Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: par pitanja oko otkaza i promjene poslodavca

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno par pitanja oko otkaza i promjene poslodavca

Zbunjena sam samovoljom poslodavaca i nepoštivanjem zakona, pa Vas molim koji znate točne informacije da mi pomognete.

1. kad se daje otkaz, u ugovoru je otkazni rok mjesec dana, jel se može godišnji odmor iskoristit u tu svrhu?
    2. na koji način se radniku ili poslodavcu podnosi otkaz, tj. kako se odrađuje otkazni rok? Naime ako mi je rečeno u 7 mj, da tražim posao jer se dućan zatvara, da li je to već otkazni rok?
    Da li postoji nekakva potvrda da mi je poslodavac rekao da odrađujem otkazni rok?
    3. ako mi poslodavac daje otkaz da li imam pravo na otpremninu, a radim za njega već 10 godina?
    4. što ako poslodavac veli d aneću dobit otpremninu? jel ga s emože prisilit da istu isplati?

ovo su samo neka pitanja na koja ne znam odgovor, a htjela bih pomoć frendici koja je u svim tim i većim problemima.
    Puno hvala!

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1. otkazni rok ne teče za vrijeme godišnjeg odmora. poslodavac ti ne mora omogućiti da sada koristiš godišnji (ako je otkaz već uručen), ali ti tada prilikom odlaska iz firme mora dati potvrda da imaš toliko i toliko dana neiskorištenog godišnjeg odmora.
    2.otkaz se podnosi u pisanom obliku, a otkazni rok počinje teči od dana dostave otkaza (rekla-kazala se ne računa). vezano na to - nema on/a kaj reći... treba napisati i uručiti otkaz.
    3. da, osim u slučaju otkaza skrivljenog ponašanjem radnika (1/3 prosječne mjesečne plaće isplaćene u zadnja tri mjeseca - za svaku godinu rada kod tog poslodavca). iznimka su i sporazumni prekidi ugovora o radu, kad možete dogovoriti drugačije
    4. teoretski ga se može prisiliti. praktično - dugotrajan postupak sumnjiva ishoda (pogotovo ako se dućan zatvara)

AnneMary avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

evo mene opet!

trenutno stanje je ovakvo:
    dućan se zatvara ne zna se kada, nova roba ne dolazi.
    radnice su bile na razgovoru za novi posao , gdje ih je poslala sadašnja vlasnica, tj. nije imala ništa protiv.
    Dvije od tri djelatnice su dobile novi posao i vjerovatno startaju oko 10.11.

Nas sad zanima da li imaju pravo na otpremninu ako one odlaze i prelaze s jednog na drugo radno mjesto?
    Da li one moraju dati otkaz i da li s tim gube pravo na otpremninu, samo zato što će se dućan možda zatvoriti 15.11.?
    Mislim da su one tu izigrane da ne bi dobile otkaz kao tehnološki višak i zbog zatvaranja radnje.
    rade za tu firmu skoro 17 godina!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •