Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Vjerski odgoj u vrtiću

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Vjerski odgoj u vrtiću

Ne uspijevam ništa "iskopati" među starim temama, a zanima me da li ijedan vrtić grada Zagreba (i šire naravno, ali s posebnim naglaskom na ZG) ima u svom programu organiziran vjerski odgoj.
    Na jučerašnjem roditeljskom sastanku ponuđena je mogućnost da se, ako bude dovoljno zainteresiranih roditelja, organizira vjerski odgoj za vrtićku djecu.
    Organizacija tog dijela programa je ista kao i dodatnih aktivnosti, 1-2x tjedno po 45 minuta van redovnog programa i izvan redovne grupe.
    Ja sam ostala :shock: :shock: :shock:
    Organizirani vjerski odgoj u predškolskoj dobi je nešto za što sam prvi put čula jučer na roditeljskom.
    Moje dijete neće ići, ali me zanima iskustvo onih čija djeca idu ili znaju za takve programe.
    Da li je to jedna od umotvorina ravnatelja ili je i to nešto što je propisano i potpisano ugovorima s Vatikanom?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Možda ovaj topic ima veze s tvojim pitanjem:

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=83533

anavi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

I naš vrtić ima vjerski odgoj. To ovisi od vrtića do vrtića, i nemaju ga svi. On bi se trebaio održavati u godini pred polazak u školu, dva puta tjedno, u posebnoj prostoriji i samo za djecu čiji roditelji iskažu želju da im djete ide na vjeronauk.

U našoj grupi je ponuđen već ove godine, iako to još nije predškolska grupa. A. ima 4,5 godine i nismo ga upisali. Tu moram pohvaliti našu tetu s kojom sam ostvarila izuzetnu komunikaciju po tom pitanju i ona sama me je podržala u namjeri da ga ne upisujem jer, na kraju krajeva, stigne na vjeronauk i iduće godine. Baš me zanima koliko će djece na kraju ići. Jer, moram priznati, neće mi biti svejedno ako samo on ili još samo par djece ne bude upisano.

Općenito, smatram da vjeronauku nije mjesto ni u školi, a kamoli u vrtiću, pogotovo još u tako ranoj dobi.

Margot avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Re: Vjerski odgoj u vrtiću

Citiraj lara01 prvotno napisa
    ili je i to nešto što je propisano i potpisano ugovorima s Vatikanom?
    Stipulirano Ugovorom između Svete Stolice i RH, o suradnji na području odgoja i kulture

Članak 1.

Republika Hrvatska, u svjetlu načela o vjerskoj slobodi, poštuje temeljno pravo roditelja na vjerski odgoj djece te se obvezuje da će, u sklopu školskoga plana i programa i u skladu s voljom roditelja ili skrbnika, jamčiti nastavu katoličkoga vjeronauka u svim javnim osnovnim i srednjim školama i u predškolskim ustanovama, kao obveznoga predmeta za one koji ga izaberu, pod istim uvjetima pod kojima se izvodi nastava ostalih obveznih predmeta.
    [/quote]

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

naš je imao...ali ipak bio je vjerski vrtić , ne državni....
    ako dijete upišeš u vjerski zasigurno će imati taj dio u programu

lara01 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj anavi prvotno napisa
    On bi se trebaio održavati u godini pred polazak u školu, dva puta tjedno, u posebnoj prostoriji i samo za djecu čiji roditelji iskažu želju da im djete ide na vjeronauk.
    Moj klinac je 3 godine i riječ je o grupi od 2,5 -3 godine.

Hvala na odgovorima.
    Priznajem da me to malo šokiralo jer stvarno nisam znala za vjerski odgoj u predškolskim ustanovama i očekivala sam probleme tek sa školom pa me zateklo nespremnu.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Doista ne vidim problem.
    Nitko nije primoran dijete upisati na nesto sto ne zeli ili ne njeguje kao vjeru, obicaj ili svjetonazor.
    Osobno mislim da je svaki roditelj sretan ako netko moze na kreativan i uzrastu prilagodjen nacin
    djetetu pribliziti ono sto je roditelju u odgoju vazno,
    odnosno onaj svjetonazor koji se inace neguje u obitelji.
    Pokoji andjeo od kolaza ili gline, pjesma, koreografija, pitalice;
    ne vidim sto je tu strasno i problem ako ste vjernik,
    a ako pak niste, onda nemate o cemu razbijati glavu.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Nažalost, moja djeca (sada u dobi od 8 i 9 godina) u vrtiću nisu imala tu mogućnost, iako se više roditelja za to zanimalo. Ali zato sada u školi jako vole vjeronauk i vidim da im na više načina koristi.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ima u vrtiću u koji ide moja cura, jedna grupa ima taj vjerski program.

cvijetak avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kod nas su također ponudili vjerski odgoj, a kako je samo jedna grupa u našem vrtiću jednostavno se podijele na dvije skupine u sobi (isto je i npr. na engleskom).

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

i kad su klinci od moje sestre išli (u samobor) bilo je ponuđeno kao opcija.mene osobno smeta što se u vrtićima slave samo katolički blagdani,a mali muslimani i pravoslavci (najčešće) i drugi se totalno šikaniraju.čak se niti ne spomene njihov blagdan a kamoli obilježi.čak sam postavila jednoj prof.dr. koja se s tim kao profesionalno bavi (bila emisija na TV o vjeri u obrazovnim institucijama) a ona mi je odbrusila da je u hrvatskoj registrirano najviše katolika a drugi nek si doma slave svoje blagdane jer su u manjini.
    :?

mirje avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

PROGRAMI VJERSKOG ODGOJA

U Republici Hrvatskoj u 2008. godini djeluje 50 dječjih vrtića kojima su osnivači vjerske zajednice s 3.375 djece (48 je katoličkih dječjih vrtića smještenih u 55 objekata - osnivači su katoličke vjerske zajednice, družbe sestara, župe; 1 židovski dječji vrtić (osnivač Židovska općina u Zagrebu) i 1 evangelički dječji vrtić (osnivač Evangelička crkvena općina Zagreb).

Katolički vjerski odgoj se provodi i u 245 dječjih vrtića čiji su osnivači gradovi i općine za onu djecu predškolske dobi za koju su roditelji dali suglasnost za njihovo uključivanje u programe vjerskog odgoja. U programima katoličkog vjerskog odgoja u dječjim vrtićima uključeno je ukupno 12.000 djece predškolske dobi.

Ostale vjerske zajednice u RH nisu tražile ni verificirale programe vjerskog odgoja za djecu predškolske dobi.

http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=2196

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •