Goveđu, pileću?
Ja uvijek cijedim, uz to što prvo pokupim onu pjenu na početku kuhanja.
Neki dan jedem kod tete, ona ne cijedi i nekako mi posebno fina juha bila. :? Jel ja to najukusnije procijedim ili što?
Goveđu, pileću?
Ja uvijek cijedim, uz to što prvo pokupim onu pjenu na početku kuhanja.
Neki dan jedem kod tete, ona ne cijedi i nekako mi posebno fina juha bila. :? Jel ja to najukusnije procijedim ili što?
Cijedim uvijek onu od crvenog mesa sa kostima, od peradi ne
zašto - da izbacim pečen luk i sve one sitne komadiće kosti (koji nekim čudom uvijek završe baš u mom tanjiru)
nikad ne skidam pjenu, ali ja kuvam u ekspres loncu, pa ni ne mogu to obaviti sve da hoću (a neću)
u pjeni su proteini, samo malko, jelte, zgrudvani
daljim kuhanjem se većina te pjene izgubi, istopi u supi
a supa kod tete je bila ukusnija jer je - tetina(i već skuvana
)
x, samo što ja cjedim svakuvještičica prvotno napisa
ne skidam pjenu
ne cjedim juhu
iskreno, nikad mi nije palo na pamet da to učinim
pa najfiniji u juhi su mi bas ti razni sitni komadići mesa i povrća :?
xLutonjica prvotno napisa
dobro da ju skuham, da ću ju još i cijedit![]()
ja meso sitnim nakon što ga skinem sa kostiju
sa kostiju skidam nakon što procijedim supu
kad procijedim, ubacim meso, povrćke koje kanim ubaciti, rižu ili nešto treće i pustim da "baci ključ"
ne volim kuhati povrće u supi od početka kuvanja, bude mi prekuvano, ružno i bezukusno
ako mi se da prekidati kuvanje na pola, otvorim lonac i ubacim veliku mrkvu i komad celera, pa nastavim kuvanje
kasnije isjeckam te velike komade, koji se zbog svoje veličine i kraćeg vremena kuvanja ne stignu prekuvati
Skidam pjenu, procjeđujem mesnu vodu, meso kuham sasvim samo, a ostale sastojke dodajem nakon što sa obavila cjeđenje. Zašto? Hm, neko mi je nekada rekao da ona tamna pjena nastaje od krvi koja je zaostala u mesu, procjedim zbog komadića kostiju, i onda lijepo u bistru mesnu vodu stavim šta hoću.
Skidam pjenu, cijedim juhu da mi bude bistra i da eliminiram sitne koščice (pogotovo u goveđoj juhi). Svo povrće vraćam, a i kuham ga tako da ga naknadno dodajem u juhu da ne bude prekuhano i narezano na krupno da mi ga je lakše vaditi iz juhe, a meso očistim od loja i kosti (ako je goveđa j.) i narezano na kockice vratim prije no što zakuham tjesteninu.
meni je uvijek finija juha koju neko drugi skuha
Nikad ne cijedim, super mi je povrce i sve ostalo sto pliva po juhi. Pogotovo persin i celer u listovima (granama).
meni je jedino uzas ak vidim da iz juhe viri noga od kokosi
onda me prodje volja da ju jedem
Cijedim ako je neka kost (juneća ili teleća rebra) pa postoji opasnost od "šplitera" iliti krhotina kostiju. Ali takve juhe ne kuham često... Ostale ne cijedim. Povrće iz juhe pojedemo u slast, osim zapržene glavice luka koju izvadim viljuškom.
Ako cijedim pa bude bistra juha, u nju ukuham griz knedle, a povrće serviram na stol u posebnoj zdjelici. Pojede se uredno.
Ja cijedim pa povrće nasjeckam na sitne i ponovno vratim. Zašto cijedim?
Ne volim kad je juha mutna.
Mada... u zadnje vrijeme mi se čini da "mutnost" ne dolazi od necijeđenja, prejakog kuhanja ili što, nego od kvalitete mesa.
Jel itko to primjetio? Inače kupujemo domaće koke, neki dan kupili u Billi, ja skuhala fino lagano juhu, ona mutna ko da je kuhala na 380 stupnjeva 2 sata.
Da, najljepša je kad je netko drugi skuha.![]()
Ja takve juhe kuham u "cjedilki" namjenjenoj baš za to. I onda kad je gotova samo to sve skupa izvadim van iz juhe. Povrće si sam stavlja tko koliko želi, cvjetaču uvijek skuham posebno na pari. Pjene ni nemam na juhi.
Ne da cijedim kroz cjedilo, već procijedim još kroz duplu gazu. (umalo sam napisala "guzu"), iz razloga da može izdurat par dana u hladnjaku. Ako je tako temeljito ne procijedim, dobi mi neki kiselkasti štih. :/ (i onda mala neće da jede, a ja je ne jedem ionako).
trina, ja zapržim luk (kapulu) na ringu štednjaka - prepolovim i prislonim par sekundi na vrelu ploču (onak da malo zagori). Ne znam baš čemu to služi, ali kažu da je juha tako ukusnija.
Imam plinski štednjak, pa luk nabodem na vrh noža i gurnem ga u plamenik da ga vatra malo oprlji... Dobije fini starinski miris. (Moja baka je to znala napravit tako da bi na štednjaku na drva izvadila ring i gurnula luk u vatru, a poslije ga ostavila prepolovljenog na ploči da malo potamni. Moja mama je na struji jednostavno prepolovila glavicu i zapržila na ploči "na suho". Ja nemam tih mogućnosti, pa se snalazim ovako i čeznem za danom kad ću za vikendicu kupiti štednjak na drva...Trina prvotno napisa
![]()
Je, ukusnija je garant jer ja ne prepržim a svekrva to radi. Njena juha je stoput bolja od moja i sad kad ste spomenule taj luk, kužim o čemu se tu radi. Baš ću probati tako.Dijana prvotno napisa
Peterlin i Dijana, hvala!
Juhu cijedim kroz gusto cijedilo, po mogućnosti odmah čim je kuhana, jer mi stajanjem povrće u njoj mijenja boju i okus juhi, okus postaje malko gorkast, a boja se mijenja iz žute u žuto-zelenu. Možda zato jer ja ne koristim samo korjenasto povrće već uvijek ubacim i koji list peršina i celera iz vrta.
I ja ovako, ali prvo na ploču stavim komadić alu-folije (koju poslije bacim, a ploča ostaje čista).Dijana prvotno napisa
Za pileću juhu ne stavljam zapečeni luk i ne stavljam celer, jer mi ta dva sastojka skroz prekriju nježan miris pileće juhe.
Meni je inače bitno da juha može fino biti dva tri dana u hladnjaku, jer uvijek kuham od domaće koke, a to bude i po par sati kuhanja. Kupovne ne volim, kad nemam domaće, nema ni mesne juhe.![]()
piplica, viš dobro ti je ovo za alufoliju. (palacgore)
ja uvijek stavim glavicu luka, ali nikad ga ne prepržim
luk definitivno poboljša okus
zašto ga se prži?
e, i uvijek kuham juhu od finijih komada, ne od onih što klasično idu u juhu, nego od onih od kojih se recimo radi gulaš, dakle nekih mesnatih, nemasnih i bez puno kostiju.
tad je juha definitivno najbolja
a meso se pojede ili odmah s juhom, ili onako hladno s lukom, octom, uljem, soli i paprom
ista stvar i kod mene, da - stvar je mesa i odsad tražim na placu domaće svježe meso - koke, ovo iz dućana bilo kojeg je uredno mutna juha i ja je ne mogu ni jesti - moji jedu i dobra im je ali meni nikako. Mislim da je najlošije meso iz tih dućana i većih centara. Smrznuto/odmrznuto/pa prodano. A ti dokaži njima da je staro. A u njihove kontrole ne vjerujem.corny prvotno napisa
i nikad ne kuham juhu od kokošjih nogu 8)
kuham ju od zabataka i eventualno bataka
ni ja od kokošjih nogu ne kuham juhu, ali moja teta da - i ne samo to nego joj je na kraju najslađe te noge oglobati i slasno iscuclati i zlizati..... a inače je jako fina dama - prava gradska gospođa. Al to kad vidim jooooj
ajme fakat, nogeMukica prvotno napisa
![]()
![]()
sad sam se sjetila takve juhe, tako je moja baka na selu kuhala; onda mi je to bilo skroz normalno
i sjećam se da su se svi (odrasli) tukli za te noge, ko će to glabat, ajme
pa oke, sve i da hoću (al neću), gdje bi opće danas kupila kokošje noge ?
pa tog nigdje nema, to ljudi na selu koji imaju svoje kokice, ne znam kako drugačije :?
a ne, ne, ne mislim ja na batak, nego na one tanke nožice i prste (ili kak se to zove kod kokoši- kanđe :? ) kad izviruju iz juhe![]()
Da bi juha bila bistra, tak sam bar culaLutonjica prvotno napisa
Ja ostavim juhu da malo odstoji pa se na dnu napravi talog. Onda sa vrha uzimam cistu, bistru juhu.
Juha se zamuti i ak previse kipi, treba je kuhati na laganoj vatri![]()
Andrija obozava te noge.... I zlundre opcenito.... Sad mi stvarno fali onaj smalic koji povraca.Mukica prvotno napisa
dobro, al zašto juha mora biti bistra ?
jel samo zbog izgleda ili ima i neko medicinsko objašnjenje?
kad stavim kuhati juhu i meso, pazim da naglo ne zakipi jer se pjena u tom slucaju sva raspadne pa ni procjedjivanje nema smisla.
ako mi polakse zakuha, pokupim pjenu bez problema.
volim procijediti jer mi je super bistra juha (neka sva cula uzivaju.
DRAPE!andrea prvotno napisa
Moj mlađi ih obožava... (iako češće kuhamo krila i male bockice ako nije polovica piceka, što je moguće "domaćijeg").
A ja se redovito sjetim priče moje mame iz njenog djetinjstva kako je na nekakvoj svadbi vidjela u juhi te drape S NOKTIMA!![]()
andrea prvotno napisa
Ima na placu, obično tamo gdje se prodaju piceki![]()
Ja nisam stara ali dugo pamtim i sjećam se kad su se kokoši i druga perad prodavale žive, na placu (točno određeni red) i noge su im bile špagom zvezane...
I, drage moje, kak bi vi juhicu od žive kokice??? (Ni sama nikad nisam klala, domet mi je bio držanje nogu dok je baka to obavljala.)
andrea prvotno napisa
Meni je bitna estetska komponenta pa volim da je bistra.![]()
U juhu stavljam meso, cijeli paradajz ili par kapi koncentrata, mrkvu, celer, poriluk u komadu, ponekad prokulice, peršin korijen, brokulu ili karfiol (ili oboje) i ponekad zaprženi luk (na alufoliji na strujnom kolu štednjaka).
Čuj, stari recepti za svatovsku juhu počinju sa:Peterlin prvotno napisa
Domaćica neka zakolje pijetla....![]()
Nogice sam i ja jela kao mala kod none na selu, doduše bez noktiju, ali sam uvjerena da bi ti noktići dali poseban šmek...![]()
Ja cijedim jer mi odmah pojedemo kuhano meso i povrće-
Offt. kad se već zezamo (ako se uopće zezamo, jer makrobiotičari preporučuju kad se već jede riba ili čak meso, da se pojede SVE - pročitala to u Kushijevoj knjizi) ja sam sebe uhvatila u razmišljanju da bi nam trebalo manje dodatnih minerala i vitamina da manje savjesno peremo salatu i slično...piplica prvotno napisa
A o čemu je ono bio topic?
Daklem, juha - govedska se cijedi, pileća ne nužno.
Evo mi recimo hranimo piceke doma. Kad dođe onaj sudnji dan za njih i kad se sprema za škrinju, dijelovi i ne baš popularni odvajaju se u jednu vrećicu, a koji služe za recimo staviti u juhu uz komad npr.govedine.
U tom pilećem sitnišu nalazi se: noge(oguljene,bez noktiju), želučeki, oguljeni vratovi, prsne kosti(ostale nakon filetiranja prsa), hrbat i srce.
Koma znam, ali juha je super. I još ako u familiji ima netko tko gušta u tome, to bolje.
Kad ovo čitam malo fali da krenem u vegetarijance.
asti koji nedostatak poštovanja prema nogicama ovdje
bez kandžica, ofkors!
meni je to u rangu rijetko dostupne delicijeisplati se kad su u pitanju bakine koke, fine pupaste
ovo što se može kupit je zbilja fuj.
osim toga sam ljubitelj želuca, a srce je izvinte najfiniji mišić! :seljančica:
juhu uvijek cijedim, ne volim mrvice i komadiće peršina i koješta u tanjuru.
Na placu, barem ja tamo viđam nogice. Tamo gdje se prodaju pilići obično imaju i iznutrice, hrbtove, vratove, nogice i ostale dijelove.andrea prvotno napisa
Juhu od govedine, junetine cijedim radi komadića kosti, iako imam dojam da je ukusnija ako je ne ocijedim. Pileću ne cijedim, nju volimo sa komadićima mesa da plutaju.