-
Evo cure, konacno nasa tema! :D :D :D :D
nadam se da ce sve cure koje su isle vec ili vec obavile postupak tamo, iznijeti ovdje sve korisne informacije,svoja iskustva,kako bi se mi koji tek trebamo ici, lakse snasli.
evo,ja saljem cjenik, vazeci ,dobila ga neki dan:
CJENIK (u eurima)
DONACIJA JAJNE STANICE 3800
(Uključuje eventualni ICSI i kryoprezervaciju preostalih
embrija. Donatorka se bira prema zahtjevima primatelja.
Ultrazvuk, praćenje nivoa hormona i medikamenti nisu uključeni)
STANDARDNI IVF CIKLUS 1100
(medikamenti i kryoprezervacija preostalih embrija nisu
uključeni,monitoring (ultrazvuk i nivo hormona) nije uključen)
KOMPLETNI IVF CIKLUS 1800
(kompletni monitoring uključen, medikamenti nisu uključeni)
TRANSFER DONIRANIH EMBRIJA 1450
KRYOPREZERVACIJA 220
(sperme, embrija i jajnih stanica)
TRANSFER ZAMRZNUTIH EMBRIJA 450
(koristeći Transfercatether-Echotip)
MESA/TESE 700
(anestezija uključena)
HISTEROSKOPIJA (bez anestezije) 200
HISTEROSKOPIJA (s anestezijom) 300
ICSI 300
(do 10 oocyta, svaka dodatna + 20 E)
ASISTIRANI HATCHING 250
INSEMINACIJA 200
FISH (spermiji) 800
DONACIJA SPERME 200
REDUKCIJA 320
MEDIKAMENTI PREMA INDIKACIJI 800 - 1500
TRANSFER BLASTOCISTA (PRODUŽENA KULTIVACIJA) 300
(Korištenje Transfercatether-Eshotipa uključeno,
IVF ciklus nije uključen)
PGD POMOĆU FISH METODE, BIOPSIJA I LABORATORIJSKI POSTUPCI, PRODUŽENA KULTIVACIJA 2000
(ICSI nije uključen, punkcija i anestezija i transfer embrija nisu uključeni)
ja sam iz BiH,nama treba i viza.
procedura je sljedeca:
ja sam kontaktirala dr.Mardesica na mail pronatal@mbox.vol.cz
Danica ima drugu mail adresu,ako bas nju trebate kontaktirati :sanatorium.pronatal@seznam.cz
Dakle ,nakon par mailova,u kojem sam objasnila nas problem,dr.Mardesić mi je rekao da,obzirom da nam treba viza,samim tim garantno pismo, da mu posaljem na mail,ili na fax:261 711 585 skenirane prednje strane nasih pasosa.
Ja sam slala na mail
Nakon par dana,javila se Danica mailom,sa svoje adrese, i trazila moju kucnu adresu na koju ce poslati gar pismo ,kad bude gotovo.Naravno,tipicno za nju,zaboravila ju je,i ponovo , nakon mjesec dana, se javila trezeci tu moju adresu.
Od 13.08. 2000. godine,ja cekam gar pismo,evo vec mjesec i pol, i neki dan sam saznala da ga je poslala,sad cekam svaki dan da stigne.
Kad dobijes gar pismo,kontaktira se sa Danicom,koja daje datum konsultacija i nakon toga se moze zapoceti procedura dobijanja vize.
Sve potrebne dokumente za vizu mozete naci na stranici Ceske ambasade, dodatno se traze sljedeci dokumenti(tamo nisu navedeni):
-potvrdu da ste u stalnom radnom odnosu-izvadiš u svojoj firmi;
- M2 obrazac kopiran i radnu knjižicu kopiranu i (original odnijeti na uvid mada je nije tražila da pogleda sluzbenica na salteru u Ambasadi);
- kopiju pasoša sa kopijama svih viza koji su u pasošu;
- kopiju kreditnih kartica
- izvod tri zadnje plate
- rezervaciju od hotela iz pronatala inn- (teta na salteru vratila to curi koja je neki dan isla predati papire za vizu
Ceska ambasada u Sarajevu radi od 10 h i nema guzve ,sve se obavi za pola sata.
Za medicinske slučajeve viza besplatna.
Vizu je jedna forumasica iz Sarajeva dobila ovako:unutar perioda od 6 mjeseci,moze u Ceskoj provesti 30 dana. Sasvim solidno i da se obave konsultacije,a i sam postupak.
Inace,sve podatke koje vam ja pisem,imam od cura koje su tamo bile,pa mi slale pp,nadam se da se nece ljutiti sto dio njihovih PP stavljam ovako javno na forum(namjera je da pomognem svima koji idu tamo,i sama prolazim kroz sve ovo)
Dakle, cijena sobe hotela u sklopu klinike je 70 eura.
Jedna cura iz Mostara mi je rekla da su oni bili u hotelu Branik i da je cijena 35e.Nista spektakularno,sto platis ,to i dobijes.ali,koliko znam,ni hotel u sklopu klinike nije preluksuzan,prednost mu je samo sto je uz kliniku.
Cura je isla gradskim prevozom do klinike(doduse,ne skroz,kaze oko 2 km je setnja,jer je klinika u nekoj sumici)---karta njihovog javnog prevoza, koja vrijedi 24 sata, je 100czk i isplati se, njome mozes u metro, tramvaj i bus. kupiti treba i prepaid karticu , imas Vodafone za 200 czk, kazu, isplati se
smatram da sad,kad se ide na konsultacije ,nije bas stalo u 35 e,ali kad,aBd,budemo isle na punkciju,ET, i sve sto treba,onda se ostaje po 10 dana(ili koliko vec) i tad se solidno moze ustedjeti. mislim i da je bolje da sad skuzimo rutu od tog hotela do klinike ,nego kad odemo kasnije.
KO IDE AUTOM,OBAVEZNO POSUDI,KUPI ILI SE BILO KAKO SNADE ZA NAVIGACIJU,oni koji su ju imali,kazu da je bez nje 100 puta teze prevaliti sav taj put! Sto se VINJETA tice,ovako:SL vinjeta na 7 dana je 15E (nemaju više 6mj.)Austrijska na 2mj. 2oE a Češka na 7 dana 220kruna
Konsultacije kostaju 100 e,koje inače traju oko 1 sat.One uključuju pregled ljekara , pogleda doktor papire od oboje i ovisno o tome kakav postupak dogovorite i kakvi su nalazi zene , odredi protokol.
Čini se da je malo površan kad su nalazi u pitanju,jedna forumasica je napisala: "Uopće nije primjetio da mi fali bris na klamidiju (nije bio gotov dok sam pošla), a EKG i mišljenje anesteziologa je tražio da mu donesem sljedeći put, a bili su pred njim. Rekao je da ih nije vidio.
To sam mu izvadila iz fascikle i te je nalaze zadržao. Nije tražio da donesem ništa više."
Konzultacije se mogu platiti u KR i eurima. Cijena u KR ovisi o tečaju KR-euro na dan kad budeš tamo. Mislim da je to oko 2500-2600 KR.
Sto se omjera tice : omjer je 50ckr == 4 KM == 2e.
Sto se tice toga da li treba nositi krune ili eure,cura mi je rekla sljedece: "treba im oko 20-30 minuta da ti otovre kartom svakako podi da gore dodes ranije tako da to rijesis da ne bi kasnila, mi smo bili kod dr Mardesica. hotel smo placali u eurima, sve ostalo krune"
Što se tiče rezerviranja sobe, postupak je sljedeći:
Tjedan dana prije polaska nazoveš Danicu i ona ti obeća da će rezervirati sobu. naravno, obavezno opet zoveš dan prije polaska da vidiš je li rezervirala. (naravno da nije, ali bude )
U Pragu postoji neki taksista,koji je sa podrucja ex Jugoslavije,ne znam tacno od kud,koji pomaze parovima sa naseg podrucja,moze sacekati na aerodromu ili autobuskoj stanici,rezervirati kartu za nazad,ako to sami niste obavili, odvesti vas gdje trebate... njegov broj sam dobila na pp,ne znam smijem li ga javno napisati?(možeš s njim dogovoriti da uzme kofere u auto, vas ostavi u gradu, dogovorite kad hoćete da dođe po vas i onda u kliniku. Isto tako na odlasku da ne čekate na aerodromu možete prošetati dok su vam stvari na sigurnom.)
Dakle,obavezno Danicu podsjecati za sve sto za vas treba da uradi,zena "uzasno lose radi svoj posao",sto mi je napisala jedna forumasica koja je tamo bila.
Sto se tice nalaza koji se nose na konsultacije,evo sta mi je ista forumasica napisala:
" Evo što sam nosila od svojih nalaza:
krvna slika, analiza urina, urinokultura (3 uzorka), EKG, mišljenje anesteziologa, Hormoni štitnjače (TSH, FT3, FT4), spolni hormoni (od 3-5 dana ciklusa) i progesteron 21. dan ciklusa,
koagulogram, krvna grupa, testovi na zarazne bolesti (HIV, hepatitis, sifilis), PAPA test, ultrazvuk (ja sam radila 9. d.c.) Valjda nisam ništa zaboravila napisati.
Muz je imao rezultate genetskih ispitivanja (kariogram i y mikrodelecija), UZV testisa, rezultate svih spermiograma, punkcije, krvnu sliku, hormone... "
Kad dobiješ protokol (ja ga imam), možeš krenuti u postupak već sljedeći ciklus, samo im javiš da si počela uzimati lijekove. Ti određuješ hoćeš li početi odmah, a ne oni (možeš za 2-3 mjeseca).
Osmi dan ciklusa uradiš UZV i javiš im rezultat. Na temelju toga se određuje kad je punkcija i kad se moraš pojaviti kod njih.
Na moje pitanje da li rade MICRO tese,dr.je rekao u mailu da rade,lali sam ponovo pitala cure koje su bile,evo sta je jedna od njih napisala:
"Što se tiče one micro tese, ja sam na stranici neke druge klinike pročitala da je oko 800 eura. Po cijeni približno odgovara ovome u Pronatalu. U razgovoru je dr. spomenuo uzimanje više uzoraka i dugo pregledavanje pod mikroskopom. To je sigurno to."
Et,trenutno se vise ne sjecam niti jedne informacije koju bih napisala. trudila sam se da olaksam koliko mogu,da podijelim prikuppljene informacije,meni su bile jako bitne,pogotovo ovo za vizu.
Ponovo se izvinjjavam curama cije sam dijelove pp upucenih meni objavila ovdje, htjela sam samo pomoci!
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma