premda je nasa situacija nesto drugacija bili smo u slicnoj nedoumici, da li je upisat ranije ili kasnije. upisali smo je ranije zato jer mi se skolski program cinio slicnim onome kakvog je pohadjala u vrticu, a osim toga je sama imala silnu zelju krenuti u skolu.

ima odlicnih knjiga na temu kako pripremiti dijete za skolu i sl. u kojima postoje testovi sto se ocekuje, pa roditelji i sami doma mogu lako utvrditi da li je dijete spremno ili ne.

Peterlin ovi linkovi koje si prilozila su tako korisni, bas ti hvala. mi smo u slicnoj situaciji kao Petra. M. ide u skolu u US (isto krenula s 5 godina) i takodjer cemo se jednom vratiti u ZG. u koji razred ce ici stvarno nemam pojma. pokusavala sam usporedjivati programe iz americkih i hrvatskih skola ali to je gotovo nemoguce. toliko se naime razlikuju da mi zapravo nije jasno kako to strucnjaci uspjevaju uskladiti i time mi je jos manje jasno sto ce biti kad se jednom vratimo.

mi smo inace razmisljali o montessori skoli jer mi se cini da ce to biti jedino moguce rjesenje ako nista onda zbog individualnog pristupa koji ce joj vjerovatno omoguciti lakse uklapanje.

za ilustraciju razlicitosti programa: u americkom kindergardenu sva djeca nauce citati. dakle citaju 1-2 godine prije nego sto nasa djeca uopce krenu u skolu. generalno imaju puno vise umjetnosti i socijalnih studija nego kod nas. s druge strane kod nas su navodno skole toliko bolje i temeljitije, toliko sam prica cula o tome kako u americkim skolama djeca nista ne nauce i sl. tako da sve to skupa jako zbunjuje.

mislim da nista necemo moci ni znati ni poduzeti dok se ne vratimo, tada cemo je testirati i razmotriti kakve su mogucnosti.