Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: smanjenje plaće/bolovanje/otkaz

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno smanjenje plaće/bolovanje/otkaz

pozdrav svima, molim za savjet.

svima je već poznato kako su krizna vremena, koja su od mnogih poslodavaca napravila nehumane zvijeri, pa tako i od mog.

ukratko, u lipnju sam imala spontani u trećem mjesecu. za trudnoću moj poslodavac, mali privatnik, nije ni znao dok se to nije dogodilo. nakon toga su uslijedili jako nategnuti odnosi.

u lipnju nam je smanjena plaća koja ide preko računa za 1000kn, od tada dobivamo na ruke. novi ugovor o radu smo potpisali jučer, u kojem je ta umanjena plaća.

zadnja dva tjedna sam bila na bolovanju radi djeteta, bolovanje mi je još uvijek otvoreno. dok sam bila na bolovanju poslodavac me zvao da dođem svaki dan provjeravati mail, za što sam rekla da nisam u mogućnosti jer imam bolesno dijete doma i dala kolegici svoj password tako da "mail nije trpio" dok me nije bilo.

jučer sam se vratila, dobila novi ugovor o radu, na neodređeno i dalje, ali danas sam dobila otkaz. obrazloženje: nije ti stalo. nisam još ništa potpisala.

e sad, meni je zapravo još uvijek otvoreno bolovanje, jer je dijete još doma ali je tata s njim (tati ne treba bolovanje). također, radimo opet na bebi i do kraja tjedna priželjkujem pozitivan test... s obzirom na dva uzastopna spontana odmah bih dobila održavanje trudnoće.

šta da sada radim? da iskoristim ovo bolovanje dok ne vidim jesam trudna? ili da potpišem otkaz koji će mi svaki čas staviti na stol (rekao je da od sutra ne radim više, dogovoriti ćemo se za otkazni rok)?
    što ako za vrijeme otkaznog roka odem na održavanje trudnoće, jel imam sva prava kao zaposlena, puna plaća i ostalo?

dakako, ovo bolovanje bih "iskoristila" za kupovanje vremena samo dok ne vidim jesam li trudna, ako nisam naravno da potpisujem otkaz i odmah odlazim... uvjeti u firmi su nepodnošljivi već dugo i tako sam htjela otići, ali mi je jako nezgodno mijenjati posao dok radimo na bebi pa sam ovdje čekala i a kraju se dovela u poziciju da dobijem otkaz... što je najbolje, još prošli mjesec mi je potpisao papire za stambeni kredit koji sam ovaj mjesec počela plaćati... samo mi je rekao "snađi se nekako".

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

upravo su me tražili da danas predam zahtjev za sporazumni raskid ugovora o radu. to mi nema smisla, pa ne tražim ja otkaz nego mi ga on daje?? neka kvaka je u tome sada?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ima nekoliko kvaka:

a) ako si trudna, ne mogu ti dati otkaz. ako ti ga i daju, postaje ništavan kad ih obavijestiš o trudnoći. ali.... ti naravno i trudna možeš predložiti sporazumni.

b) redovni (i izvanredni) otkaz mora biti opravdan, za sporazumni ne postoje nikakvi uvjeti.

c) sporazumnim otkazom možeš se odreći prava koja ti inače jamči zakon o radu u slučaju otkaza

d) nakon sporazumnog nemaš prava na naknadu na burzi

hoćeš dalje?
    ukratko, ne potpisuj.

što se prvog posta tiče - ne smije te poslodavac tražiti da radiš za vrijeme bolovanja, to je valjda svima jasno. a otkaz ako ti i uruči, potpišeš samo primitak. nikako ne bianco otkaza, nego otkaza sa specificiranim odredbama zašto, kako, koliko, od kada...

otkaz stupa na snagu istekom otkaznog roka. a otkazni rok za vrijeme bolovanja (pa tako i komplikacija u trudnoći) ne teče.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i još nešto...

što se dogodilo sa onim novim prijedlogom ugovora o radu na neodređeno vrijeme sa korigiranom plaćom? Da li je taj primjerak ugovora potpisao poslodavac?

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

da, novi ugovor prvo je potpisao on, onda ja. ali na njemu je datum 1.6. jer od tada dobivamo dio plaće "na ruke" pa je proračunato prvo dao jučer da to potpišem da ima sve na čisto, a danas mi dao otkaz. no nisam dobila na pismeno otkaz, nego usmeno i poslije mi je poslao mail da predam do kraja dana zahtjev za sporazumni raskid.

naravno da mi je jasno da sporazumni ne predajem nikako.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

otkaz za početak mora biti pismeni.

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

naravno da mora biti pismeno. lijepo sam odgovorila kako ja ne tražim sporazumni nego on meni daje otkaz, i sada čekam.

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

da, da neka on tebi lijepo napiše zašto bi ti dobila otkaz i od kada. e sad tebi za pravo na naknadu s burze, vrijedi otkaz samo koji nije prouzročen tvojom krivnjom. znači mora biti naveden ili da si višakradne snage zbog smanjenja posla ili tak nešto. drugo nemoj potpisati. onda još imaš pravo iskoristiti optkazni rok max 30 dana i godišnji. ako u međuvremenu odeš na bolovanje tvoj otkaz se prolongira dok ti bolovanje traje

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

vidim da te je snašlo
    ne potpisuj sporazumni nikako
    a i prije potpisa na bilo kakav ugovor ili prekid ugovora, daj bar nekom pravniku da pročita da nije unutra stavio neku kvaku
    (ako treba javi se )

Tonja_1 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

evo i nastavka.
    ipak je trebalo prebaciti razlog otkaza na nadređenog, dobila sam redovan otkaz radi smanjenja poslovnih aktivnosti poduzeća. otkazni rok 30 dana.
    ja razumijem da ako odem na komplikacije u trudnoći da je otkazni rok na mirovanju, ali što je s naknadom? hoću li dobivati punu plaću?
    hvala svima na odgovorima.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

i mene zanima, kaj ako dobijem otkaz dok sam na porodiljnom, još nisam rodila ali budem za mjesec dana, nekaj u firmi smrdi "da nas je previše na porodiljnom"? Imam inače ugovor na neodređeno.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemreš dobit otkaz dok si na porodiljnom. ni 15 dana nakon toga.

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemreš dobit otkaz dok si na porodiljnom. ni 15 dana nakon toga.

Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ni u kojem slučaju? jedna cure je dobila zbog"nepoštivanja ugovora", mislim izmislili su nekaj samo da joj daju otkaz, sad ih ona tuži

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Tonja, nisam stručnjak prava, držim fige da sve izađe najbolje za tebe, samo hoću reći da je došao kraj tjedna. Jel kakav testić na vidiku? (držim figetine do neba)

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Diana33 prvotno napisa
    ni u kojem slučaju? jedna cure je dobila zbog"nepoštivanja ugovora", mislim izmislili su nekaj samo da joj daju otkaz, sad ih ona tuži
    nemreš ne poštivat ugovor dok si na rodiljnom dopustu...

iz zakona o radu:

Zabrana otkaza

Članak 77.

(1) Za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnoga dopusta, koriš*te*nja prava na rad u skraćenom radnom vremenu roditelja, odnosno posvojitelja, korištenja posvojiteljskoga dopusta i dopusta za njegu djeteta s težim smetnjama u razvoju te petnaest dana nakon prestanka trudnoće, odnosno prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati trudnici, odnosno osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

(2) Otkaz je ništav ako je na dan davanja otkaza poslodavcu bilo poznato postojanje okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ili ako radnik u roku od petnaest dana od dostave otkaza obavijesti poslodavca o postojanju okolnosti iz stavka 1. ovoga članka te o tome pridonese odgovarajuću potvrdu ovlaštenog liječnika ili drugoga ovlaštenog tijela.

(3) Okolnosti iz stavka 1. ovoga članka ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena na koje je sklopljen taj ugovor.

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

naznam dali pišem na pravom mjestu ali moram postavit jedno pitanje.
    naime ja sam rodila 21.10.2008. godine a dan prije nove godine su mi iz firme poslali radnu knjižicu i rekli da se više ne vodim preko njih ( tj. istekao mi je ugovor o radu) i rekli da se javim poslovođi dva tjedna prije isteka porodiljnig radi ponovnog potpisivanja ugovora i povratka na posao.
    ja sam to i napravila, ali sada pošto je stanje recesije su mi rekli da najvjerovatnije neću dobiti posao natrag jer moraju još ljudi i otpustiti. tako da sam izvisila.
    recite mi da li je to u skladu sa zakonom?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

astral, u skladu je zato jer nisi dobila otkaz nego ti je ako sam dobro shvatila istekao ugovor (bila si na određeno).

astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

da, tako je. znači sve je u skladu. ma samo mi je glupo zašto se ne mogu vratiti na posao. kao čeka me radno mjesto pa kad ga trebam, ništa od toga!
    ukratko, ostala trudna, izgubila posao! ¨pa ti sad rodi.
    znam da nisam jedina s takvim problemom ali mislim da je to nevjerovatno!!
    pa kako će nam natalitet porasti kad nam ne daju uvjete za to?? sorry, malo sam OT ali me to strašno ljuti!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •