e, evo tek sad odgovaram, kad sam s md-om uvijek me izbaci s kompa

kad kazem da nije najsretnije rjesenje, imam par razloga. jedan od njih je da je babica ilegalna i da nije bas dozvoljeno dobivati informacije o njoj na forumu. druga stvar je da, i ako se odlucis za nju, a ona je slobodna za tvoj termin, njoj treba odredeno vrijeme da stigne do zagreba (meni je stigla 2 min prije nego sam rodila). treca stvar je sto su neke cure kojima je stigla u ranom stadiju poroda morale dovrsiti porod u bolnici, jedna je rodila vaginalno a druga carski, a ja se ne mogu oteti dojmu da je njezin pristup rodilji (kao, neinterventni ali ipak interventni) doveo do toga. i tako, ima tu stvari.

neki razlozi zbog kojih bih mislila da bi ti bilo pametnije odabrati porod kod monike ili na slicnom mjestu: prvorotka si, sto znaci da koliko god se pripremala i citala ne mozes znati sto je porod (govorim iz vlastitog iskustva), a jos manje tvoj partner (osim ako nije zdravstveni djelatnik te struke). bilo bi idealno da imas doulu (koja zna sto je porod i aktivno te bodri u tvom vlastitom), ali ona nije babica i ne zna stvari koje babica mora znati. nemate druge djece, tako da ne morate razmisljati o razdvajanju od starijeg (jedan od jakih razloga za moj kucni porod). hmmm... ako se jos neceg sjetim, javim se.

aha, sve opcije za kuci porod su ti otvorene ako imas nekog tko zivi u zemljama u kojima je to standardna praksa, npr. nizozemska, engleska, austrija, amerika.. pa odes u goste i tamo rodis. da sam imala takve uvjete, meni bi osobno to bio najbolji izbor, jer je u tim zemljama u slucaju komplikacija ipak osiguran kvalitetan transfer.

eto, ako imas jos kakvih pitanja bit ce mi drago da ti odgovorim. nadam se da nisi zamjerila sto te "odgovaram" od tvog nauma.