Pokazuje rezultate 1 do 46 od 46

Tema: Cijedite li juhu?

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno Cijedite li juhu?

Goveđu, pileću?

Ja uvijek cijedim, uz to što prvo pokupim onu pjenu na početku kuhanja.

Neki dan jedem kod tete, ona ne cijedi i nekako mi posebno fina juha bila. :? Jel ja to najukusnije procijedim ili što?

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Cijedim uvijek onu od crvenog mesa sa kostima, od peradi ne
    zašto - da izbacim pečen luk i sve one sitne komadiće kosti (koji nekim čudom uvijek završe baš u mom tanjiru )
    nikad ne skidam pjenu, ali ja kuvam u ekspres loncu, pa ni ne mogu to obaviti sve da hoću (a neću)
    u pjeni su proteini, samo malko, jelte, zgrudvani
    daljim kuhanjem se većina te pjene izgubi, istopi u supi
    a supa kod tete je bila ukusnija jer je - tetina (i već skuvana )

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj vještičica prvotno napisa
    zašto - da izbacim pečen luk i sve one sitne komadiće kosti, nikad ne skidam pjenu, ali ja kuvam u ekspres loncu, pa ni ne mogu to obaviti sve da hoću (a neću)
    x, samo što ja cjedim svaku

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne skidam pjenu
    ne cjedim juhu
    iskreno, nikad mi nije palo na pamet da to učinim
    pa najfiniji u juhi su mi bas ti razni sitni komadići mesa i povrća :?

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    ne skidam pjenu
    ne cjedim juhu
    iskreno, nikad mi nije palo na pamet da to učinim
    x

dobro da ju skuham, da ću ju još i cijedit

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ja meso sitnim nakon što ga skinem sa kostiju
    sa kostiju skidam nakon što procijedim supu
    kad procijedim, ubacim meso, povrćke koje kanim ubaciti, rižu ili nešto treće i pustim da "baci ključ"
    ne volim kuhati povrće u supi od početka kuvanja, bude mi prekuvano, ružno i bezukusno
    ako mi se da prekidati kuvanje na pola, otvorim lonac i ubacim veliku mrkvu i komad celera, pa nastavim kuvanje
    kasnije isjeckam te velike komade, koji se zbog svoje veličine i kraćeg vremena kuvanja ne stignu prekuvati

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Skidam pjenu, procjeđujem mesnu vodu, meso kuham sasvim samo, a ostale sastojke dodajem nakon što sa obavila cjeđenje. Zašto? Hm, neko mi je nekada rekao da ona tamna pjena nastaje od krvi koja je zaostala u mesu, procjedim zbog komadića kostiju, i onda lijepo u bistru mesnu vodu stavim šta hoću.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Skidam pjenu, cijedim juhu da mi bude bistra i da eliminiram sitne koščice (pogotovo u goveđoj juhi). Svo povrće vraćam, a i kuham ga tako da ga naknadno dodajem u juhu da ne bude prekuhano i narezano na krupno da mi ga je lakše vaditi iz juhe, a meso očistim od loja i kosti (ako je goveđa j.) i narezano na kockice vratim prije no što zakuham tjesteninu.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je uvijek finija juha koju neko drugi skuha

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nikad ne cijedim, super mi je povrce i sve ostalo sto pliva po juhi. Pogotovo persin i celer u listovima (granama).

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je jedino uzas ak vidim da iz juhe viri noga od kokosi
    onda me prodje volja da ju jedem

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Cijedim ako je neka kost (juneća ili teleća rebra) pa postoji opasnost od "šplitera" iliti krhotina kostiju. Ali takve juhe ne kuham često... Ostale ne cijedim. Povrće iz juhe pojedemo u slast, osim zapržene glavice luka koju izvadim viljuškom.

Ako cijedim pa bude bistra juha, u nju ukuham griz knedle, a povrće serviram na stol u posebnoj zdjelici. Pojede se uredno.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja cijedim pa povrće nasjeckam na sitne i ponovno vratim. Zašto cijedim?

Ne volim kad je juha mutna.

Mada... u zadnje vrijeme mi se čini da "mutnost" ne dolazi od necijeđenja, prejakog kuhanja ili što, nego od kvalitete mesa.

Jel itko to primjetio? Inače kupujemo domaće koke, neki dan kupili u Billi, ja skuhala fino lagano juhu, ona mutna ko da je kuhala na 380 stupnjeva 2 sata.

Da, najljepša je kad je netko drugi skuha.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja takve juhe kuham u "cjedilki" namjenjenoj baš za to. I onda kad je gotova samo to sve skupa izvadim van iz juhe. Povrće si sam stavlja tko koliko želi, cvjetaču uvijek skuham posebno na pari. Pjene ni nemam na juhi.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Cijedim ako je neka kost (juneća ili teleća rebra) pa postoji opasnost od "šplitera" iliti krhotina kostiju. Ali takve juhe ne kuham često... Ostale ne cijedim. Povrće iz juhe pojedemo u slast, osim zapržene glavice luka koju izvadim viljuškom.

Ako cijedim pa bude bistra juha, u nju ukuham griz knedle, a povrće serviram na stol u posebnoj zdjelici. Pojede se uredno.
    kako zapržiš luk?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne da cijedim kroz cjedilo, već procijedim još kroz duplu gazu. (umalo sam napisala "guzu" ), iz razloga da može izdurat par dana u hladnjaku. Ako je tako temeljito ne procijedim, dobi mi neki kiselkasti štih. :/ (i onda mala neće da jede, a ja je ne jedem ionako).

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

trina, ja zapržim luk (kapulu) na ringu štednjaka - prepolovim i prislonim par sekundi na vrelu ploču (onak da malo zagori). Ne znam baš čemu to služi, ali kažu da je juha tako ukusnija.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa

kako zapržiš luk?
    Imam plinski štednjak, pa luk nabodem na vrh noža i gurnem ga u plamenik da ga vatra malo oprlji... Dobije fini starinski miris. (Moja baka je to znala napravit tako da bi na štednjaku na drva izvadila ring i gurnula luk u vatru, a poslije ga ostavila prepolovljenog na ploči da malo potamni. Moja mama je na struji jednostavno prepolovila glavicu i zapržila na ploči "na suho". Ja nemam tih mogućnosti, pa se snalazim ovako i čeznem za danom kad ću za vikendicu kupiti štednjak na drva...

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    trina, ja zapržim luk (kapulu) na ringu štednjaka - prepolovim i prislonim par sekundi na vrelu ploču (onak da malo zagori). Ne znam baš čemu to služi, ali kažu da je juha tako ukusnija.
    Je, ukusnija je garant jer ja ne prepržim a svekrva to radi. Njena juha je stoput bolja od moja i sad kad ste spomenule taj luk, kužim o čemu se tu radi. Baš ću probati tako.

Peterlin i Dijana, hvala!

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Juhu cijedim kroz gusto cijedilo, po mogućnosti odmah čim je kuhana, jer mi stajanjem povrće u njoj mijenja boju i okus juhi, okus postaje malko gorkast, a boja se mijenja iz žute u žuto-zelenu. Možda zato jer ja ne koristim samo korjenasto povrće već uvijek ubacim i koji list peršina i celera iz vrta.

Citiraj Dijana prvotno napisa
    ja zapržim luk (kapulu) na ringu štednjaka - prepolovim i prislonim par sekundi na vrelu ploču (onak da malo zagori).
    I ja ovako, ali prvo na ploču stavim komadić alu-folije (koju poslije bacim, a ploča ostaje čista).

Za pileću juhu ne stavljam zapečeni luk i ne stavljam celer, jer mi ta dva sastojka skroz prekriju nježan miris pileće juhe.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Meni je inače bitno da juha može fino biti dva tri dana u hladnjaku, jer uvijek kuham od domaće koke, a to bude i po par sati kuhanja. Kupovne ne volim, kad nemam domaće, nema ni mesne juhe.
    piplica, viš dobro ti je ovo za alufoliju. (palacgore)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja uvijek stavim glavicu luka, ali nikad ga ne prepržim
    luk definitivno poboljša okus

zašto ga se prži?

e, i uvijek kuham juhu od finijih komada, ne od onih što klasično idu u juhu, nego od onih od kojih se recimo radi gulaš, dakle nekih mesnatih, nemasnih i bez puno kostiju.

tad je juha definitivno najbolja

a meso se pojede ili odmah s juhom, ili onako hladno s lukom, octom, uljem, soli i paprom

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj corny prvotno napisa
    Ja cijedim pa povrće nasjeckam na sitne i ponovno vratim. Zašto cijedim?

Ne volim kad je juha mutna.

Mada... u zadnje vrijeme mi se čini da "mutnost" ne dolazi od necijeđenja, prejakog kuhanja ili što, nego od kvalitete mesa.

Jel itko to primjetio? Inače kupujemo domaće koke, neki dan kupili u Billi, ja skuhala fino lagano juhu, ona mutna ko da je kuhala na 380 stupnjeva 2 sata.

Da, najljepša je kad je netko drugi skuha.
    ista stvar i kod mene, da - stvar je mesa i odsad tražim na placu domaće svježe meso - koke, ovo iz dućana bilo kojeg je uredno mutna juha i ja je ne mogu ni jesti - moji jedu i dobra im je ali meni nikako. Mislim da je najlošije meso iz tih dućana i većih centara. Smrznuto/odmrznuto/pa prodano. A ti dokaži njima da je staro. A u njihove kontrole ne vjerujem.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i nikad ne kuham juhu od kokošjih nogu 8)

kuham ju od zabataka i eventualno bataka

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ni ja od kokošjih nogu ne kuham juhu, ali moja teta da - i ne samo to nego joj je na kraju najslađe te noge oglobati i slasno iscuclati i zlizati..... a inače je jako fina dama - prava gradska gospođa. Al to kad vidim jooooj

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    ajme fakat, noge

sad sam se sjetila takve juhe, tako je moja baka na selu kuhala; onda mi je to bilo skroz normalno

i sjećam se da su se svi (odrasli ) tukli za te noge, ko će to glabat, ajme

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

pa oke, sve i da hoću (al neću ), gdje bi opće danas kupila kokošje noge ?

pa tog nigdje nema, to ljudi na selu koji imaju svoje kokice, ne znam kako drugačije :?

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa nogica il batak, svejedno, sve je to nekad trčalo

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

a ne, ne, ne mislim ja na batak, nego na one tanke nožice i prste (ili kak se to zove kod kokoši- kanđe :? ) kad izviruju iz juhe

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    ja uvijek stavim glavicu luka, ali nikad ga ne prepržim
    luk definitivno poboljša okus

zašto ga se prži?
    Da bi juha bila bistra, tak sam bar cula

Ja ostavim juhu da malo odstoji pa se na dnu napravi talog. Onda sa vrha uzimam cistu, bistru juhu.
    Juha se zamuti i ak previse kipi, treba je kuhati na laganoj vatri

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    onda me prodje volja da ju jedem
    Andrija obozava te noge.... I zlundre opcenito.... Sad mi stvarno fali onaj smalic koji povraca.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

dobro, al zašto juha mora biti bistra ?

jel samo zbog izgleda ili ima i neko medicinsko objašnjenje ?

Lucija_Zg avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

kad stavim kuhati juhu i meso, pazim da naglo ne zakipi jer se pjena u tom slucaju sva raspadne pa ni procjedjivanje nema smisla.
    ako mi polakse zakuha, pokupim pjenu bez problema.
    volim procijediti jer mi je super bistra juha (neka sva cula uzivaju.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj andrea prvotno napisa
    a ne, ne, ne mislim ja na batak, nego na one tanke nožice i prste (ili kak se to zove kod kokoši- kanđe :? ) kad izviruju iz juhe
    DRAPE!

Moj mlađi ih obožava... (iako češće kuhamo krila i male bockice ako nije polovica piceka, što je moguće "domaćijeg").

A ja se redovito sjetim priče moje mame iz njenog djetinjstva kako je na nekakvoj svadbi vidjela u juhi te drape S NOKTIMA!

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

e, peterlin, sad mi ja fakat muka. :/

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa tog nigdje nema, to ljudi na selu koji imaju svoje kokice, ne znam kako drugačije :?

Ima na placu, obično tamo gdje se prodaju piceki

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ja nisam stara ali dugo pamtim i sjećam se kad su se kokoši i druga perad prodavale žive, na placu (točno određeni red) i noge su im bile špagom zvezane...

I, drage moje, kak bi vi juhicu od žive kokice??? (Ni sama nikad nisam klala, domet mi je bio držanje nogu dok je baka to obavljala.)

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dobro, al zašto juha mora biti bistra ?

jel samo zbog izgleda ili ima i neko medicinsko objašnjenje ?

Meni je bitna estetska komponenta pa volim da je bistra.

U juhu stavljam meso, cijeli paradajz ili par kapi koncentrata, mrkvu, celer, poriluk u komadu, ponekad prokulice, peršin korijen, brokulu ili karfiol (ili oboje) i ponekad zaprženi luk (na alufoliji na strujnom kolu štednjaka).

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I, drage moje, kak bi vi juhicu od žive kokice??? (Ni sama nikad nisam klala, domet mi je bio držanje nogu dok je baka to obavljala.)
    Čuj, stari recepti za svatovsku juhu počinju sa:
    Domaćica neka zakolje pijetla....

Nogice sam i ja jela kao mala kod none na selu, doduše bez noktiju, ali sam uvjerena da bi ti noktići dali poseban šmek...

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja cijedim jer mi odmah pojedemo kuhano meso i povrće-

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Čuj, stari recepti za svatovsku juhu počinju sa:
    Domaćica neka zakolje pijetla....

Nogice sam i ja jela kao mala kod none na selu, doduše bez noktiju, ali sam uvjerena da bi ti noktići dali poseban šmek...
    Offt. kad se već zezamo (ako se uopće zezamo, jer makrobiotičari preporučuju kad se već jede riba ili čak meso, da se pojede SVE - pročitala to u Kushijevoj knjizi) ja sam sebe uhvatila u razmišljanju da bi nam trebalo manje dodatnih minerala i vitamina da manje savjesno peremo salatu i slično...

A o čemu je ono bio topic?

Daklem, juha - govedska se cijedi, pileća ne nužno.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo mi recimo hranimo piceke doma. Kad dođe onaj sudnji dan za njih i kad se sprema za škrinju, dijelovi i ne baš popularni odvajaju se u jednu vrećicu, a koji služe za recimo staviti u juhu uz komad npr.govedine.
    U tom pilećem sitnišu nalazi se: noge(oguljene,bez noktiju ), želučeki, oguljeni vratovi, prsne kosti(ostale nakon filetiranja prsa), hrbat i srce.
    Koma znam, ali juha je super. I još ako u familiji ima netko tko gušta u tome, to bolje.
    Kad ovo čitam malo fali da krenem u vegetarijance.

tonili avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ja cijedim - nekak mi nisu drage one mesne mucice...

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

asti koji nedostatak poštovanja prema nogicama ovdje
    bez kandžica, ofkors!
    meni je to u rangu rijetko dostupne delicije isplati se kad su u pitanju bakine koke, fine pupaste ovo što se može kupit je zbilja fuj.
    osim toga sam ljubitelj želuca, a srce je izvinte najfiniji mišić! :seljančica:

juhu uvijek cijedim, ne volim mrvice i komadiće peršina i koješta u tanjuru.

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Na placu, barem ja tamo viđam nogice. Tamo gdje se prodaju pilići obično imaju i iznutrice, hrbtove, vratove, nogice i ostale dijelove.

Žabica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Juhu od govedine, junetine cijedim radi komadića kosti, iako imam dojam da je ukusnija ako je ne ocijedim. Pileću ne cijedim, nju volimo sa komadićima mesa da plutaju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •