Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Domaće kisele jabuke

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno Domaće kisele jabuke

Imam problem koji to baš i nije!

Dobila sam od sveki hrpu jabuka( dvije prosječne shopping vrećice), nemam pravi zamrzivač, samo visoki hladnjak koji u gornjem dijelu ima mali zamrzivač, a on je uvijek i prepun.

Jabuke su nam prekisele za jesti, štrudlu više ne mogu praviti(prečesto je pravim), kolače izbjegavam... bed nam je da jabuke propadnu...iako me tolika pošiljka razljutila, rekla sam joj da nemam kud s njima, a MMa je ipak preveslala i strpala ih u auto, grrrr!

Pada mi na pamet kompot, kako se to radi? ili nešto slično?

Ako imate kakvog iskustva, pomagajte!

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ako ih baš imaš jako puno, napravi si jabučni ocat - ništa bolje za metabolizam od octa razmućenog u čaši mlake vode. Natašte. S medom ili bez.
    E, sad... kako se radi...
    Znam da se nasjecka na veće komade i ostavi, ali... treba li još nešto... pitat ću mamu i javiti.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Kako si samo brza, hvala, ajd raspitaj se...

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A mozes jabuke i naribati, izdinstati i zamrznuti za to ne treba puno prostora u zamrzivacu jer se kesice za zamrzavanje spljoste i naslazu jedna na drugu.
    tako imas spreman nadjev za pitu/kolace/strudlu kad god ti naumpadne.

ako su jabuke jaaaako kisele, ja ne bih pravila kompot. a kompot se pravi tako da se u tankoj agdi (secernom sirupu) oguljene i izrezane jabuke skuhaju da omeksaju (ali da se ne raspadnu). doda se limuna i zacina (drugog voca, gustina, cimeta) po zelji.

Macak2

Početno

Jabuke naribaš i zatim izdinstaš da splasnu, par minuta. Zatim ih staviš u staklenke i zatvoriš. Ako bude soka to nemoj stavljati. Staklenke pospremip u špakzu ili gdje imaš mjesta. Neće se pokvariti, meni stoje čitavu zimu, a možeš ih upotrijebiti za kolače ili bilo što drugo jer im je okus ko da su svježe naribane.

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Wewa, zamrzavam ja njih, ali mi je trenutno malo pretrpano...nikad nisam čula da se jabuke prije pravljenja kolača ili zamrzavanja dinstaju, danas sam to napravila, fora je, ostale su svjetlije i smanjio im se volumen pa je lakše...mislim da ću ipak povaditi neke stvari iz zamrzivača i spremiti jabuke, cure hvala na savjetima, šaljem puse....

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

s tim zdinstanim jabukama imam ja jedan super brzi kolač: red petit-beure ( ili tako nekako) keksa namočenog u mlijeko u koje je dodan vanilin-šećer, pa preko toga sloj dinstanih jabuka, pa opet keks i tako dok imaš smjese i volje. gore slatko vrhne. brzo gotovo, jeftino, lagano

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imam i ja super kolač s izdinstanim jabukama:

450 g jabuka, grubo nasjeckanih
    50 g suhih grožđica
    50 g šećera u prahu
    1 žličica mljevenog cimeta
    fino ribana korica jednog limuna (ja dodala i sok)

Sve gore navedene sastojke staviti u posudu i kuhati na laganoj vatri, oko 15 minuta, povremeno miješajući, dok jabuke ne prokuhaju. Dobro promiješati da se jabuke razlome (kak sam ja rezala na krupnije komade, malo sam to zgnječila gnječilicom za krumpir). Kuhati još od 15-30 minuta dok se sadržaj ne smanji u količini, zgusne i malo potamni. Neka se ohladi.

Lagano nauljiti tepsiju br. 20 (kako sam ja radila duplu smjesu, a nisam baš niti mjerila nego više odokativno, stavila sam br. 34, ali mi je još bio malo predebeli kolač, mada mu to nije mana ).

Promiješati u jednoj posudi:
    250 g smeđeg šećera (ja sam malo smanjila količinu šećera)
    200 g brašna
    1/2 žlice sode bikarbone
    150 g zobenih pahuljica
    150 g rastopljenog maslaca ili margarina

Polovicu smjese rasporediti na dno pripremljene tepsije i pritisnuti na dno (ja sam to pritiskala žlicom i dobro zagladila). Preko toga idu jabuke, a onda druga polovica tijesta ( s obzirom da su jabuke mekane, ne može se pritiskati pa se to malo namrvi i zagladi da bude koliko-toliko ravno).

Peći na 190 C oko 30-35 min do zlatnožute boje.

Neka se ohladi prije rezanja (mi nismo mogli pričekati pa mi je malo teže bilo rezati, ali je bilo fino jesti jer je tijesto zbog zobenih pahuljica hrskavo).

Poslužiti uz tučeno slatko vrhnje ili creme fraiche.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

mljac

wewa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Super da smo ti dale ideja, Astric
    a bice ti zgodno imati gotov fil kad se bebac rodi, ako Bog da!

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Cure, zlatne ste...napravila sam veliko spremanje zamrzivača( čitaj - pola pobacala) i smjestila izdinstane jabukice(napravila sam čak i jedan kolač, ima još, navalite...mljac je! U pravu si wewa, bit će to glavni sastojak kolača kad rodim!

Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Ja imam recept za pekmez od jabuka pa ako je neko zainteresiran nek se javi pa napišem.

Osim pekmeza može se raditi sirup od jabučnog soka (gusti sok koji se rijedi s vodom i pije). Mogu se jabuke i posušiti i onda takve posušene koristiti za kolače (posebno su fine)

Macak2

Početno

Evo ja se javljam za sok od jabuka i pekmez. Mi ih imamo na tone, a ne znam više što bih s njima, ne mogu jesti tolike kolače od jabuka, a sok bi me jako zanimao pa bih te molila za taj recept. Hvala!!!!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •