Pokazuje rezultate 1 do 5 od 5

Tema: koje boje treba biti stolica dojene bebe

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno koje boje treba biti stolica dojene bebe

Dakle, imam bebu od 2,5 mjeseca i još uvijek se nismo uhodali sa dojenjem. Na prvom pregledu nakon mjesec dana doktor je ustanovio da beba nije dobila dovoljno na težini i preporučio nam dodavanje adaptriranog mlijeka nakon svakog obroka. Beba je naime dobila 730 grama od izlaska iz bolnice. :/ Ja sam se totalno ukomirala, mislila sam zašto sam toliko zabrijala na dojenje, a dijete mi je gladno i naravno počela joj davati tu umjetnu hranu. Nisam željela davati baš uz svaki obrok na dojci nego najčešće samo navečer ili kad bi mi se činilo da je dijete gladno. Na kontrolnom vaganju doktor je bio zadovoljan jer je beba za dva tjedan dobila 440 grama. Kako smo uskoro trebali ići na sistematski odlučila sam izbaciti to adaptirano i držati ju samo na prsima da provjerim kako stojimo ( u međuvremenu pročitala sve teme o relaktaciji, problemima s dojenjem i načinima kako pobojšati dojenje) i tada sam vidjela da je beba dobila 110 grama za tjedan dana i to mi se činilo malo. U svim ovim fazama i boja bebine stolice se mjenjala. Kao novorođenče je imala lijepu žutu stolicu kao što piše u knjigama, a isto tako i kad sam joj počela davati adaptirano mlijeko i to nekako gušću. Sad već neko vrijeme otkad forsiram prsa ima jako rijetku stolicu, zelenu i sluzavu, a nije proljev. Bar ja tako mislim jer to nije baš svaki put, ali većinom. Nadalje ima stolicu nakon svakog obroka, a ja sam mislila da se to prorijedi što je beba starija. Kako me opet uhvatila panika da je dijete gladno počela sam joj opet davati dohranu i tada stolica bude gušća i žuća, ali ta bočica djeluje na nju kao klistir. Čim počne jesti počne i kakati. S jedne strane ulazi, s druge izlazi.
    Već sam sva luda od tog straha da je beba gladna i planiram sutra kupiti digitalnu vagu. Da li ta zelena stolica ukazuje na glad?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo tekst s portala, ne stignem sad vise

Jesu li zelene stolice stolice gladi?

Sigurno ste čuli od mnogih kako zelena stolica vašeg djeteta znači da nemate dovoljno mlijeka i da vam je dijete gladno. Opustite se i odahnite jer to nije istina.

Što sve može uzrokovati zelenu stolicu novorođenčeta?

Česte stolice koje su uz to još i zelene i vodenaste mogu nastati zbog osjetljivosti na hranu ili lijekove koje uzimaju majka ili dijete. Razmislite dobro, možda nađete uzrok zelenim stolicama. Dajete li djetetu čaj? Jeste li nedavno primali lijekove? Prima li dijete ikakvu drugu tekućinu osim vašeg mlijeka? Dajete li mu ikakve “kućne pripravke” za kašalj recimo? Sve to može uzrokovati pojavu zelene stolice.

Zelene, vodene i sluzave stolice mogu nastati zbog nedovoljnog sisanja zadnjeg, masnog mlijeka. Moguće je da proizvodite previše mlijeka, da imate preaktivan refleks opuštanja pa na taj način dolazi do neuravnoteženosti između količine prvog i zadnjeg mlijeka koje dijete pojede. Beba može biti nervozna, kao da ima grčeve, može slabo dobivati na težini, a kakanje može biti bolno. Tehnike dojenja kojima se pomaže djetetu da bolje kontrolira protok mlijeka mogu jako brzo riješiti problem.

Nemojte očajavati ako vam dijete ima zelenu stolicu. Mjesta brizi i panici nema. Isključivo dojite, nemojte davati čajeve, ne mijenjajte dojku prečesto nego pustite da dijete samo odluči kada mu je dosta i “problem” ćete najvjerojatnije riješiti.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Re: koje boje treba biti stolica dojene bebe

Citiraj Dabo prvotno napisa
    Na prvom pregledu nakon mjesec dana doktor je ustanovio da beba nije dobila dovoljno na težini i preporučio nam dodavanje adaptriranog mlijeka nakon svakog obroka. Beba je naime dobila 730 grama od izlaska iz bolnice.
    Stvarno ne razumijem što tu nije dovoljno??
    Moja se rodila 3800g, iz rodilišta izašla sa 3700g, a s mjesec dana imala 4400g. Znači od porođajne težine je dobila 600g, a od rodilišta 700g i moja pedijatrica je rekla da je to dobra kilaža i da je bolje 700g mog mlijeka nego 2kg od adaptiranog.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Dabo, minimum prirasta u prvom mjesecu je 113g tjedno.
    Znači, cca 450g mjesečno.
    Baš mi je žao što je pedijatar mislio kako to nije dovoljno. Pogotovo je to teško za mame s prvim djetetom... koje su još uplašene i nesigurne...
    Što se tiče zelene i sluzave stolice... mijenjaš li prečesto dojke? Mi preporučamo nuditi jednu dojku unutar dva sata, kako bi beba posisala to hranjivije, masnije, kaloričnije mlijeko... Ako se strane često mijenjaju, beba pojede samo taj vodenastiji dio.
    Pokušaj na to pripaziti.
    Neka te ne brine što beba ima više stolica dnevno - to je dobro: možda će proći mjeseci dok se ne ustali na jdnu dnevno. U početku je bolje da ih je što više.
    Nemoj kupovati vagu, ona bi ti mogla donijeti nesigurnost. Vage nisu jednako kalibrirane i mogla bi dobiti potpuno krivu informaciju koja bi te dodatno prestrašila.
    Odlično radiš, pročitala si tekstove o povećanju produkcije... stavljaj bebu što češće na prsa i budi sigurna u sebe i svoje tijelo.
    Ne znam koliko adaptiranog sada daješ, ali ne bi bilo dobro ukinuti ga naglo - mi preporučamo ne više od 30ml u tri dana. Polako, dok ne povećaš produkciju mlijeka. Nikako ne smijemo dopustiti da beba bude gladna.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Što se tiče zelene i sluzave stolice... mijenjaš li prečesto dojke? Mi preporučamo nuditi jednu dojku unutar dva sata, kako bi beba posisala to hranjivije, masnije, kaloričnije mlijeko... Ako se strane često mijenjaju, beba pojede samo taj vodenastiji dio.
    Pokušaj na to pripaziti..
    Pa to bi možda mogao biti problem. Ja u jednom podoju dajem obadvije dojke. Naime imala sam jednu problematičnu dojku u kojoj su mi se začepili mliječni kanali jer sam imala mastitis (upalu sa treskavicom,temperaturom brrr... :shock: ) pa mi je patronažna savjetovala da započnem podoj na zdravoj lijevoj dojci dok se ne desi refleks otpuštanja mlijeka (cca 5 minuta) pa onda prebacim na onu koja mi se često začepi i tako sam radila dosta dugo. Nakon nekog vremena me ona savjetovala da probam dijete držati toliko na jendoj cici dok ju ona ne isprazni da dođe do tog masnijeg mlijeka, no meni se čini da ova koja mi je prije bila zdrava i na kojoj je lakši let down je jednostavno prazna jer bi me beba nakon što je mlijeko prestalo samo ići u onom prvotnom mlazu počela jako natezati za bradavicu, naprosto čupati i odgurivati se od nje pa ponekad čak i plakati. Ja sam mislila da beba plače jer više nema mlijeka i onda ju prebacim na drugu cicu. Na drugoj cici sitacija slična. Beba jede zadovoljno dok mlijeko samo teče kad treba malo jače povući ona luđački nateže bradavicu tako da vidim sve zvjezde, izbacuje bradavicu iz usta i opet poseže za njom. Zato sam ja uvjerena da nemam dosta mlijeka i beba ostane gladna. Izmedju ostalog dojenje traje jako dugo više od 40 minuta, a beba se od togas navlačenja umori i jako često mi zaspi na cici. Čak mi je patronažna rekla da imam lijenu bebu i da bih joj možda trebala dati jednu cicu da bude baš na grudima, a drugu da joj dam na bočicu izdojenu. Šta mislite o tome?

Trenutno dajem 60 ml adaptiranog mlijeka i to obično samo u jednom obroku navečer ili popodne kad mi se čini da je beba najgladnija i da je situacija najgora.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •