Stranica 5 od 8 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 201 do 250 od 378

Tema: Evo zašto ne jedemo pseudo-hranu

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
  1. #1
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    O herbalajfu ne znam ništa osim da rade sve moguće vrste suplemenata.
    O homogeniziranom mlijeku sam već pisao, a radi se uglavnom o dezinformaciji. U sirovom mlijeku se nalaze enzimi koji kad bi došli u krvotok mogli bi uzrokovati oštećenja krvožilnog sustava, ali do toga ne dolazi jer ih probavni sustav ne propušta, a ionako koristimo pasterizirano ili skuhano mlijeko pa je to apsolutno nemoguće. Homogenizacijom se usitnjavaju kapljice masnoće u mlijeku pa se poboljšava apsorpcija, ali unatoč boljoj apsorpciji nema dokaza da spomenuti enzim prolazi kroz probavni sustav, a to je znanstveno potvrđeno.

    Uostalom, potpuno sirovo, nepasterizirano, a ipak homogenizirano mlijeko - niti ne postoji u dućanu. Dakle, nema nikakvog straha.

  2. #2
    Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Vinkovci/Bec
    Postovi
    953

    Početno

    hvala ti davore!

  3. #3
    ivana zg avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Postovi
    2,722

    Početno

    http://www.slobodnadalmacija.hr/Link...6/Default.aspx

    Jedite da biste smršavjeli

    Piše: Nađa Irena Fišić
    Montignac tvrdi da su pravilan odabir namirnica, tradicionalan način pripreme jela i zajedničko blagovanje najbolja obrana od pretilosti i najčešćih bolesti naše civilizacije.
    Proljeće i sunce koje je granulo nakon gotovo pola godine zime i mraka mnoge bi nagnali da se dobro pogledaju u ogledalo i razmisle o raznoraznim dijetama kako bi smršavjeli i mogli se uvući u odjeću koja će ih razgolititi. Prva pogreška.

    - Ne idite ni slučajno ni na kakve dijete. To je zatvoreni krug i jednom kad u njega uđete, zauvijek ste izgubljeni. Želite li smršavjeti, počnite pravilno jesti i kilogrami i problemi će nestati - poručuje Michel Montignac, jedan od najpoznatijih tvoraca ideje o zdravoj prehrani, čije su se knjige diljem svijeta prodale u 18 milijuna primjeraka (dostupne su i na hrvatskom tržištu u nakladi Zadro), a tisuće ljudi uspjele su smršavjeti i ozdraviti samo zahvaljujući promjeni načina prehrane.
    Hm, jesti da bi se smršavjelo? Montignac kaže da je upravo to načelo vrlo jednostavno i logično, jer čim preskočimo jedan obrok, tijelo pali alarm i javlja mozgu da sprema sve zalihe u salo umjesto da ih pretvara u energiju.

    - Ako preskočite obrok, tijelo će pohraniti više u onom sljedećem. Ako svom psu redovito dajete obroke, on će ih sve pojesti. Ali ako ga izgladnite i ne nahranite cijeli dan, on će dio hrane koju mu potom date zakopati iako umire od gladi. To se događa i kod dijeta - ističe Montignac.

    Jo-jo efekt

    Pogrešno je brojati kalorije na tanjuru, jer zdjela voća je daleko zdravija od zdjele mlijeka i prerađenih žitarica, koja ima manje kalorija. U čemu onda griješimo i kako se snaći u moru svakojakih savjeta i "čudotvornih" dijeta?

    Montignac kao prvo zabranjuje svaku dijetu, jer iako će kilogrami otići, oni će se isto tako vratiti, te se ništa neće dugoročno riješiti, nego će samo doći do jo-jo efekta: izgubit ćete možda pet kilograma, ali ćete ih vratiti sedam i tako unedogled. Drugo - poručuje da je vrlo bitno jesti tri obroka na dan, ali pravilno kombinirana i nikako ih ne preskakati.

    On svoju teoriju prehrane temelji na glikemičkom indeksu, odnosno podjeli namirnica na one zbog kojih nam raste šećer i na one koje šećer održavaju u normali. Pivo, glukoza, pečeni krumpiri, cornflakes i zašećereni gazirani sokovi spadaju u kategoriju koju naše tijelo teško prerađuje zbog velikih količina šećera koje sadrže.

    U onu drugu skupinu "dobrih" namirnica spadaju kruh od cjelovitog zrnja, divlja riža, leća, povrće i integralna tjestenina. Montignac stoga preporučuje kombiniranje tih dviju skupina namirnica. Tako se, na primjer, može pojesti pečeni odrezak, ali uz leću, povrće ili integralnu tjesteninu, a nikako uz pečene krumpire i bijeli kruh.

    - Ključna pogreška je u tome što smo malo pomalo promijenili svoje prehrambene navike. Promijenilo se ono što jedemo. Količina šećera koju prosječan čovjek konzumira stotinu je puta veća od one prije 150 godina. Početkom 19. stoljeća potrošnja šećera bila je manja od jednog kilograma po osobi godišnje.

    Razlog je bio taj što je šećer bio skup i mogli su si ga priuštiti samo bogati, pa su zbog njega i bili debeli. Današnji podaci govore da se konzumira 50 kilograma šećera na godinu po osobi, a u SAD-u čak 86 kilograma - kaže Francuz koji je zdravu prehranu pretvorio u svoj životni poziv.

    Krumpir je za svinje

    Za činjenicu da je šećer danas iznimno jeftin "kriv" je Napoleon, koji je prema Montignacovim riječima odlučio bogato nagraditi onoga tko pronađe zamjenu za šećer čiju su distribuciju zaustavili Englezi. To se i dogodilo 1812. godine kad je jedan znanstvenik otkrio da se šećer ne mora dobivati samo od šećerne trske, nego i od repe.

    Šećer je zato rapidno pojeftinio, pa je već 1900. godine potrošnja porasla na 17 kilograma po osobi na godinu. Montignac ga smatra glavnim krivcem za epidemiju pretilosti koja je zahvatila naš planet, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), na Zemlji ima milijardu i pol pretilih ljudi.

    - Šećer je visokoglikemičan i malo pomalo uništava organizam. Mogućnost štitnjače da proizvede inzulin sve je manja jer se ona umara i počinje se stvarati višak inzulina. Ako je unos visokoglikemičnih tvari stalan, dolazi do hiperinzulizma, te se ugljikohidrati umjesto u energiju pretvaraju u salo i počinjemo se debljati. Imamo višak inzulina na kraju obroka koji tijelo pohranjuje umjesto da ga sagori - kaže Montignac.

    Žestoki je protivnik krumpira, a za popularni pomfrit kaže da je nešto najgore što nam se moglo dogoditi.

    - Katastrofa je da u svakom restoranu kao prilog obavezno nude pržene krumpiriće, dok o povrću nema ni govora. Krumpir je jednostavno hrana za svinje. Ljudi ga moraju termički obraditi kako bi ga mogli jesti, a škrob iz njega tada dobiva visok glikemički indeks. Ljudi su ga jeli u 19. stoljeću jer je bio jeftin, ali se nisu debljali jer su ga jeli s povrćem - kaže Montignac dok jede ribu s povrćem i pijucka bijelo vino u svom omiljenom restoranu kraj Ženevskog jezera.

    U meniju inače riba dolazi u kompletu s prženim krumpirom, ali ga je on zamijenio mahunama s češnjakom i maslinovim uljem. Iako je rekao da slobodno naručim pomfrit koji sam željno gledala, ipak sam odlučila pojesti isto što i on. Malo mi se činilo "praznim", ali sam zato za desert dobila creme brulee, što je cjelokupni dojam o Montignacovu načinu prehrane podiglo na sasvim drugu razinu.

    Moderna hrana

    - Pojeli smo filete ribe koja je, doduše, bila pržena, ali u kombinaciji s povrćem i salatom. Štitnjača zato nije bila preopterećna, pa je desert bio sasvim normalna stvar. Stvarno nema potrebe za gladovanjem - protumačio je. No, moderna hrana koju danas jedemo jako se razlikuje od one prije nekoliko stotina godina i u većini slučajeva ima visok glikemički indeks, stoga je vrlo bitno i kakva je hrana koju jedemo.

    - Kad sam u bio u Bombaju, pitali su me zašto Indijci postaju sve deblji i deblji, a prema statistikama ne jedu puno više nego prije 30 godina. Pitao sam ih koliko je ljudi Indija imala 1940. godine? Odgovoril su mi 350 milijuna. A danas? Milijardu. Pohvalili su se da usprkos tome ima hrane za sve. Zamolili su, naime, američke agronome da im daju biljke koje su hiperproduktivne. Tako su umjesto tri tone riže po hektaru mogli s novim američkim genetički modificiranim usjevima proizvoditi pet puta više.

    Sarme i ćevapi

    Tu se ujedno krio odgovor - kvaliteta hrane potpuno se izmijenila i pokvarila, pa ima visok glikemički indeks od kojeg se ljudi debljaju - objasnio je Montignac. Promijenio je mišljenje o dodacima uz prehranu, te danas smatra da bismo trebali uzimati multivitaminske tablete, ali samo provjerenih proizvođača, jer oni jeftini "Made in China" obično nemaju ništa u sebi.

    Kad je čuo da Hrvati najradije konzumiraju jela poput sarme, ćevapa i punjenih paprika, rekao je da je to sasvim u redu, ali da uz to treba jesti salate ili kiseli kupus, a ne pire krumpir koji podiže razinu šećera u krvi. Osvrnuo se i na industriju ljepote koja nalaže da svi moramo izgledati poput mršavica s naslovnica.

    - Sreo sam manekenke koje doslovce jedu jabuku i jedan jogurt dnevno iz straha da se ne udebljaju. Zbog toga pate, živčane su i imaju zdravstvenih problema, a izgledale bi potpuno isto i da jedu tri normalna, pravilno kombinirana obroka dnevno.

    To je paradoksalno, jer zapravo prakticiraju nešto o čemu ništa ne znaju i igraju se sa svojim zdravljem - kaže Montignac. Zato nemojte više zloupotrebljavati svoje tijelo, a ako ste već probali sve moguće dijete, probajte s nečim logičnim - počnite jesti, i to na pravi način. Recepte i način prehrane ili ono što jednostavno nazivamo joie de vivre možete pronaći na www.montignac.com .

    Mlijeko je otrov

    Iako nije doktor, nego je kao politolog radio za farmaceutske kompanije u Sjedinjenim Državama, upravo ga je sve što je tamo vidio nagnalo da se posveti proučavanju prehrane i znanstvenih radova iz tih područja. Prestravilo ga je to što je naišao na brojne znanstvene dokaze da su mlijeko i mliječni proizvodi čisti otrov za ljudski organizam.

    No ono se i danas reklamira kao izvor kalcija i zdravlja za sve dobne skupine, iako pouzdano izaziva osteoporozu i probleme s dišnim putovima. Kad je zagrebao ispod površine, vidio je da većinu istraživanja financiraju upravo velike kompanije koje proizvode prerađenu hranu, pa se ništa protiv njih i ne smije objaviti.

    No Montignac je odlučio stati tome na kraj i nedavno je objavio listu kompanija koje prodaju proizvode štetne za ljudsko zdravlje. Najveća među njima je francuska kompanija Danone koja prodaje mliječne prerađevine, slijede švicarski (kršitelj koda), Kellog's, koji proizvodi prerađene žitarice, zatim Procter & Gamble i Coca-Cola. Montignac navodi i dokaze koji pokazuju da Danone ima vlastiti institut koji se bavi dijetetikom i nutricionizmom iz kojih izlaze rezultati samo o korisnosti njhovih proizvoda.

    - Upliv prehrambenih kompanija na potrošačko društvo je toliko snažan, a njihovo bogatstvo tako veliko da se nitko ne usudi govoriti protiv njih. Jednom su me čak izrezali iz jedne TV emisije na francuskom kanalu jedan jer sam rekao da se od aspartama deblja, a njihov najveći oglašivač bio je proizvođač gaziranih sokova - rekao je Montignac.

    Kylie Minogue najbolja mušterija

    Michele Montignac otvorio je dućane sa svojim proizvodima diljem Europe, ali jedan od najpoznatijih je onaj na ekskluzivnoj lokaciji na Old Brompton Roadu u Lodonu. Uz proizvode poput pekmeza bez šećera i tamne čokolade sa 70 posto kakaa tamo se mogu jesti obroci pripremljeni a la Montignac.

    Dućan je malen, ali svaki dan neki od najbogatijih Londonaca dolazi tamo objedovati. Kylie Minogue najbolja je mušterija koja tamo jede svaki dan kad je u Londonu, a Montignaca posjećuje i Elizabeth Hurley, koja je običavala dolaziti i s Hughom Grantom dok su još bili zajedno. Zanimljivo je i da se u engleskom jeziku pojavio glagol "to Montignac", što znači jesti po Montignac ishrani, te neki od celebrityja redovito pitaju "Did you Montignac today?" što znači: "Jeste li jeli po Montignacu danas?"


    GLIKEMIJSKI
    INDEKS
    ( namirnice ispod 50 su prihvatljive i zdrave )

    Namirnice s visokim glikemijskim indeksom

    pivo 110
    glukoza 100
    pečeni krumpiri 95
    bijelo brašno 95
    pire krumpir 90
    cornflakes 85
    Namirnice s niskim glikemijskim indeksom

    kruh od integralnog
    brašna 50
    integralna
    tjestenina 40
    sušene marelice 35
    divlja riža 35
    leća 22
    tamna čokolada (70 posto kakaa) 22

    Jutarnji list (www.jutarnji.hr)
    14 stu 2009 22:26:44
    War on Humanity - Rat protiv čovjeka
    A P E L građana RH

    Mi, građani Republike Hrvatske, svjesni smo svih opasnosti koje nam prijete upotrebom genetički modificiranih organizama u hrani, stoga od Vas, kao legitimnih predstavnika koje smo izabrali, tražimo da poduzmete sve što je u vašoj moći da zaustavite upotrebu i prodaju genetski modificiranih proizvoda, kako sjemena u poljoprivredi i ostalih genetski modificiranih sredstava za poljoprivredu, tako i artikala u trgovinama koji su i u najmanjem postotku genetički modificirani. Tražimo da sabor donese jasnu zakonsku regulativu koja će zabranjivati upotrebu GMO-a u bilo kojem obliku i agregatnom stanju. Tražimo da se hitno donese zakon koji bi nalagao označavanje sve hrane i proizvoda koji sadrže i najmanje količine GMO-a!

    Istraživanja GMO-a koja su napravljena, a koja pokazuju štetnosti takve hrane za životinje čuvaju se daleko od očiju javnosti. Nažalost, ta istraživanja pokazuju veliku pogubnost i štetnost GMO hrane. Do danas nije napravljeno niti jedno relevantno, stručno i nezavisno ispitivanje genetski modificirane hrane i njene štetnosti za čovjeka. Nitko ne zna kakve će posljedice za zdravlje biti nakon 20 ili 30 godina konzumiranja takve hrane! Znanstvenici koji su krenuli u istraživanja grubo su prekinuti u svojim nastojanjima, a nerijetko su bez pravih argumenata javno ismijavani i stavljani na stup srama.

    Iznimno nas straši izjava čelnika Mediteranskoga instituta u Splitu da je GMO budućnost, izrečene prilikom njegova posjeta Podravki. Još nas više zabrinjava najava čelnog čovjeka Podravke da će vrlo brzo tehnologija proizvodnje GMO-a dosegnuti zadovoljavajuću razinu za upotrebu u Podravki. Stoga tražimo od Vas, da glasno izgovorite naše stavove u saboru, jer najveći dioničari Podravke upravo su državni fondovi.

    Nadalje, korporacija Monsanto, koja već ima podružnicu u RH najveći je svjetski proizvođač i ditributer genetički modificiranog sjemena. Afere i kontroverze koje prate ovu korporaciju dovoljne su za našu zabrinutost i tražimo od Vas da temeljito preispitate i pratite postupke ove korporacije u RH, jer postoje indicije da tvrtka želi poljoprivrednicima distribuirati genetički modificirano sjeme.

    Tražimo prenamjenu novoosnovanoga Mediteranskog instituta za proučavanje života u Splitu u Institut za unapređivanje života bez GMO-a! Nažalost, još uvijek nitko ne zna čime će se točno Mediteranski institut baviti. Dovoljne su izjave čelnog čovjeka Instituta: «priroda nema mozga pa je treba dotjerati.» Tko se to igra Boga?

    Zadnji događaji vezani uz nedozvoljenu GMO rižu u Europi samo su dodatan razlog da se i Vi, kao ljudi koji ste dobili povjerenje građana, odlučno na svim razinama vlasti suprotstavite pritiscima prljave industrije i kapitala čiji su interesi u suprotnosti s našim interesima, a nadamo se i Vašim.

    Naša polja još uvijek nisu zagađena GMO-om, neka takva i ostanu. Hrvatski građani još uvijek imaju šansu jesti domaću, GMO nezagađenu hranu. Jednom kada se uhvatimo u koštac s patentiranim sjemenom više nema povratka. Samo nakon jedne sjetve zemlja ostaje kontaminirana godinama. Stoga tražimo da se založite i maksimalno pomognete hrvatskom seljaku i poljoprivredniku da okrupni uzgoj što zdravije NE GMO hrane, uz što manju upotrebu pesticida i herbicida.

    Hrvatska, kao zemlja koja još uvijek ima čisto more i obalu, najljepše otoke na svijetu, zelene gore, pitku vodu i stotine tisuća neobrađene kvalitetne poljoprivredne površine, ne zaslužuje ovo što joj spremaju. To nasljedstvo koje smo dobili od naših starih nikako ne smijemo uništiti zbog pohlepe za novcem, sponzorstvima i provizijama!

    Interesi GMO industrije i kapitala koji idu uz nju, a koji sve više dolaze do izražaja i u Hrvatskoj, nisu naši interesi i jedino Vi, naši zajednički predstavnici u saboru i ljudi koji ste dobili naše povjerenje, možete to zaustaviti!

    Cilj molekularbiotehnoloških korporacija je stvaranje trajne ovisnosti o njihovom patentiranom sjemenu. Hrvatska ima dovoljno kvalitetnog nekontaminiranog sjemena i ne postoje nikakvi razlozi da bi se prelazilo na novo, GMO patentirano i zaštićeno sjeme. Tko može imati autorska prava na život? Čak štoviše, zemlje koje su uvele proizvodnju iz GMO sjemena suočavaju se s lošim prinosima, zagađenjem zemlje i nekvalitetnim proizvodom, ali za njih je prekasno! Njihovi poljoprivrednici trajno su vezani s proizvođačima GMO sjemena, a njihova polja su zatrovana. Ne dozvolite da se to dogodi i nama!

    Ne dozvolimo da kraj zdrave pameti i čistog okoliša postanemo robovi molekularbiotehnoloških korporacija!

    Za Hrvatsku Bez GMO-a! Za Hrvatsku Bez genetički modificirane hrane!

    Prijedlozi e-mail adresa za slanje Apela Bez GMO! nalaze se na ovoj adresi:

    http://radicalelement.info/bez-gmo/emai ... sa-bez-gmo

    http://radicalelement.info/bez-gmo/

    http://www.svjesnost.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=271


    Aspartam i glutamat djeluju kao neurotransmiteri u mozgu omogućavajući prijenos informacija od jedne živčane stanice do druge. Ukoliko se u mozgu nalazi prevelika količina ovih supstanci, to dovodi do smrti određenih živčanih stanica uslijed stvaranja uvjeta za ulazak povećanih količina kalcija u te stanice. Ulaskom kalcija u stanice, u njima dolazi do oslobađanja većih količina slobodnih radikala koji onda uzrokuju smrt stanice. Oštećenja živčanih stanica mogu biti izazvana od strane suvišnog aspartata ili glutamata i zbog toga se ove supstance nazivaju – “ekscitoksinima”. Oni “nadražuju” ili stimuliraju živčanu stanicu sve dok ona ne umre.
    Aspartična kiselina je jedna od amino kiselina. U svojoj slobodnoj formi (kada nije vezana za proteine) ona uzrokuje značajno povećanje razine aspartata i glutamata u krvnoj plazmi. Suvišna količina aspartata i glutamata u krvi, kratko nakon unosa aspartama ili glutamične kiseline (prekursora glutamata) dovodi do visoke koncentracije ovih neurotransmitera u određenim dijelovima mozga.


    Ljudi posvuda u svijetu svakog jutra ustaju, i više-manje, prva navika koju su stekli od malih nogu je ta da se umiju i operu zube (oni koji znaju što je četkica)! Naravno, zube peru isključivo pastom za zube i to ni više ni manje nego onom koja sadrži fluor. Fluor je, kažu nam znanstvenici i liječnici, vrlo koristan za sprečavanje karijesa, paradentoze i općenito održavanje zdravlja zubiju.

    1. Fluoridi ometaju sintezu kolagena što dovodi do njegovog razlaganja u kostima, tetivama, mišićima, koži, hrskavičnom tkivu, plućima, bubrezima i traheji.
    2. Fluoridi stimuliraju stvaranje granula i potrošnju kisika u bijelim krvnim stanicama, ali sprečavaju taj proces kada je bijela krvna stanica izložena djelovanju neke strane supstance u krvi.
    3. Fluoridi smanjuju energetske rezerve i sposobnost bijelih krvnih zrnaca da uništavaju strane tvari procesom fagocitoze. Čak i nezamjetne količine fluorida, ispod 1ppm (1-og dijela na miljun dijelova) mogu ozbiljno suzbiti sposobnost bijelih krvnih zrnaca da uništavaju patogene mikro-organizme.

    http://www.blog.hr/print/id/16230442...vanje-inc.html

    25. Svibnja 2000. Republika Hrvatska postala je potpisnik NATO-ovog sporazuma pod naazivom 'partnerstvo za mir' među ostalim ovim sporazumom RH otvara svoj zračni prostor za slobodan prelet NATO-ovih zrakoplova, od ovog dana chemtrails su primjećene i na našem nebu. Tko i zašto zaprašuje naše nebo nepoznatim i otrovnim tvarima još nije utvrđeno.

    http://www.cro-chemtrails.info/

    tip: zajednički interesi
    osnivač: kundalini
    privatnost: otvorena
    URL: trosjed.net.hr/war_on_humanity___rat_protiv_covjeka

  4. #4
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    sirius, slatko vrhnje od veronike ima dosta kratak rok upotrebe
    jel se taj rok nesto produzi kad ga umutis u maslac ili moras pojesti bocu maslaca u par dana?

    maslac im ima dulji rok upotrebe, a i jeftiniji je

  5. #5
    Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,721

    Početno

    podižem staru temu, jer sam nedavno kupila zamjenu za vrhnje za kuhanje. sastav: hidrogenizirana biljna mast, slatka mlaćenica u prahu, modificirani kukuruzni škrob, maltrodekstrin, emulgator soja leticin.

    za usporedbu, evo sastava vrhnja za kuhanje: vrhnje, modificirani škrob, zgušnjavači: E415, karagenan, emulgator: E472e, regulator kiselosti E339.

    koje od ova dva zla je manje? ili ima nešto treće, zdravije?

  6. #6
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,705

    Početno

    Imaš baš slatko vrhnje (ne vrhnje za kuhanje) od mljekarni "veronika" (imaju štandove na tržnicama) ili ono starinsko slatko vrhnje u čašici od 2 dcl iz Lidla"Mildbona". Nemaju dodataka unutra.

  7. #7
    prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,142

    Početno

    Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Imaš baš slatko vrhnje (ne vrhnje za kuhanje) od mljekarni "veronika" (imaju štandove na tržnicama) ili ono starinsko slatko vrhnje u čašici od 2 dcl iz Lidla"Mildbona". Nemaju dodataka unutra.
    lidlovo vrhnje isto ima keragenan. sad još da mi netko kaže što je to?

  8. #8
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    šta se može jesti? možda je to jednostavnije pitanje.
    ili - da netko napravi kratki sažetak zaključaka do sada - što je ok.

  9. #9
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,705

    Početno

    Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    šta se može jesti? možda je to jednostavnije pitanje.
    ili - da netko napravi kratki sažetak zaključaka do sada - što je ok.
    Sve ono što je najbliže prirodnom/izvorom stanju.
    Ja bar nisam opsjednuta time ,ali pazim.
    Ne jedemo margarine, lisnata...rijetko kupovne kekse, paštete, salame...
    Radije kupim pancetu, maslac, jaja (domaća), povrće, voće, sir, vrhnje, ništa odmašćeno , sa malo ili 0% masnoće (ako origanalan proizvod ima masnoće, npr. jogurt).
    Ne sjećam se više što se sve spominjalo na početku ove teme , moram ponovo pročitati.

  10. #10
    Roza avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,721

    Početno

    i ta vrhnja se mogu koristiti za umake, kao i vrhnje za kuhanje? veroniku mogu samo pohvaliti za maslac, sjajan je.

  11. #11
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,705

    Početno

    Citiraj Roza prvotno napisa Vidi poruku
    i ta vrhnja se mogu koristiti za umake, kao i vrhnje za kuhanje? veroniku mogu samo pohvaliti za maslac, sjajan je.
    Može, naravno. Jedino se ne zgusne kada ga prokuhaš kao ono sa dodatkom, tj . malo se zgusne, ali ne toliko.
    Ali meni to ne smeta.
    Ili ih možeš koristiti kao vrhnje za pravljenje šlaga.

  12. #12
    sasa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Lokacija
    zg
    Postovi
    4,609

    Početno

    Citiraj Roza prvotno napisa Vidi poruku
    i ta vrhnja se mogu koristiti za umake, kao i vrhnje za kuhanje? veroniku mogu samo pohvaliti za maslac, sjajan je.
    da, ja već dugo ne koristim vrhnje za kuhanje nego isključivo slatko.

  13. #13
    Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007
    Lokacija
    Dalmacija
    Postovi
    5,498

    Početno

    hvala, evo čitam i ja

  14. #14
    Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Postovi
    7,121

    Početno

    Da, vjerojatno su jedini zdravi sirevi oni domaći, ovčji, kozji, kravlji i još kad bi znali od kog ih kupujete bilo bi super.
    Inače super mi je ova tema, prije nekoliko godina bila sam na zdravoj prehrani ali ono striktno sam se hranila sa hranom u izvornom obliku, dakle bez onih aditiva i sl. što piše na deklaracijama, i nije mi bilo lako pa nisam izdržala duže od 4 mj. prekinula sam jer sam morala na antibiotike zbog jake upale i od tad se pokušavam hraniti zdravo ali popustim svako malo.
    Inače baš sam pročitala jednu knjigu u kojoj piše jedi sve ono što raste, dakle ono što znamo da je poteklo od biljaka ili životinja, a ono što nije raslo negdje u prirodi ne konzumirati( tu bi se ubrajala npr. Coca -cola, itd.)

  15. #15
    Teta Eta avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005
    Postovi
    471

    Početno

    A meni u raspravi fali nezamjenjivi Davor!

  16. #16
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj Teta Eta prvotno napisa Vidi poruku
    A meni u raspravi fali nezamjenjivi Davor!
    Eh, da...

    SAd ću vas još malo udaviti jer isto nema teme, a glupo mi na temi o dohrani kad mi curka već sve jede.
    Putar! Ne da bi ga mogla jesti žlicom, nego šakicama. Doslovno. Kada vidi kutiju s putrom, poludi. Nema šanse da jede kruh i putar (kruh hoće jesti sam, ali samo ako je baš jako gladna, inače joj se valjda ne da žvakati), nego umače prstiće u putar, čopa i liže.
    Večeras je opet htjela jesti sam putar, nisam popuštala, no stavi komadić kruha s putrom u usta i pljune.
    Na kraju sam popustila, ali nisam dala da čopa po putru u kutiji nego sam joj odrezala komad i stavila na tanjur. MOram li reći da je cijeli komad strpala usta dok sam se okrenula spremiti kutiju u frižider.
    Nije da ga jede svaki dan, ali svaka tri dana sigurno. Je li to previše za tako malo dijete (18 mj.)?

  17. #17
    prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,142

    Početno

    moj klinac isto obožava maslac ( a i ja) nemam pojma jel im to previše, čitala sam da je zbog vitamina d jako dobar u prehrani djece.
    i da, ja ga radim sama od (slatkog) vrhnja 30% mm, i taj mi je najljepši ( i najjeftiniji).

  18. #18

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,530

    Početno

    Citiraj Mali Mimi prvotno napisa Vidi poruku
    Da, vjerojatno su jedini zdravi sirevi oni domaći, ovčji, kozji, kravlji i još kad bi znali od kog ih kupujete bilo bi super.
    Onda ga napraviš kući, i znaš da je dobro
    U pola litre mlijeka staviš čašu jogurta i miješaš sve dok ne zavrije. Kad zavrije makneš s vatre i procijediš kroz gazu. U gazi ostane sir, a u lončiću sirutka. Dobar tek
    P.S. Staviti u mlijeko soli po želji.
    Posljednje uređivanje od rehab : 27.03.2011. at 12:29

  19. #19
    Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Canada
    Postovi
    276

    Početno

    i meni !

  20. #20
    Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Canada
    Postovi
    276

    Početno

    Prima, kako pravis maslac? i ja bi ga rado pravila svojoj malenoj, obozava ga

  21. #21
    prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,142

    Početno

    Citiraj Demi prvotno napisa Vidi poruku
    Prima, kako pravis maslac? i ja bi ga rado pravila svojoj malenoj, obozava ga
    miksam mikserom dok ne dobijem maslac, cca 10 min. procjedim kroz gazu, i još malo stisnem u gazi da ocjedim

  22. #22
    Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,657

    Početno

    Citiraj prima prvotno napisa Vidi poruku
    miksam mikserom dok ne dobijem maslac, cca 10 min. procjedim kroz gazu, i još malo stisnem u gazi da ocjedim
    Kad ja slatko vrhnje miksam mikserom, dobijem šlag.

  23. #23
    prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007
    Postovi
    1,142

    Početno

    Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Kad ja slatko vrhnje miksam mikserom, dobijem šlag.
    kako kažu mima i marta duže miksaj, kad dobiješ šlag znaš da si na dobrom putu, nastaviš još miksat i maslac će se izdvojit

  24. #24
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Stavis slatko vrhnje u staklenku, zatvoris i treses dok se ne odvoji masnoca od sirutke. Nemoj za pocetak uzeti vise od jedne čašice vrhnja, jer ovako napravljen maslac ima vode u sebi pa se lakse kvari. Bolje radi cesce.

  25. #25
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Stavis slatko vrhnje u staklenku, zatvoris i treses dok se ne odvoji masnoca od sirutke. Nemoj za pocetak uzeti vise od jedne čašice vrhnja, jer ovako napravljen maslac ima vode u sebi pa se lakse kvari. Bolje radi cesce.
    Sad ću ispasti tudum. Ono slatko vrhnje za kolače? Moram priznati da do nedavno uopće nisam kužila da postoje biljne zamjene za slatko vrhnje i pravo slatko vrhnje (pronalazim samo Z bregov, mislim).
    Nije li ono slatko samo po sebi?
    Kažeš u čašici? Ja sam viđala samo slatko vrhnje u tetrapaku. Istina, na druge nisam ni obraćala pažnju jer sam ove koristila samo za kolače, a nekada i vrhnje za kuhanje - za juhe.

  26. #26
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    U kojem slatkom vrhnju nema karagenana? Ima li Tonka?

  27. #27
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,978

    Početno

    A jel bi mogla stavit vrhnje umultipraktik i mlatit onim plastičnim nastavkom, onim što izgleda ko nož?

  28. #28
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Vjerojatno bi, al ne znam da li bi ti poslije bilo nezgodno izvaditi vrhnje. Moze to i s obicnim mikserom, kad ga previse umiksas, odvoji se maslac od ostatka, koji je btw. jako fini za popiti.

  29. #29
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Na casicama pise slatko vrhnje ili vrhnje za slag. U Lidlu je najjeftinije.
    Vrhnje za kuhanje ne koristim, uvijek stavljam slatko vrhnje.

  30. #30
    Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    21,853

    Početno

    Probaj duže miksati.

  31. #31
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Slatko vrhnje se uvijek prilikom predugog miksanja velikom brzinom pretvori u maslac.

  32. #32
    Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    4,657

    Početno

    Ok, thanks.

  33. #33

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    karlovac
    Postovi
    1,756

    Početno

    Ovaj je topik jako dobar za dijetu.
    Pročitala tri posljednje stranice i nestao apetit.
    Nastavite tako.

  34. #34
    Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Canada
    Postovi
    276

    Početno

    Hvala Marta i Prima )

  35. #35
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,978

    Početno

    Hvala, probam ovaj tjedan...

  36. #36
    Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Vinkovci/Bec
    Postovi
    953

    Početno

    ohooo, nisam znala da slag postaje maslac....a ja i moja cura obozavamo maslac! koliko maslaca dobijete od jedne case vrhnja?

    SikaPika, i moja cura prsticima jeden maslac. a sta da joj radim?! faza kao i sve ostalo....ne branim joj.

  37. #37
    2xmama avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2009
    Lokacija
    vg
    Postovi
    408

    Početno

    moram odgovoriti na ovo..(baš me povuklo za jezik).
    Poanta posta je da svatko normalan zna što je hrana,a što su gluposti. Postavimo stvari ovako, pa tko bi djetetu za ručak dao čips???
    dakle: moja sveki

    što se maslaca tiče, lakše mi je kad vidim da ima još malih maslacoljubaca
    e,a kad smo kod maslaca...što se dešava kod zagrijavanja maslaca i vrhnja?
    Nisam čitala sve postove (još),ali mislim da je rečeno da se životinjske masnoće smiju zagrijavati. Ili?

    moji klinci, vole trop -one mrvice koje se naprave kad se grije/prži kiselo vrhnje. Jel' to ok?
    Posljednje uređivanje od 2xmama : 19.01.2011. at 21:28

  38. #38
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    Znaci, ako u ovoj karagenan-i-ostali-uzasi zemlji pronadjem slatko vrhnje od, jelte, slatkog vrhnja, iliti mlijeka, uz puno truda, mogla bih dobiti i maslac? Oooo.

  39. #39
    Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,526

    Početno

    Citiraj Kaae prvotno napisa Vidi poruku
    Znaci, ako u ovoj karagenan-i-ostali-uzasi zemlji pronadjem slatko vrhnje od, jelte, slatkog vrhnja, iliti mlijeka, uz puno truda, mogla bih dobiti i maslac? Oooo.
    ne treba uopce puno truda, meni cesce od slatkog vrhnja ispadne maslac nego slag :/
    imala sam ja i torte premazane maslacem

  40. #40
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    ne treba uopce puno truda, meni cesce od slatkog vrhnja ispadne maslac nego slag :/
    imala sam ja i torte premazane maslacem
    Potpis.
    Vidiš, ja nsiam znala da se napravi maslac pa miksaj što duže (kao i bjelanjak, što duže miksaš, to čvršći... poslije sam saznala za malo soli...), a kad ono. Ajme! Pa ti nareži takav kolač.

  41. #41
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,978

    Početno

    od jedne čašice se dobije cca 100g maslaca, najeftiniji malac koji sam ja našla je u lidlu mislim 10 kn tako da je to otprilike to s time da je ovaj domaći puno ukusniji nego svi ovi maslaci iz trgovine, doduše nisam probala one što koštaju 20-tak kuna.
    Rok trajanje je vrlo kratak ali mi smo ga slistili u tri dana, dobro nutkala sam i goste da probaju.
    Da i ne treba puno truda, ja sam na kraju miksala mikserom i bio je gotov za nekih 5 minuta.

  42. #42
    mamaShe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Zagreb, blizoo zoo
    Postovi
    575

    Početno

    Ideš!
    Gradsko dijete poput mene prvi puta čuje za ovo! Super. Probat ću!
    Inače, margarin smo prestali kupovati, kupujemo maslac od Vindije. Meni je ok.
    Ali probat ću ovaj 'domaći'. Premda, vrhnje nije domaće. Jel ovo od Vindije slatko vrhnje ok za iraditi maslac?

  43. #43
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Prisutan.
    I ja sam u zadnje vrijeme na veronika putru - 40kn kila. Fino miriši čak i kada se spravlja u ghi.

  44. #44
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Prisutan.
    Ajde, fala Bogu!

  45. #45

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    karlovac
    Postovi
    1,756

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Prisutan.
    I ja sam u zadnje vrijeme na veronika putru - 40kn kila. Fino miriši čak i kada se spravlja u ghi.
    Gdje kupiš kilu?
    To je popust na količinu?
    Kod nas u Klc je 25 dkg 14 kn!

  46. #46
    enela avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2006
    Lokacija
    Midsomer
    Postovi
    2,848

    Početno

    Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    .
    Nego koji je otprilike rok trajanja tom maslacu?
    Danas kupljen, rok trajanja do 3.04.

    Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Gdje kupiš kilu?
    To je popust na količinu?
    Kod nas u Klc je 25 dkg 14 kn!
    To ti je pakiranje od kile (zapakiran je u vrečicu).
    Inače, ima još jeftiniji - križevački putar, 30 kn kila (Dolac), ali meni je Veronika bolji.

    Odlično je i zeleno Veronikino vrhnje.

  47. #47
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Prisutan.
    I ja sam u zadnje vrijeme na veronika putru - 40kn kila. Fino miriši čak i kada se spravlja u ghi.
    Vratio si se samo da meni maaaast vadiš.

  48. #48
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,978

    Početno

    Super cijena za putar, no naravno ja nema gdje kupit veronika putar.
    Mogla bi mm-u stavit na popis kad ide poslom u Zg, gdje ga se može kupit?!

  49. #49
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
    ...gdje ga se može kupit?!
    Na većini tržnica. Ako trebaš detaljnije pitaj s konkretnim kvartom na umu pa će ti netko poslati detaljne upute. Nego, daj vidi imaš li lokalno nešto slično. Fora je da puno "malih" ide u vlastitu distribuciju jer ih veliki deru k'o klokane.

  50. #50
    Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007
    Postovi
    4,978

    Početno

    Hvala Davore! U međuvremenu sam našla njihovu stranicu i vidim da i u utrinama prodaju, kuma mi tamo živi pa ću si naručit...nekad se sa sela u grad vrhnje i masla nosilo, sad obrnuto LOL.
    Nego koji je otprilike rok trajanja tom maslacu?
    Kod mene nema mini mljekara ali ima žena koje imaju svoje krave i doma prave sir i vrhnje, mogla bi pitat za maslac.
    Mada sam zadovoljna i sa ovim maslacem koji sama pravim od lidlovog slatkog vrhnja.

Stranica 5 od 8 PrviPrvi ... 34567 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •