Trenutno sam na porodiljnom, još 3 mjeseca, kada se vratim najvjerojatnije če me dočekati otkaz.
E sada da li imam pravo na kakvu otpremninu, imam 7godina i 2mjeseca staža u toj firmi
I kolika bi ona trebala biti?
Trenutno sam na porodiljnom, još 3 mjeseca, kada se vratim najvjerojatnije če me dočekati otkaz.
E sada da li imam pravo na kakvu otpremninu, imam 7godina i 2mjeseca staža u toj firmi
I kolika bi ona trebala biti?
naravno da imaš pravo.. nakon 2 godine rada u firmi stječeš pravo na otpremninu.
članak 125 Zakona o radu
Otpremnina
Članak 125.
(1) Radnik kojem poslodavac otkazuje nakon dvije godine neprekidnoga rada, osim ako se otkazuje iz razloga uvjetovanih ponašanjem radnika, ima pravo na otpremninu u iznosu koji se određuje s obzirom na dužinu prethodnoga neprekidnoga trajanja radnog odnosa s tim poslodavcem.
(2) Otpremnina se ne smije ugovoriti, odnosno odrediti u iznosu manjem od jedne trećine prosječne mjesečne plaće, koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu, za svaku navršenu godinu rada kod toga poslodavca.
(3) Ako zakonom, kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno drukčije ukupan iznos otpremnine iz stavka 2. ovoga članka ne može biti veći od šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.
Jel se uračunavaju i godine staža kada je djelatnica bila na porodiljnom?mačkulina prvotno napisa
Hej paws, baš mi je bed što imaš tako loše vijesti.![]()
Sorry na off the topicu......
Da uračunava se i staž na porodiljnom/roditeljskom/dopustu za njegu jer se ne smatra prekidom radnog odnosa.
Pripazi koju vrstu otkaza će ti poslodavac dati jer to utječe na visinu otpremnine.
Ah damg1975 prvotno napisa
![]()
Kako misliš koju vrstu otkaza?
Može malo detaljnije?
Hvala
Evo draga na šta sam mislila
http://s261.photobucket.com/albums/i...to/Otpremnine/
ako nije čitljivo, pošalji pp sa mailom na koji ti mogu poslati tablicu.
![]()
ako si na neodredeno, a pretpostavljam da jesi, ne mozes dobiti otkaz 15 dana nakon isteka porodiljnog. Ma dobro to je detalj ali pazi na sve. Imas pravo na cijeli godisnji, te na otkazni rok koji je u tvom slucaju 2 mjeseca te na otpreminu. S obzirom na godine staza u toj firmi imas pravo na zakonsku otpremninu koja je 1/3 bruto place prosjeka u zadnja 3 mjeseca prije odlaska na porodiljni * godine staza. Ukoliko se radi o poslovno uvjetovanom otkazu imas pravo na neoporezivi iznos otpremnine (mislim da je 7200 kn; bilo je 6400kn - vezano je za osobni odbitak) po godini staza, a iznos iznad toga se oporezuje kao dohodak (dakle doprinosi, porez, prirez).
PAzi na to kakav ti otkaz daju tj ako je poslovno ili osobno uvjetovani otkaz mozes dobiti otpremninu te imas pravo na naknadu s burze. Ukoliko se radi o sporazumnom otkazu ugovora o radu, nemas pravo na naknadu.
Neznam kako disu tvoji u firmi, pokusaj se dogovoriti s njima, recimo ako ti je bitno da budes prijavljena, da ti iznos otpremnine preracunaju u broj mjeseci i da te drze prijavljenu toliko dugo. Ukoliko nades drugi posao prije, onda ti isplate ostatak.
Dobro se raspitaj kod odvjetnika i kod poreznih savjetnika.
Ja sam u istoj situaciji bila.
Ovo pravo na godišnji, da li imam u slučaju da meni porodiljni ističe početkom godine, tj. u 2 mjesecu?Suzie Q prvotno napisa
da,naravno da imas pravo na GO. Mislim da imas pravo i na 2009 ako ga nisi iskoristila pocetkom godine, te na cijeli GO za 2010.
ako nisi iskoristila go za 2009 ti možeš prenjeti go kod drugog poslodavca ako si pronašla novo radno mjesto.
ako ga nisi pronašla - obavezno ga iskoristi jer inače propada
Nemaš pravo na go iz 2009, jer nisi radila u noj, kad bi prekinula njegu i išla na go još ove godine, onda imaš pravo na njega.Suzie Q prvotno napisa
Ja sam iskoristila GO za 2009, kao i druge kolegice koje su bile na porodiljnom i vratile se na posao. Zasto ne bi imala? Pa to ti pripara po zakonu?
tj s obzirom da joj porodiljni zavrsava u 2mj. ima pravo na GO od 2009 jer se GO za 2009 moze iskoristiti do 6mj 2010, zar ne?Suzie Q prvotno napisa
Treba početi koristiti go u ovoj godini, da ima pravo na to.Suzie Q prvotno napisa