Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 63 od 63

Tema: Krvna grupa i Rh faktor

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj crvenkapica77 prvotno napisa Vidi poruku
    upravo sam procitala onaj link od plive i jako je zanimljiv....i cudno , moje dijete ne moze imati ni moju AB ni mm 0 vec samo A ili B .....zanimljivo i cudno.....ja sam uvijek mislila da djeca imaju krvnu grupu istu kao jedan od roditelja.....
    Lijepo je pročitati da su pravila o nasljeđivanju zanimljiva, al u tome nema ništa čudno, krvne grupe se nasljeđuju jednako kao i bolja očiju ili boja kose, po dominantnim i recesivnim genima, dodajem još jedan link:
    http://www.plivazdravlje.hr/aktualno...vne-grupe.html

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj crvenkapica77 prvotno napisa Vidi poruku
    upravo sam procitala onaj link od plive i jako je zanimljiv....i cudno , moje dijete ne moze imati ni moju AB ni mm 0 vec samo A ili B .....zanimljivo i cudno.....ja sam uvijek mislila da djeca imaju krvnu grupu istu kao jedan od roditelja.....
    genetika je u biti jednostavna matematika

krvna grupa se određuje na temelju prisutnosti ili odsutnosti antigena (A ili B) na površini eritrocita. Ljudske krvne grupe se određuju prisutnošću A i B antigena i Rh antigena (ako je krvna grupa +, postoji antigen, ako je - ne postoji.

ovdje je bitno razlikovati fenotip (ono što je vidljivi izraz gena koje nosimo) i genotip (skup gena). genotip svako dijete dobija pola od oca i pola od majka - za svaku osobinu postoje 2 gena; jedan od majke, jedan od oca...to je onako skroz pojednostavljeno na primjeru nasljeđivanja 1 gena da se lakše shvati.

u slučaju krvne grupe fenotip i genotip mogu izgledati ovako;

fenotip krvne grupe 0 (znači da nema prisutnih antigena na površini eritrocita) - mogući genotip je samo 00 (0 od majke i 0 od oca)

fenotip krvne grupe A (prisutan antigen A na površini eritrocita) - mogući genotip je AA ili AO (A i od majke i od oca ili A od jednog, 0 od drugog)

fenotip krvne grupe B (prisutan antigen B na površini eritrocita) - mogući genotip je BB ili BO (B i od majke i od oca ili B od jednog, 0 od drugog)

fenotip krvne grupe AB (prisutni i antigen A i antigen B na površini eritrocita) - mogući genotip je samo AB (A naslijeđen od jednog roditelja, B od drugog)

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

edit (ne da mi editirati) - u slučaju krvnih grupa nije do dominantnih i recesivnih gena nego do postojanja ili ne postojanja antigena A ili B;

ako posjeduješ antigen A na površini eritrocita krvna grupa si B, ako posjeduješ antigen B krvna grupa si A, ako posjeduješ i A i B antigen krvna grupa si 0...ako ne posjeduješ antigene krvna grupa si AB

i A i B antigeni su dominantni

Tia avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ukoliko rh- osoba primi u transfuziji rh+ krv isto dolazi do senzibilizacije (znači ne samo u trudnoći)

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Malo dižem temu.

Ako netko zna, molim za pojašnjenje.

Razmišljam zadnjih par dana, kako mi nitko od ginića nije spominjao ponavljanje testa imunizacije, a mislim da bi trebala napravit.

Ja sam Rh-, a mala mi je Rh+. Nakon poroda sam dobila rogam. Ali od toga je sad prošlo više od 3 godine. Spontanih u međuvremenu nisam imala.
    Ali svejedno mislim da moram ponovit test senzibilizacije.
    Samo me zanima moram li prije postupka, ili mogu naknadno, tek u slučaju trudnoće.

Hvala

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Obicno ide u toku trudnoce, ali vidim sa zadnjeg poroda da su uveli novost - kontrola testova senzibilizacije 6 mj nakon poroda, sta nisam trebala raditi prije 4-5 godina.

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Citiraj luce2006 prvotno napisa Vidi poruku
    Obicno ide u toku trudnoce, ali vidim sa zadnjeg poroda da su uveli novost - kontrola testova senzibilizacije 6 mj nakon poroda, sta nisam trebala raditi prije 4-5 godina.
    Ja sam rodila pred 4 mjeseca i nitko mi još nije ništa spomenuo za ponovni test U 9. mjesecu idem na pregled ponovo pa me baš zanima da li će me poslat to radit (možda se sjetim i pitat )

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

nemam pojma.

Evo sad cu napisat detaljno, onako kako je islo. Ja sam 0 neg., sva moja djeca su Rh+ i sva 3 puta sam dobila Rhogam.

1. kontrola : u ranoj trudnoci
    2. kontrola: u 28 tj. trudnoce
    3. kontrola: dan prije planiranog carskog reza
    4. kontrola: na dan carskog reza i tu stoji napomena: kontrola testova imunizacije 6. mj. nakon poroda (nemam namjere ici).

cranky avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2009

Početno

Sad sam pogledala otpusno pismo i ne piše mi ništa o ponovnom testu. U trudnoči sam nakon RACZ-a dobila RHogram i kontrolirala se svakih mjesec dana i nakon poroda su mi opet dali RHogram i to je to. Tko će ga znat zašto su tebi to napisali.

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj luce2006 prvotno napisa Vidi poruku
    4. kontrola: na dan carskog reza i tu stoji napomena: kontrola testova imunizacije 6. mj. nakon poroda (nemam namjere ici).
    hm.
    ja sam Rh- i imala sam puno problema zbog toga. nakon missed ab-a dobila sam rhogam, ali u sljedećoj trudnoći nisam razvila samo rh d imunizaciju, već i rh c.

ok, to vjerojatno ima veze sa poviješću imunoloških bolesti u mojoj familiji, ali s obzirom da sam rhogam primila, moj doktor je sve to malo zanemario, propustio napraviti test u 24. tjednu, a kasnije u 31. kad su shvatili što se dešava jedva su spasili moju bebu. gledajući malo po netu, stvarno je pravo čudo da je on sad zdravo dijete, kad se rodio bilo je poprilično neizvjesno - osim što je imao težak zastoj u rastu i rođen je sa 930g, primio je nekoliko eksangvino transfuzija i bio u bolnici 2 puna mjeseca.

ako ne kaniš imati više djece, možda je tvoj stav u redu, ali ja bih bila jako sretna da su se kontrole radile u vrijeme prije moje druge trudnoće.
    drago mi je što su izgleda i kod nas počeli davati preventivno injekciju u kasnijoj trudnoći, što se u americi npr. rutinski radi kod rh- trudnica već duže vrijeme.

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj khaa prvotno napisa Vidi poruku
    ako ne kaniš imati više djece, možda je tvoj stav u redu...
    malo smo otisle off topic...o tome se i radi.
    ponudili su mi sterilizaciju radi 3 carska i masu priraslica, tako da je to "rijeseno". Zapravo, ne znam ni zasto su mi i sada davali Rhogam nakon poroda kad je poprilicno nemoguce da se desi i 4. trudnoca.

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa nedajbože možda ćeš morati primiti transfuziju, a onda ti je bolje znati da li si senzibilizirana ili ne... valjda se ne varam da je to bitno u tom slučaju?

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

zaboravila ja na to. U pravu si.
    Svejedno se test senzibilizacije radi prilikom narucivanja krvi sa transfuzije, takva je procedura.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •