Marchie37, je li imaš 37 godina? Oprosti što toliko brijem na tome, i što mi tvoje opširno izvješće nije dosta, ali to mi je ključ razumijevanja za te blaže protokole, tj. godine su najčešće ključ ženine reakcije.
Marchie37, je li imaš 37 godina? Oprosti što toliko brijem na tome, i što mi tvoje opširno izvješće nije dosta, ali to mi je ključ razumijevanja za te blaže protokole, tj. godine su najčešće ključ ženine reakcije.
Gizmos, super je, s obzirom na godine, regirala na klomifen, prava je sretnica! Neka joj je sa srećom!
Da, imam 37 godina. Skoro četiri godine pokušavamo dobiti bebu. Prirodnim putem nije išlo. Kad smo došli kod dr., kažu pokušajte još pola godine. Mislim da je to bila glupost, a još je veća glupost bila što sam tih pola godine pretvorila u skoro cijelu godinu!!! Onda je slijedila prva operacija, sve prošlo OK, doduše u bolnici pokupila infekciju. Kad sam očekivala da ću konačno krenuti na IVF, pokazalo se da imam polipe pa je uslijedila druga operacija... A onda nas je dočekao novi zakon! I dr. Bauman i dr. Radončić su mi zbog godina i dijagnoze preporučili IVF metodu.ina33 prvotno napisa
Hvala, Marchie37, mislim da si baš lijepo odreagirala i da su te dobro izmenadžirali na blažem protokolu. Sretno!
vidim da pišete iskustva svojih prijateljica koje nisu na forumu ,pa evo i ja cu onda navest svoju frend za primjer i usporedbu.
VV,32g,samo klomifeni=3j.s dvije oplođene,vracene 3dan .ovo joj je 3 pokušaj pa je nitko nikakve papire niti nalaze nije tražio.
Da, i meni se čini da je ovo sasvim solidan rezultat. Nije baš da mi je sve najbistrije u glavi s raznoraznim terapijama, ali mi je kalkulacija dr. Baumana djelovala sasvim logično. Hvala na dobrim željama!
Ja sam danas dobila za naručiti Klomifem i 10 Gonala i za dva tijedna krećem na IVF/ISCI.. Javim vam kako se razvija situacija..![]()
Zna li tko da li postupci sa klomifenom i gonalima koje sam kupuješ ulaze u onih 6 dozvoljenih postupaka?
Moj prvi postupak prije 2 godine je bio takav i nije se brojao kao pokušaj.
Klomifeni od 3 do 7 dana ciklusa 2x1, 8-9-10-11-12 dc po 1 ampulu Gonala. To je bilo na SD. Ali eto, to je bilo prije 2 godine. Iako mislim da ako bilo što plaćaš da se nebi trebalo brojati, mislim ne ideš na teret hzzo-a.
Drage moje ne znam dali sam fulala temu, ali mislim da spada ovdje:
Dakle u postupku sam sada u listopadu u Petrovoj, kako sam već "stara" u postupcima, kada sam išla po ptotokol rečeno mi je da po novom Zakonu ne treban ništa osim nalaza hepatitica i Hiv za mene i supruga.
Međutim, danas zovem Petrovu kako bi prijavila da mi je u petak 16.10.2009. bio prvi dan ciklusa , a ona meni reče obavezno donijeti:
1. Potvrdu pravnika
2. Mišljene psihologa
3. Drugo mišljenje dr. humane reprodukcije (kojeg nema u mom kraju)
4. Vjenčani list (ne stariji od 6 mjeseci)
5. Kopije osobnih iskaznica od mene i supruga
6. Kopije dokumentacije, brisevi, papa... i ne znam šta je još mislila pod tim.... :? :?
Totalno sam u panici, kako ću to sve stići do petka (prvog ultrazvuka), koji će me dr. humane reprodukcije tako brzo naručiti da da svoje mišljenje, usput koja je bolnica najbliža Petrovoj da se tamo naručim po drugo mišljenje :? :?
Ivana78, jesi pocela sa stimulacijom i jesi pokusala sta reci sestri?Kad si zadnji put bila u Petrovoj?Mislim da je suludo ocekivati da u ovako kratkom roku sve to rijesis.
Da, sa stimulacijom sam počela u subotu. Po protokol sam išla 07.09.2009. i tada su mi rekli da im za nas (pošto smo "stari) trebaju samo ovi nalazi iz krvi!
Danas kada mi je ovo rekla, pokušala sam joj reći ono pa kako jeli to moguće, pa rekli ste nam ranije da to ne treba, kako ćemo to sve sakupiti, a ona kaže da joj je žao da to traže "već" 2 tjedna, o čemu mene naravno iz bolnice nitko nije obavjestio, naravno, imaju moj broj....
I kako da sad ja uđem u postupak smirena? nikako, mogu ući samo luda!
A račune od psihijatra i od pravnika ću poslati gđi. Lažeta u Ministarstvo da je pitam tko će to platiti!
Ma svega mi je dosta!
U koju bi mi bolnicu bilo najlakše otići po drugo mišljenje (mislim neka koja je blizu Petrovoj da puno ne lutamo)?!
Evo još jedne "lijepe" novosti, a tiče se cura iz Splita i okolice.
Jučer sam se čula sa svojom cimericom s punkcije i transfera u 7. mjesecu.
Ona je iz Kaštela i požalila mi se da su pacijentima iz tog dijela Dalmacije ukinuli putne troškove za liječenje u Zagrebu jer će se kao uskoro otvoriti nova državna bolnica u Splitu u kojoj će se raditi MPO. Za one neupućene, ta bolnica još nije otvorena i pitanje je kada će biti zbog nekih političko-zemljišnih "igara", svojstvenih za našu državu...
No, putni nalozi su ipak već ukinuti...Provjerila ona to i sa HZZO-om.
I sada joj za slijedeći postupak u ZG na koji se uskoro sprema preostaje ili doći u Zagreb tijekom cijelog postupka (što si baš ne može priuštiti zbog posla) ili iz svog džepa plaćati svakih 2-3 dan put Split-Zagreb-Split da bi dolazila na sve potrebne kontrole i ostale aktivnosti tijekom postupka.
Ivana78,najblizi Petrovoj su ti VV i Merkur ali ja ne bih to samo tako pustila. To je stvarno nasilje a nece te vratiti ako si vec zapocela s lijekovima. Nemoj se brinuti, naci ce se rjesenje. Bilo bi dobro da pokusas stupiti u kontakt sa svojim MPO dr. u Petrovoj.Kod koga si?
Ukoliko si " stari" pacijent, a po broju postupaka jesi ne trebaju ti potvrde 100%, ona nekaj petlja, nazovi svojeg mpo dr.
Da "stara" sam u postupcima, vidite u potpisu.
Ne znam što da radim, nisam pametna, za sutra sam se naručila kod psihijatra, a odvjetnika još nisam pronašla, muči me ovo drugo mišljenje s obzirom da nisam iz Zg. U totalnom sam šoku, bojim sa da tamo dođem u petak, a da me otpile.
Inače sam kod doc. Kasum, i ne znam kako bi do njega došla, s obzirom da na jedvite jade dobijem i sestru!
Ne znam.... jadna sam.... i
Ne znam ima li u Merkuru dr. humane reprodikcije?
Hvala Vam svima
ivana78, ako si pocela sa stimulacijom nijedna ozbiljna klinika te ne moze otpiliti bez obzira na sve. U tom smislu sigurna sam da mozes biti mirna i da ne moras brinuti.
A sto se tice tvog nastojanja da u nenormalno kratkom vremenu ipak pribavis sve potrebne papire, ako nista drugo onda bi bilo u redu da ti je sestra u Petrovoj barem rekla gdje sve to mozes dobiti. Mozda si je trebala jos jednom nazvati i to pitati. U svakom slucaju, ja ti savjetujem da se ne sekiras previse zbog ovoga, ako uspijes sta nabaviti super, a ako ne samo odi na folikulometriju kako je planirano i vidjet ces da ce sve biti dobro.![]()
I ovo još jedna velika sramota Hrvatskog zdrastva!Miki76 prvotno napisa
bubilica ja ne mogu da vjerujem ....strasno....pa ja isto idem u zg a zivim od splita 100km .....sta ja nemam također pravo na pune troskove .za zg???...![]()
![]()
![]()
ivana78 prvotno napisa
novi vjencani list kosta 200kn pa ludnica...ajme sto cemo se naplacat![]()
![]()
![]()
ja sam prošlu zimu imala povrat novaca,... kad sam išla u ZG. Ovo ne mogu sad da vjerujem. Netko nas doslovno p.... u mozak.
sad kad sam dosla malo k sebi od soka.da napisem........pa jesu oni normalni,, pa u splitu se jos nista ne radi...sta bi ja trebala cekat da oni krenu pa nece sigurno do proljeca..pa da budem pokusni kunic...dolje jedino sto biolog valja a dr.su grozni...ajme nama cure samo nam otezavaju...![]()
![]()
ovo je nocna mora.....svaki put ce mi trebat 400kn za put..a tko zna koliko puta cu morat ici![]()
crvenkapica77 to je strašno ponajviše zbog toga što novo rodilište i odjel gdje će se obavljat IVF nije otvoreno i tko zna kad će!!! :?
Trebali bi napisat pismo ministarstvu zdrastva!
Jer ovo što nam rade je krajnje neozbiljno, zlo i sramotno!
[quote="crvenkapica77"]ivana78 prvotno napisa
ne mogu vjerovati a na VV valjda to još ne traže jer ja isto krecem u postupak ubrzo :?
Bublica3, Crvenkapica77,
S obzirom da se ova informacija o putnim nalozima tiče vas osobno, predlažem vam da još jednom provjerite kod svojih soc.gin. da budete 100% sigurne da je to sada tako, jer meni je ovo ipak informacija "iz druge ruke". Iako, cura koja mi je to rekla je pouzdana i sama je jučer, kad se vratila od svoje soc. giničke, bila sva jadna zbog tog noviteta... U zadnjem postupku u 7. mjesecu je uredno dobila povrat svih putnih troškova, a ovo novo pravilo je krenulo sada na jesen.
Sretno!
Ovo je stvarno previse, evo nam sada 6 besplatnih postupaka.Ukinu sve sto valja, ostave ljude na milost i nemilost onima koji tumace zakon kako im se svidi,a pacijenti ispastaju.SRAMOTA!
Ivana78, ovo je strasno kako te vozaju! A da se pojavis doktoru s isprintanim slijedecom stavkom iz zakona:
Po ovome su ONI krivi ako te nisu prvo na vrijeme obavijestili, i drugo, nisu osigurali to oni.Zdravstvena ustanova u kojoj se provodi medicinska oplodnja može sama osigurati provođenje pravnog i psihološkog ili psihoterapijskog savjetovanja, a ako to ne može obvezna je uputiti bračne drugove u drugu zdravstvenu ustanovu u kojoj se provode ova savjetovanja ili kod osoba ovlaštenih za psihološko ili psihoterapijsko savjetovanje te kod magistra prava zbog pravnog savjetovanja.
ovo nema veze s novim zakonom nego s činjenicom da se kod vas netko sjetio u dva mjeseca da se sad u splitu to može raditiMiki76 prvotno napisa
kopiram se sa drugog topica![]()
dakle, mogli biste tražiti neki pravni put (rekla bih preko hzzo-a, ali viša instanca od županijske), putem mišljenja, žalbe ili sl. da još uvijek nemate uvjete da se liječite u splitu - nabaviti dokaze da bolnica još ne radi i s tim u zagreb...ne znam kako, nisam pravnica, lali mislim da je bi to moglo biti rješenjaBHany prvotno napisa
kopiram B Hany sa drugog topica
evo ja se hvatam za slamku ali tocka 2 i 3 kazu da uslugu moramo koristiti tamo gdje na putnom nalogu pise,sto znaci ako mi dr. napise Zg. onda moze i to prolazi?Pitanje je dali dr. to zeli napisati.--------------------------------------------------------------------------------
evo ovo je novi pravilnik koji to regulira
http://www.hzzo-net.hr/dload/pravilnici/01_07.pdf
najvažniji članci su 72. i 73.
evo članka 73. , ali pročitajte si i ostalo...
Citat:
(1) Osigurana osoba u skladu sa Zakonom ima pravo na naknadu troškova
prijevoza do najbližeg ugovornog subjekta Zavoda koji sa Zavodom ima
ugovorenu i može pružiti traženu zdravstvenu zaštitu, a ostvaruje ih na osnovi
putnog naloga izdanog od izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite koji
je izdao uputnicu za traženu zdravstvenu zaštitu, odnosno ovlaštenog radnika
Zavoda za ostvarivanje prava na ortopedska i druga pomagala u skladu s
općim aktom Zavoda.
(2) Izabrani doktor primarne zdravstvene zaštite, odnosno ovlašteni radnik
Zavoda iz stavka 1. ovog članka obvezan je na putnom nalogu naznačiti naziv
mjesta sjedišta ugovornog subjekta Zavoda, te njegov naziv.
(3) Osigurana osoba koja koristi zdravstvenu zaštitu kod drugog ugovornog
subjekta Zavoda, a ne naznačenog na putnom nalogu nema pravo na naknadu
troškova prijevoza.
(4) Iznimno, osigurana osoba uz uvjete propisane člankom 72. ovog
Pravilnika, koja je radi smanjenja Nacionalne liste čekanja prihvatila od strane
Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi ponuđenu mogućnost korištenja
tražene zdravstvene zaštite kod ugovornog subjekta koji nije najbliži njezinom
mjestu prebivališta, odnosno boravka ima pravo na naknadu troškova
prijevoza.
a, ovako je pisalo u starom pravilniku koji je na snazi bio od 2006. pa sve do stupanja na snagu ovog novog koji gore linkan
Citat:
Ako osigurana osoba želi specijalistički pregled ili dijagnostičke, odnosno terapijske postupke obaviti u drugoj ugovornoj zdravstvenoj ustanovi, odnosno kod drugoga ugovornoga zdravstvenog radnika privatne prakse, a ne u najbližoj specijalističkoj ordinaciji koja ima sa Zavodom ugovorenu traženu zdravstvenu zaštitu i u koju ju je uputio izabrani doktor, ima pravo na osnovi izdane uputnice (bez obzira koji je ugovorni subjekt Zavoda na uputnici naznačen) ostvariti traženu zdravstvenu zaštitu, s time da nema pravo na nak*nadu troškova prijevoza, niti pravo na sanitetski prijevoz na teret sredstava Zavoda.
Citat:
Ako se osigurana osoba želi liječiti u drugoj ugovornoj bolničkoj ustanovi, a ne u najbližoj koja sa Zavodom ima ugovorenu traženu bolničku zdravstvenu zaštitu i u koju ju je uputio izabrani doktor, može to ostvariti na osnovi izdane uputnice (bez obzira koja je bolnička ustanova naznačena na uputnici), s time da nema pravo na naknadu troškova prijevoza, niti pravo na sanitetski prijevoz na teret sredstava Zavoda.
__
pak
Nece ti HZZO uvažiti samo zato jer je tvoj dr. to napisao u putnom nalogu ja sam lani pokušala pravdati putne troškove KRK-Zagreb pa nije uspjelo, zato što postoji KBC Rijeka gdje mogu dobiti to što tražim tj. IVF postupak.
To je ono ključno dakle trebali bi se obratiti nekom specijalisti u bolnici u Splitu iz humane reprodukcije i ako vam on da napismeno odgovor kako u toj bolnici nemožete dobiti adekvatno lječenje onda će vam ovi iz HZZO to i uvažiti
Ma nije frka Mala Mimi ja sam iz Istre i samo se pripremam za ubuduce.Ako su takva pravila onda ni mi iz Istre necemo moci dalje od Rijeke ili Pule za neke stvari koje se mogu tu odraditi.
meni je to sve malo previse!!!!! glava me pocela bolit od svega :/
nije fer....u splitu se ne radi a ne daju putni trosak za zg....a sta i ako mi moja dr,.da uputnicu i putni nalog onda je opet veliko pitanje hoce li mi to na hzzo priznat ma stvarno....
ja nisam isla na postupak ali sam isla na vv sa mm, on u androloga, ja u dr. a i on je dobio putne troskove a ja nisam... nesto mi je objasnjavala zasto on moze a ja ne mogu, a meni je bio pun kufer svega pa je nisam pazljivo ni slusala...
ajde sad je kerum napravio bebu novoj bejb pa mozda i otvore rodiliste
![]()
![]()
u splitu se za sada ne prave icsiji, nemaju tehniku dok se ne presele u novo rodiliste, tako da bi se ta potvrda vjerojatno negdje i mogla dobiti.Mali Mimi prvotno napisa
Ja sam danas za pregled dobila uputnicu i putni nalog za vv,a za folikulometriju mi neće dati kad mi bude trebalo,jer će mi to raditi tamo...
Ma prestrašno, ovo je za nevjerovati![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Kako mi se gade svi odreda, sram ih bilo![]()
![]()
![]()
Ja sam iz Istre i dobivam normalno povrat jer idem u kbc Rijeka, ona mi je najbliža zdr ustanova. Kad sam prije god dana bila u Petrovoj na konzultacijama normalno su mi vratili pare tako da ovo mi je sve tako jadno![]()
Ja sam danas podigla uputnicu i visekratni putni nalog, zaokruzeno da je pratnja potrena kao i arazlog zbog cega je potrebna.Istina morala sam napomenuti i doktoru i sestri kakav mi putni nalog treba i sto treba pisati na uputnici.E sad me samo zanima koliko ce mi zaracunati za povrat, da li ce to bii vrijednost karte za Zg ili za Os (koji je nama najblizi centar koji radi MPO ).
tamo gdje potvrdiš putni nalog po tome ti izračunaju.Meni su uvijek vraćali za Zg.
Tako je bilo i kod mene do zadnji put kad sam dobila manje novaca nego ranije a karta nije pojeftinila.Bas me zanima kako ce sada biti.Javim svakako.pčelica2009 prvotno napisa
Ustvari ti bolje znaš jer ja već dugo nisam ni išla na putni nalog jer idem privatno.Baš su i to morali srezati![]()
Prije mjesec dana je i meni rečeno da mi ništa od tih famoznih potvrda ne treba jer sam bila na 2 AIH-a prije donošenja novog zakona, no prije tri dana kad sam napokon krenula u novi postupak ispalo je da mi ipak sve to treba.
Obrazloženje zašto sad to odjednom treba, a prije mjesec dana nije, je bilo da su tako odlučili (citiram doktora) prije cca 2 tjedna, te da je po takvom tumačenju netko mogao ići na postupak prije 10 godina i voditi se kao stari pacijent, no u 10 godina se svašta može promijeniti.
Evo što su mene tražili
1. Potvrdu pravnika - imam pravnicu kojom poslom surađujem pa je srećom uskočila
2. Mišljene psihologa / psihijatra - rekao mi doktor da ima baš jednu grupu ovaj tjedan ali da nema više mjesta, pa neka preskočim ovaj ciklus, na što sam ja reklai da idem ovaj mjesec ili idem dalje (kod privatnika sam), ubrzo se našlo mjesta, očito se ne smije više biti ljubazan,
3. Drugo mišljenje dr. humane reprodukcije - pod to drugo mišljenje su mi priznali dokumetaciju s VV s prijašnjih postupaka
4. Vjenčani list (ne stariji od 6 mjeseci) - meni je rečeno da trebam donijeti kopiju i ništa za datum izdavanja
5. Kopije osobnih iskaznica od mene i supruga - isto
6. Potpisati obrazac pristanka - prema Pravilniku NN 110/09 - identičan tome smo dobili od doktora
7. Kopije dokumentacije, brisevi, papa - sve nalaze i papire što sam imala sam donijela na uvid, nalazi su svi bili relativno friški. Nisam trebala kopije doc si je sve bitno upisao u komp
Čitam ovo i samo osjećam bijes kako navire.
Ne mogu vjerovati u kakvoj zemlji živimo.
Gdje si u postupku?necija mama prvotno napisa
i ja bih još pitala što pravnica treba napisati?
...to i mene zanima... :?pčelica2009 prvotno napisa
Pozdrav svima!!!
Evo da vam se i ja priključim na ovom pdf-u ...ja sam također nova u postupku. U postupak ulazim u veljači - blagostimulirani ICSI jer zbog novog zakona nema smisla da dobijem hrpu jajnih stanica..
Do tada mm i ja moramo napravit još neke pretrage i naravno moramo pribavit potvrdu pravnika i psihologa.
Ja sam u postupku u Rijeci... zanima me je li netko od vas nabavio te potvrde, kako uopće izgleda to savjetovanje i zna li netko di se na području Rijeke mogu nabaviti te potvrde.