Results 1 to 30 of 30

Thread: Ajvar

  1. #1
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default Ajvar

    ajde brzo brzo
    trebam recept za hama njama ajvar

    pekla bum i paprike i patlidjane
    al neznam u kojim omjerima idu sastojci

  2. #2
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default


  3. #3

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    300

    Default

    Ajvar (prilog),
    Specijalitet slavonske kuhinje


    Sastojci:
    80 dg paprike
    40 dg patlidžana
    6 režnjeva češnjaka
    1 dl ulja
    2,5 dl octa
    sol i papar


    Opis:
    Patlidžane oguliti i narezati uzdužno na ploške. Paprike prepolovti i očistiti od sjemenka. U lonac uliti 3/4 l vode i 1/4 l octa, dodati malo ulja i zakuhati. Potom ubaciti paprike i patlidžane. Povrće kuhati pet minuta i ocijediti. Povrće zatim samljeti na stroju za mljevenje i dobro izmiješati. U pogodnu posudu staviti ulje, dodati povrće i staviti na vatru. Kuhati oko sat vremena, stalno miješati, dok se smjese ne zgusne. Desetak minuta prije kraja, dodati sjeckani češnjak, posoliti i popapriti. Ukoliko se ajvar želi sačuvati za zimu, zagrije se čista staklenka u pećnici, uspe se ajvar i vrati staklenka desetak minuta u ugašenu, ali još toplu pećnicu kako bi se odozgo napravila korica.
    Ajvar se može pripremiti i na drugi način: paprike ispeći na ploči štednjaka ili u pećnici, oguliti im koru, samljeti i kuhati na ulju s patlidžanima. Takav ajvar biti će mnogo ukusniji.
    Ajvar se poslužuje kao predjelo ili kao prilog uz razna pečenja.

  4. #4

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Joj.. ne znam omjer, ali definitivno je ajvar puuuuuuuuno bolji kada se i paprika i patlidžan peku. Moja mama uvijek proba pred kraj da vidi jel treba još octa ili soli...

  5. #5
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    jel mora patlidžan u ajvar?

  6. #6
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    jel mora patlidžan u ajvar?

  7. #7

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Amsterdam
    Posts
    546

    Default

    ne mora

    pitanje ukusa

  8. #8

    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    300

    Default

    Quote Originally Posted by Mamita
    jel mora patlidžan u ajvar?
    Najbolje je napraviti vise varijanti i zapisati koliko si u koju staklenku stavila odredjenog sastojka a iduce godine ces tocno znati sta ti je ciniti

  9. #9

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Quote Originally Posted by Mamita
    jel mora patlidžan u ajvar?
    Za ajvar mora, ako staviš paradaiz onda je to pindžur.
    Po meni je ajvar puuuuuuuuuuuno bolji!

  10. #10
    Ancica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,421

    Default

    Imam super trik za pripremu ajvara s pecenim paprikama bez kozice:

    Oprane, neociscene paprike peci u pecnici uz povremeno okretanje. Podmetnuti protvan s alu folijom ispod resetke na kojoj su paprike tako da kad curi da se ne zaprlja pecnica. Pecene paprike staviti ravno iz pecnice u veliki lonac s poklopcem. Tamo ih pustiti da se skroz ohlade. Ciscenje je onda divota jer se kozica jako lako odlijepi a prsti se ne skure. Sos koji ostane je dosta gorkasti pa ga ja ne bih preporucila za koristenje u samom ajvaru.

  11. #11
    saška's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    1,051

    Default

    Pa kakav je to mali ajvar sa 80 dkg paprike? Mi imamo veće kapacitete .Ja pravim od 6 kg paprike i 2 kg patliđana. Patliđane i 3 kg paprike ispečem, a 3 kg paprike skuham u litri vode u koju se stavi i pola litre octa, dvije žlice šećera i soli po želji (kasnije se može dosoliti), kada je kuhano ocjedi se. Onda se sve samelje i kuha sa 8 dcl ulja dok nije željene gustoće pred kraj dodati žlicu senfa, dvije kocke za juhu, češnjaka ili feferone po želji i konzervans po želji (meni se ne stigne pokvariti 8) ). Valjda sam sve nabrojala.

  12. #12
    saška's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    1,051

    Default

    A meljem u nekom mlincu bakinom za paradajz, pa on odvoji kožice, ali mislim da prije nisam čistila od kožice.

  13. #13
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    patlidžane i paprike OBAVEZNO peći!

    ja ne stavljam ocat, samo češnjak i sol.

    da, stavim i malko mljevenih feferona. ja volim blagi ajvar koji možeš jesti žlicom!

    kad se ulije u staklenku na vrh doliti malo ulja da ne popljesnivi.

  14. #14

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    Mi isto pečene paprike prekrijemo da se zapare i prohlade i onda kožica lako ode....
    Što se količine tiče - mi kupujemo papriku na vreće 10-20 kg

  15. #15
    Ancica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    4,421

    Default

    Mi isto kao Janoccka kaj se tice kolicine - pa niti ne isplati se s manje, prevelik je to posao a ajvar prefini (osim ako se fakat mozes kontrolirat i jest ga na kapaljku :valj.

  16. #16
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Ne znam smijelim li se ovdje gurati jer osobno ne radim ajvar nego ga moram jesti ( 8) ), ali znam da je glupo raditi malu kolicinu ajvara jer od kile paprike i pol kile patlidjana ispadne otprilike jedna tegla koju ja i moj muz pojedemo za dorucak , a ako se materijal pece, onda jos i manje.
    Moja mama, npr. kupi 14 kg paprika i 5-7 kg patlidjana, napravi ajvar, pa onda zakljuci da joj nije dosta jer mora dati jednu teglu ovome, drugu onome, trecu neznamkome, pet tegli mojoj svekrvi... pa joj malo ostane, pa onda idemo na zelenu trznicu kupiti jos 14 kg paprika i 5-7 kg patlidjana, pa ona sretno i zadovoljno radi drugu rundu ajvara. A onda se druge godine ljuti jer ipak nismo sve uspjeli pojesti :smajli koji nikako ne shvaca tu logiku:.

  17. #17

    Join Date
    Aug 2005
    Location
    planeta zemlja
    Posts
    284

    Default

    Pravim ajvar bez ulja, tj. ne uprzavam ga. Kada jedemo dodamo svezeg belog luka (kolicina zavisi da li se druzimo sa ljudima ili ne..ha,ha,,ha) a ulje dodaje svako po ukusu kao i sirce.. Bolje mi je tako jer dodajemo maslinovo pa sacuva sve dobre sastojke.
    Kad se kuva dodajem so i sirce i uvek se ocuva lepo. Pravim i od pecenih i od kuvanih paprika a nekada mesam.

  18. #18
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    ja bi tri teglice ajvara (one od kilu). e sad koliko da uzmem paprika a koliko patlidžana?

  19. #19
    Mukica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Bestovje
    Posts
    6,890

    Default

    mamita - za to se ne splati rajngla mazat - to nazicas okolo
    evo ja cu ti dat jednu
    jos moras samo dvije nazicat

  20. #20
    wewa's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Sarajevo
    Posts
    3,187

    Default

    Quote Originally Posted by Mamita
    ja bi tri teglice ajvara (one od kilu). e sad koliko da uzmem paprika a koliko patlidžana?
    Teglice - od kilu :muahahahaha:

  21. #21
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    joj beštija pa nas je troje u kući a ne vojska hebemu

  22. #22

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    lost place
    Posts
    15

    Default

    10 kg paprike
    3 kg patliđana

  23. #23
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    muki, naša mjera je 3-3-3 (patlidžan, žuta paprika, crvena roga paprika)
    za količine začina ću pitati mamu.

  24. #24
    saška's Avatar
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    Osijek
    Posts
    1,051

    Default

    Pa žene nemaju svi kazane 8) , moja je kuhinjska mjera. Kada pravim 6 kg paprike i 2 kg patliđana to mi je za najveću posudu. A da je dosta - nije. I bolje jer ga uglavnom sama pojedem . Mamita, mislim da bi od 5 kg povrća izašlo 3 litre. Odokativno.

  25. #25
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    gad bles ju
    konačno netko ko ne radi za vitaminku

  26. #26

    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Rijeka
    Posts
    885

    Default

    A u čemu bi to mogla samljeti....mislim, nemam ono za meso....multi pretpostavljam ne dolazi u obzir jer bi ispala kaša...

  27. #27
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Postano: čet lis 13, 2005 1:18 pm Naslov: Ajvar

    --------------------------------------------------------------------------------

    Ne mogu vjerovat da niste jos pisale o ajvaru
    Nakon searcha sam cak isla redom i po topicima, a kad ono nista.
    E pa cujte ovo:
    MM mi je obecao da me u subotu vodi van -
    na zelenu trznicu po paprike . On misli da bih ja radila super ajvar (hihi)
    Moja mama zbilja radi izvrstan, ali je na putu, a ne da mi se telefonski sad razglabat o nekim "kuharskim tajnama".
    Svekrvu sam pitala za njezin recept, ali MM ocekuje savrsentvo -
    pa hajde da do subote skupim par recepata - pomoc!
    _________________
    Leon, 23.09.2004.

    [Vrh]


    dille



    Pridružen/a: 25. 11. 2004. (13:32:29)
    Postovi: 674
    Lokacija: I opet ova gadna, hladna, kisovita, vjetrovita i pokakana zemlja
    Postano: čet lis 13, 2005 1:20 pm Naslov:

    --------------------------------------------------------------------------------

    Slabo pretrazujes. Vidi:
    Ajvar
    _________________
    Marko, 05.05.2001.
    Magdalena, 14.05. 2003.
    Ivan, 18.2. 2005.

    Fran je nas!

    [Vrh]


    apricot
    Osoblje foruma


    Pridružen/a: 12. 01. 2004. (11:57:47)
    Postovi: 3997
    Lokacija: zagreb, istočno od... svega
    Postano: čet lis 13, 2005 1:25 pm Naslov:

    --------------------------------------------------------------------------------

    čudno da nema (a fakat nema?) kad smo nedavno mamiti davali recepte

    uglavnom, moj recept je 3+3+3 (žuta paprika + crvena paprika + patlidžan) (trojke se odnose na kilograme).
    Paprike i patlidžani se ispeku u pećnici, sa paprika se oguli kožica, melje se mašinom za meso, stavi se ulje i začini i kuhaš do iznemoglosti.
    Poslije staviš u tegle (koje si prethodno zagrijala u pećnici na 50° - da ne puknu) i gore naspeš malo ulja da se ne upljesnivi.
    Eh, sad... Mi te tegle poslije stavimo na pod i umotamo dekom - da se što postepenije hladi. Neki kažu da je u tome tajna dobrog ajvara, a drugi će na to odvaliti od smijeha.
    _________________
    ORKA; 26.9.2002.
    Članica Udruge
    Rodina savjetnica na SOS telefonu za dojenje

    [Vrh]


    zrinka



    Pridružen/a: 10. 11. 2003. (08:58:20)
    Postovi: 1416
    Lokacija: Split, Lijepa nasa
    Postano: čet lis 13, 2005 1:29 pm Naslov:

    --------------------------------------------------------------------------------

    toplo preporucam martin ajvar
    nista bolje nisam jela u zivotu sto se ajvara tice, za polizat prste...
    _________________
    članica Udruge RODA
    Mislav 18.09.2001.
    beba u travnju, 2006.

    [Vrh]


    dille



    Pridružen/a: 25. 11. 2004. (13:32:29)
    Postovi: 674
    Lokacija: I opet ova gadna, hladna, kisovita, vjetrovita i pokakana zemlja
    Postano: čet lis 13, 2005 1:32 pm Naslov:

    --------------------------------------------------------------------------------

    apricot (napisa):
    čudno da nema (a fakat nema?) kad smo nedavno mamiti davali recepte


    Kak nema?!?! Pa gore sam vam link stavila.
    _________________
    Marko, 05.05.2001.
    Magdalena, 14.05. 2003.
    Ivan, 18.2. 2005.

    Fran je nas!

    [Vrh]


    Mony



    Pridružen/a: 24. 03. 2004. (15:34:18)
    Postovi: 751
    Lokacija: Zagreb
    Postano: čet lis 13, 2005 1:36 pm Naslov:

    --------------------------------------------------------------------------------

    Pa fakat nema - ponovo sam isto napravila:
    Search: ajvar: Enter --> nista
    Al hvala na tako brzim odgovorima.
    Izlazak u subotu bit ce za pet
    _________________
    Leon, 23.09.2004.

    [Vrh]


    dille



    Pridružen/a: 25. 11. 2004. (13:32:29)
    Postovi: 674
    Lokacija: I opet ova gadna, hladna, kisovita, vjetrovita i pokakana zemlja
    Postano: čet lis 13, 2005 1:37 pm Naslov:

    --------------------------------------------------------------------------------

    Evo opet, bez url-a.

    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=15891
    _________________
    Marko, 05.05.2001.
    Magdalena, 14.05. 2003.
    Ivan, 18.2. 2005.

    Fran je nas!

  28. #28
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    Ovo gore sam iskopirala sa dupliranog topica. Onaj brišem.

  29. #29

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default

    kako se pravi pindzur? Obozavam ga.
    Mislim, nemam ga kad pravit, ali me interesuje kako se pravi?

  30. #30

    Join Date
    Oct 2004
    Posts
    3,026

    Default

    U pindžur ne ide patlidžan već paradaiz!

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •