Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: učim šivati

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno učim šivati

samo se nemojte smijati ali ja bih rado malo učila šivati.za početak kupila sam mašinu ništa specijalno.donjela je kući i sad je gledam.
    kako početi.
    konac je na mjestu igla tvornički postavljena,ali nemrda.kako da krenem.ako vam idem na živce sa ovim pitanjima ne ljutite se
    sigurno ima na forumu još ženica koje ova tema zanima
    znači rado bi naučila šiti pelenice,lancunice navlakice,slinčeke platnene uloške for me...ništa veliko tipa hlače odjela...

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

evo sto te tocno zanima?

imam dvije masine doma sivam tj.znam sivti ali eto rijetko kada mi se da bas sjest za masnu a sto se tice navlaka,plahti i tih jednostavnih stvari profic sam...hehe

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

recimo platneni ulošci
    šta mi treba kakav materijal i kako ih šiti
    ili ogradicu za krevetić,šta staviti unutra da bude ono malo deblje

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

imas pp....

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ništa nisam dobila

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mene isto zanima što i kako početi šiti. Ali ja ne znam ni što bi pitala jer o tome neznam Ništa A nemam ni mašinu.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj r_i_t_a prvotno napisa
    recimo platneni ulošci
    šta mi treba kakav materijal i kako ih šiti
    ili ogradicu za krevetić,šta staviti unutra da bude ono malo deblje
    r_i_t_a
    mislim da bi morala pocet s necim jednostavnijim od platnenih ulozaka obzirom da ne kuzis ni kak ukljuciti masinu

1. otvori upute koje si dobila uz stroj
    2. malo treniraj spajanje dva materijala obicnim stepom na raznim vrstama tkanine
    3. onda isprobaj ostale mogucnosti i ostale stepove

uglavnom bi u manualu od masine sve to trebalo biti lijepo objasnjeno
    kad svladas bar malo spajanje probaj nesto iskrojhiti pa onda to spojiti

mozda is rodjeni talent za sivanje pa ce ti sve uspjet iz prve

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Mene isto zanima što i kako početi šiti. Ali ja ne znam ni što bi pitala jer o tome neznam Ništa A nemam ni mašinu.
    imaš li koga tko šije?
    ako imaš, stani malo uz njega; vjerujem kako ti neće trebati više od deset minuta da skužiš osnove

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Prijedlog za početak - PAŽLJIVO PROČITATI UPUTE od mašine. Meni je to bilo otkriće (jer sam kao dijete "učila" na starim Singericama i Bagaticama s pogonom na nogu).

Treba se uvježbati kako uvući konac, kako namotati donji konac, kako postaviti kalem... sve je to preduvjet za šivanje.

U uputama od mašine piše i odabir konca/igle/materijala, regulacija napetosti jednog i drugog konca, kao i sitni trikovi (npr. zašto mašina lupa - zato jer nije podmazana!)

Ako kupujete ili ste kupile second hand mašinu, prva preporuka je naći nekoga tko se u to razumije da ju proba, da vidi da li lupa i da ju po potrebi podmaže i poštela.

Ljudi kažu - najjednostavnije je šivati ravno (što je istina) ali mnogi su se obeshrabrili jer nisu kako treba savladali početne korake. Uz većinu novih mašina dobije se krpica s bodovima, da vidite što mašina može i kako to treba izgledati, pogotovo ako ima programe za vezenje.

Dalje - nabaviti materijale za probu, male krpice različitih debljina: npr. običnu pamučnu krpicu nerastezljivu, pa rastezljivu, pa sve redom od zavjesa do filca... Prije šivanja ja i danas za mnoge materijale ISPROBAM kak bi to išlo... pa po potrebi zamijenim iglu, odaberem konac u skladu s materijalom i vidim da li je ok. Neke stvari treba uvježbati... Jednom sam si šivala lanenu suknju do poda (bijelu) koja je imala s prednje strane kopčanje od struka do ispod koljena - sitne gumbe na svaka dva prsta... Hrpa rupica koje su morale biti sve jednake. Valjda sam ih napravila isto toliko na probnoj krpi da se uvježbam... Nemam danas vremena za tak nešto.

Inače, prva stvar koju sam u životu sašila na mašini bila je vrećica za tenisice u 7. razredu osnovne.

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

što se tiče ogradice za krevetić to je bilo prvo uz posteljjinu što sam ja sašila u početničkim danima šivače karijere.Unutra sam stavila spužvu debelu par cm koju sam kupila u trgovini na metre (gdje prodaju tepisone, zavjese i te metražne fore). A što se mašine tiče ja sam te upute proučavala i svejedno nisam znala ni konac uvesti u iglu niti započeti, stalno mi je pucao ili se petljao.Onda su mi cure tu na forumu korak po korak objasnile, neki link sa slikama sam imala i naravno ono što mi je najviše pomoglo susjeda koja je sjela uz mene i u pet koraka mi pokazala osnove (vjerujem da bi bez toga mašina i danas stajala na dnu nekog ormara)Sretno

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

pužić upravo o tome pričam

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

prebacit cu topic na 4 kuta

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Da nisi u Splitu je bih ti se ponudila pokazati osnove i neke jednostavnije stvari objasnila i pokazala. Ovako si mi zaista daleko ( osim ako se ne odlučim pravac ST- a uskoro).

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ako budeš dolazila javi

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Imaš u DM-u gotove jednokratne i nisu skupi.

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

osnovne tehnike svladane..
    kako staviti lastik za plahticu za baby krevetac..120x60-70

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

bravo, samo naprijed...nije to tako teško kako se na početku čini (bar ove jednostavne stvari)

zibba avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Pretpostavljam da je lastika na rubovima koji dođu ispod madraca. Lastiku rastegneš ( ne baš do kraja) i najbolje cik-cak bodom pričvrstiš na plahtu uz rub.

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ako su dimenzije kreveta 120x60 koliko da odrežem plahticu..koliko sa svake strane da ostavim+za lastik..jeli lastik ide obični ili neki drugi

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ostavi za debljinu madraca plus još 15-20cm

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nemojte čitati dalje ako mislite da je bedasto ili komplicirano (ne znam kakav je materijal u pitanju, rastezljiv ili ne...).

Ja nisam koristila gumicu/lastiku za plahtice jer sam ih šivala od starih korištenih običnih plahti (nerastezljivih) koje su već bile omekšale od pranja. Samo sam napravila oblik madraca (kao kutiju za cipele, možda mrvicu dublje nego je debeo madrac) i sašila uuusko na mjeru ( isprobala), tako da su se plahtice navlačile na madrac bez gumice. Samo sam malo zaoblila ćoškove iznutra, da ne strše. Nikad mi se nisu skidale te plahte, čak ni kad su klinci bili veći i džipali po njima... Lakše mi ih je bilo peglati i složiti u ormar.

Može se tako, a može se ostaviti i dosta dublje (kako je vještičica napisala) da ima preklop, pa gumicu prištepati ili čak uvući, ovisi o materijalu i kako ti je spretnije. Za elastičan materijal svakako gumica...

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

super ideja ako mi uspije

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj r_i_t_a prvotno napisa
    super ideja ako mi uspije
    Draga, HEFTAJ si u početku (pa ćeš vidjeti oblik predmeta i prije nego ga prošiješ, a taj privremeni konac drži stvar na okupu) ili prikvači sa jako puno špenadla! Za početno šivanje možda ti je heftanje bolja opcija...

Ovako - ako šivaš od novog materijala kupljenog, OPERI ga da ti se kasnije ne stegne u pranju.

Izmjeri si madrac i napravi skicu: plohe na kojoj
    Iskrojiš (iscrtaj si prije kredom ili običnom olovkom, ostavi centimetar za šavove, treba ti i manje ali bolje je za početak uzeti rezervu. )

Morala bih ti skicirati... kad stignem. Misle ljudi da je to jednostavno, ali u početku su jasne i precizne upute jako važne... Poslije se stigneš usavršiti. Sretno, ići će to!

r_i_t_a avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

puno hvala,sve mi je to novo

migoh avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Probaj prvo na nekoj krpici vježbati ravnu liniju , pa naprijed-nazad i sl.
    Uvijek ostaviš cca 2cm više/šire , a šiješ po dimenzijama koje su ti potrebne,jer u suprotnom bi ti , logično , šivani predmet bio manji i parao bi se ako bi pre blizu rubovima šivala.
    Da , kao što gore cure kažu, za početak si heftaj te ćeš vidjeti željeni oblik predmeta , a i lakše ćeš ići sa mašinom (ravnije).Možeš heftati špenadlama , pa kako šivaš , tako ih po malo mičeš.Ja znam ponekad i rukom i iglom , onako na grubo ušiti te preći mašinom preko toga.
    Znam biti i lijena za to pa se bome i naparam
    ........ja uprincipu više skračujem ili prepravljam neke stvari nego što baš šijem jer ponekad je jeftinije kupiti gotov proizvod.Išla sam prije ohoho godina na tečaj šivanja te mi je puno pomoglo šivanje iz kroja , tj. iz Burde (sigurnije je da će dobro ispasti).
    ......uh,što se ja raspisah

Datum pristupanja
    Sep 2014

Početno

Citiraj r_i_t_a prvotno napisa Vidi poruku
    samo se nemojte smijati ali ja bih rado malo učila šivati.za početak kupila sam mašinu ništa specijalno.donjela je kući i sad je gledam.
    kako početi.
    konac je na mjestu igla tvornički postavljena,ali nemrda.kako da krenem.ako vam idem na živce sa ovim pitanjima ne ljutite se
    sigurno ima na forumu još ženica koje ova tema zanima
    znači rado bi naučila šiti pelenice,lancunice navlakice,slinčeke platnene uloške for me...ništa veliko tipa hlače odjela...
    Ako ima netko dobre volje u Zagrebu da bi pokazao osnove sivanja jer ne znam odakle krenuti bila bih vrlo zahvalna.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Nisam u ZG. Ali, ima tečajeva u ZG http://www.tecajevisivanjagoga.hr

Da si u Rijeci, mogla bih ti ja pokazati. Što ti konkretno treba? Možda se može i ovako objasniti.

Mislim, nećeš šivati haljinu za početak.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 22.09.2014. at 19:24

Datum pristupanja
    Sep 2014

Početno

imam staru singer mašinu za koju nemam upute tako da nažalast ni postavljanje konca nije uspjelo.;(

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •