U pdf-u puno nekih službenih dokumenata kojid okazuju da je u kruškama uvezenim iz Čilea pronađena koncentracija pesticida (uvezene iz Čilea preko Italije u Hrvatsku – Konzum; u SLoveniji pronađeno u Mercatoru).
Sve to iz srpnja i kolovoza.
Tko je kupio vjerojatno je već pojeo.
Najgore što piše da su koncentracije štetne za djecu.
"Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) - notification 2005.BZK - dicophol in pears from Chile via Italy"
Ne znam što bih rekla...U biti ne znam niti što da jedem, niti što da dajem djetetu, a ne znam niti koem da vjerujem.
Možda je i patka...
Mislim da je toliki pritisak na ostvarenje profita da su svi veliki proizvođači hrane (i ne samo hrane, već i tkanina, igračaka, robe široke potrošnje) ispravni dok ih ne razotkriju. Artikl treba biti lijep, oku ugodan i dovoljno trajan...da se brzo proda..a ne da nama bude zdrav
Što, u biti, garantiraju oznake kakvoće prema raznim ISO normama? Da je jednom neka autorizirana komisija pregledala proizvodni pogon i proces te to skuuupo naplatila...i eto..ISO certifikata.
A nitko ne upozorava na razne kvake, kao što su tzv dozvoljene količine raznoraznih aditiva koje nije potrebno deklarirati (npr do 3% sadržaja mlijeka u prahu u svježem mlijeku- što i nije neki grijeh , ali katkad se kod nekih proizvođača osjeti da ga ima i preko 10 %, do 3 ili 5 % umjetnih vlakna u pamuku, a zalijepi se na glačalo kao neostik, a razni glutaminati koje na tone stavljamo u hranu pripravcima poput vegete i čine nas ovisnima o njoj). MIslim da ćemo se uskoro morati boriti, kao don Kihot, s megakompanijama.
Jedino vjerujem vrtu moje majke. Ili da se priklonim možda paroli..što nas ne ubije..čini nas jačim