Stranica 2 od 8 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 378

Tema: Evo zašto ne jedemo pseudo-hranu

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Slijede sladila, hvala sofke. Sutra.

Moram razmisliti o svojoj poziciji i retorici ovdje, osobito u vezi kupusa - već mi prijeti ban zbog Zmaja Jove na jednom drugom topicu...

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

znam što je maslo, kopala po netu malo i sjetla se da sam ga na selu jela. Jaaaaako fino. Al tog u dućanu nema kolko znam, možda na placu?

retha avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj makita prvotno napisa
    Smrdi mi da ni kiseli kupus ne valja, može li se o tome malim slovima
    Uopce ne kuzim zasto se sad o tome nebi smijelo pricat? Postoje razlicita misljenja..kom ne pase neka ne cita.
    I sigurno da je kupus zraviji sirov nego ukiseljen.

Mene zanima nesto sto se zove oligofruktoza (ako sam dobro prevela), pokusala sam googlati ali slabo se snalazim..nasla sam da ima veze s inulinom ( a on nije dobar ak se ne varam?)

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Kiseli kupus je blagodat za probavu i sadrži obilje vitamina C, zdrav je i sirovi dakako, ali ništa zdraviji od kiselog.

Da, zbilja Davore, dobro razmisli.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj DiLala prvotno napisa
    znam što je maslo, kopala po netu malo i sjetla se da sam ga na selu jela. Jaaaaako fino. Al tog u dućanu nema kolko znam, možda na placu?

To je isto mliječni proizvod!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa

To je isto mliječni proizvod!
    Masla ima u zdravim dućanima, naš proizvođač koji proizvodi već skoro 20 g.

Inače ga napraviš vrlo jednostavno - veću količinu po mogućnosti nekog manje industrijskog maslaca staviš kuhati u lonac s debelim dnom, na namanju moguću vatru, nekoliko sati. Kad na dnu primijetiš žućkastosmeđe ostatke (koji podsjećaju na frigano jaje) - procijediš kroz nekoliko slojeva gaze i spremiš u teglice. Traje vrlo dugo, čak neograničeno.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajurvedjani kazu da je stogodisnje maslo eliksir zivota.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Kiseli kupus je blagodat za probavu i sadrži obilje vitamina C, zdrav je i sirovi dakako, ali ništa zdraviji od kiselog.

Da, zbilja Davore, dobro razmisli.
    zdraviji je sirovi kupus, orginal

kiseljenje je proces kojim je sačuvan vitamnin C iz sirovog kupusa, no u tom procesu se stavlja dosta soli i eto ti minus

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja ne volim kiseli kupus, pa me sad stvaaarno zanima sta to ima s njim? uvijek mi svi trube kako je zdrav...ali ja ga jednostavno n e v o l i m.

maslo - nisam jos probala, ali bas cu si jednom to napravit, da vidim.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

domaci kiseli kupus je ok, industrijski ne bas

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

je... ispravila sam se - na proteine-bjelančevine je netolerantan.
    evo saznala sam da ima kozjeg maslaca pa ako ti koristi ova informacija prenosim
    "imas ga u gardenu, jedan ducan je masarykovoj preko puta slasticarne zagreb, a drugi je na krizanju dezelicevog prilaza i krajiske. samo sto je skup. imas svakakvih proizvoda od kozjeg mlijeka, i putra, i jogurta, i sireva.."

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Moram razmisliti o svojoj poziciji i retorici ovdje, osobito u vezi kupusa - već mi prijeti ban zbog Zmaja Jove na jednom drugom topicu...
    pretražih net, nema pjesama o kiselom kupusu
    ako izuzmemo onu: "Otišo si, sarmu probo nisi".
    slobodno piši, ali...

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jako volim margarin!!!!! maslac još više ali me deblja.....paštete ,hrenovke pojedem jednom u godini dana a moja ih mala ne voli niti joj to nudim......stavim joj margarina u rižu kad je kuham jer ga ovako neće....a nikako joj ne dajem vitamin D, na sunce neće-pa morala sam tako.....inače maslinovo ulje koristim kad njoj kuham ili pečem...nekada i biljno.....kiseli kupus obožavam, a kad mami pofali domaćeg kupim industrijski....pratit ću ovu temu jer vjerujem Davoru....ali za kraj kažem sebi vama....opustite se od nečeg se mora umrjeti ili od hrane, starosti ili će vas trknuti auto (oh to ne znači da ne treba kvalitetno živjeti)......jeli organsko ili ne svi bu mo istrunili isto...u zemlji punoj pesticida 8)
    Treba se vratiti tradiciji, a s druge strane razmišljam kako će preživjeti samo oni čiji se organizam prilagodi na ovakvu hranu kakvu imamo danas ili ćemo imati u budućnosti....inače nas neće biti

Inače organizam mi ne podnosi svinjsku mast....uvjek ju ispovraćam....osim kad sam ju ko mala jela namazanu na šniti kruha posutom s crvenom paprikom mmmmm

Ja sam prehrambeni tehničar...pa znam malo-puno o proizvodnji kojekakvih namirnica u Hrvatskim tvornicama........
    Dobar tek!!!!! Uz sekeli gulaš :D

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

mene samo zanima da li zagovornici i sljedbenici "zdrave" hrane u potpunosti izbjegavaju pseudo-hranu (recimo gotovi pomfrit iz supermarketa) i da li savršenog izgleda i zdravlja
    naravno, podrazumijeva se da i žive na savršenom zdravom mjestu i ne udišu pseudo-zrak kao i mi ostali smrtnici

a za mgrubi - štetno nije jednako kancerogeno
    možda tako piše u wikipediji ili uradi sam/gloriji/story/viti, ali ne! istovjetnost ne stoji
    kao što niti ne stoji uvriježena pretpostavka umjetno=štetno
    prirodno=zdravo

haug!

Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa
    mene samo zanima da li zagovornici i sljedbenici "zdrave" hrane u potpunosti izbjegavaju pseudo-hranu (recimo gotovi pomfrit iz supermarketa) i da li savršenog izgleda i zdravlja
    naravno, podrazumijeva se da i žive na savršenom zdravom mjestu i ne udišu pseudo-zrak kao i mi ostali smrtnici

haug!
    da, ne jedemo npr. gotovi pomfrit iz supermarketa, dapache, jedem i ovaj obican 2 puta godisnje ako i toliko i to przen u nerafinisanom suncokretovom ulju, znala sam ga praviti.

ideja mi je da ono sto mogu kontrolisem, znaci da ako mogu necu sedeti u zapustenoj prostoriji, necu nikada stajati tik uz ivicnjak da udisem gasove automobila u visokoj koncentraciji. biram uvek da idem manje prometnom ulicom paralelnom sa prometnom kojom bi morala ici..

i evo malo o aspartamu

By Zachary Shahan, Green Options

According to a UK documentary, “Sweet Misery,” the National Cancer Institute identified a significant and impressive increase in brain cancer starting in about 1984. Why did brain cancer shoot up? Evidence suggests that it is because of artificial sweeteners such as those found in diet drinks and food.

Scientists noticed that in 1983 humans began consuming something never before consumed by humans — aspartame, a chemically created substance acting as a sugar alternative used in diet drinks, food, and even on the table in most restaurants (i.e. NutraSweet, Crystallite, Equal).

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Aspartam ima oko 90 nuspojava (ne zezam).
    U nastavku ide jedan odličan članak iz Vjesnika od prije godinu dana koji odlično opisuje problematiku sladila. Uživajte:

Vjesnik, Subota/nedjelja 2. i 3. kolovoza 2008. Strana 51
    UMJETNA SLADILA - Krivci za pretilost
    OPASNI kemijski uljezi
    Piše: Ignac KULIER
    ► Umjetna sladila sabotiraju sustav za kontrolu apetita i uzrokuju debljanje

Za umjetna sladila se obično kaže da su najveće otkriće koje omogućuje dijabetičarima, ali i drugim dijetalcima da prežive, a da se ne odriču slatkog. Drugi razlog njihova konzumiranja je smanjivanje unosa kalorija izbjegavanjem šećera da bi se izgubili kilogrami. Najnovija istraživanja izazivaju duboku sumnju da su upravo umjetna sladila kriva za epidemiju pretilosti.
    Otkako postoje, umjetna sladila uvijek su izazivala kontroverze, a najviše su spominjana u kontekstu karcinogenosti. No, ako se uzimaju u granicama preporučenih doza, karcinogenost, pa čak i u slučaju najstarijeg sladila saharina, još nije dokazana. A za povećanje doza zapravo nema razloga, jer su višestruko slađa od šećera koji služi kao standard. Ako preciznije analiziramo razloge supstitucije šećera, lako ćemo zaključiti da je šećer (saharozu) trebalo de-monizirati da bi kemijska (farmaceutska) industrija našla mjesto svojim proizvodima. Šećer je stavljen u skupinu »bijele smrti« što nije istina. Kako su dolazili na tržište, tako su prolazili uobičajenu golgotu za nove proizvode, a najviše je napadan aspartam koji se uglavnom koristi u osvježavajućim napitcima.
    Manija supstitucije šećera sladilima u SAD-u je počela pedesetih, a u Europi sedamdesetih godina. Prvi je bio saharin koji se dobiva sintezom iz nafte. Saharin je bio među prvim kemikalijama koje su legalno ušle u lanac prehrane još 1879. i obilno se koristio kao sladno sredstvo u oba svjetska rata kad šećera od repe i trske nije ni bilo na zaraćenom području. Troškovi proizvodnje saharina bili su vrlo niski, pa je i profit bio golem. Aspartam se pojavio 1983., a sukraloza 1999. godine. Više od 20 godina u svakom kafiću i restoranu uz šećer se serviralo i umjetno sladilo i svi su predviđali da će vrećice šećera potpuno nestati. Svakom je jasno da je svrha umjetnih sladila zavarati okusne kvržice na jeziku odgovorne za osjet slatkog i zadovoljiti centre u mozgu bez unosa suvišnih kalorija. Brojne godine i golema sredstva su utrošena na istraživanje karcinogenosti sladila, ali potpuno su zanemarena druga neophodna istraživanja.
    Kad neko kemijsko sredstvo ulazi u tijelo kao hrana ili lijek, kad-tad će se pojaviti nuspojave koje u početku ostaju skrivene. Tijelo ne trpi kemijske uljeze i na njih u pravilu reagira. Pokazalo se da umjetna sladila zavaravaju cijeli sustav u kojem sudjeluju apetit, kalorijski unos i centralna kontrola. Istraživanja obavljena na američkom Sveučilištu Purdue izazvala su pravi alarm u znanstvenim krugovima jer se ruši dogma da umjetna sladila pomažu u procesu mršavljenja. Naprotiv, umjetna sladila izazivaju debljanje. Štakori kojima je hrana zaslađivana umjetnim sladilima jeli su više i dobivali su na težini više od kontrolne skupine koja je konzumirala hranu zaslađenu glukozom, dakle prirodnim sladnim sredstvom iz voća. Stručnjaci Sveučilišta Purdue nisu se zadovoljili rušenjem ove znanstvene dogme nego su otišli korak dalje. Istraživali su utjecaj gaziranih napitaka na pojavu metaboličkog sindroma. I tu su došli do zanimljivog otkrića. Ako pijete samo jedan gazirani napitak dnevno, izgledi da zaradite metabolički sindrom u razdoblju od četiri godine rastu za nevjerojatnih 50 posto. A metabolički sindrom je ukratko kolekcija srčano-žilnih problema i dijabetesa. Na neki zasad nepoznati način, umjetna sladila sabotiraju sustav za kontrolu apetita. Statistike govore da se vrijeme uvođenja umjetnih sladila i nagli skok pretilosti u SAD-u podudaraju, a to je 1950. godina. Od tada pa do danas krivulja pretilosti i ekstremne pretilosti nezaustavljivo raste.
    No zasad nikom nije palo na pamet da propisom ukine ili smanji sadržaj umjetnih sladila u napitci-ma. Deklaracija na proizvodima »bez šećera« toliko je svima ušla pod kožu da su ljudi stvarno šećer ugurali među tri bijele smrti i pokušavaju ga izbjeći kad god mogu. No on nije visoko glikemična namirnica i ne nosi ni približno toliko debljine koliko njegova zamjena.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

magriz, sad bi valjda svi trebali ispričati svoju osobnu štoriju? Sad bi trebao uslijediti niz postova, ja ovako, ja jedem ovo, ja jedem ono, ja uvijek, ja nikad...

Ne razumijem zašto te smeta da raspravljamo o zdravoj ili manje zdravoj hrani, barem o onome što mi (svatko za sebe) smatramo pod tim.

Bitno da kod ovakvih topica uvijek netko pametan napomene kako se od nečega mora umrijeti.. Zašto onda ne jedete dve kile čokolade dnevno i pomfri u neograničenim količinama? (a sigurna sam da magriz prilično zdravo jede )

Ajde malo solidarnosti s onima koji bi htjeli raspravljati o (zdravoj) hrani, bez opravdavanja. Pliz.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A sad malo pitanja/odgovori, obrnutom kronologijom:
    mene samo zanima da li zagovornici i sljedbenici "zdrave" hrane u potpunosti izbjegavaju pseudo-hranu
    Ne. Problem s pseudo-hranom postane ozbiljan tek kod svakodnevnog korištenja. Uostalom, postoji i prehrambeni poremećaj koji se zove pika od kojeg imaš poriv jesti inače nejestive stvari, uključujući i one fuj. Pa nikom ništa.
    Citiraj ivana zg prvotno napisa
    ...jeli organsko ili ne svi bu mo istrunili isto...
    Zapravo ne baš. Pogleć si poučan video: http://www.youtube.com/watch?v=4IGtDPG4UfI
    i sličicu: http://www.cynical-c.com/archives/bl...cs/fries25.jpg
    Ispravna konstatacija je: ekipa na margarinu ne bu strunula.
    Citiraj retha prvotno napisa
    Mene zanima nesto sto se zove oligofruktoza (ako sam dobro prevela), pokusala sam googlati ali slabo se snalazim..nasla sam da ima veze s inulinom ( a on nije dobar ak se ne varam?)
    Inulin je prebiotik, što znači da potiče razvoj dobrih bakterija, ali ako su prisutne - i onih loših, a to rezultira vjetrovima. Za razliku od jogurta koji je super, inulin i ostale džidže su samo nepotreban poticaj marketingu da nas nastavi bombardirati neutemeljenim razlozima za kupovinu baš njihovih proizvoda. Odličan prebiotik je, recimo, banana.
    ...prešli smo svi na onaj margarin iz BIO & BIO koji sadrži kaj ja znam - palmino ulje, jošnekakvo ulje i boju prirodnu iz mrkve, limunov sok, suncekrotovo ulje...niš tam ostalo ne piše u svezi transzloća...
    Ne znam baš ništa o tom proizvodu. Palmino ulje, kokosovo ulje i slična se skrutnu već na sobnoj temperaturi jer sadrže svoj vlastiti prirodni biljni stearin (za razliku od industrijskog stearina koji se dobiva od govedine). Tu leži kvaka: ako je u skrutnjavanju ulja korišten stearin i nije deklariran kao palmin stearin, onda je vjerojatnost oko 100% da je životinjskog porijekla.
    Citiraj jelena.O prvotno napisa
    Imam dijete koje je alergično na kravlje mlijeko, soju, paradajz, limune i naranču, kirikikiće i ostale orašćice i neke vanjske stvari, e sad ona ponekad pojede margo, voli domaći pekmez, i senf. Naravno i špek, luk , češnjak i "ljuto zelje". Sad ja u toj priči imam pitanje u vezi marga kaj umjesto njega.
    Ne treba brkati vatrogasne mjere sa svakodnevnom prehranom. Prehrana alergičara je drastično različita od prehrane ostatka populacije i u to se neću miješati. Vidi uostalom taj margarin iz bio-bio. Već ako je bez hidrogeniziranih masnoća - bolji je.
    Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    Davore , jesi siguran da lisnato iz Lidla u svom sastavu nema margarin ?
    Sadrži biljnu mast (isto sr...) ali u odgovoru magriz sam već odgovorio: od malo pseudo-hrane koju jedeš samo povremeno nećeš krepat.
    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    ...i zelene salate...
    Ma zelena salata je super, osobito ako se ne opere: sadrži svinjski B12
    Citiraj vještičica prvotno napisa
    molim lijepo, ništa protiv slaninice
    Odlična je za premazivati sanjke

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Bravo Davor
    ovo s McDonaldsom (a vjerojatno tu spada i onaj smrznut pomfri) me istinski šokiralo. Gotovo u razini kad gledam snimke na TV kalendaru - koncentracionih logora.
    Šokira me činjenica što poznam puno ljudi koji to jedu- davaju i djeci i piju gazirana i davaju naravno djeci. I još me više šokira to što njih ni malo ne zanimaju ovakve informacije.
    Ne idem u taj McD - oduvijek mi to izgleda preplastično i prazno.
    Al volim kad ja doma napravim hambi - rijetko ga radim (2x godišnje) ali moj nije ni prazan ni plastičan.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

moram malo pojasniti ovo kaj sam rekla-usporedila McD s koncentrac.logorom - stvar je u tome što su se ti logori otvarali iz kao humanih razloga - da se zbrine stanovništvo, znamo kaj je bilo unutra. E pa nekak u toj usporedbi mi ide i McD i kompanija - nude finu hranu koja zabavlja cijelu familiju (Happy meal, "Happy family") a ono što ona zapravo prouzročuje - teško je i dokazati, mislm mngi već znaju da deblja ali mislim da je debljanje samo vrh ledenog brijega.
    Nekak mi neka intuicija govori da takva kvazi hrana uzrokuje i niz psihičkih problema, o zdravstvenim ni ne treba govoriti. Manjak samopouzdanja, tolerancije..... tko zna....
    Kad sam ja ono horror gledala pa me još puca?????

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

...a vjerojatno tu spada i onaj smrznut pomfri...
    A ne, na sličici http://www.cynical-c.com/archives/bl...cs/fries25.jpg je usporedba tog smrznutog i friganog doma u odnosu na onaj drugi što se ne raspada.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

znači po otrovnosti je prvi onaj iz Mc a zatim slijedi smrznut pa doma pržen. Mislim pa kak onda izgleda nakon par dana/mjeseci onaj kaj doma oguliš - narežeš - ispržiš? nema veze
    al ovaj iz Mc je zaista prekrasan. Da nije silikonski...

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ne razumijem zašto te smeta da raspravljamo o zdravoj ili manje zdravoj hrani, barem o onome što mi (svatko za sebe) smatramo pod tim.
    ne bi me smetala rasprava, ali ovdje toga nema. tu je pametovanje i povlađivanje

@frost
    ideja mi je da ono sto mogu kontrolisem, znaci da ako mogu necu sedeti u zapustenoj prostoriji, necu nikada stajati tik uz ivicnjak da udisem gasove automobila u visokoj koncentraciji. biram uvek da idem manje prometnom ulicom paralelnom sa prometnom kojom bi morala ici..
    diplomski sam radila na temu konc olova i kadmija u zemlji i povrću ovisno o odualjenosti i frekventnosti prometnice - negdje, ama baš nigdje u zg nisi pošteđen. a mrkvica od kumice s placa - koliko u njoj ima olova - zato i idu 3 u kilu

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i šta sad? u mrkvi kumice sa placa ima kadmija i olova?

znači li to da se trebamo pretrpavat i sa transmasnim kiselinama, saharinom, umjetnim bojama, umjetnim aromama, pojačivačima okusa ....
    ????

kod otrova je bitna doza
    moja pradjed je pušio lulu, duhan bez filtera
    umro je u 96.g.
    do tada je šetao po vrtu, bio fizički aktivan, nije ležao po bolnicama
    zašto nije umro od raka pluća?
    jer se hranio zdravije: kuhano povrće, malo mesa, svježe voće, malo kruha ....
    imao je samo jedan porok: duhan

ja želim živjeti koliko mi je određeno, ali to vrijeme želim biti zdrava, razumna i pokretna

ono si što jedeš

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

moram malo pojasniti ovo kaj sam rekla-usporedila McD s koncentrac.logorom - stvar je u tome što su se ti logori otvarali iz kao humanih razloga - da se zbrine stanovništvo, znamo kaj je bilo unutra. E pa nekak u toj usporedbi mi ide i McD i kompanija - nude finu hranu koja zabavlja cijelu familiju (Happy meal, "Happy family") a ono što ona zapravo prouzročuje - teško je i dokazati, mislm mngi već znaju da deblja ali mislim da je debljanje samo vrh ledenog brijega.
    Nekak mi neka intuicija govori da takva kvazi hrana uzrokuje i niz psihičkih problema, o zdravstvenim ni ne treba govoriti. Manjak samopouzdanja, tolerancije..... tko zna....
    Kad sam ja ono horror gledala pa me još puca?????
    "Supersize me"

u 2 tjedna je lika iz tog dokumentarca doktor molio da prestane jesti fast food jer mu jetra otkazuje
    tip se hranio samo McD, doručak, ručak, večera

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

jako volim margarin!!!!! maslac još više ali me deblja.....:D
    maslac te deblja, al margarin ne???

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

znači li to da se trebamo pretrpavat i sa transmasnim kiselinama, saharinom, umjetnim bojama, umjetnim aromama, pojačivačima okusa ....
    ????
    X

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    [
    ne preporuča se hladno prešano maslinovo ulje koristiti za prženje i pečenje
    mjenja strukturu pod djelovanjem topline
    ne preporuča se, radi novčanika
    kažu da je to najraširenija predrasuda vezana uz maslinovo ulje:
    http://www.7maslina.net/Novosti/tabi...icionizam.aspx

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Vjeruj cvijeto da i hladnoprešano suncokretovo isto užasno puno košta-7.5 dl iz biouzgoja košta kao 4l običnog rafiniranog suncokretovog. :/

No, to je zasigurno tako jer nema konkurencije. Rješenje za tu situaciju je -frigat što je manje moguće, a i zdravije je. A mislim da zlatno doba bio proizvodnje nadolazi, i da će svi ti apsolutno preskupi proizvodi morati pojeftiniti zbog konkurencije.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa... još je veći broj ljudi koji se osvještavaju pa će i potražnja biti sve veća. Možda se čini da bih trebao prestati govoriti o prednostima zdrave hrane da mi se sve ne razgrabi pred nosom, ali vidim da se povećanjem opće svijesti ponuda stalno poboljšava. Što se cijena tiče, "normalna" hrana je već toliko prenapuhane cijene da bi se i s prehrambenom industrijom moglo dogoditi isto što i s građevinskom - kolaps.

To je nešto kao u izmišljenom eksperimentu kuhanja žive žabe. Dva su moguća ishoda:
    1. žabu baciš u vruću vodu, ona odmah iskoči van i nastavi kreketati
    2. žabu nježno staviš u hladnu vodu, potpališ vatricu i gledaš kako se živa kuha, potpuno nemoćna promijeniti situaciju na koju se prekasno sjetila reagirati

Da nam je netko prije 20 godina rekao da je kila paradajza 3US$, rikavali bi od smijeha. Sad se ne smijemo.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Vjeruj cvijeto da i hladnoprešano suncokretovo isto užasno puno košta-7.5 dl iz biouzgoja košta kao 4l običnog rafiniranog suncokretovog. :/

No, to je zasigurno tako jer nema konkurencije. Rješenje za tu situaciju je -frigat što je manje moguće, a i zdravije je. A mislim da zlatno doba bio proizvodnje nadolazi, i da će svi ti apsolutno preskupi proizvodi morati pojeftiniti zbog konkurencije.
    Meni nije žao dati više novaca za kvalitetno ulje, pogotovo zato što ga puno ne trošim.
    Jasno mi je da je eko proizvodnja skuplja, ali kod nas se stvarno pretjeruje sa cijenama. I ja se nadam nekoj konkurenciji. Za sada se neki eko proizvodi mogu povoljnije kupiti u DM-u (od Alnature) nego u bio&bio ili Zrnu, ali velika količina proizvoda je jako skupa. Ja se za sada snalazim tako da povrće i voće naručujem kod Severa, a tofu, seitan, sojin jogurt radim sama.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

anchi, mogu potpisati sve, osim što zelenjavu i polubijelo brašno povremeno kupim u Zrnu jer mi se to bolje isplati. Ali cijene su - boliglava.

No opet odrekneš se nečeg s druge strane, makar to ustvari i ne ispadne odricanje, jer čemu npr. služi parfem pun kemije i štetnih spojeva osim da malo podraži čulo njuha, ili opet preskupi hambi iz mcdonalda, koji skupo platiš i financijski i zdravstveno (ako redovito jedeš) ili nove čizme pored dva para starih u ormaru itd.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Možda se čini da bih trebao prestati govoriti o prednostima zdrave hrane da mi se sve ne razgrabi pred nosom,..
    Nemoj..(iako znam da se šališ), treba širiti svijest o tome, i pripremati teren i za našu djecu i za unuke..

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    i šta sad? u mrkvi kumice sa placa ima kadmija i olova?

????

kod otrova je bitna doza
    moja pradjed je pušio lulu, duhan bez filtera
    umro je u 96.g.
    do tada je šetao po vrtu, bio fizički aktivan, nije ležao po bolnicama
    zašto nije umro od raka pluća?
    jer se hranio zdravije: kuhano povrće, malo mesa, svježe voće, malo kruha ....
    imao je samo jedan porok: duhan

ja želim živjeti koliko mi je određeno, ali to vrijeme želim biti zdrava, razumna i pokretna

ono si što jedeš
    znaš zašto je doživio tolike godine?
    ne jer se hranio zdravije
    nego jer je živio mirnije
    nije jurcao na posao, s posla, trčao po djecu, pa razvažao djecu na 153 aktivnosti i 25 stranih jezika
    nije buljio u tv i dane provodio pred njim
    nije se nervirao u koloni jer mu za 10km do posla treba 45'
    nije šizio jer ima histerične kolege na poslu...

zato je tako dugo živio, a ne zato jer je zdravo jeo (ok, i to je doprinjelo)
    8)

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mirnije?

preživio je I. svj. rat
    II. svj. rat je proveo u njemačkom logoru
    čitav život se bori za koricu kruha, ima je 6-ero djece, 3 umrlo
    ustajalo se rano ujutro, čitav dan je kopa u polju, cijepao drva .. težak fizički rad

na kraju, država u koju je ulaga, radija, virova .... se raspala, i počeo rat
    ponovo rat

....

tebi je to miran život?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kad je most labav treba ga malo opteretiti. Važno je samo da su temalji dovoljno jaki.
    Slaba prehrana - slabi temelji.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Kad je most labav treba ga malo opteretiti. Važno je samo da su temalji dovoljno jaki.
    Slaba prehrana - slabi temelji.
    Tako istinito! Dobra formulacija.

Točka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Meni nije jasno....zakaj uopće razgovaramo o tome treba li ili ne jesti zdravo :?

Tema je itekako korisna, i onima koji već imaju neko predznanje i onima koji baš ništa ne znaju.

Ja čekam da vidim što je dalje na meni-u...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Puno ljudi vjeruje da se zdravo hrani ako kupuje u ovom ili onom dućanu, ili ako jede ovu ili onu "zdravu hranu". Fora je da se na takvim mjestima obično kriju stupice. Zato.

Recimo, nekima nije jasno da margarin nije zdrava namirnica.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Recimo, nekima nije jasno da margarin nije zdrava namirnica.
    Isto vrijedi i za voćne jogurte.

DiLala avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ja sam puno naučila preko Rode - o mnogim stvarima - porod, roditeljstvo, dojenje, škola, prehrana.... i vjerujem da su ovakve teme dobre i da će mnoge potaknuti da uključe mozak.
    Trebalo bi malo o voćnim jogurtima, običnim jogurtima, monty s......, kinder s......, ... ja to ne koristim jer znam dosta o njima ali mnogi ne znaju.
    No opet - ja sam osoba koja voli istraživati i uvijek me zanima što je zdravo i zdravije i na mene reklame nemaju utjecaja (ne vjerujem kad kažu zdravo- znam da je to sve biznis i da im je bitna zarada), ali ima ljudi koje fakat baš boli briga za neke činjenice, i možeš im ti podastrijet hrpu istraživanja koja govore protiv npr. Kinder Pingui - njima je to bezveze jer je reklma rekla da je to puno bogatog mlijeka, izvor kalcija i vitamina D i dijete mora jedan pojest na dan zbog zdravlja. Čak da im se poljulja to da je zdravo - reći će pa fino je a nije sigurno štetno.
    Mene ta ekipa ljudi čudi??! Zašto slijepo vjeruju nekim brandovima? Ko da su oni vlasnici pa ajde..... nek im je.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj anchi prvotno napisa
    Meni nije žao dati više novaca za kvalitetno ulje, pogotovo zato što ga puno ne trošim.
    Jasno mi je da je eko proizvodnja skuplja, ali kod nas se stvarno pretjeruje sa cijenama. I ja se nadam nekoj konkurenciji. Za sada se neki eko proizvodi mogu povoljnije kupiti u DM-u (od Alnature) nego u bio&bio ili Zrnu, ali velika količina proizvoda je jako skupa. Ja se za sada snalazim tako da povrće i voće naručujem kod Severa, a tofu, seitan, sojin jogurt radim sama.
    Kod nas? Kod nas nema eko proizvodnje, primjerice maslinovog ulja, pa stoga vlada zakon trzista...

Eko proizvodi kad zazive kod nas ce biti preskupi za prosjecni dzep, ali treba pogledati koliki je trosak proizvodnje tako necega.. Vratit cu se na masline, pa cu reci da se ne date prevariti, kod nas je nemoguce naci maslinovo ulje iz eko proizvodnje jer ne postoje eko sadnice... trenutno se zbog te cinjenice iz pravilnika ta biljka izuzima pa se moze dobiti markica bez obzira na to...

U svakom slucaju je i dalje to vrlo skup proces koji zahtjeva daleko vise brige... a otuda i ta krajnja cijena... oko koje se ni najmanje ne pretjeruje...

Btw maslinovo ulje iz istre je skuplje zbog marketinga i nasih susjeda, inace maslinama daleko visa prija klima i zemlja srednje dalmacije...

I potpisujem *zablude* vezane za maslinovo ulje... u potpunosti...

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Mene ta ekipa ljudi čudi??! Zašto slijepo vjeruju nekim brandovima? Ko da su oni vlasnici pa ajde..... nek im je.
    Ne vjerujem slijepo brandovima, ali se vrlo tesko snaci u moru, zapravo oceanima istrazivanja... do jucer je margarin bio straaaasno zdrav, pogotovo za djecu i mnoge se majke borile s djecom (posipale secer i slicno) kako bi ga dijete pojelo, a pogledaj danas.... sto ce biti sutra?
    Drzim se nekako onoga da nista nije stetno u nekim razumnim granicama...
    Ja bih sad najradije pisala o jogurtu zbog kojeg se borim s muzem, ali moram prvo pronaci neki clanak kao potvrdu... a opet, bit je samo u kolicini...
    Od jednog Kinder Pingui/a djetetu sigurno nece biti nista, a pricinjava uzitak... ako se ja kao odrasla osoba ne zelim odreci gusta, ne vidim razlog zasto bih ga uskracivala vlastitom djetetu...

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

sto sad ne valja s jogurtom? taman sam ga opet pocela jesti...

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj Scandalous prvotno napisa
    Kod nas? Kod nas nema eko proizvodnje, primjerice maslinovog ulja, pa stoga vlada zakon trzista...

Eko proizvodi kad zazive kod nas ce biti preskupi za prosjecni dzep, ali treba pogledati koliki je trosak proizvodnje tako necega.. Vratit cu se na masline, pa cu reci da se ne date prevariti, kod nas je nemoguce naci maslinovo ulje iz eko proizvodnje jer ne postoje eko sadnice... trenutno se zbog te cinjenice iz pravilnika ta biljka izuzima pa se moze dobiti markica bez obzira na to...

U svakom slucaju je i dalje to vrlo skup proces koji zahtjeva daleko vise brige... a otuda i ta krajnja cijena... oko koje se ni najmanje ne pretjeruje...

Btw maslinovo ulje iz istre je skuplje zbog marketinga i nasih susjeda, inace maslinama daleko visa prija klima i zemlja srednje dalmacije...
    da bi riječ rekla...
    ne znaš koje je veća zabluda, ovo što je škandalna napisala ili zdravi margo

ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ljudi ja nisam mislila da će ovdje biti riječ o fast food-u ili pomfriu iz vrećice, mislim to se zna da nije zdravo- ja osbno takvu hranu ne volim a u mekiću ne jedem nikad-samo sladoled JEDNOM U 5GODINA

zanima me više ovo što svi imamo doma u frižderu

Davore....na Margu sam jučer pročitala da nema tih masnoća koje spominješ tj. piše 0% ali opet kad sam malo bolje pročitala pišem ovak tras.mas.<05....AJD OBJASI....HVALA...I JOŠ NEŠTO ZAŠTO SE NE KONTROLIRA ISTINITOST ONOGA ŠTO PIŠE NA DEKLARACIJAMA I NE NAPLAĆUJU KAZNE ZA LAŽI!!!!

Ja doma nemam ni paštete ni namaze ni salame...zanima me ova zelenjava koja je kakti zdrava....ove razne žitarice i pahuljice, i način pripreme hrane....da bude što zdraviji....sad me zbunjuje i ovo s maslinovim uljem....preporučite kji dućan i namirnicu....hvala

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

da bi riječ rekla...
    ne znaš koje je veća zabluda, ovo što je škandalna napisala ili zdravi margo
    Sto je zabluda?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Što se cijena tiče, "normalna" hrana je već toliko prenapuhane cijene da bi se i s prehrambenom industrijom moglo dogoditi isto što i s građevinskom - kolaps.

.
    ja prosli tjedan kupila na placu karfiol, 18 kuna! a nije bio nista posebno velik, a sigurno ne vise od kile

a kod severa je 20 kn kila

ko je tu lud :?

Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kod nas na pijaci kg celera 20kn...obicni...spricani....svemirski.

a da se mi vratimo na temu?

zanima me više ovo što svi imamo doma u frižderu

Ja doma nemam ni paštete ni namaze ni salame...zanima me ova zelenjava koja je kakti zdrava....ove razne žitarice i pahuljice, i način pripreme hrane....da bude što zdraviji....sad me zbunjuje i ovo s maslinovim uljem....preporučite kji dućan i namirnicu....hvala
    e ovako i ja razmisljam!

i odmah jedno pitanje: dali znate gdje mogu kupiti ulje sjemenki grozda? (nisam iz ZG!)

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a ne, ne, celer je 50 kn, on je uvijek puno skuplji

istina je da je organski uzgojena hrana vecinom skuplja, ali da je skuplja do nepristupacnosti bas i nije.

Stranica 2 od 8 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •