Da li je stan na više nivoa ili je drugi stan ispod vašeg? Pitam jer vam to može dodatne komplikacije donijeti kad sanirate pod. Znam za par slučajeva gdje su tako radnici probili plafon ljudima ispod pa onda nevolje, svađe i dodatni troškovi.
Meni uvijek biježi osmijeh na ovakve probleme adaptacije. Mi živimo u staroj istarskoj kući. Međukatna konstrukcija je drvena. Bivši vlasnici su tek toliko radili na podovima da su preko starih dasaka postavili neke tvrde šperploče, i to samo na prvom katu, na drugom imamo linoleum (čeka bolja vremena) direktno na daskama a na tavanu naravno samo daske. Nismo nikada ni pomišljali da niveliramo podove, radimo izolacije itd. Na prvom katu smo stari tapison zamijenili laminatom koji smo sami postavljali. Odličan je jer se njega ne lijepi za podlogu tako da super stoji i lijepo prati kretanje poda. Kako bi malo zvučno izolirali spavaće sobe od dnevnog, između greda na plafonu dnevnog smo stavili deblji stiropor i pokrili ga lijepim drvenim pločama, tako se grede vide i lijepo izgleda. Naravno da izolacija nije savršena, ali zato nam ne treba bebifon![]()
A to što podovi nisu u nivou nam apsolutno ne smeta. Kad staviš na pod lopticu nikad ne znaš di će se otkotrljati. Naravno malo je bilo problema nivelirati namještaj, ali na sreću nemamo ga puno.
Ako se da izbijeći nemojte raditi cementnu ploču. To je veliki teret za drvene grede. Nije nešto strašno, ali ako vam predlažu neku laganiju soluciju razmislite o tome.