Ima netko kakvu ideju za neku finu salatu od leće, a može i neki recept za kakav prilog od leće.
Ima netko kakvu ideju za neku finu salatu od leće, a može i neki recept za kakav prilog od leće.
salata vulgaris: skuhaš leću, ohladiš ju, narežeš malo kapule, dodaš sol, mažuran, maslinovo ulje i ocat i to ti je to.
super prilog od crvene leće (ne znam koju imaš)- leća se skuha, začini češnjakom, peršinom i solju, doda se malo prezle da se poveže. na nauljenom limu oblikuje se centimetar dva debela "pšalačinka" koja se zapeče na 180 stupnjeva nekih 20 minuta.
da salata od leće vulgaris, bude finija možeš dodati svježe rajčice i rige. onda bude pre-pre mljac
ja stavim malo bučinog ulja, može bijeli luk, crveni luk, sad si mi dala ideju...nisam ju dugo radila
ja mislim da radim najfiniju salatu od leće, meni je da prste poližem i hvala jednoj forumašici koja me upoznala s njom!
dakle, dinstam luk, pa na njega bacim naribano ili na kockice narezano (ovisno o inspiraciji) korjenasto povrće, mrkva, celer, pastrnak, peršin...što god.
kad je to omekšalo dodam leću, predhodno namočenu i ocijeđenu od tekućine.
miješam, miješam da ne zagori i kad se počne ljepiti dodam vode, toliko da pokrije, mrvicu više.
dodam lovorov lis, malo ružmarina, papar sol, začine po želji.
kad je leća mekana, kuhana ima taman vode da nije onako suho, ako nema, mrvicu dolijem.
kad se malko ohladi dodam umakić od maslinvog ulja, pola limuna, i žličice senfa.
to prelijem preko leće i promiješam!
i guštam!
može kao samostalno jelo - tako ja skuham i jedem dok ne pojedem!
ili kao toplo-hladna salata!
ili kao prilog, a dobro je i hladno!
meni je najfinija salata od leće jedna koju radi moja prijateljica, a i ja sam ju radila par puta ali sam malo već i zaboravila kako ide - uglavnom, na maslinovom ulju se poprže polovice oraha, maknu se i onda se na to isto ulje doda luk, popirja se, pa se doda leća i kuha se isto 'šok' načinom tj. dodavanjem malo po malo hladne vode (kao kod ninik), kad je leća kuhana to se ohladi, i onda se u nju dodaju nasjeckani prženi orasi i rikula, i začini se maslinovim uljem i aceto balsamicom.
Druga verzija koju radim je kuhana leća+luk (mladi ili obični) + slani feta sir; ali ova gornja mi je puno finija.
ja to obožavam.... ali nažalost ne jedem. Jako mi teško sjedne na želudac,
a stvarno obožavam leću. :/
Ima jedna jako fina salata od leće od Ane Ugarković, pa potraži na njezinoj web stranici "topla salata od leće". Ja sam ju radila za goste kao prilog uz neko pečenje i bila je izvrsna.
A kak skuhate leću (osim očito kratko), a da vam se ne raspadne. Ja kupujem crvenu leću u DM - u i uvijek mi se raspadne, a kratko kuham. :/
crvena leća se uvijek raspadne. salatu od leće možeš napraviti samo od leće s korom. one smeđe. od narančaste možeš dobiti samo pire.
Da, ja sam od crvene leće radila pire sa bundevom, i juhu, za salatu (a i bilo kakav prilog) mora biti smeđa.
Inače, leća se za prilog može jednostavno skuhati tim 'šok' načinom - leća se stavi u posudu i prekrije hladnom vodom pa se kuha dok voda ne ukuha i onda se pomalo dodaje hladne vode dok nije kuhana. Na dno posude se može staviti Kombu alga radi lakše probavljivosti. Soli se na kraju. U leću se može dodati mrkva, a može se započeti i pirjanjem na ulju pa dolijevati vode. U tako skuhanu leću meni je fino dodati malo senfa.
Eto, sad sam nešto naučila, hvala!anamar prvotno napisa
Ja tu crvenu iliti dahl često kuham s rižom (pogotovo ako koristim bijelu). Omjer 1:3 u korist riže. Bude super, brzo i jednostavno... Uobičajen prilog uz crveno varivo od zucchino tikvica. Mljac!anamar prvotno napisa
I juha se može od crvene leće napraviti - samo se pire razrijedi povrtnim temeljcem i tko voli doda sojinog (ili običnog) vrhnja i posipa vlascem. Obliz!
(Jednog dana odselit ću se u makrobiJotičare, volim ovakve stvari...)
Sad smo offt, ali evo:
Crveno varivo od tikvica:
- dvije tikvice operem, odrežem peteljku i naribam na ribež za jabuke (ne solim, ne cijedim, ništa slično)
- na žlici ulja prodinstam žlicu kosanog luka da postane staklast
- nabacim gore tikvice, dodam soli, papra, kopra (svježi ili sušeni), par zrna kumina i prodinstam da pusti tekućinu ( u woku treba pet minuta, ako i toliko )
- može se dodati i češnjak, prema želji; ja ne stavljam
- zalijem paradajzom (može se uzeti onaj iz tetrapaka ili pelati iz konzerve, ali njih treba nakosati ili usitniti štapnim mikserom) toliko da smjesa postane polutekuća
- prokuham još možda pet minuta
I gotovo!
A kako uključiti leću u recept? Servirati varivo od tikvica uz prilog od riže i crvene leće ili pire-krumpir i salatu od smeđe leće.![]()