Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 56

Tema: Kad beba papa što i mi

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno Kad beba papa što i mi

Moj maleni curetak napunio deset mjeseci, nije ona više meni tako malena kako mi se nekad učini.
    Mene zanima kada ste počele djeci davati papati više manje ono što vi papate za ručak.
    Ja recimo nikad ne popržim luk na ulju već na vodi i potom dodam meso, voće ili što već kuham i nama velikima nešto začina.

Kada bebice mogu papiti takvu hranu.
    Ja do sada svojoj curi isključivo kuham sve na lešo i kuham odvojeno od našeg.

Kada ona može papiti hranu gdje ima i onog koncentrata rajčice ili ti ga pelate

Da li s godinom dana ili ponekad mogu ponuditi tako lagano kuhanu hranu.

Inače, mi ne jedemo nikakve začine tipa mažurana, bosiljka i sl. ne paprim puno, a bome i ne solim, moja kuhinja je jako lagana, prvo smo počeli tako jesti zbog muževe bolesti pa je ostalo u navici.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moja je stara koliko i tvoja i ona jede vec dosta toga sto i mi.
    Isto ne paprim,ne solim jako,ne stavljam zaprsku....
    Dok sam sa starijom puno vise pazila i drzala se tablice i sve ekstra spremala.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

mi jedemo svi isto od nekih desetak mjeseci
    skuhala bi bez soli i začina, na vodi, bez zaprške čorbicu od mesa i povrća (to nam je osnovna klopa)
    onda odvojim njoj njeno, a nama malo začinim, ili posolimo u tanjiru
    sto puta se desilo da na to potpuno zaboravim, pa da svi jedemo potpuno neslan ručak (inače malo solim)

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pepita, pa zar nisi maloprije napisala negdje da joj još miksaš.
    Meni bi bila strašna pomisao na miksanje nekog variva; pa na što to sliči?!
    Još mi je nekako prihvatljivo miksati svaku namirnicu posebno, ali sve "udžuture"...
    Neka počne jesti hranu i drugih konzistencija, pa onda zajedno za stol.

laura29 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja, valjda iz neznanja, svojoj curi sve zajedno smiksam i ona to papa.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Još mi je nekako prihvatljivo miksati svaku namirnicu posebno, ali sve "udžuture"...
    apricot imajući u vidu da je svako dijete drugačije i da se s nekima nešto može, a nekima ne, mi majke pronalazimo najbolja rješenja.
    Na miksanje ne treba padati s marsa ako je to JEDINI način da dijete normalno jede, a da ću je pustiti gladnu i forsirati komade to neću.

Papati nemiksano učimo svaki dan, trudim se maksimalno, ali nama to za sada ne ide.
    Moj stav je da je ne forsiram, naravno doći će vrijeme kada će papiti, kada neće trebati sve sitniti.
    Ja ne dojim i moja L neće niti blizu ad i imamo pet obroka na žlicu, što je zaista teško, pogotovo ako nije raspoložena jesti.
    Ne smijem ureći, zaista sada super papi, ali pet obroka na žlicu nije niti malo lako, posebno kada pročitaš koliko bi trebalo biti mliječnih.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj laura29 prvotno napisa
    Ja, valjda iz neznanja, svojoj curi sve zajedno smiksam i ona to papa.
    Nama je to za sada jedina opcija.
    Ne svaki obrok, ne svaki dan, ali u principu miksamo.
    Banana prolazi u komadima i ponekad mrvice kruha, ali ostalo miksamo.

Nakon svega proživljenog s njom ja se više jednostavno ne želim kockati i iskreno bojim se :/

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Pepita prvotno napisa
    apricot imajući u vidu da je svako dijete drugačije i da se s nekima nešto može, a nekima ne, mi majke pronalazimo najbolja rješenja.
    Na miksanje ne treba padati s marsa ako je to JEDINI način da dijete normalno jede, a da ću je pustiti gladnu i forsirati komade to neću.
    uopće ne padam s Marsa, niti mi je to palo na pamet
    samo ti kažem da je možda bolje miksati namirnicu po namirnicu, nego kompletan ručak.
    ne znam kako ti, ali ja polazim od sebe: radije bih pojela samo izmiksano meso (pa imala nešto kao paštetu), nego i meso i mahune i pelate i krumpir...
    jer je onda sva hrana gotovo ista i bojom i okusom, a ne samo konzistencijom.
    nema potrebe da se osjećaš napadnutom, to je bio moj odgovor na tvoje pitanje o zajedničkim obrocima.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma nisam se osjetila napadnutom nego nisam postavila pitanje da li miksati bebi, već kada im dati da jedu što i mi.

Sve sam ja to probala što ti govoriš i ponekad upali, a u većini slučajeva ne.

Pratiš me od početka što se tiče dojenja i svega oko moje L pa valjda kužiš zašto mi je miksanje hrane najmanji problem.

Jede namirnice posebno, to obvezno forsiram.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I za miksanje nisam mislila na tebe da si pala s Marsa, jer znam da je tebi to uredu kad se mora, nego mislim općenito i na one ljude što su izuzetno protiv toga, a oko mene ih krcato :/

Dobila sam savjet, daj djetetu smoki pa ćeš vidjeti kako će sve jesti kruto

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ovako je i kod nas bilo. Nisu djeca jela što i mi nego smo MI jeli što i oni. To je znatno promijenilo naše prehrambene navike na bolje, a tu smo negdje i dan danas, gotovo 10 godina kasnije...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Joj, sorry, htjela sam se nadovezat na vještičicu i potpisati njen post.

Nema veze, i s ovim što je apricot napisala o miksanju slažem se u potpunosti. Kupila sam nadobudno štapni mikser za kašice, a ispalo je da ga koristim samo za špinat, krem juhe i zimnicu... i tako je i danas.

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

moji su isto s nekih 10mj počeli jesti što i mi,
    doduše ne sve, samo laganiju hranu...
    s time da sam im prije završavanja jela odvojila dio,
    a sad miksano ili ne, ovisi od djeteta do djeteta,

ja curi nisam nikad miksala već sam odmah počela samo vilicom gnječit, i to joj je odgovaralo,
    dečkić nije tako htio, on je jeo samo jako usitnjenu hranu (dakle nribanu ili smiksanu) i s nekih 13mjeseci je sam od sebe počeo jesti zgnječeno vilicom - to se odnosi na glavni obrok)
    a za međuobrok je jeo koricu kruha npr, ili je grizao bananu, jabuku bez problema....

Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

moji su isto s nekih 10mj počeli jesti što i mi,
    doduše ne sve, samo laganiju hranu...
    s time da sam im prije završavanja jela odvojila dio,
    a sad miksano ili ne, ovisi od djeteta do djeteta,

ja curi nisam nikad miksala već sam odmah počela samo vilicom gnječit, i to joj je odgovaralo,
    dečkić nije tako htio, on je jeo samo jako usitnjenu hranu (dakle nribanu ili smiksanu) i s nekih 13mjeseci je sam od sebe počeo jesti zgnječeno vilicom - to se odnosi na glavni obrok)
    a za međuobrok je jeo koricu kruha npr, ili je grizao bananu, jabuku bez problema....

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Miksanje mi je totalno nebitna stvar i s tim se ne zamaram. Sigurna sam da će za koji mjesec sama tražiti da rukicom stavi komadiće hrane u usta. Sigurna sam tisuću posto u to. Njen mozak za to još jednostavno nije zreo, a kad sazrije papat će kako treba.
    Zanima me samo kada mogu ono što mi jedemo, a zaista jedemo jako zdravo.

Ajde da budem malo preciznija pa postavim drugačije pitanje:

Da li mogu curi kuhati sve na lešo i odvojeno od našeg do rođendana ili se preporuča da joj ponudim prije svoje umijeće kuhanja

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a sta ona ne smije a vi jedete?

ako jedete zdravo i namirnice prikladne njenoj dobi, onda nema nikakve prepreke. ako jedete grah s kobasama, pricekaj da navrsi jos koju godinicu

ja sam mojima nakon godine dana dala da jedu skoro sve kao i mi, s tim da se trudim da mi jedemo sto bolje, ali kad ne ide onda i oni jedu smece u obliku sunke, pizze, sladoleda, bureka itd. imam srece sto mala odbija skoro svu hranu osim sirovog voca i povrca, juhe s rezancima i jogurta. ona se izrazito zdravo hrani .

f. pak jede najvise sr*nja kad mu dode otac koji nije bas upoznat sa stetnostima neke hrane (npr. misli da je plazma keks zdrav ), a obozava sunku i ostalo smece.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

mikka ja ti nikad nisam jela grah s kobasicama

Znači nakon godine dana nema straha. Mogu joj ponuditi i poprženi luk na ulju pa nakon toga unutra dinstano povrće...itd, itd...
    Znači ustvari nakon godine dana nema prepreka, a naravno kvaliteta obroka ovisi o prehrambenim navikama.
    Pa mi uglavnom jedemo jako puno povrća, ribe i mesa, jedemo jako zdravo, ali zaista jako zdravo.

Ne jedemo mi baš pizze, bureke, šunke i takve slične stvari, nemamo naviku, ne jedemo baš ni fažol, kupus s kobasicama i općenito ne jedemo pikantniju hranu.

Inače, da se meni jede gore navedeno, jela bi bez razmišljala, ali baš ne volim to

Moj plan je započeli davati malo krutu hranu s drugim okusima, jer ako je privuče neki okus trebala bi papati i komadiće.
    Ne znam, ne mislim puno na to, vidjet ćemo, uvjerena sam da će sama početi tražiti.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

meni dinstano ne spada pod nezdravo.

grah mi naravno isto nije nezdrav, ako je bez zaprske, a kobasica.. ovisi jel mi fina. njima je ne bi dala, ali oni je ne bi ni pojeli, tako da je problem u startu rijesen

ribu, voce i povrce bi davala i dajem bez razmisljanja, to se sve zdravo.

kod nas je u zadnje vrijeme sto vise sirovog voca i povrca u sokovima i to obozavaju, pa im toleriram i nezdrave sitnice jer sam u globalu zadovoljna kako jedu.

ono, pahuljice, jogurti, crna cokolada, nade se tu svega.

nismo bas od grickalica tipa cips i smoki pa se tu ne bediram previse.

obozavaju i suho voce, to mi je isto super.

najgore mi je ustvari ta plazma i sunke i takve stvari, ovo sve drugo mi je ok, cak i burek.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ovako, možda ti pomogne... kod nas se često jede povrće kuhano u ekspres loncu na paru, a ribe i meso u zepteru bez ulja. Kasnije svatko u tanjuru sebi zasoli i zalije maslinovim uljem po želji. Osim što je zdravo, zgodno je kad imaš i malo dijete za stolom jer mu možeš dati isto što i ti jedeš, samo smanjiš začine već prema uzrastu.

Nakon godine dana smije ti jesti više-manje sve, ali se preporuča i dalje izbjegavati med, orašasto voće, šparuge, gljive i još ponešto. Prosurfaj po Dohrani za više podataka.

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kada ona može papiti hranu gdje ima i onog koncentrata rajčice ili ti ga pelate
    Koncentrat rajčice mi ne koristimo. Stavim pasirane rajčice ili pelate. Sastav je: rajčica, voda i sol (i dodatno nisam solila hranu).

Oboje su počeli jesti isto kao i mi nakon prve godine (ne baš točno, ali je prošlo mjesec-dva nakon 1. rođendana). Mi jedemo uglavnom kuhano i dinstano, nema pečenja (u pećnici samo kolače
    Ako u kuhinji prevladavaju variva od povrća, kuhano meso peradi, ribe i kao prilog kuhano povrće, tjestenina, riža, palenta, onda mogu svi jesti jednako.
    Kod nas su najčešća variva, npr. varivo od kelja, korabice i mrkve jedemo i mi i djeca. Riba, perad, fina pileća ili teleća juhica. Pa u ljeti kad ima svježih paradajza, dva puta tjedno smo imali paštu.
    Prvo sam kuhala neslano, sad već dodajem sol, ali i to je vrlo light, tek toliko da nije bljutavo.

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    ovako, možda ti pomogne... kod nas se često jede povrće kuhano u ekspres loncu na paru
    Kako ovo se kuha????

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Nakon godine dana smije ti jesti više-manje sve, ali se preporuča i dalje izbjegavati med, orašasto voće, šparuge, gljive i još ponešto.
    koštuničavo je ustvari orašasto voće? na tablici koju je Apricot stavila koštuničavo voće može s 12 mj. Ja sam F. dala badem. Nije on to jeo, više ga je proučavao i premetao po ustima, ali sam mu ga dala.

F. ima 13 mj i ja mu još uvijek kuham posebno. Ne znam. Tako mi je nekako jednostavnije. :/

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa
    ovako, možda ti pomogne... kod nas se često jede povrće kuhano u ekspres loncu na paru
    Kako ovo se kuha????
    nabaviš ekspres lonac i onu mrežicu na nogicama koju staviš na dno. Onda naliješ malo vode, a gore staviš povrće i što već hoćeš skuhati na pari. Zatvoriš i stvara se pritisak od pare na kojem se to kuha. Prednost je, osim što se kuha brže, i da hranjive tvari ne odlaze u vodu.
    Citiraj zeljka231 prvotno napisa
    Nakon godine dana smije ti jesti više-manje sve, ali se preporuča i dalje izbjegavati med, orašasto voće, šparuge, gljive i još ponešto.
    koštuničavo je ustvari orašasto voće? na tablici koju je Apricot stavila koštuničavo voće može s 12 mj. Ja sam F. dala badem. Nije on to jeo, više ga je proučavao i premetao po ustima, ali sam mu ga dala.
    da, mislila sam na bademe, orahe, lješnjake i sl. I kikiriki i sezam se treba izbjegavati.
    Mišljenja se naravno razlikuju, ali uglavnom se kaže da se to može nakon godine dana, a preporuča se ipak izbjegavati do dvije, a neki kažu i do 3 godine. Ja sam počela davati nešto prije 2 godije.
    Uglavnom, računaj da treba više opreza s takvim namirnicama, daš prvo malo da vidiš da li dijete reagira.

Šparuge i gljive savjetuje se ne jesti čak do 12 godina! E tu sam kriva, mi na tome u neko doba godine živimo, baš sam danas skidala djetetu gljive s pice koju je moja mama napravila s gljivama koje je stari donio jutros iz šume... sad stiže apri... :bunker:

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ma, ja nadobudno htjela uvesti neki zdravi "slatkiš" pa sam mu dala badem. nije imao neku reakciju, ali nije ga baš niti jeo kako bi trebalo. samo ga je držao u ustima i malo grickao. odustajem od tog pothvata do 2. godine. hvala pomikaki!

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nađa još uvek ne jede isto što i mi, bar ne uvek. Ja sam joj oko drugog rođendana počela davati dinstano, do tada je jela samo bareno. Nisam imala nikakav problem jer ona nije žicala ono što mi jedemo (a jedemo i prženo i dinstano i bareno....) a mi nismo nudili dok sama nije tražila. Znači dobila bi supicu ako hoće (našu, bez vegete i malo soljenu) a onda bi jela svoj bareni ručak (žitarice/riba/meso + povrće). A sad kad sam ja prelomila da ona jede isto što i mi, ona neće, nije joj fino, hoće bareno. Tu i tamo jede sa nama, grašak npr, supicu, mahune.... ali ne želi uopšte prženo, pohovano pa čak slabo i pečeno, a meni je to baš super.
    I baš sam zadovoljna kakve za sad ima prehrambene navike. Iako je nedavno probala i čokoladicu, grisine, pa čak i smoki ( ) i dalje sa uživanjem klopa proso bez ikakvih dodataka :D

Smokvica. avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Irena je nakon 1. rođendana počela gotovo sve što i mi jesti.
    Ali, to je u tako malim količinama da bi ja rađe rekla da ona degustira ono što mi jedemo, a baš baš jede samo mliko materino
    Cica je zaaaaaakon

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma, ja nadobudno htjela uvesti neki zdravi "slatkiš" pa sam mu dala badem.
    možeš dati grožđice ili suhe marelice

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ma, ja nadobudno htjela uvesti neki zdravi "slatkiš" pa sam mu dala badem.
    možeš dati grožđice ili suhe marelice
    ako ćemo cjepidlačiti (a znamo svi da to rado činimo ), ja bih pokušala naći domaće suhe smokve; suhe marelice a i grožđice (vjerovali ili ne) uvozimo i to najčešće iz Turske, te ih je potrebno dobro oprati, a mislim i da se dodaje dosta konzervansa u njih (zato je bolje izabrati one koje izgledaju suhe i neugledne).

Neće biti ništa od pokoje suhe marelice, ali ni to mi nije svakodnevna hrana.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ma ja sam već prije napisala kako sam tu komotne: niti gledam jesu li te marelice sumporene, niti jesu li grožđice oprane (ja ih svakao ne perem)
    nekako si mislim da od te količine ne može naškoditi.
    tu sam možda previše komotna, ali mi se ne da razmišljati.
    voljela bih kada bih imala nešto domaće, ali kupujem u rinfuzi, iz dućana...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

A ja sam pak tek nedavno pročitala da bi sušeno voće trebalo oprati. Davala sam mu suhe marelice iz DMa. Ne znam kako bih došla do nekod domaćeg voća i povrća...osim svima poznatih proizvođača. Ali, kako naći domaću kumicu na placu...ja sam totalni tutlek za to.
    jedna prodavačica je rekla da laže brat bratu, a kamoli neće trgovac kupcu

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Skužila sam da L hoće jesti ili miksano ili baš kruto, ali ni pod razno sitno usitnjeno ili samo malo pasirano :? :? :?
    Komade joj ne mogu još davati u smislu obroka, jer neće da pojede onoliko koliko bi trebala, ma zadovoljila bi se ja i s pola obroka pa malo pomalo bi došli na cijeli, ali to je više onako neko isprobavanje i učenje.
    Dobro sretna sam da hoće i to.
    Mrvice kruha obožava, hoće rado gristi i bananu što me čudi jer ne voli mljeckavo.

Dobro koliko sam skužila nakon godine dana joj mogu ponuditi sve što jedemo i mi, jer praktički to sve smije.

Mislim da je kod mene problem taj što moja L nikad nije gladna, totalno je nezaiteresirana kad mi jedemo, ona uvijek gleda "svoja posla" mislim da mozak u tom dijelu još nije zreo, ali uvjerena sam da će polako početi pokazivati zanimaciju i za naš stol.
    Ona je obvezno za stolom kad jedemo i mi, nema veze, ako je ona slučajno jela prije (nas je teško pratiti) onda je sjednem i dam joj keks ili bilo što drugo.
    Kod nje je finger food doslovce finger, jer osim u rukicama nema hrane nigdje drugdje, da ne spominjem usta nema uopće potrebu da to stavi usta nego onu mrvicu melja za tolikom zainteresiranošću

Ja sam zaista presretna da ona hoće jesti, jer onog pakla od pola mjeseca kad nije ništa jela se grozim i dan danas imam ožiljke i strah od toga. Ljudi moji, nedaj Bože ono nikom, da dijete neće apsolutno ništa u usta

Dobro, ružno ćemo zaboraviti i idemo naprijed.

Moram još nešto pitati

Užasno se bojim gušenja, ponekad kad joj dam keks ona veliki komad odlomi, što da joj to zapne u grlo.
    Jao dajte mame iskusne savjete, iskustva...
    Baš se bojim da joj neki komad ne zastane u grlo onako pošteno

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ma ja sam već prije napisala kako sam tu komotne: niti gledam jesu li te marelice sumporene, niti jesu li grožđice oprane (ja ih svakao ne perem)
    xxx

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Moram još nešto pitati

Užasno se bojim gušenja, ponekad kad joj dam keks ona veliki komad odlomi, što da joj to zapne u grlo.
    naše iskustvo je da se F. nikad nije zagrcnuo da sam se ja baš prepala. Sad ima 13 mjeseci. Uglavnom hranu ispljune. A znao je odgristi ogroman komad banane i ona se samo otopi u ustima. Kad ga moji čuvaju, ne usude se dati mu velike komade jer ih je strah. Sestra mi je jučer rekla da mu je dala bananu i da se totalno uspaničila kad je vidjela koliki je komad odgrizao, a malac je bananu samo progutao i sekundi.

Jel se taj keks topi? Ako da, mislim da nema straha.

Smokvica. avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja sam svojoj curi davala čak i jabuku s korom (jer je pljuckala kašicu)
    Velike komade bi uredno ispljunula, zagrcnula se nikad
    nije. Jednom joj se samo kora zalijepila za
    nepce pa sam joj posli gulila

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Jao, mi prosli godinu dana i i dalje se Milostivi kuha sve odvojeno i potpuno nezacinjeno. Mozda bih stvarno lagano trebala prestati s tom praksom dok nisam ogrezla u prehrambeni fanatizam...

Sandee avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Moram još nešto pitati

Baby keks 'onog-prozvodjaca-cije-ime-ne-smijemo-spominjati-a-pocinje-na-H-i ima-dva-p' se jako brzo topi u dodiru sa slinom. I N. je imala faze kad bi odvalila komadinu i onda se zahlikavala, ali sam joj onda davala ili izlomljene komadice (koje bi opet ponekad sve nagurala u usta) ili prepolovila keks pa je ipak bila manja panika ako bi odlomila cetvrtinu.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Sandee prvotno napisa
    Jao, mi prosli godinu dana i i dalje se Milostivi kuha sve odvojeno i potpuno nezacinjeno. Mozda bih stvarno lagano trebala prestati s tom praksom dok nisam ogrezla u prehrambeni fanatizam...
    F. je "čak" mjesec dana stariji pa mu još uvijek kuham odvojeno. Ne znam. Ne kuhamo ni začinjeno ni slano, ali opet mi nekako draže skuhati mu posebno. :/ Sve se pitam što će biti kad na par dana odemo kod kume u goste...njen malac mlati po špeku, a moj po palenti. Bojim se da ću neprimjereno reagirati ako mu daju nešto što doma ne jede...neprimjereno u smislu malo povišenog tona.

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Sandee skužila sam na koga misliš, probat ću, jer mislim da je tako nešto idealno da se uči žvakati, od kuhanom povrća nema nekog žvakanja, što može imam osjećaj da nekako proguta :/

Mandarine obožava, a ja sam bila uvjerena da ću agrume morati maskirati u voćnim kašicama baš sam neka nemajka da tako već unaprijed etiketiram dijete.

Mene užasno buni to kad počimaju jesti što i mi :/ znači li to da nakon godine dana mogu ono vrhnje za kuhanje u tetrapaku i pelate iz tetrapaka???
    Ma i mi jedemo zaista blagu hranu, nije to problem, već se jednostavno gubim, naučila sam da je njeno nekako posebno, sve temeljito isplanirano i nemam pojma kako se prilagoditi da jede i naše.

Uz to, tako mi je glupo miksati joj naš ručak, recimo tjesteninu s mesom, pa na što bi to sličilo???

Poslušala sam apricot i sada joj češće miksam namirnice posebno. Ma briga nju, sve je to njoj isto, ona otvara usta isto kao da je sve bez okusa i mirisa :/

Nikad nije gladna, nema veze što kasnimo s ručkom, jer smo se recimo zadržali vani, ne smeta njoj. Uvijek jede istim intenzitetom, nikad se ne veseli jelu, kad mi jedemo uopće ne gleda u nas, nema potrebu stavljati hranu u usta, ma totalno je nezainteresirana.

Sigurna sam ja da će doći vrijeme, ne brinem se niti malo, nego samo ne bi htjela pogriješiti voditi je kroz dohranu i početak papanja kao mi odrasli.

Nekako mi se najbolje čini ne forsirati dijete, doći će valjda vrijeme za sve.

Ona je hipotona, a to znači da u to ne spadaju samo mišići tijela već i svi mišići koji sudjeluju u žvakanju i gutanju, primjetim ja da se ona umori gutati, sada mi se devet mjeseci dojenja čini doslovce nemogućim i pitam se "jesam li to zaista bila ja"

Jedino hoće mrvice kruha jesti, ali ni to ne traje dugo

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ona je hipotona, a to znači da u to ne spadaju samo mišići tijela već i svi mišići koji sudjeluju u žvakanju i gutanju, primjetim ja da se ona umori gutati, sada mi se devet mjeseci dojenja čini doslovce nemogućim i pitam se "jesam li to zaista bila ja"

Jedino hoće mrvice kruha jesti, ali ni to ne traje dugo
    Moja je( bila ) isto hipotona.Ali joj žvakači mišiči nikad nisu bili u toj kategoriji.Mi ne smijemo žvakati ništa pored nje jel i ona želi probati.
    Po podu skuplja mrvice nakon ručka i trpa u usta.Već se toliko izvještila da zna po izgledu iz daljine kad je na podu komadić keksa od brata ,a kad kamenčić koji je izgubio.

To što hoće mrvice je dobar početak.Probaj joj davati više vrsta hrane da isprobava.I slobodno možeš veće komade da joj vire iz šake.Banana je recimo zgodna i ukusna,kora od kruha....Možda ,grožđice ,zrna kukuruza....Nije bitno da ih jede.glavno je da ih obliže.Možda ih pljune dvadeset puta,ali dvadeset prvi vjerojatno će nešto i progutati.

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Pepita a da joj probaš skuhati tjesteninu u raznim oblicima (šerafi, mašnice...). Ima u dm-u one bez jaja. Vidim da spominješ kruh pa pretpostavljam da ste gluten uveli, no ako niste, postoji u bio&bio kukuruzna. Dobro je za vježbanje ručica (i mi smo vježbači) a s vremenom počnu i jesti.

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Samo par natuknica, ako se nećete ljutiti:
    Mikka, molim te nemoj burek pod junk
    Pomikaki, kad smo kod cjepidlaka, Turska poljoprivreda je dosta ekstenzivna, i vjeruj mi da je hrana koja od tamo dolazi, naročito sušeno voće puno organskije od mnogih i naših (mislim na regiju) proizvoda, samo nema certifikate. I nema potrebe da se sekiraš oko higijene.
    Moja je poguzija jako zainteresovana za probati sve što vidi da neko stavlja usta, no ne svidi mu se baš sve. Još uvijek mu glavne obroke kuham posebno, ako na našem meniu nije nešto jako zdravo, pa njemu odvojim dio koji ne solim. Ja djecu hranim devizom "raduj se dok nisu izbirljivi". Starija gospođica je do polaska u vrtić jela sve povrće, voće, meso, a sad smo na krompiru, tjesteninama i piletini

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a cuj, domaci burek je prva liga, ali za onaj iz pekare (koji nas obicno dopadne) nisam sigurna. zato takva formulacija. no hard feelings

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    no hard feelings
    Ma kakvi hard feelings Slijedeći put javite ranije pa da razvijamo

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

imamo 15,5 mjeseci - i mi miksamo..

naime, on ništa neće jesti u krutom obliku od hrane koju bi trebao jesti - voće, povrće, meso, žitarice... zato mi sve "glavne i zdrave" obroke miksamo..

ali, isto tako, on nema nikakvih problema sa krutom hranom (koju sam jede) i žvakanjem, ali tu se radi o - pasta, pasta i opet pasta (pastu bi mogao jesti svaki dan po 10 puta). tako isto jede i rižu ( s kojom se bori, ali i izbori), kiflu... jedino zdravo što on jede u krutom obliku su suhe marelice i suho grožđe.

tako da ja uopće nemam problema s tim što mu miksam, jer mislim da je najbitnije da on dobije sve potrebne vitamine i minerale..

uostalom, kao što sam već napisala, on najnormalnije sam jede ono što hoće..

i da, za njega se kuha posebno (teta koja ga čuva), jer i suprug i ja i doručkujemo i ručamo na poslu, tako da nam je večera dosta brzinska i ne pretjerano zdrava...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Strobery Shortcake prvotno napisa
    Pomikaki, kad smo kod cjepidlaka, Turska poljoprivreda je dosta ekstenzivna, i vjeruj mi da je hrana koja od tamo dolazi, naročito sušeno voće puno organskije od mnogih i naših (mislim na regiju) proizvoda, samo nema certifikate. I nema potrebe da se sekiraš oko higijene.
    Bila sam u Turskoj, čuj, svaka čast njihovoj poljoprivredi ali sam i vidjela da se to bar nekad suši na, ajmo reći, neprikladnim mjestima (npr na ugibalištu za bus uz prilično prometnu cestu - svojim očima).
    Ne znači ni da je kod nas nužno bolje. Profit je profit i u Turskoj i ovdje. Jedino se to iz Turske dovozi s većih udaljenosti i pohranjuje duže vrijeme u raznim spremištima koja nisu baš po normama... (miševi...) Ne kažem ni da treba sve to izbaciti iz prehrane (isti proizvod koji sam vidjela da se suši uz cestu, ljute papričice, kupila sam prije toga u Turskoj - i nastavila nakon toga koristiti, jer mi je jasno jednostavno da sve što kupim u trgovini nije sigurno...).

Uopće se ne ljutim na primjedbu navela sam čisto kao temu za razmišljanje. Suho voće mi je pomalo sumnjivo, odnedavno je sve mekše i sve ljepših boja :/ recimo one brusnice iz Kanade
    A recimo marelice koje sam u Turskoj vidjela da se suše baš na krovovima onako staromodno bile su skroz smeđe, ne onako lijepo narančaste kao što ih mi kupimo.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

grožđice gledam svakako oprati, ako ih ispereš u mlakoj vodi ta voda bude baš jako prljava i masna od nečeg. A bademe, lješnjake i druge sjemenke ako in mislimo grickati (tj ako ne idu u kruh ili kolače) volim popržiti u tavici bar malo, jer se lijepo vidi kako su ih miševi grizli u skladištu. I ja sam često komotna, pa nekad preskočim proceduru, ali činjenica je da se vide golim okom tragovi zubića.

Domaće... tko ima vremena za to, može si kupiti sušilo za voće, prilično je praktično, pa sušiti makar voće s tržnice ako nema domaće. Ali mi jednostavno najčešće jedemo svježe jabuke preko zime kao grickalice s malo sira škripavca (žao mi je što zvučim preekstremno, da vas utješim, kad odem na posao kupim si čokoladicu ).

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

(žao mi je što zvučim preekstremno, da vas utješim, kad odem na posao kupim si čokoladicu ).

Ma i ja više govorim kao informaciju (malo sam slaba na Tursku i njihovu hranu, natučem 2kg za 7 dana boravka na ljetovanju ). A poljoprivreda im je tako organska da ih zbog toga ne primaju u Evropu (između ostalog)

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

A bademe, lješnjake i druge sjemenke ako in mislimo grickati (tj ako ne idu u kruh ili kolače) volim popržiti u tavici bar malo, jer se lijepo vidi kako su ih miševi grizli u skladištu. I ja sam često komotna, pa nekad preskočim proceduru, ali činjenica je da se vide golim okom tragovi zubića.
    pa, jel baš bilo nužno da i ovu činjenicu saznam? nikad do sad nisam niti pomislila na miševe dok sam jela bademe i lješnjake, a sad ću samo njih imati pred očima. nije čak stvar niti komocije već, kod mene, totalnog neznanja. a dobro. učiš cijeli život i glup umreš.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A bademe, lješnjake i druge sjemenke ako in mislimo grickati (tj ako ne idu u kruh ili kolače) volim popržiti u tavici bar malo, jer se lijepo vidi kako su ih miševi grizli u skladištu. I ja sam često komotna, pa nekad preskočim proceduru, ali činjenica je da se vide golim okom tragovi zubića.
    pa, jel baš bilo nužno da i ovu činjenicu saznam? nikad do sad nisam niti pomislila na miševe dok sam jela bademe i lješnjake, a sad ću samo njih imati pred očima. nije čak stvar niti komocije već, kod mene, totalnog neznanja. a dobro. učiš cijeli život i glup umreš.
    sori
    da pitam admine da me brišu?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •