Budući da tri mjeseca nisam platila račun za amex karticu ( oko 2000,00 ), jučer dobivam obavijest da se kartica otkazuje a cjelokupni iznos dospijeva odmah na naplatu( cca 10.000).Budući da ne mogu to platiti odjednom pretpostavljam da će mi poslati ovrhu u poduzeće u kojem radim.Kako tu karticu imam godinama, stvarno ne znam što sam potisala,za koji dio plaće pristajem da mi se plijeni u ovakvom slučaju( bojim se da nije cijela plaća).Osim toga imam kredite u još dvije banke koje plaćam sama(ne skidaju se s plaće ), pa me zanima da li bi imalo smisla da odem u te banke i potpišem administrativnu zabranu pa da mi se ti redoviti krediti skidaju s plaće i da li bi to spriječilo ovrhu da si uzme cijelu plaću.Dakle htjela bih nekako postići da si svaka banka uzme svoj dio, a ne da mi ovrha pojede cijelu plaću pa da nemam za ove druge banke.Kako to postići?
Zakonski ti moraju ostaviti nužni dio, ne smije se ljudima oduzimati cijela plaća jer moraš imati osnovno za život... Al kako kaže post iznad, idi dogovri obročno plaćanje trajnim nalogom... iako je to trebalo prije... amex čak (za ubuduće i sve ostale) slobodno možete nazvati i reći 'ispričavam se, nemam trenutno za platiti sve, platit ću dio' i to prolazi bez ikakvih problema...
Gle, meni je neugodno o tome pisati jer sam svjesna da sam si sama kriva, i znam da dug moram vratiti.Nazvat ću ja njih , nemam što izgubiti, ali ne očekujem od toga puno.Nažalost sam bila u situaciji( netom prije ovog sad, ali je bilo riječ o manjoj cifri )kad sam ih zvala da mi izađu u susret , a njihov maximum je bio: pola odmah, pola za 15 dana , a nažalost ovu cifru neću imati u roku 15 dana.
Ne brini se, neće ti tako brzo poslati ovrhu na plaću, barem meni nisu. Prošlo je sigurno 6 mjeseci da sam vukla dug, dok ga nisam do kraja otplatila. Jedino što će ti radit je da će bit strašno dosadni, non stop će te nazivati i prijetiti se. Istina malo je neugodno, ali nema nikakvih strašnih posljedica. I nabit će ti troškove opomena i sl. Znam slučaj kad Diners 2 godine nije poslao ovrhu.
ovršni zakon čl. 149
Ovrha na plaći, naknadi umjesto plaće, naknadi za skraćeno radno vrijeme i naknadi zbog umanjenja plaće i mirovini, radi naplate tražbine po osnovi zakonskoga uzdržavanja, naknade štete nastale zbog narušenja zdravlja ili smanjenja, odnosno gubitka radne sposobnosti i naknade štete za izgubljeno udržavanje zbog smrti davatelja uzdržavanja može se provesti do iznosa od jedne polovine, a radi naplate tražbine po drugoj osnovi do iznosa od jedne trećine plaće, naknade umjesto plaće ili mirovine.
-dok god uplaćuješ bilo koji iznos amex ti neće sjesti na plaću, ako ne možeš odmah 1000, uplati manje, pa nazovi opet
Da, nadam se da će sve biti u redu.Vidjet ću kad ih budem ponovno nazvala( nakon uplate ). Ja isto mislim da sve ovisi o ugovoru koji sam potpisala, tj.ovjerila kod bilježnika( a primjerak tog istog ja nemam ). Čitala sam taj ovršni zakon ali izgleda da sam tele za te stvari pa bi meni to trebalo nacrtati, ali čini mi se ( neka me ispravi netko tko zna )da ima veze KAD je taj dokument,tj.ugovor ovjeren kod jav.bilj.Npr.ako je do nekog datuma vrijedi tako, ako je poslije tog datuma vrijedi nešto drugo.Nadam se da nisam previše zakomplicirala i da će netko upućeniji znati to bolje objasniti, tako da svi naučimo.
ako nema rješenja o ovrsi sa suda, nema ni blokade računa, osim ako niste dužni po tekućem računu ili kreditu, onda banka sama blokira račun; prije odlaska na sud bilo koji drugi ovrhovoditelji će vam poslati milijun opomena i obavijesti
cappy svi ugovori o amex kreditima su isti, ali mislim da nijedan ne ide na ovjeru (imam jedan svoj, sutra ću pročitati o neplaćanju, pa ti javim)
ovrhe vam vise neidu preko suda nego preko javnih biljeznika.
O ovrhovoditelju ovisi kakav vid naplate ce traziti - blokadu racuna do otplate ili zapljenu 1/3 place.
Trebalo bi se raspitati kakva je praksa s potrazivanjima po Amexu :/
Ne mora čak niti preko javnih bilježnika, znam pouzdano odvjetnika koji zastupa Amex, dobiju od njih izvadak iz poslovnih knjiga, odvjetnik traži podatke o zaposlenju ili mirovini i ovi ti sjednu u roku mjesec dana. Ali dok god plaćaš bilo što amex neće "utjerivati" dug.
cappy provjerila sam ugovor, na njemu piše (onim sitnim slovima koje nitko ne čita) da u slučaju ne plaćanja čitav iznos + zatez. kamate, odjednom dolazi na naplatu, vjerovatno su ti iz amexa poslali ugovor o otplati duga na rate kojeg si morala ovjeriti; u svakom slučaju ostaje savjet da dok god nešto redovito otplaćuješ nema ovrhe, sretno
ja sam sad u g**** ali sa diners karticom onom plus gdje kao automatski ide na 12mj pa možeš misliti kako mi je lijepo došla čestitka da sve odjednom otplatim
čak sam se bila i dogovorila i platila dio i poslala zahtjev da se vrati opet na rate
i oni su mi to kao odobrili ali zovu me danas da mi je odobreno ali moram uplatiti još do 28. 12 cifru koju ja jednostavno nemam
i sad se spremam sutra zvati i probati dogovoriti nešto a neznam ni sama šta jer sam trenutno ono totalno bez kinte
nije ništa strašno popravit će se situacija relativno brzo ali trenutno
i ljuta sam na samu sebe i rekla sam si čim sve otplatim cvik cvik kartice i vraćam ih nazad
Arwen mislim da ti Diners može odobriti gotovinski zajam da u ratama vratiš dug..... imala je frendica sličnu situaciju i riješila to prilično jednosatvno. Jesu te kamate na gotovinskom zajmu ali kad baš nema drugog rješenja i to je ok.
Arwen , mene su bili tražili za amex da uplatim onih 1000,00 kn što sam i učinila i kad sam ih nazvala predložili su mi da dalje plaćam iste mjesečne rate uz potpisivanje novog ugovora i ovjeru kod javn.bilježnika da u slučaju neplaćanja tih novodogovorenih rata sve ide odjednom na naplatu. Tako da sad plaćam cifru od 700,00 kn mjesečno.Budući da ti ne možeš uplatiti to što oni traže, ne znam što će biti.Pokušaj im objasniti koliko možeš uplatiti i kad, pa češ vidjeti.Naravno da oni odrede veći iznos i da traže uplatu odmah, ali ako vide da ti to tako ne možeš, možda će ti izaći malo ususret.Tako su i meni jednom prije isto za amex , za duplo manji dug kad sam kasnila s plaćanjem dali ultimatum: u roku par dana nekoliko tisuća kuna( tada sam ipak uspjela to platiti ), a ovaj put su bili više susretljivi tako da baš ne kužim kako to ide.Već sam pomislila da sve možda ovisi i o određenom djelatniku koji te zove za plaćanje, nemam pojma.Držim ti fige da uspiješ to riješiti.Ja sam svoje kartice već prerezala i sasvim mi dobro ide i bez njih.