bude ono što jeste.
    a doktore ću uvijek pitati ono glupo pitanje da zašto to pita odn. zbog čega je to bitno?
    da ti pravo kažem nisam se imala potrebu žaliti da slabo jede jer cica sve u 16,super dobiva na kilaži, rekla mi je da je napredna beba,sve 5,onda nam je rekla da ne smije hodati bosa jer male bebe krivo stanu,na unutra pa se urušava mišićni tonus, i MM i ja smo se u čudu gledali jer je on terapeut i baš pohađa stručnu edukaciju o slobodnom pokretu(ne samo baš nego kontinuirano,sad je na 3. god.)i kuži neke stvari i onda nam je rekla da reduciramo cicu-moram vam reći da sam ja jako isfrustrirana oko svih silnih savjeta i zgražanja na račun našeg "nacicavanja" prednjače moji bližnji,svekići i starci i već sam oguglala,nemam potrebu više ni komentirati. meni i MMu je normalno da našu djecu nosimo a ne vozimo u kolicima(*jebate pa kaj budu susedi rekli, ko čerga hodate okolo,kaj nemate kolica,pa kaj ih niste naučili na vreme) da hodaju bose, padaju i dižu se,od rođenja su na podu,ne dezinficiram stvari,podove itd.,ne branimo im da jedu rukama dok ne svladaju tehniku bontona, nema stalno ne i uči redu itd. itd.
    obzirom da se to uvelike kosi sa pojmom odgoja MMovih staraca i mojih, ja ignoriram i prečujem masu stvari i gulim po svom. eto,zato nisam ni prvi put ni trepnula kod nje. a i čisto sumnjam da me se sjeća,tj.nas jer smo jedan dan prije koji mjesec bili kod nje u haljinici i špangici i drugi dan sam nazvala da joj izreferiram što je specijalist rekao ona je stalno govorila:dobro,onda malome..i neće mu se to povući..svaki dan mu.. ima žena puno pacijenata i to je normalno a i nismo dugo kod nje. nije meni to ni bitno.
    nego sam sve ovo razvezla da kažem da nismo imali nikakav problem hranjenja pa da bi ona cicu postavila kao "krivca"koji nas zasiti, sama je to rekla bez da sam je vukla za jezik.
    sigurna sam da oni imaju seminare i stručna usavršavanja redovito a i puno pacijenata i onda naprave listu prioriteta..

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj meda prvotno napisa

evo bas jedan uskoro, RMK 8)
    jeste li zvale pedijatre?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •