Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 57

Tema: Vjerska diskriminacija u vrtićima

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno Vjerska diskriminacija u vrtićima

Evo primjera pa molim savjete:
    U mom gradu se vrtić seli u novu zgradu . Imam dijete koje već drugu godinu pohađa taj vrtić koji je ustanovljen od strane lokalne samouprave, točnije grada. Dakle, ne radi se o vjerskom vrtiću. I sada, da bi si olakšali organiziranje rimokatoličkog vjeronauka ( dva sata tjedno) planiraju svu nekatoličku djecu koja inače nisu sudjelovala u vjeronaku ( tu spada u moje dijete) odvojiti u zasebnu grupu. Po mom mišljenju je to vrlo grubi oblik diskriminacije djece .....šta vi mislite o tome? I šta poduzeti?

petraa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Razumijem te potpuno, neznam što bih ti napisala, probaj se žaliti negdje.
    Naravno da je to diskriminacija. Iskreno, povraća mi se od takvih stvari.
    Nešto slično sam prošla u školi sa svojom djecom koja su , usred nastave, morala izaći s torbom iz razreda, zato jer počinje vjeronauk, koji bi, kao izborni predmet, morao biti prvi ili zadnji sat, što kod nas , naravno, nije slučaj. Promjeni vrtić.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Vjerska diskriminacija u vrtićima

Citiraj epikteta prvotno napisa
    Evo primjera pa molim savjete:
    U mom gradu se vrtić seli u novu zgradu . Imam dijete koje već drugu godinu pohađa taj vrtić koji je ustanovljen od strane lokalne samouprave, točnije grada. Dakle, ne radi se o vjerskom vrtiću. I sada, da bi si olakšali organiziranje rimokatoličkog vjeronauka ( dva sata tjedno) planiraju svu nekatoličku djecu koja inače nisu sudjelovala u vjeronaku ( tu spada u moje dijete) odvojiti u zasebnu grupu. Po mom mišljenju je to vrlo grubi oblik diskriminacije djece .....šta vi mislite o tome? I šta poduzeti?
    pisi na ministarstvo

Lukina mamma avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Naše dijete je još s tri godine išao na, kako on kaže, izlet u crkvu s grupom i tetama. Potpuno nenajavljeno nama roditeljima. Mi smo rimokatolici u obitelji (mada ne prakticiramo često), ali stalno razmišljam kako bi mi bilo da mi je dijete druge vjere... Tim više što pri upisu i slično nismo nikad se izjasnili o vjerskoj pripadnosti. Kako bi tete mogle znati onda tko je tko.
    Moj je mali bio oduševljen i jako ga se dojmio prostor i "striček iz crkve" s kojim su pričali , ali i dalje mislim da bi ovakve stvari trebalo najaviti i prokomentirati na roditeljskom s roditeljima.

Datum pristupanja
    May 2004

Citiraj epikteta prvotno napisa
    I sada, da bi si olakšali organiziranje rimokatoličkog vjeronauka ( dva sata tjedno) planiraju svu nekatoličku djecu koja inače nisu sudjelovala u vjeronaku ( tu spada u moje dijete) odvojiti u zasebnu grupu.
    Svaki vrtić mora ponuditi vjerski odgoj i po potrebi organizirati "vjersku grupu".
    ALI, to se nudi na roditeljima na upisu i djeca se tek onda upisuju u takvu grupu. Nema transformiranja postoječih grupa.
    Ne razumijem kakva 2 sata tjedno vjeronauka u gradskom vrtiću :? . To ne postoji. Kako ste do sada imali to dogovoreno?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da, ja isto prvi put čujem za vjeronauk u gradskom vrtiću?

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

E da, u mom velikom gradskom vrtiću i kojem sam do sad radila se nikad nije uspjela oformiti takva grupa, makar je ponuđeno jer nam je jedna kolegica po svom izboru završila za vjeroućiteljicu. Nije bilo dovoljno zainteresiranih. To nešto govori o potrebi vjerskog odgoja u vrtiću.

brane avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih zahtjevala roditeljski sastanak i da ispred svih roditelja se obrazloži zašto se grupa raspada...ako je to zahtjev većine roditelja (da djeca pohađaju vjeronaučni vrtić) ok...ali bih tražila da se svi izjasne na sastanku....mislim da nije u redu tek tako razbijati grupu koja funkcionira kako treba (ako funkcionira) i koja nije privremeno oformljena (neke grupe se oformljuju privremeno do otvaranja nove grupe, mi smo u svom vrtiću imali dva puta taj slučaj i roditelji su s time bili upoznati od samog starta)

Citiraj Lukina mamma prvotno napisa
    Naše dijete je još s tri godine išao na, kako on kaže, izlet u crkvu s grupom i tetama. Potpuno nenajavljeno nama roditeljima. Mi smo rimokatolici u obitelji (mada ne prakticiramo često), ali stalno razmišljam kako bi mi bilo da mi je dijete druge vjere... Tim više što pri upisu i slično nismo nikad se izjasnili o vjerskoj pripadnosti. Kako bi tete mogle znati onda tko je tko.
    Moj je mali bio oduševljen i jako ga se dojmio prostor i "striček iz crkve" s kojim su pričali , ali i dalje mislim da bi ovakve stvari trebalo najaviti i prokomentirati na roditeljskom s roditeljima.
    vidiš ja bi baš volila da moja djeca i sa vrtićem i sa školom posjete i crkve i đamije i hramove....itd. to mi sve spada u Opću kulturu

na jednom forumu je bila cura koja je pisala predivne postove o islamu, obiteljsku forum, nikakvih vjerskih ograničenja/netrpeljivosti isl.
    par puta je istaknula neke bitne momente islama pa je nas par cura ju zamolilo da piše o tome...

meni su priče bile fantastične, to su bili tradicionalni obredi islama što za djecu tako i za odrasle...svojoj djeci sam prepričavala te priče kad bi mi uputili neki upit vezan za riječ koju bi čuli na tv-u (hodža, đamija, bajram....)

ali...ono što mene jaaaaaaaaaaaaako smeta je "zahvala bogu na ručku/užini" u vrtiću....to me jaaaaaaaako smeta...

"bože hvala ti što si nam dao ove darove koje ćemo blagovat...."

eto to me smeta....a posjeti ...to mi je super...

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Citiraj Veki prvotno napisa
    Ne razumijem kakva 2 sata tjedno vjeronauka u gradskom vrtiću :? . To ne postoji. Kako ste do sada imali to dogovoreno?
    Kako ne postoji?
    U nasem, gradskom, vrticu vec godinama se organizira vjeronauk u svim starijim vrtickim grupama. 2x tjedno dolazi teta-vjerouciteljica i u grupi drzi vjeronauk onima ciji su roditelji potpisali da zele. Oni koji ne idu na vjeronauk, stoje postrani, u istoj prostoriji i nesto se igraju
    Da imam trenutno vise energije, vremena i ateistickog zara, isla bi se buniti. Ovako sam podlegla ucjeni i upisala dijete na vjeronauk.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

azakaj, ja sam zaokružila ne (iako mi jesmo vjernici, nebi razglabala koliko sam protiv vjeronauka u odgojno obrazovnim institucijama), pa je mm, koji trenutno vozi dijete u vrtić, rekao da ne gotovo da ne postoji kao odgovor.
    Inače, na jednom roditeljskom sastanku još prošle godine mame su se "bunile" što još nema vjeronauka, tako da sam ja bila pripremljena na to da će biti ovako nekako..

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam dosad bila nezadovoljna što naš vrtić "kaska" za drugima, ove godine je prvi put organizirana engleska grupa, nema ni sportske ni neke druge
    ali sad mi je drago da smo "zaostali"
    kod nas niko nije spominjao vjeronauk
    nadam se da im to ni neće padat na pamet, bar da vrtić prođemo bez tih nerviranja

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    azakaj, ja sam zaokružila ne (iako mi jesmo vjernici, nebi razglabala koliko sam protiv vjeronauka u odgojno obrazovnim institucijama), pa je mm, koji trenutno vozi dijete u vrtić, rekao da ne gotovo da ne postoji kao odgovor.
    Inače, na jednom roditeljskom sastanku još prošle godine mame su se "bunile" što još nema vjeronauka, tako da sam ja bila pripremljena na to da će biti ovako nekako..
    meni je teta rekla da ce tonka sigurno biti tuzna ako ne bude ukljucena, a to je i meni bilo jasno. Mala je bila presretna kad sam joj rekla da sam je upisala, jer je njoj trenutno broj upisanih slobodnih aktivnosti (a tu ona broji i vjeronauk) statusni simbol.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ma, da, htjela sam reći da smo i mi na kraju-pristali (to sam htjela reći onim da ne zapravo ni ne postoji kao odgovor-postoji, ali bolje ga je ne uzeti u obzir)
    najmanje što želim je da svi idu na vjeronauk, a on sa strane stoji sam :shock:

bodo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja osobno smatram da vjeronauk neće niti jednom djetetu naškoditi niti će tamo nešto loše naučiti,tak da ne znam u čemu je uopće problem.A ako netko ne želi da mu dijete ide nitko ga neće siliti.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni ovo o čemu pišu krumpirić i a zakaj zvuči grozno i drago mi je da u našem vrtiću tog nema (priznajem da se bojim kako će to izgledati u školi, ali tješim se da ipak imamo još 2 godine do tada, ne bih bila psihički spremna za tako nešto već u vrtiću).

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i meni, kod nas još nitko tako nešto ne spominje a nadam se da će tako i ostati. Premda, spremaju se razne aktivnosti, bit će o tome roditeljski sastanak, nadam se ne i ovoga tipa.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj bodo prvotno napisa
    Ja osobno smatram da vjeronauk neće niti jednom djetetu naškoditi niti će tamo nešto loše naučiti,tak da ne znam u čemu je uopće problem.A ako netko ne želi da mu dijete ide nitko ga neće siliti.
    da, ali što je sa djecom čiji su roditelji drugih vjera ili ateisti? :/ zar ta dječica trebaju po strani sjediti za to vrijeme i kako im to u toj dobi objasniti. kao prvo mislim da je to i prerano u toj dobi, dovoljno je ono što roditelji po tom pitanju,ako do toga drže, uče djecu doma. a i ne znam baš da se i inače slažem da je mjesto vjeronauku u školama već u vjerskim ustanovama dok god Ustav jamči jednakosti i ne odreduje nas kao vjersku državu.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Hvala svima na postovima...ali, evo kako stvari stoje...Moje dijete ipak nisu izdvojili iz grupe i to mi je drago. Do sada je bilo tako da djeca koja ne idu na vjeronauk izvedu iz prostorije i crtaju u nekoj drugoj prostoriji ili ih teta zabavi na drugačiji način. Ali, do sada se uvijek radilo o dvoje troje djece koji bi napustili grupu za vrijeme vjeronauka, sada će to biti samo moja jer je vrtić zapravo institucionalizirao segregaciju djece po vjeroispovjesti. Dakle, sva novoupisana djeca koja ne idu na vjeronauk polako će popunjavati tu posebnu grupu i biti odvojena od djece koja idu na vjeronauk. A dječja pravobraniteljica jasno kaže da se prilikom organiziranja grupa treba paziti da do takvih stvari ne dolazi. Zar ne bi upravo od najranije dobi trebali djecu učiti toleranciji i poštivanju svoje ali i vjere (ili nevjere) drugih kroz suodnos jedan s drugim? Kako će to djeca u našem vrtiću naučiti?

Uglavnom, obavila sam razgovor sa tetom koja je proslijedila sve to svojim nadređenima. Usporedo se kao udruga građanske inicijative mislimo i pismeno očitovati vrtićkoj upravi, odnosno ravnateljici sa svojim mišljenjem da segregaciju djece u vrtićima smatramo sasvim neprimjerenim načinom odgajanja u javnoj odgojno obrazovnoj ustanovi i zamoliti da se taj obrazac ne započne sprovoditi i u budućnosti kao utvrđeno pravilo.
    Inače, općenito se u našem mjestu uspostavila nekakva atmosfera da je maltetne sramota da nisi katolik i da ti djete ne ide na vjeronauk tako da mi se osobno obratilo više roditelja koji se ne usude protiviti i privatno su mi dali na znanje da se ne slažu sa onime što se događa, ali ne žele istupiti imenom i prezimenom jer se boje da će se sve to obiti o glavu njihove djece ( koju su , btw, upisali u vjaronauk iako se to protivi njihovim načelima).
    Drago mi je čuti da nije istina da je situacija ista u svim dječjim vrtićima u hr jer je upravo to bio argument vrtića zbog kojeg su se odlučili na ovako nešto....doslovno mi je rečeno: "a, pa tako je svugdje i mi ništa tu ne možemo učiniti"....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Epikteta, izgleda da je to ipak nešto što je obaveza, regulirano ugovorom Države s Vatikanom, i počinje se uvoditi i u drugim vrtićima - i ja sm mislila da ću se s pitanjem organizacije nastave oko vjeronauka - jel' prvi i zadnji sat, ili u sredini - susretati tek u školi, a ne već u vrtiću i organizaciji vrtićkih grupa, ali bolje da se spremim na to. Evo topica - jamči se katolički vjeronauk u svim obrazovnim ustanovama, uključujući i predškolske:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=83656

Citat iz tog topica:

"Članak 1.

Republika Hrvatska, u svjetlu načela o vjerskoj slobodi, poštuje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te se obvezuje da će, u sklopu školskoga plana i programa i u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, jamčiti nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i u predškolskim ustanovama, kao obveznoga predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta. "

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

ja sam malo začuđena što tu odgojateljicu u vjeri il kako se zove, po mm-ovoj priči, nitko ništa nije ni pitao :/ (osim njega neka sitna pitanja)
    jel svim roditeljima okej da djeca idu, bez obzira na program :/
    ja se bez obzira na to još preispitujem. Ići će, al se ne osjećam dobro radi svega toga, hebatga, to mi je tako škakljivo, da nemam pojma šta bi rekla...
    crtanje rozog (s cvjetovima) Isusa pribijenog na križ :/
    M je trenutno jako osjetljiv kad se priča o smrti, već ga duže vrijeme muči ono "kad će se on vratit kad umre", mi se gubimo na tim temama, a čini mi se da će nakon pribijenog Isusa bit još gore.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja ću komentirati sa svog stanovišta...

Ukoliko vrtić ima neki oblik aktivnosti (sport, jezik, ritmiku,...) isto je tako istina da oni ne idu svi na te aktivnosti. U to vrijeme teta njih animira nekim drugim stvarima, je li tako?
    Ne vidim tu nikakav problem, ako to nije neka od nabrojanih aktivnost, nego vjeronauk.

Ovdje je generalni problem izdvajanje djece u zasebnu grupu, zar ne?
    A opet mislim da je lakše organizirati grupu, nego svaki put objašnjavati djeci zašto oni ne idu na vjeronauk, a druga djeca iz grupe idu.

A usporedba sa crtanjem roza Isusa pribijenog na križ je po meni vrlo smjela (i za mene pomalo pogrdna) usporedba.
    Moja djeca idu u vjerski vrtić. To je bio naš izbor. I ne mogu se sva djeca upisati u vjerski vrtić (iako bi to možda njihovi roditelji željeli, voljeli, ...). Upisom u gradski vrtić nitko im ne bi smio zabraniti da ta djeca isto tako imaju i vjerski odgoj. Po meni je i to diskriminacija.

Još jednom naglašavam da je to moj stav.
    Bolje da djeca uče o smrti na "vjerski" način, nego da se raspravlja o krvi, Nindžama, Ben10 i ne znam kakvim zatrovanim crtanim junacima...noževima, transformacijama, i općenito iskrivljenim slikama....

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Andrea, rozog Isusa na križu su crtala djeca od 5g, nisam ja to izmislila. Ako sam ja dobro skužila mm-a.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

andrea, ne može se vjerski odgoj uspoređivati sa ritmikom i engleskim.
    iz više razloga, a jedan je da dijete koje je npr. pravoslavne vjere nema izbora. ne može ići na vjeronauk.
    kod engleskog i ritmike ima taj izbor.

meni nije prihvatljivo da djeca uče o smrti na vjerski način, koliko god to tebi nevjerojatno izgledalo.
    i nije mi prihvatljivo da uče da postoji pakao.

radi se o cjelom jednom svjetonazoru, i zato je za mene malo pogrdna usporedba vjeronauka i ritmike.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

OK, a smajlić na kraju tvoje usporedbe?

Isus je bio pribijen ne križ.
    Činjenica - možemo joj pridodati epitet vjerska.
    Roza bojom moja ( ivećina druge djece) crtaju djelove tijela (lice, ruke i sl) na kojima nema odjeće.
    Osobno me zasmetao smajlić - :/ - jer ispada da je to što se crta - nešto loše.

Tema smrti. Svatko ima svoje viđenje.
    Moje je da smo trenutno u fazi objašnjavanja kako dolazi do smrti (bolest, nesretni slučaj, ...) jer nam je deda teško bolestan i neminovno će se vrlo brzo (nadam se što kasnije) susresti sa vrlo teškim i mučnim kako prizorima tako i situacijama. I ne mislim ih od toga udaljavati ili skrivati. To je jednostavno sastavni dio života. I pokušavam im to svakom prilikom u kojoj se nađemo objasniti i približiti da to shvate.
    A u takvim situacijama je većina sklona (bez obzira na vjeru i uvjerenja) koristiti se "anđelima koji gledaju s neba i koji nas čuvaju", zar ne?
    Dakle, nije u redu učiti i crtati o Isusu, vječnom životu ili životu poslije smrti, ali istovremeno je u redu koristiti anđele i vjerska učenja u nekim (prigodnim) situacijama? Neki bi rekli prigodno, za mene u najmanju ruku dvolično.

I opet ponavljam, izbor aktivnosti bi treba biti osbna stvar afiniteta djeteta ( i/ili roditelja ) i ne bi trebalo djecu odvajati "po grupama", kao što ih se ne odvaja na one koji idu na jezik, sport, vjerski program i sl.

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ali je bitno da u temelju svega stoji izbor, iako se pred time zatvaraju oči i očekuje da će netko drugi riješiti ono što nama smeta. Ipak, gazit će se vlastiti stavovi i priklanjat će se većini. Ovdje je realan primjer vjerski odgoj u vrtiću: ne želimo ga, ne slažemo se s dotičnim svjetonazorom ali uredno upisujemo djecu zbog nekih svojih uvjerenja ili čak predrasuda. I što dijete od toga dobije? Gradi li to njegovo samopuzdanje? Što time djeci poručujemo?

Ima djece što na aktivnosti ne idu zbog drugih razloga, npr. netko ne ide na sport zbog zdravstvenih razloga a isto tako možda i na strani jezik ili ritmiku a da ne spominjem financijske razloge. Je li i to oblik diskriminacije?

A što se drugih vjerski zajednica tiče, prenosim sa stranica MZOŠ:

Ostale vjerske zajednice u RH nisu tražile ni verificirale programe vjerskog odgoja za djecu predškolske dobi.
    Ja ne želim da se moje dijete u vrtićkoj ustanovi odgaja suprotno mojim uvjerenjima i načinu odgoja.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ja ne uspoređujem ritmiku i vjerski odgoj kao teme, već kao vrijeme koje je predviđeno za određenu aktivnost. I cijelo vrijeme pišem o vjerskom odgoju, a ne o vjeroispovjesti. Ti ne želiš da tvoje djete uči o tome, netko možda želi. Vrlo jednostavno. Tvoje djete neće ići.
    Ako ja (ili moje djete) želim da uči njemački, odvest ću ga u neku školu jezika, jer u vrtiću toga nema. Ako ima, odlučila bih se za vrtić, jer tada ono vrijeme poslije vrtića možemo provesti zajedno, a svoje želje za učenjem jezika djete je zadovoljilo u vrijeme kada je u vrtiću. u obostranu korist, djetetovu i moju. Nitko nikog ne prisiljava da pohađa određenu aktivnost. To je uvijek bila i je stvar izbora. I mogućnosti.
    Meni nije nevjerojatno da netko ne želi učiti o vjeri. Sasvim mi je to prihvatljivo i ne djelim ljude po tome niti ih osuđujem. Dapače, imam dovoljno ljudi oko sebe, prijatelja, poznanika, kolega... koji su ateisti ili su drugih vjeroispovjesti. I nije ovo tema o tome. Želim samo reći da ja ne bih imala ništa protiv da u našem vrtiću kao mogućnost izbora bude bilo koji drugi vjerski odgoj ili druga aktivnost koju ne odobravam. Moje djete to jednostavno ne bi pohađalo i gotova stvar.
    Ono što je meni nevjerojatno je osporavanje mogućnosti da ta aktivnost bude u vrtiću, kao i pitanje "odakle vjerski odgoj u gradskom vrtiću?". Ako je gradski, nije ateistički, nije ni vjerski, nije ni sportski, nije ni jezični...ali toj djeci mogu biti omogućene sve te vrste aktivnosti. Koje su dakle slobodan izbor djece i roditelja.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

mirje

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    andrea, ne može se vjerski odgoj uspoređivati sa ritmikom i engleskim.
    iz više razloga, a jedan je da dijete koje je npr. pravoslavne vjere nema izbora. ne može ići na vjeronauk.
    kod engleskog i ritmike ima taj izbor.

meni nije prihvatljivo da djeca uče o smrti na vjerski način, koliko god to tebi nevjerojatno izgledalo.
    i nije mi prihvatljivo da uče da postoji pakao.

radi se o cjelom jednom svjetonazoru, i zato je za mene malo pogrdna usporedba vjeronauka i ritmike.
    X

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

U nasem vrticu ima jedna grupa koja radi po vjerskom programu. Meni ne smeta. Zasto je ne bi bilo? Sve dok nitko ne uvjetuje mom djetetu da mora ici u tu grupu, zasto oni koji zele ne bi imali mogucnost izbora.

Inace, vezano iz pitanje iz prvog posta - ne kuzim kaj je sporno. Uveli su vjerunauk. Djecu koja zele ici na to stavili u jednu grupu, one koji ne zele u drugu grupu. Isto tako se moze reci da su za one koje zele vjeronaku formilari novu grupu. Pa bi oni koji ne zele ici na vjeronauk ostali u staroj grupi. Gdje je tu nekakva diskriminacija?

dunja&vita:-))) avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ne znam, ali ja osobno sam protiv vjeronauka u vrtićima (i u školama), bez obzira na podjelu djece u spomenute grupe.
    Ako roditelj želi svoje dijete odgajati u bilo kojoj vjeri, onda je to njegova osobna želja i obaveza, a ne da se to prepušta u ruke obrazovno- odgojnih ustanova i da se tamo djeca dijele po religijskoj pripadnosti.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Deaedi, to je to!

Bez obzira da li tvoje djete ide ili ne ide u određenu grupu, dok je to stvar dogovora i izbora, bez prislie, sve je OK.

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Meni isto nije jasno tko to djecu u vrtiću uči da postoji pakao. Mi smo u vjerskom vrtiću, moja djeca čak još ne znaju niti da postoji raj, a kamoli pakao, tako nešto mogu eventualno donijeti od kuće, ne pokušavaju im puniti glavu nego im primjerom pokazuju kako se živi vjera, jer se ona ipak ne može naučiti.

Znači, ako su donijeli kući izraze koje se ne uči ili ne spominje doma, čuli su ih od druge djece. A ako nekome to smeta onda treba promijeniti djetetovo društvo, jer se sigurno netko žalio da ne želi u društvu svojeg djeteta ono koje se moli prije jela. Ja znam takav primjer pa u odvajanju grupa ne vidim ništa loše.
    Iako, ovdje je vjerojatno riječ o komforu vrtića jer im je tako najjednostavnije.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Dok je moj stariji sinko isao u vrtic njegova grupa je bila vjerska (to je grupa koja je od jaslica bila zajedno, vjerska komponenta uvrstena je kada su imali 4-5 godina), ali tete su pitale roditelje i svi su se slozili da moze - osim nas.
    Mi nismo katolici i nije nam odgovaralo da nam dijete uci neke stvari koje nisu dio nase vjere.

Tete su nas zvale na razgovor da saznaju koje smo vjere(protestanti) , da nauce nesto o njoj i na kraju krajeva da ustanovimo koje su zapravo razlike medju nasim vjerama.

Na tom sastanku smo dosli do rjesenja, a to je da kada je nase dijete u vrticu o vjeri uce samo one djelove koji su nam zajednicki, a ostalo odradjuju kada naseg djeteta nema.
    Takodjer, imali su izlet u lokalnu crkvu, ali za to su nas obavijestili tjedan dana unaprijed i nase dijete taj dan nije islo u vrtic.
    Isto tako nije bio u vrticu kada su se dubile bundeve za noc vjestica

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa
    Dok je moj stariji sinko isao u vrtic njegova grupa je bila vjerska (to je grupa koja je od jaslica bila zajedno, vjerska komponenta uvrstena je kada su imali 4-5 godina), ali tete su pitale roditelje i svi su se slozili da moze - osim nas.
    Mi nismo katolici i nije nam odgovaralo da nam dijete uci neke stvari koje nisu dio nase vjere.

Tete su nas zvale na razgovor da saznaju koje smo vjere(protestanti) , da nauce nesto o njoj i na kraju krajeva da ustanovimo koje su zapravo razlike medju nasim vjerama.

Na tom sastanku smo dosli do rjesenja, a to je da kada je nase dijete u vrticu o vjeri uce samo one djelove koji su nam zajednicki, a ostalo odradjuju kada naseg djeteta nema.
    Takodjer, imali su izlet u lokalnu crkvu, ali za to su nas obavijestili tjedan dana unaprijed i nase dijete taj dan nije islo u vrtic.
    Isto tako nije bio u vrticu kada su se dubile bundeve za noc vjestica
    lijepo mi je što su se tete porudile i da ste vi zadovoljni kompromisom no moram primijetiti da što da nisu tako odreagirale? i na kraju krajeva opet dolazi do stanovite komplikacije jer te dane neke koje si bila navela dijete nije išlo u vrtić, znači netko od roditelja treba ostati doma, djetetu objasniti a zašto sad ne ide u vrtić. ne znam to me nekako samo učvrstilo u mome stavu da je vjeri mjesto u crkvama, đamijama, sinagogama i hramovima te naravno u domovima oni koji prakticiraju svoju vjeru a ne u odgojno - obrazovnim ustanovama. kod nas ta djeca budu označena, pa na primjer kasnije u školama se druga čude i tako dolazi do niza problema! kod nas se vjera jako potencira na mjestima na kojima joj nije mjesto i po meni ona gubi ono što zapravo treba biti a to je neko intimno uvjerenje ili način života čovjeka kojenu ona nešto znači. ja sam pohađala u USA privatnu baptističku školu(iako nisam baptist) zato što je to bila najbolja škola ali u nijednom trebutku se vjera nije uplitala. postojala je tzv sunday school dge se učilo o vjeri

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Je li sva djeca iz grupe idu na sport? Mislim da ne.
    Kako im se onda objasni da oni ne idu, dok druga djeca idu?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj AndrejaMa prvotno napisa
    ako dijete želi ići na sport u vrtiću, zašto ne bi išlo?

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

možda im vjera brani
    ono NO SPORT

sad ozbiljno
    mislim da je deplasirano uspoređivati vjeronauk i sport, ritmiku ili jezik

vjera bi trebala biti isključivo stvar pojedinca i obitelji
    nešto što se provodi u svom domu i vjerskim ustanovama

i roditelji bi trebali biti zaduženi da je prenose djetetu

uz pomoć svećenika, ali u vjerskim ustanovama

mislim da u školama, a pogotovo u vrtiću nema mjesta vjerskom odgoju

dovesti se uopće u situaciju upisivati dijete na nešto što se protivi uvjerenjima roditelja samo zato da se dijete ne odvaja, da ga se ne bi gledalo drugačije, da se ne bi netko pitao zašto ono ne ide "da li je naš ili nije" je upravo ono što piše u naslovu - diskriminacija

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    možda im vjera brani
    ono NO SPORT

sad ozbiljno
    mislim da je deplasirano uspoređivati vjeronauk i sport, ritmiku ili jezik

uz pomoć svećenika, ali u vjerskim ustanovama

mislim da u školama, a pogotovo u vrtiću nema mjesta vjerskom odgoju

dovesti se uopće u situaciju upisivati dijete na nešto što se protivi uvjerenjima roditelja samo zato da se dijete ne odvaja, da ga se ne bi gledalo drugačije, da se ne bi netko pitao zašto ono ne ide "da li je naš ili nije" je upravo ono što piše u naslovu - diskriminacija
    točno! uopće je :shock: uspoređivati sport i te aktivnosti sa ovom o kojoj pričamo...opet moram al kaj nije vjera osobna stvar pojedinca koja se ili ne gaji ili gaji prvenstveno doma pa onda u vjerskim ustanovama?

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

i uostalom zašto tako malu djecu opterećivati ozbiljnim temama a vjera to je! pa imaju cijeli život za to a u vrtiću trebaju biti samo djeca

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Možda na primjer zato što roditelji to ne mogu platiti?

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

vjeronauk u vrtićima je jedan par rukava, ali odvojene grupe katolika i ne-katolika još su korak dalje.
    u doba kad se potiče integracija djece, osvješćuje dobrobit i za jedne i za druge ako je u skupini npr. dijete s posebnim potrebama, nevjerojatno je da se ide skupiti djecu ne-katolike i staviti ih u posebnu grupu.
    pa nisu djeca glupa, i te kako će se osjećati stigmatiziranima. umjesto da se različitosti prepoznaju kao bogatstvo zajednice i da učimo jedni od drugih, oni različite odvajaju. i kakve građane time odgajamo? od te djece ćemo očekivati da se jednog dana uklope u zajednicu i rade za dobrobit cijele zajednice? kakve smo im osnove za to dali?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

aleksandra, potpis na sve, a naročito na ovo:

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    aleksandra, potpis na sve, a naročito na ovo:

x

darva avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

U Splitu nisam jos cula za ovakvu praksu, zvuci mi suludo
    a70v je to super napisala

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Citiraj zarrin prvotno napisa
    /cut
    lijepo mi je što su se tete porudile i da ste vi zadovoljni kompromisom no moram primijetiti da što da nisu tako odreagirale?
    Sto bi bilo?
    U nasoj grupi ne bi bilo vjerskog odgoja, a ako bih saznala da su u grupi spominjali ista vezano uz vjerski sadrzaj ja ne bih samo vrtic digla na noge nego i ministarstvo

A sto se tice vjerskog izleta, da ja nisam imala kuda s djetetom taj dan na vjerski izlet se ne bi islo i tu je tocka jer da mi dijete odvedu u crkvu bez mog pristanka odzvonile bi svoju karijeru kao odgajateljice ali to sam ja

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj zarrin prvotno napisa
    /cut
    lijepo mi je što su se tete porudile i da ste vi zadovoljni kompromisom no moram primijetiti da što da nisu tako odreagirale?
    Sto bi bilo?
    U nasoj grupi ne bi bilo vjerskog odgoja, a ako bih saznala da su u grupi spominjali ista vezano uz vjerski sadrzaj ja ne bih samo vrtic digla na noge nego i ministarstvo

A sto se tice vjerskog izleta, da ja nisam imala kuda s djetetom taj dan na vjerski izlet se ne bi islo i tu je tocka jer da mi dijete odvedu u crkvu bez mog pristanka odzvonile bi svoju karijeru kao odgajateljice ali to sam ja
    mama lavica

bodo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

MARSUPILAMI malo mi je čudan tvoj stav,pa svi smo uglavnom išli na školske izlete ,ja osobno i u pravoslavnu crkvu i u djamiju,to su samo vjerski objekti,neće ti dijete promjeniti vjeru samo zato jer je ušlo u crkvu :/

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i ja bi se složila s bodo
    ako je taj izlet kao u kulturni objekt
    kao u kazalište, muzej

mi smo u školi, u mračno doba socijalizma, išli na izletima u crkve, na izletu u Sarajevo išli u džamiju, i danas, 25 godina kasnije, živo se sjećam te posjete, mjesta u džamiji kroz koje su se provlačile žene koje nisu mogle zanjeti

to da, i protiv takvih izleta ne bi imala ništa protiv

ali da mi djetetu kao vrijednosti i životne stavove nameće nešto s čim se ja ne slažem, to ne želim

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i ja mogu reci samo da je a70v moja glasnogovornica u svojim dosadasnjim postovima

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •