pa sad neznam koliko je moje "objasnjenje" znanstveno, ali evo:
spoj makrobiotike i kineske teorije o pet elemenata. nebi o postavkama teorije da ne bude prekomplicirano, ali u trudnoci i nakon poroda i pogotovo u fazi dojenja, organizam zene ima jaku potrebu za slatkim okusom (element zemlje).
medutim slatki okus ne znaci secer! secer samo pogorsava situaciju i dovodi do zacaranog kruga jos vece potrebe.
slatki okus su integralne zitarice, (dakle kompleksni ugljikohidrati) posebno slatka riza (tamanila sam mocci rizu i u trudnoci i nakon poroda i kod dojenja) ,proso, mrkva, bundeva, slatki krumpir, kupus, pecene jabuke, kompot suhe sljive, caj od koromaca, i sl. .
to zaista djeljuje.
ja zaista nisam neki ljubitelj slatkog, cokoladu volim ali samo onu tamnu izmedu 75-99% kakaoa,, osim kad sam pod jakim stresom ili radim duboko u noc (kao sada :/ ), ali sam zaista poslije poroda primjetila da mi slatko jako treba.
kad je poslije poroda moja mama bila par tjedana kod nas i kuhala onako kako ja kuham, uopce nije bilo problema jer sam slatki okus zadovoljila povecanom upotrebom tih namirnica.
kad je bila mama mog ms, koja kuha "klasicno" zagrebacki, a integralne stvari i sl. su joj nepoznat pojam i jos pritom cesto radi klasicne kolace, stvarno sam stalno morala grickati nekakve kolacice, cokolade i sl.
i nisam se pri tom dobro osjecala.
sad ne znam koliko je ovo od pomoci, jer se navike u prehrani ne mogu mijenjati preko noci, a i treba nesto vremena i prakse dok uspijes jasno ocitavati reakcije vlastitog tijela, ali drzim fige i vrtim glavom (ne, ne, ne

) na te nutele koje se jedu zlicom i milke od 300 grama