Results 1 to 43 of 43

Thread: dobila sam dosta dunja...

  1. #1
    sarasvati's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    2,248

    Default dobila sam dosta dunja...

    ... i napravila bih dzem?

    imate li finih recepata? ili neki drugi prijedlog sto bih mogla s dunjama napraviti.

    jedva cekam da se netko javi jer pocela bih vec danas s pripravljanjem!

  2. #2
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    napravis kotunjadu - slatko od dunje

    Sastojci: 2 kg očišćenih dunja, 600 g šećera, 1 limun Za premazivanje kalupa: ulje Priprema: 1. Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od sjemenki, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok ne omekšaju. 2. Kuhane dunje propasirajte i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. 3. Umiješajte limunov sok, šećer i nastavite kuhati uz neprekidno miješanje još 30-ak minuta. 4. Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće kalupe koje ste prethodno premazali uljem. 5. Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite.

    moze stati jako dugo

  3. #3
    sarasvati's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    2,248

    Default

    To je ona kotonjata koja se čuva u lovorovom listu? o, to mi je fino! Samo još trebam smisliti u što da ih stavim!

    Hvala!

  4. #4
    Ivke's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pozega
    Posts
    283

    Default

    Ja sam to duže kuhala.
    Nisam imala male kalupe pa sam istresla u tepsiju(protvan), idući dan izrezala na kocke i ostavila da se prosuši(ne sjećam se koliko).

  5. #5
    sarasvati's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    2,248

    Default

    Nemam ni ja ništa bolje. Ako uspije okus, ja zadovoljna.

  6. #6
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Ja toplo preporučam slatko od dunja. Čim večeras dođem doma, pitam mamu za recept ako te zanima.

  7. #7
    sarasvati's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    2,248

    Default

    S obzirom da nisam bila baš tako vrijedna kako sam mislila da ću biti, pričekam da dođeš doma. =)

  8. #8
    MarikaPika's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beograd
    Posts
    710

    Default

    Recept od Pinky+seckani orasi...mmmljac

  9. #9
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Htjedoh napisati KITNKES, ali me Pinky pretekla! Svaka čast!

    Dugo nisam radila, ali moglo bi se ove godine.... Hvala na podsjećanju, a svima koji to vole dobar tek!

  10. #10
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Dakle, slatko od dunja:
    Sastojci: na 1 kg dunja ide 600-700 g šećera, sok od 2 limuna i 1 dl vode.
    Postupak:
    Dunje očistiti (oguliti kožu i odstraniti koštice iz sredine) i naribati na krupni ribež (kao jabuke za štrudl), pa zaliti limunovim sokom da ne pocrne čekajući da se skuha šećer. U posudu debljeg i šireg dna staviti šećer i vodu i na laganoj vatri pričekati da se otopi bez miješanja (eventualno protresti posudu). Kad sirup počne dobivati boju, tj. kad se šećer počne karamelizirati, dodati u njega dunje. Kuhati uz stalno miješanje dok sa žlice smjesa ne počne padati u gustim kapima. Kuhanost možeš provjeriti i tako da žlicu slatkog izvadiš na tanjurić i prođeš rubom žlice kroz sredinu. Ako "jarak" ostane vidljiv, tj. dvije odvojene hrpice dunja se ne spoje, slatko je gotovo. Puniš vruću smjesu u vruće teglice i odmah zatvoriš. Ostaviš da se samo hladi - što duže, to bolje.
    Meni je slatko idealno u jutro, kad moram na posao, a ne stignem doručkovati. Dovoljna je žličica iil dvije uz čašu vode da mi digne šećer, koji će me držati do užine na poslu...

  11. #11
    Ivke's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pozega
    Posts
    283

    Default

    Quote Originally Posted by MarikaPika
    Recept od Pinky+seckani orasi...mmmljac
    A kada dodati orahe ?

  12. #12
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Quote Originally Posted by Pinky
    napravis kotunjadu - slatko od dunje

    Sastojci: 2 kg očišćenih dunja, 600 g šećera, 1 limun Za premazivanje kalupa: ulje Priprema: 1. Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od sjemenki, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok ne omekšaju. 2. Kuhane dunje propasirajte i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. 3. Umiješajte limunov sok, šećer i nastavite kuhati uz neprekidno miješanje još 30-ak minuta. 4. Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće kalupe koje ste prethodno premazali uljem. 5. Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite.

    moze stati jako dugo

    Kotonjadu obožavam i kad sam ovdje spazila recept odmah sam se bacila na posao. Po prvi puta u životu pa su mi sada neke stvari nejasne. Dakle, radila sam po ovom receptu. Okus je savršen, ali konzistencija nikakva
    Jučer sam to radila, a danas kad sam htjela istresti iz kalupa sve se raspada. Ali ajde, uspjela sam ja to nekako narezati. Kako da sad to osušim da se malo stvrdne? Vani na zraku? U fridž?
    Spasi me Pinky

  13. #13
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Da, to se mora sušiti na zraku i to dosta dugo, 2 tjedna i dulje... Pokriveno papirom (NE folijom) i to onim finim tankim za zamatanje poklona. Moja baka je to u špajzi držala, može i u frižideru ako je vani toplo, ali mora bit otkriveno.

  14. #14
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    jako je fina štrudla od dunja, radite je jednako kao i od jabuka, a mogu se i pomiješati jabuke i dunje, i dodati orahe narezane na manje komadiće.

    Jednom sam jela dunje u vinu, narežu se na polovice i stave na tepsiju, mislim da ih treba položiti prema dolje prerezanom stranom, sve se zalije s malo crnog vina (tako da dno tepsije bude pokriveno s pola prsta do prst vina) i malo meda i stavi peći (ne znam na koliko, improvizirajte). Poslužite na plitkom tanjuru s malo tog vina s medom, i još nakapajte malo meda po dunjama. Ja sam to jednom jela u restoranu pa sam poslije pokušavala doma. Ali bolje je bilo u restoranu... mislim da je u rupi u sredini bilo i nekih mljevenih oraha/badema/lješnjaka zamješanih s tim vinom i medom pa po žličicu u svaku dunju ali možda je to bolje staviti na kraju da se mogu peći položene prema dolje da upiju vino. I pokrijte nečim tepsiju dok se peče.

  15. #15

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    BiH/HR
    Posts
    159

    Default

    Ja volim pekmez od dunja, bude fin čvrst za praviti kiflice. A recept je ofrljativan:
    oguliti dunje, skuhati kompot ( sa šećerom i karanfilićima), iscjediti, izgnječiti gnječilom za krompir, ispeći u pekaču na programu za džem.

  16. #16
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    Quote Originally Posted by dunja&vita:-)))
    Quote Originally Posted by Pinky
    napravis kotunjadu - slatko od dunje

    Sastojci: 2 kg očišćenih dunja, 600 g šećera, 1 limun Za premazivanje kalupa: ulje Priprema: 1. Dunje operite, ogulite, prerežite napola, očistite od sjemenki, narežite na kockice i kuhajte u vodi dok ne omekšaju. 2. Kuhane dunje propasirajte i kuhajte na laganoj vatri 15 minuta. 3. Umiješajte limunov sok, šećer i nastavite kuhati uz neprekidno miješanje još 30-ak minuta. 4. Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće kalupe koje ste prethodno premazali uljem. 5. Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite.

    moze stati jako dugo

    Kotonjadu obožavam i kad sam ovdje spazila recept odmah sam se bacila na posao. Po prvi puta u životu pa su mi sada neke stvari nejasne. Dakle, radila sam po ovom receptu. Okus je savršen, ali konzistencija nikakva
    Jučer sam to radila, a danas kad sam htjela istresti iz kalupa sve se raspada. Ali ajde, uspjela sam ja to nekako narezati. Kako da sad to osušim da se malo stvrdne? Vani na zraku? U fridž?
    Spasi me Pinky
    ajme rado bih pomogla, ali stvarno nikad nisam pravila, samo papala
    znam da se treba dugo susiti

  17. #17
    sarasvati's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    2,248

    Default

    Napravila sam po Pinkyjinom receptu i dobila fini dzem!

    struktura je fino maziva! sve u svemu, nije ispala kotonjata, fino je i ja zadovoljna!



  18. #18
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Quote Originally Posted by sarasvati
    Napravila sam po Pinkyjinom receptu i dobila fini dzem!

    struktura je fino maziva! sve u svemu, nije ispala kotonjata, fino je i ja zadovoljna!


    I meni je to tako izgledalo u početku, ali sad se evo suši već 4 dana i počelo je ličit na kotonjadu. Samo moraš biti uporna, ispast će kotonjada od toga

    U svakom slučaju, ako je i džem, jako je fino...

  19. #19
    sarasvati's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    2,248

    Default

    ja nisam bila dovoljno uporna. odmah sam to proglasila dzemom i vec je u staklenkama prekriveno lovorom.

    sljedece godine nova sansa.

  20. #20
    ivy's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,035

    Default

    ako ti je koja ostala, popikaj klinčiće u nju i uživaj u mirisnim prostorijama

  21. #21
    Dream's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    966

    Default

    Quote Originally Posted by ivy
    ako ti je koja ostala, popikaj klinčiće u nju i uživaj u mirisnim prostorijama
    Eh, da, predivno!

  22. #22
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Samo da se pohvalim, upravo je druga runda kotonjade stavljena na hlađenje

  23. #23
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by dunja&vita:-)))
    Samo da se pohvalim, upravo je druga runda kotonjade stavljena na hlađenje
    :D Bravo!

  24. #24
    Rene2's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Na svom mjestu.
    Posts
    1,905

    Default

    Ja obožavam kompot od dunja.
    Dunje se operu, izrežu na kriške, ogule, očiste od sjemenki i kuhaju u zaslađenoj vodi (šećera po želji, ovisi kakva je sezona).
    Kuha se oko pola sata dok dunje neo mekšaju.

    Ohladi se u loncu i može se odmah jesti.

  25. #25
    sarasvati's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    2,248

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin
    Quote Originally Posted by dunja&vita:-)))
    Samo da se pohvalim, upravo je druga runda kotonjade stavljena na hlađenje
    :D Bravo!

    :D ... a čak sam i malo ljubomorna i priželjkujem još dunja.

  26. #26
    sarasvati's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    2,248

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin
    Quote Originally Posted by dunja&vita:-)))
    Samo da se pohvalim, upravo je druga runda kotonjade stavljena na hlađenje
    :D Bravo!

    :D ... a čak sam i malo ljubomorna i priželjkujem još dunja.

  27. #27
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Evo i moje kotonjade :D
    kotonjada

  28. #28
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    mmmm, obozavam kontonjatu

    ali dobila sam samo 4 dunje pa cu danas praviti kompot

    sto s ovima koje su zelene (3 od 4), mm kaze da je to nezrelo i da ce trebat puno secera
    nije ni da mirisu

    ima ona o poklonjenim konjima

  29. #29
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Ja uvijek šećer dodajem po okusu. Dodaj manje a kasnije možeš još dodati bez kuhanja, otopit će se i nema razlike.

  30. #30
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    nema voca koje ima toliko otpada ko dunje :shock:


    kompot se hladi, mmmm, lijepo mirise

  31. #31
    sarasvati's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    2,248

    Default

    Quote Originally Posted by kalimero
    Evo i moje kotonjade :D
    kotonjada
    Tvoja izgleda kao prava! Prekrasna je! Takvu sam ja i jela. Moja smjesa je ispala puno svijetlija.

  32. #32
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Quote Originally Posted by sarasvati
    Quote Originally Posted by kalimero
    Evo i moje kotonjade :D
    kotonjada
    Tvoja izgleda kao prava! Prekrasna je! Takvu sam ja i jela. Moja smjesa je ispala puno svijetlija.

    Moja je isto bila dosta svjelija, ali kako se suši tako poprima sve crvenkastiju boju .

  33. #33
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    svjelija=svijetlija

  34. #34
    ivancica's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Posts
    3,356

    Default

    I ja danas pravila kompot. Mmmmm, prefino miriše. Dodala sam i malo klinčića.

  35. #35
    Ivke's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pozega
    Posts
    283

    Default

    Kalimero, koliko si je kuhala?

    Ja sam prije dugo kuhala a sada sam po receptu i ispala mi je svijetla i nije baš u krutom stanju.

  36. #36
    kalimero's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Slavonija-Bistrinci
    Posts
    1,424

    Default

    Negdje oko 3 sata na lagano, u posudi sa debelim dnom. Radila sam to uz druge poslove pa baš nisam mjerila vrijeme.

  37. #37
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by ivarica
    nema voca koje ima toliko otpada ko dunje :shock:
    tko ima puno otpadaka od dunja može napraviti jako fini žele od dunja, kad kuhaš one izrezane sredine s košticama to pušta neku želatinu i jako crvenu boju. Onda to na kraju nekako procjediš. I dobiješ crveni žele koji lijevaš u kalupe. Predobro izgleda, kao da je iz dućana i pun umjetnih boja i aditiva, zato se klinci raspamete kad to vide
    Sjećam se da su moji to radili ali ne znam koliko ide na to šećera i koliko dugo se kuha. Čini mi se da bi ovo bio taj recept http://www.coolinarika.com/clanak/ka...-zele-od-dunje

  38. #38
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    u biti u ovom receptu ne piše ništa pametno, i osim toga mi nismo kuhali sve dijelove nego samo otpatke a od dunja smo radili kompot.

  39. #39
    Ivke's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Pozega
    Posts
    283

    Default

    Evo mog izvješća:
    Prvu turu sam kuhala po jednom receptu, najprije čišćenje i guljenje, zatim kuhanje 10min u dosta vode, pasiranje i nakuhavanje. Nisam zadovoljna jer su se za vrijeme tog kuhanja toliko napile vode da ih je kasnije trebalo kuhati puno više od 3 sata.

    Drugu turu sam očistila, narezala(bez guljenja jer sam čitala da pektina ima najviše u kori) i kuhala poklopljeno s 1-2dcl vode, zatim dodala šećer koji je smjesu razrijedio tako da sam je mogla izmiksati štapnim mikserom, i kuhala oko 3h. Ispalo je super.
    U jedan dio sam dodala cimet.

    Sada još samo da nađem mjesto gdje da to sušim a da ostane nepojedeno jer se cijela muška ekipa složila da im se sviđa.

  40. #40
    Luminitsa's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    223

    Default

    Vi to zovete kotonjada? :shock: Kod mene doma se kaže sir od dunja i odličan je. Barem mislim da je to ista stvar...

  41. #41

    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Rijeka
    Posts
    65

    Default

    Moja preporuka bi bila jedna varijanta Tarte Tatin od dunja - može sa lisnatim ali ja preferiram sa prhkim tijestom...e sad ja to radim otprilike svaki puta i s jabukama, osnovni sastav su uvijek jabuke ili dunje narezane na ploške prelivene vrućim karamelom i na njih stavljeno lisnato ili prhko tijesto (ja pečem u keramičkim posudama ili u vatrostalnom staklu, kad je gotova počekam da se stisne i ohladi i okrenem) Mljac,
    Evo nekoliko recepata s dunjama na eng:
    http://serendipitouschef.blogspot.co...ubies-whb.html

    http://www.davidlebovitz.com/archive...rte_tatin.html

    http://www.epicurious.com/recipes/fo...e-Tatin-236809

    http://www.deliciousdays.com/archive.../16/membrillo/

  42. #42
    Pinky's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Dalmacija
    Posts
    5,498

    Default

    ako je ostalo jos dunja, evo jos jednog recepta

    http://www.coolinarika.com/recept/721469

  43. #43
    dunja&vita:-)))'s Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    zg
    Posts
    1,891

    Default

    Quote Originally Posted by Pinky
    ako je ostalo jos dunja, evo jos jednog recepta

    http://www.coolinarika.com/recept/721469

    Naravno da je ostalo, ali neće dugo .
    Hvala na receptu.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •