mislim da naziv teme sve govori.
davno sam u vinogradskoj vidjela neki letak na tu temu, tipa grupe za podršku pa me zanima imate li kakve info o tome ili preporuke glede navedene stvari.
mislim da naziv teme sve govori.
davno sam u vinogradskoj vidjela neki letak na tu temu, tipa grupe za podršku pa me zanima imate li kakve info o tome ili preporuke glede navedene stvari.
ne znam kuži li se iz prvog posta da osobi treba pomoć jer osjeća posljedice zlostavljanja i to djeluje na njene odnose s ljudima, djecom i okolinom.
Jos jucer gledam i rekoh, sto cu pisat, pa odgovor je ocit...ali eto danas mislim mozda i nije. Ne znam za grupe podrske, ali ako netko trpi posljedice zlostavljanja (a svatko tko je bio zlostavljan ih trpi) najjednostavniji nacin je da krene na psihoterapiju. Glavno je da nadje nekog u koga ima povjerenja, da se zna kada i koliko cesto ce dolaziti, da nema previse izmjena i da krene korak po korak. Grupe su uvijek dobre kad treba pokrenuti proces ali uglavnom treba individualan rad za dublje promjene.
Grupe podrske bi mogle postojati pri ženskim sigurnim kućama ili tako nečemu (obično vezano za zlostavljanje u vezama), ali inače ne znam gdje ima.
Necu reci nista drugo doli savjet,da si ta osoba nabavi knjigu
Drama djetinjstva,od Alice Miller.
I,neka je pocne citati,koliko god joj bila odbojna,koliko god imala inhibicija spram nje..neka je cita i cita i uvijek iznova uzima s police.
Ovo je,osim toga, knjiga koju svaki,bas svaki roditelj bi trebao procitati.
he he he, ta mi je knjiga osvijestila da je to što sam proživjela zlostavljanje. sada moram dalje a ne želim da me neki psihić proglasi ludom.sundrops prvotno napisa
razumijem..
mozda da pokusas s gestalt terapeutima.oni imaju veoma osobit pristup i imam blisku osobu koja je zbog slicnih razloga isla na ovakav vid "terapije",te je bila zadovoljna izborom.
ovdje mozes natji popis psihoterapeuta.
ako ista drugo,znam da te zasigurno nece nazvati ludom.
http://www.gestalt-drustvo.hr/index.php
Enchantress samo da ti pošaljem veliki![]()
Ne znam o ćemu se radi, ali s vremenom bude puno lakše, i onda se jednom probudiš i shvatiš da je to daleka prošlost koja je iza tebe.
puno hvala na savjetu za gesthaltovce. probat ću s tim pristupom.
rozagroza, ma ok sam ja, samo mi se na porodu nešto 'vratilo' i željela bih to srediti što prije.
nasreću, nije se radilo o seksualnom zlostavljanju, pretpostavljam da to mnoge zanima![]()
sjatih se pitati još pa kaj nitko na cijelom ovom forumu nije bio zlostavljan u djetinjstvu? nije da priželjkujem, samo sam si uvijek mislila ma nisam jedina. zar jesam?
Pogledaj ovu knjigu:
susan-forward-otrovni-roditelji
Btw. ljudima su takve stvari teške, ja baš ne bih očekivala na otvorenom forumu naći informacije o tome... Na nekim drugim forumimam sam to viđala (tako sam i došla do ovog linka) ali su u pravilu zaključani.
Storma editirala krsenje pravila
ma kužim, mislila sam da će se netko javiti na pp
Ma bilo je toga u nekoj mjeri i ovdje - uglavnom se odnosi kako djetinjstvo utječe na naše roditeljstvo... Ovdje su se ljudi bavili propustima i pogreškama svojih roditelja u odgoju, a rijetke su osobe kojima je djetinjstvo bilo baš ružičasto. Ima tu svega. Evo pronjuškaj malo:
http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...er=asc&start=0
Bio je jedan super topic koji je obrisan kada je presao u...ne znam kako to nazvati...masakr onih koji su pisali.
Ima nas.
Nazalost, ni ovaj forum jos nije dovoljno zreo za raspravu.
hvala ti petrlin na linku, da to je to, pomoglo mi je pročitati sve što su cure ppisale.
storma, ne razumijem kakav masakr, s vaše strane, drugi su vas masakrirali????možeš li mi objasniti, samo moje znatiželje radi.
Nisi jedina, enchantress, i, nažalost, meni s godinama nije lakše, sasvim suprotno, sad uviđam da su moji loši potezi u životu posljedica zlostavljana (i mučim samu sebe krivnjom). Nisam se obratila nikad nikome, dvjema sam prijateljicama usput rekla (usput, bez setalja i s molbom da ne želim o tome razgovarati) i svjesno se trudim ne misliti na to. Ako si za kakav razgovor, tu sam.![]()
a znas vec kako to ide kad ljudi ispricaju svoja iskustva - neki suosjecaju, neki grle i tjese, neki govore "trebao si ovako i onako" a neki budu jako bezobrazni sa npr."sam si kriv" ili "to si i zasluzio"...uglavnom, postalo je jako ruzno![]()
Nažalost, to se povremeno dogodi na ovom forumu (na mnogim topicima) jer si ljudi prečesto uzimaju pravo suditi o nečijim postupcima na temelju 2-3 pročitane rečenice...
Forumska komunikacija je ograničena i to treba uzimati u obzir. A pogotovo kad je u pitanju osjetljiva tema kao ova.... Znaju se tu ljudi nabacivati kritikama i za puno banalnije stvari, ali kod ovakvih topica to je stvarno neprimjereno... pogotovo kad ne znaš cijelu priču. To je osjetljivo i "sklisko" područje i zapravo je bolje ne reći/napisati ništa nego ljudima otežati situaciju. Lijepo je Storma rekla, nisu ljudi još zreli za to.