Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Privatne jaslice - pomoć roditelja u nabavci materijala

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Privatne jaslice - pomoć roditelja u nabavci materijala

Mi smo u privatnim jaslicama i cijena je poprilična, sada sam primijetila da na vratima stoji molba da roditelji pomognu u nabavci raznog materijala (olovke, bojice, škare, papiri, kutije, kolaž papir...), čist me zanima jel to uobičajeno?
    Mislim nije problem donjeti nešto i odvojiti 20-30 kn, no s druge strane mislim si - nije li to njihova obaveza da opskrbe time vrtić?
    Ne znam zapravo što bi mislila, s jedne strane mislim pa tu moje dijete ide, njemu će dobro doći flomaster/glina/papir/kolaž/kreda - pa nije mi valjda teško odvojiti 20-30 kn, a s druge si mislim - pa nije li to stvar vrtića?
    Inače sam prezadovoljna - pogotovo tetama od L., stručne su, tople i on ih jako voli i samim time bih željela pomoći...
    kakva su vaša iskustva?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

U gradskom vrtiću koji su pohađali moji sinovi nosili smo sve i svašta.

ALI najčešće su tražili pomoć u DIDAKTIČKI NEOBLIKOVANOM MATERIJALU daklem stvari koje bi mi inače bacili, a oni ih lijepo iskoriste za klince...

Na taj način mi smo u jaslice/vrtić donosili kojekakvu ambalažu iz firme (kutije raznih vrsta i veličina, od malih koje su bile iskoristive za izradu maketa, do velikih od kojih su radili "kućice" u koje su se djeca zavlačila).

Donacijama roditelja u vrtić su ulazile krede u boji, dragocjene trokutaste olovke koje su bile teško nabavljive i slično, ali većina tih stvari koju smo donosili bio je repromaterijal za maškare, repromaterijal za "kutić za preoblačenje".

Znalo je na oglasnoj ploči pisati:
    - dobro bi nam došli GUMBI, ostaci od šivanja (krpe i slično) i konac za vez jer učimo šivati
    - dobro bi nam došle sjemenke vrsta raznih, plodove jeseni, oblo kamenje...
    - dobro bi nam došli ostaci vune
    - donesite nam stare časopise sa glossy stranicama (a ne kolaž papir)
    - ...

Neke stvari smo čak i kupovali u zajedničkoj režiji dogovorenoj na roditeljskom sastanku (npr. oprema za akvarij kod mlađeg sina ili kavez za hrčka kojeg su dobili na poklon kod starijeg). Koji gušt je to bio kad su nabavili i crvenouhu kornjaču (isto ju je netko poklonio) pa se nabavljao terarij za nju!

Što se tiče kolaža, glinamola i sličnog - sve REDOVNE potrebe vrtića rješavane su bez opterećivanja roditelja (imali su voštane i drvene boje, tempere u bočicama, olovke, kolaž papire... sve je to nabavljano o trošku vrtića). U zadnjoj godini pred školu tražili su nam da kupimo pribor (1 fascikl, 1 bilježnica A4 - sve za nekih 20 kn). Ne sjećam se da smo platili vježbenicu s pripremama za školu koju je starije dijete dobilo i koju smo sačuvali, mislim da je to financirano od strane vrtića tj. Gradskog ureda. I mlađi je dobio literaturu (ali on je bio u jezičnoj grupi koja se dodatno plaćala).

Osim toga brojni roditelji su samoinicijativno darivali računala, opskrbili odgajateljice igricama i ne bilo kakvim edukativnim softverima, donijeli printere, donosili tonere... što god se našlo zgodno.

Ne znam kako je kod privatnika, ali nama se ništa od toga nije činilo pretjeranim. Pa sve to bih ja svome djetetu osigurala i kupila i doma. Nosili smo u jaslice i viškove igračaka i slikovnica, kazete, cd-ove... sve što nam je padalo na pamet. Pa je valjda više para ostalo za potrošni materijal, jer je puno roditelja bilo spremno pomagati na ovakav način.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

thanks! ma nije problem (pogotovo ak te recesija nije stisla) kupit za vrtić nešto extra, pa i da traže da im treba nešto extra, ali ovo su bile baš osnovne stvari za popis pa mi malo djeluje bezobrazno.
    Drugo je da kažu - e bilo bi zgodno da djeca imaju xxxxxxxxne znam-taj akvarij, ploča, nešto - molimo ko može i kolko može, ali bojice, glina, papir, škare - to je osnovno od osnovnog baš ko i hrana pa mi je malo bedasto.
    Nadam se samo da nije i njih recesija i/ili poslovna politika vrtića stisla toliko pa da će početi i štedjeti na jelovniku i drugim turbo osnovnim stvarima.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

gradski vrtic,
    tete su nas zamolile za slicne stvari kao sto ih je peterlin napisala (kutije od jaja, boce i sl.). takodjer nas zamole ako imamo papir, koji je koristeni s jedne strane, da im donesemo za crtanje, naravno da je dobro dosao i bijeli cisti.
    sve drugo nikad nas nisu molile. i nasi klinci rade i s bojicma i s skarama, ljepilom, plastelinom i sl.
    takodjer kad radim ciscenje igracaka, one koje su u OK stanju, ali su moji klinci izgubili intetres za njih odnesemo u vrtic. te igracke svaki dan vidjam u grupi svojih klinaca kako se koriste.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

smatram da nije nikako ok da privatni vrtić sa popriličnom cijenom traži osnovni potrošni likovni materijal i vas više roditelja bi to trebalo dati do znanja ravnateljici 8(er sumnjam da su tete tražile to na svoju ruku)... drugo je ovo o čemu peterlin piše - neoblikovani pedagoški materijal, stare igračke i slikovnice koje djeca kod kuće više ne koriste, gumbići, tkanine, stari aparati, jesenski plodovi itd. (uglavnom - sve ostalo čime roditelj može pomoći, a da za to ne izdvaja novac)

bodo avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

I velika je razlika platit vrtić 400 ili 1400kn zar ne

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

u državnom vrtiću ne traže za takve stvari. opet, nemojte misliti da i jedan privatni vrtić pliva u lovi. bez obzira koliko košta -cijena može samo značiti da im grad ne daje dovoljno

imaš dva scenarija - da im zaista treba, jer se teško pokriju
    i drugi, da je vlasnik odlučio iskoristiti roditelje. znam par privatnika koji bi napravili ovo drugo, ostali ipak krpaju sredstva

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

ma sve mi je to jasno, zanimalo me kako kod vas. Dakako da to sa tetama nema veze, nisam ni mislila. Kažem najveće mi je pitanje u glavi - kaj ak im je tak frka (da nemaju sredstava) pa počnu štedjeti na osnovnom (higijena, lošija kvaliteta hrane, topla voda, grijanje...), e to me malo muči. A saznat ću jedino ak doobro otvorim oči - mislim pitat ne vrijedi jer naravno da neće reći ravnateljica da nemaju sredstava, sada su doduše preuređivali vrtić - dvorište a i iznutra su neke promjene, no opet - moje dijete (ne samo moje) spava na podu i poprilčno je hladno (mada je i za grijanje još rano) pa su mu ruke uvijek ledene kad dođem po njega.
    hm.... a razmišljat ću pozitivno jer što mogu učiniti?
    Ak im i je frka što mogu? Nemam dobitak na lotu od 5 miljiona pa da im pomognem, da imam - sigurno bi im dala.
    nadam se da će to prebroditi da djeca ne stradaju, ponavljam - da nema teta s kojima smo prezadovoljni to bi me sve daleko više smetalo.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Osnovni materijal kod nas je nabavljao vrtić. Ne pamtim da im je ikada nedostajalo, ali ravnateljica je odličan organizator i to se vidjelo na svemu, od potrošnog materijala do krovišta i ograde. Nikad nije trebalo donositi ove osnovne stvari.

A osim toga u privatnoj ustanovi roditelji su daleko više financijski opterećeni, pa mi je to "cimanje za rukav" još gore... No, to je stvar koja odgajatelje opterećuje jednako kao i roditelje. To se rješava na višoj štufi. Pitaj, možda pomogne. Sretno!

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

dilala, može li se znati koliko uopće plaćate taj vrtić, koliko i kakve obroke djeca dobivaju, da li donosite još npr. čaše, salvete ili nešto slično i dobijete li nešto ekstra za taj novac (primjerice, djeca donose neke radove od netipičnih potrošnih likovnih materijala doma, organizirane radionice za roditelje i djecu za koje ne morate donijeti nikakav materijal) pa da onda možda realnije pristupim toj cijeloj situaciji?

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj bubička prvotno napisa
    dilala, može li se znati koliko uopće plaćate taj vrtić, koliko i kakve obroke djeca dobivaju, da li donosite još npr. čaše, salvete ili nešto slično i dobijete li nešto ekstra za taj novac (primjerice, djeca donose neke radove od netipičnih potrošnih likovnih materijala doma, organizirane radionice za roditelje i djecu za koje ne morate donijeti nikakav materijal) pa da onda možda realnije pristupim toj cijeloj situaciji?
    uh puno pitanja
    - 600,00 kn (1.200,00 - pola subvenc. grad)
    - ne treba donositi čaše - ali nosimo onaj papir za ruke brisati i vlažne maramice, pelene naravno isto
    - ne dobivamo niš extra - nema radionica za roditelje, ni sl.
    - a hrana - a gle teško je reći za kvalitetu hrane - ima popis i ja po popisu vidim što se jede a sad kakva je priprema (kvaliteta - svježina - ???), uglavnom imaju doručak - kruh - marmelada, lino, mlijeko, ručak - variva, salate.... u biti ručak je ok (po popisu), užina - kako kad- obično voće ili puding što ne volim ali eto....

Ma vrtić je ajmo reći neka klasika, niš poebno, ne nekoj granici je .... normale - mrvicu i ispod normale, no kažem - cijelu stvar spašavaju tete koje su izvrsne - da nema njih ne bi ga lako ostavljala u vrtić.
    Eto - samo mi je ? u glavi - što ak nemaju pa počnu štedjeti na osnovnim stvarima .....grijanje, topla voda...

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mi državni plaćamo 750,00kn (+ 450,00kn nam sufinancira općina, dakle punacijena je 1200,00kn) isto ko i kod vas,
    samo što jevrtić državni...
    jednokratno je trebalo donijeti bojice, flomastere, blok broj 5,
    a prema potrebi se donose salvete i maramice,

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

N. ide isto u privatni vrtić (u Osijeku), plaćamo 970 kn, nosimo ubruse i čaše svaka dva mjeseca (maramice vlažne i pelene za one koji to trebaju), ništa ne traže dodatno od nas od materijala da donosimo.Djeca imaju radne mape koje mogu nositi kući pokazati roditeljima, a mi na roditeljskom gledamo radove i razgovaramo o tome.Što se obroka tiče oni ne kuhaju u vrtiću nego ručak dolazi od firme koja se tim specijalizirano bavi.Doručak i užina su jogurtići, namazi, voće..po želji ali naravno u skladu s pravilnikom o prehrani za predškolsk.ustanove.Ako neki roditelj ima želja za obrocima za svoje dijete i to se može dogovoriti.Ono što je meni bitno je br djece na dvije tete (13-14)trenutno ih je 13 i uskoro dolazi još jedno dijete, to je maximum što će primiti jer po novom zakonu (upravo smo jučer na roditeljskom o tome pričali)na dvije tete je max 14 djece, pa se oni već prilagođavaju tome da ne moraju kad uđemo u EU.Grupa je u principu mješovita, s tim da od 9-11 ih odvajaju u dvije grupe, do 3 god i od 3 god i rade s njima ono što je ciljano za taj uzrast.Mi prezadovoljni, a i ona.

Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj DiLala prvotno napisa
    600,00 kn (1.200,00 - pola subvenc. grad)
    Znam da je to dosta skuplje od državnih jaslica u zg-u (ne znam gdje ste vi), ali u mnogim gradovima je cijena i državnih jaslica tu negdje tako da mi se ta cijena ne čini prevelika... ne znam, možda sam u krivu...
    ali, opet, s druge strane smatram da bi ta cijena trebala pokrivati osnovni potrošni materijal za djecu, jer primjerice bojice dosta dugo traju, glina se nakon što ju dijete izmodelira i nakon što neko vrijeme stoji na nekoj "izložbi", opet moči i koristi, kolaž papir se (kao što je Peterlin rekla) može zamijeniti papirima u boji iz časopisa itd.
    sasvim bih drukčiji stav imala da su vam napisali da oni roditelji koji imaju stare bojice, ostatke kolaža i stare časopise u boji, istrošeni papir iz firmi, te eventualno još nešto drugo (tkanine, gumbe, trakice, ukrasni papir...) tj. sve što im je nepotrebno da donesu...tada bi to imalo drukčiju dimenziju

a vi, ako se bojite, da će početi štedjeti na drugim bitnim stvarima, otiđite kod ravnateljice i pitajte ju što je točno razlog takvom potraživanju od strane roditelja, jer to npr. nije bilo rečeno prilikom upisa... i razriješite to s njom... možda stvarno imaju financijskih problema zbog tog preuređivanja, pa umjesto da podigne cijenu vrtića, traži te sitnice...

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

hvala na odgovorima, neću frku dizat, nadam se da je sve OK a vidjet ću uostalom daljnji razvoj situacije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •