Pandora Aura Monroe prvotno napisa
Dugo sam razmišljala što napraviti po tom pitanju. Promatrala sam kakav je odnos prema ostalim trudnicama i mamama u firmi i na kraju zaključila da mi je pametnije šutjeti. Sva sreća, postupak je uspio od prve, ali da nije, stvarno ne znam što bih i kako dalje. I ovako sam imala problema. Zamjerili su mi što ih nisam unaprijed obavijestila o svojim majčinskim planovima. Uskratili su mi korištenje godišnjeg (čak i prošlogodišnjeg) iako po zakonu na to imam pravo. Prijetili su mi otkazom. Prijetili su da će mojoj liječnici opće prakse poslati inspekciju, iako je sva moja medicinska dokumentacija uredna i nije riječ ni o kakvom lažnom bolovanju. Ja sam se mirne duše povukla i nisam se htjela baviti istjerivanjem pravde. Ne još. Uz cjelodnevne mučnine nisam bila ni u stanju, a kasnije sam htjela uživati u svakom trenutku trudnoće.
Ako je protuzakonito da poslodavac na prvom intervjuu ispituje o bračnom statusu i roditeljskim planovima, ne znam po kojem bi zakonu i po kojoj logici mpo pacijentice (i pacijenti) bili dužni bilo koga na radnom mjestu izvještavati o takvim stvarima?! Zar ne bi onda i oni kojima neplodnost nije problem morali obavijestiti direktora kada prestanu koristiti kontracepciju?
Vjerujem da se svi sjećaju slučaja T-HT-ove menadžerice Maje i kolika se samo bura digla oko zadiranja u njezinu privatnost i kršenja prava. Ako je svima jasno da tvrtka nije smjela viriti u njezinu spavaću sobu, zašto bi u slučaju ljudi koji se liječe od neplodnosti imala pravo njuškati po jajnicima, maternicama i testisima zaposlenika?!! Jesmo li mi građani drugog reda?
Naravno, najbolje je kad imaš normalnog poslodavca pa možeš otvoreno razgovarati o svemu jer znaš da ćeš dobiti podršku, a ne otkaz, ali što je sa svima onima koji nisu te sreće? Tko njih štiti? Mislim da je ovo velik problem o kojem će tek trebati javno progovoriti. Uz sve te udruge koje se bave ljudskim/radničkim/ženskim pravima, nadam se da ovo netko i čita.