Stranica 6 od 8 PrviPrvi ... 45678 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 378

Tema: Evo zašto ne jedemo pseudo-hranu

  1. #251

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    karlovac
    Postovi
    1,756

    Početno

    Provjerit ću sutra kod nas na placu za Veronika maslac po 1 kg. Hvala!

  2. #252
    Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Vinkovci/Bec
    Postovi
    953

    Početno

    evo za ljubitelje maslaca: maslac se moze odlicno zamrznuti!! ne gubi na kvaliteti, samo duze traje. provjereno.

  3. #253

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    karlovac
    Postovi
    1,756

    Početno

    Nisam našla maslac Veronika po 40 kn.
    Sve mi se čini da ću ga napraviti sama od domaćeg vrhnja moje susjedice.

  4. #254

    Datum pristupanja
    Nov 2009
    Postovi
    3,530

    Početno

    Citiraj Mali Mimi prvotno napisa Vidi poruku
    Da, vjerojatno su jedini zdravi sirevi oni domaći, ovčji, kozji, kravlji i još kad bi znali od kog ih kupujete bilo bi super.
    Onda ga napraviš kući, i znaš da je dobro
    U pola litre mlijeka staviš čašu jogurta i miješaš sve dok ne zavrije. Kad zavrije makneš s vatre i procijediš kroz gazu. U gazi ostane sir, a u lončiću sirutka. Dobar tek
    P.S. Staviti u mlijeko soli po želji.
    Posljednje uređivanje od rehab : 27.03.2011. at 12:29

  5. #255
    Solange13 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009
    Postovi
    399

    Početno

    jel može domaći kefir umjesto jogurta?
    Dali sir treba odstajati? Dali odmah ide u frižider? itd.. itd... svi detaljčići?

  6. #256
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Svejedno je, ideje možeš pronaći po netu među indijskim receptima za chhena ili paneer sir. Bitna je sirutka koja je kisela i omogućuje odvajanje.

    Nego, kad sam već ovdje, mala najava slijedeće velike pseudo-namirnice: posije, "cjelovite" džidže i ostale prehrambene katastrofe bogate fitinskom kiselinom.
    Ozbiljni nutricionisti ih zovu anti-nutrijentima.

  7. #257
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Svejedno je, ideje možeš pronaći po netu među indijskim receptima za chhena ili paneer sir. Bitna je sirutka koja je kisela i omogućuje odvajanje.

    Nego, kad sam već ovdje, mala najava slijedeće velike pseudo-namirnice: posije, "cjelovite" džidže i ostale prehrambene katastrofe bogate fitinskom kiselinom.
    Ozbiljni nutricionisti ih zovu anti-nutrijentima.
    Da! Ajde, piši!
    Baš MM i ja pričamo jučer o kruhu.
    Nekada su crni i polubijeli kruh bili jeftiniji. Po čemu je ispadalo da su takvo brašno i način izrade jeftiniji.
    E sad, zbog čega onda sada integralni kruhovi tako puno koštaju? Tim više što se zna da se u njih trpa boja ili te famozne posije koje su tu tek toliko da bi se mislilo da su od cjelovitog zrna.
    Ne kažem da su svi takvi. Osim toga, malo toga znam.
    Inače, pravim kruh od polubijelog brašna. Zapravo, više ni ne koristim bijelo brašno, polubijelo ide u sve uz dodatak bijelog oštrog - za paniranje, kod brašnjenja tepsije za kolače, izrade tijesta - da se ne zalijepi...

  8. #258
    smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    863

    Početno

    Sto je tocno ghee (jel to maslo?), za sto je dobar, kako se pravi?

  9. #259
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Davore, a šta kažeš na to da je sva kuhana hrana koju jedemo praktički "mrtva", svi enzimi se uništavaju na 54°C? Ispada da bih sve trebali jesti praktički sirovo(voće i povrće). Baš sam se zamislila nad tom studijom koju sad čitam u jednoj knjizi.

  10. #260
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    @SikaPika, budem, samo malo strpljenja

    @smedja, ghee=maslo i dobije se tako da se putar kuha na laganoj vatri dok ne iskuha voda, a mrvice koje u njemu ostanu dobiju "zlatnu" boju. Kritično je prekinuti vatru na vrijeme kako te mrvice ne bi zagorile. Kad se malo ohladi procijedi se kroz sito za čaj i to je to. Može jako dugo stajati izvan frižidera.

    @ivancica, da, ako se hraniš isključivo kuhanom hranom onda trošiš vlastite zalihe enzima. Većina namirnica sadrži sve enzime potrebne za probavljanje upravo te namirnice, ali postoji i nekoliko relativno neugodnih iznenađenja. Na primjer tripsin inhibitor kod mahunarki i batata je odličan motiv za njihovo kuhanje. Toksičnost nekih drugih sirovih namirnica je nešto manje poznata, a zanimljivo je da veći broj tih toksina izaziva probleme na koži pod utjecajem sunca. Na primjer izdanci heljde (fagopyrin), celera, peršina (psoraleni)...
    Neke namirnice postanu hrana tek kad se skuhaju i izbor je između kuhanja i izbjegavanja.
    Naravno, idealno je koristiti što više sirove hrane.

  11. #261
    ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    3,356

    Početno

    Tnx Davore.

    Pod celer i peršin misliš isto na izdanke? Ne na lišće i korijen pretpostavljam.

  12. #262
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Koliko sam skužio radi se uglavnom o izdancima, ali i zelenim dijelovima biljke. U principu nije frka ako se time ne puniš redovito, poput recimo ekipe na zelenim sokovima.

  13. #263
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Pa nije valjda da ekipa svaki dan pije zeleni sok od persina ili celera? Meni to fakat spada u pretjerivanje, to svakodnevno ponavljanje namirnica. Pa bar za te zelene sokove imas izbora na pretek.

  14. #264
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Pa samo pogledaj na recepte za zelene sokove i sve će ti biti jasno.
    Zdrava prehrana je puna zamki /)

  15. #265
    smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    863

    Početno

    hvala za ghee (sto onda s njim? kako ga se jede?)

    koliko ti se razveselim, toliko me opterete te nove spoznaje...

  16. #266
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Pa samo pogledaj na recepte za zelene sokove i sve će ti biti jasno.
    Zdrava prehrana je puna zamki /)
    Ponekad pojam zdrave hrane iskljucuje pojam zdravog razuma...
    Ja volim zelene sokove, fakat su mi fini, i list celera mi daje bas dobar okus u kombinaciji s kruskom, al ne bih to mogla piti svaki dan pa da mi netko plaća.

  17. #267
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    @smedja, ghi je masnoća. Dakle nema neke posebne filozofije u korištenju. Jednostavno ga koristiš u toploj hrani umjesto drugih masnoća.
    Recimo, možeš s ghijem lipofilirati začine i dodati u skuhanu rižu. (lipofilirati = u vruću masnoću dodati štogod, konkretno začine, na taj način čarolije iz začina postanu korisnije organizmu)

    @marta, vjerojatno se neće tako skoro dogoditi da u modu uđe rotiranje namirnica. Tako jednostavno, a tako zdravo.

  18. #268
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Pa samo pogledaj na recepte za zelene sokove i sve će ti biti jasno.
    Zdrava prehrana je puna zamki /)
    Ajde molim te pojasni šta si htio reći. Zaista me zanima o kojim receptima i zamkama govoriš.

  19. #269
    anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,908

    Početno

    Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Ponekad pojam zdrave hrane iskljucuje pojam zdravog razuma...
    Ja volim zelene sokove, fakat su mi fini, i list celera mi daje bas dobar okus u kombinaciji s kruskom, al ne bih to mogla piti svaki dan pa da mi netko plaća.
    I meni su fini. A fina mi je i kava - pijem ju svaki dan. I pijem vodu svaki dan.

    I jedem zelenje na salatu. Na ljeto svaki dan jedem paradajze, krastavce, papriku, lubenicu, dinju...

    Zašto ne onda i zeleni sok?

  20. #270
    cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007
    Lokacija
    Rijeka
    Postovi
    11,735

    Početno

    anchi, ja mislim da su marta i davor imali na umu nešto ovako:

    na kraju dana kad zbrojim koliko sam popila zelenog soka, ispadne oko 3 litre. meni koja prije godine dana na ovim temperaturama nisam popila niti 2 dcl, to je itekakav napredak.
    ili ovako

    Litru popijem u vremenu 7:30 - 8:30, a oko 10:00 pojedem 3 banane. Onda sam mislio da sa te 3 banane mogu napraviti jos bar litru ZKSoka, pa piti 2 litre dok sam na poslu

  21. #271
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Mislio sam na uzastopno korištenje istih sastojaka iz dana u dan, a to je loše.

  22. #272
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Naravno, idealno je koristiti što više sirove hrane.
    Pa recimo, makrobiotičari se s ovim ne slažu. Postoji više načina kuhanja namirnica, kraće, duže, kuhanje na pari... kuhanje nužno ne znači iskuhati dušu iz namirnica. Svježe salate u makrobiotičkoj prehrani se koriste u malim količinama, a žitarice (prvenstveno smeđa riža) su najzastupljenije. Naravno, kuhane.

  23. #273
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    Nego, kad sam već ovdje, mala najava slijedeće velike pseudo-namirnice: posije, "cjelovite" džidže i ostale prehrambene katastrofe bogate fitinskom kiselinom.
    Ozbiljni nutricionisti ih zovu anti-nutrijentima.
    Koliko sam čula, fitinska kiselina u malim količinama povoljno djeluje na zdravlje. Naravno da ne treba svakodnevno pojesti kantu posija ni drugih cjelovitih džidža, već sve jesti umjereno i raznoliko.

  24. #274
    Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    zagreb zapad
    Postovi
    21,705

    Početno

    Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Pa recimo, makrobiotičari se s ovim ne slažu. Postoji više načina kuhanja namirnica, kraće, duže, kuhanje na pari... kuhanje nužno ne znači iskuhati dušu iz namirnica. Svježe salate u makrobiotičkoj prehrani se koriste u malim količinama, a žitarice (prvenstveno smeđa riža) su najzastupljenije. Naravno, kuhane.
    Svaki smjer u prehrani ako je dobro promišljen u svakom slučaju je bolji od modernog načina prehrane sa puno polugotovih/rafiniranih i ostalih proizvoda. I makorobitika također. Ali ja sam nekako mišljenja da makrobiotika nije idealna za svakoga,jednako kao što ni vegetarijanstvo nije za svakoga. Nismo svi jednaki, niti svi jedanko toleriramo puno žitarica u prehrani. Po meni to ne znači da je makrobiotika (ili bilo koji razuman smjer) loš sam po sebi, ali jednostavno individualni pristup bi bio puno idealniji.

  25. #275
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Svaki smjer u prehrani ako je dobro promišljen u svakom slučaju je bolji od modernog načina prehrane sa puno polugotovih/rafiniranih i ostalih proizvoda. I makorobitika također. Ali ja sam nekako mišljenja da makrobiotika nije idealna za svakoga,jednako kao što ni vegetarijanstvo nije za svakoga. Nismo svi jednaki, niti svi jedanko toleriramo puno žitarica u prehrani. Po meni to ne znači da je makrobiotika (ili bilo koji razuman smjer) loš sam po sebi, ali jednostavno individualni pristup bi bio puno idealniji.
    Slažem se.
    Nisam makrobiotičar, ni vegetarijanac. Navela sam primjer makrobiotike jer sam željela istaknuti da i smjerovi u prehrani koji imaju svrhu poboljšanja zdravlja i kvalitete življenja imaju oprečne stavove. Ja sam potpuno za individualan pristup, i nisam za isticanje nekakvih loših kemijskih supstanci u hrani, jer možemo u baš svakoj namirnici izdvojiti supstancu koja je loša za zdravlje, ma kako zdrava ta namirnica bila. Zato mi je suvišno pričati o fitinskim i drugim kiselinama - ako povremeno pojedemo komad kruha s posijama ili lanenim sjemenkama, ne razumijem kako to može loše utjecati na zdravlje? Ponavljam, mislim da ne možemo pogriješiti ako jedemo umjereno i raznoliko. Niti navaliti na sirovo, niti na zelene sokove, ni na (pre)kuhano, prženo...

  26. #276
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Koliko sam čula, fitinska kiselina u malim količinama povoljno djeluje na zdravlje. Naravno da ne treba svakodnevno pojesti kantu posija ni drugih cjelovitih džidža, već sve jesti umjereno i raznoliko.
    Upravo zato što slika nije crno/bijela, ni priča o posijama ne bi bila potpuna bez znanja o fitazi, enzimu koji se brine da ovo što pišeš bude točno. Maaaali problemčić s fitazom je da, kao i svi ostali enzimi, strada u kuhanju i sasvim je svejedno jesu li posije kuhane na pari ili su umočene u vruću čokoladu. Bez fitaze radi se o mrtvoj prirodi bez ikakvih povoljnih učinaka. Postoje zato postupci kojima se postižu znatna poboljšanja. O tome više detalja malo kasnije.

  27. #277
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Evo došlo je malo kasnije

    Veza između gubitka minerala i cjelovitog zrnja i orašastih plodova je fitinska kiselina, odnosno fitati koji se nalaze većinom u vanjskoj ovojnici zrna http://en.wikipedia.org/wiki/Phytic_acid

    Problem je što fitinska kiselina kelira minerale iz hrane i čini ih neupotrebljivima.
    Fitate donekle neutralizira kalcij i fora je da baš SVE tradicionalne kuhinje koje se hrane zrnjem imaju izvor kalcija. U našim uvjetima to je mlijeko i mliječni proizvodi, a u istočnoj Aziji to je sezam (i u Kini svinjska rebarca ).

    Fitinska kiselina se smatra antinutrijentom i neutralizira ju enzim fitaza. Najbolji dio ove priče je da praktično sve namirnice u kojima se nalazi fitinska kiselina uglavnom sadrže i fitazu, enzim koji razvaljuje fitate - pod uvjetom da mu se dade prilika. SVI enzimi stradaju u potpunosti na temperaturama iznad 60°C. Fitaza ima najviše uspjeha na temperaturama klijanja (~35°C +/- 10°C) i u kiselom okolišu. Postoje studije utjecaja različitih laktobakterija (jogurta) na uspjeh ovog postupka, a jedna od njih pametno zaključuje da je sasvim svejedno o kojoj mliječnoj kulturi se radi i da je jedino bitna - mliječna kiselina.

    Sve tradicionalne pripreme jela sa zrnjem podrazumijevaju neki od postupaka dodatne neutralizacije fitinske kiseline:
    - uklanjanje ljuske na grahoricama u Indiji (dal)
    - namakanje zrnja u nebrojenim primjerima svugdje po svijetu, npr. koljivo u našim i nešto istočnijim krajevima, kutia u Ukrajini, Bjelorusiji itd.
    - "kiseli" kruh, a u mojem slučaju biga (za pravi kiseli kruh nije dovoljno samo staviti aditiv, nego treba stvarno proći dugu fermentaciju od nekoliko sati)
    - fermentirano zrnje (razni primjeri od Afrike do Japana i šire)
    ...

    Sumarum: cjelovite namirnice su OK ako se aktivira enzim fitaza i ako se takve namirnice kombiniraju s izvorom kalcija.

    Napomene:
    Posije su industrijski otpad koji ne bi smio imati nikakve veze sa zdravom hranom, a ipak...

    Smeđa riža je posebno bogata fitinskom kiselinom i apsolutno je loša namirnica ako se samo skuha. Već namočena na GABA način (o tome sam već pisao) je neusporedivo bolja. Najbrža GABA riža se dobije za 4 sata na 40°C (u termosici).

    U dućanu nikada ne kupujte tamne kruhove jer su u najboljem slučaju samo ofarbani bijeli. Jedini pravi kruh od tamnog brašna je "kiseli" ili na biga način (zapravo ista stvar).

    Sojino i ostala "mlijeka" od zrnja su ... nastala pomoću nasilja korištenjem zrnja u izvornom i termički obrađenom stanju. Dakle odlična su za izbjegavanje.

    U famoznim knusperima čokolada je zdravija namirnica od hrskavih džidža koje se unutra nalaze, a ne bi čovjek rekao ...

    Ako djeci dajete cerealije za doručak (koje su teorecki strahovito zdrave ), sjetite se večer prije natopiti ih u jogurt ili jogurt s vodom. Takve su stvarno zdrave. Bez zezanja. Kokičano zrnje ne spada ovdje nego u kategoriju koja slijedi. Nažalost.

    Najgore od najgoreg: ekstrudirani proizvodi od cjelovitog zrnja. Sadrže svu fitinsku kiselinu i 0 fitaze. Tu nažalost spada i famozni "stiropor" od cjelovite riže - OK je za rekreativnu upotrebu, ali postaje problem ako je svaki dan na stolu.

  28. #278
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku


    ...

    Sumarum: cjelovite namirnice su OK ako se aktivira enzim fitaza i ako se takve namirnice kombiniraju s izvorom kalcija.
    Hm, a što je onda sa željezom koje se teže apsorbira ako se konzumira uz mliječne proizvode?

    Komplicirano, sve u svemu.

    MI žitarice jedemo uglavnom kuhane (žgance, ječam-griz, proso, kvinoju, rižu). I kokice, iz šerpe

    Eh da, i zobeno mlijeko (homemade) s kojim hladim već napravljeni griz (grizom nazivamo sve žitarice).

    Davore, a klice, one suhe, fine, slatke? Moje dijete umače prstiće i jede ih kao neke mrvice.

  29. #279
    Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Canada
    Postovi
    276

    Početno

    Meni bi bilo zanimljivo da Davor pocne pisati i na temi: Sto danas kuhate? Dobro, mozda ne kuha on, al kuha njegova zena.

  30. #280
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj Demi prvotno napisa Vidi poruku
    Meni bi bilo zanimljivo da Davor pocne pisati i na temi: Sto danas kuhate? Dobro, mozda ne kuha on, al kuha njegova zena.
    Bravo Demi! Potpisujem!

    Koliko sam shvatila, Davor je na ayurvedskom načinu prehrane.
    Ja sam ove godine počela otkrivati makrobiotiku, a s druge strane i ayurvedu.
    Nekako mi se kombinacija ta dva načina baš sviđa

  31. #281
    Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Canada
    Postovi
    276

    Početno

    zapravo bi bilo ljepo da pise sto smo danas jeli, od dorucka, preko rucka do vecere, ne samo za rucak, i kako priprema hranu.

  32. #282
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Samo ću reći da mi je drago da se ne opterećujem fitinskom kiselinom, fitazama i ostalim -inama i -azama. Ne znam kako se onda u cijelu priču uklapaju osobe s raznim intolerancijama na hranu, jer, ponavljam, svi smo različiti i odgovaraju nam različite stvari. I opet ću reći - u svakoj namirnici možemo izdvojiti štetnu tvar (samo što većinom ne znamo kako se te tvari zovu), tako da mislim da je umjerenost rješenje. Pa bila to smeđa riža kuhana na standardan način ili bilo što drugo. Sve ostalo mi je pretjerivanje, NHF.

  33. #283
    n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010
    Postovi
    4,993

    Početno

    Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Hm, a što je onda sa željezom koje se teže apsorbira ako se konzumira uz mliječne proizvode?

    Komplicirano, sve u svemu.
    Točno, upravo sam to htjela reći. Takvih kombinacija je vjerojatno bezbroj, i ne znam tko bi ih bio u stanju sve pratiti.
    Posljednje uređivanje od n.grace : 10.04.2011. at 07:50

  34. #284
    Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Canada
    Postovi
    276

    Početno

    Je SikaPika, jos samo da se i Davoru dopadne nasa zelja heheh

    Dakle Davore, novi topic samo za tebe ...Sto se danas jelo u mojoj obitelji

  35. #285
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    @SikaPika, nije uopće komplicirano ako se ne držiš jedne namirnice k'o pijan plota. To ljudi obično naprave kada im se kaže da je nekakva namirnica jako zdrava. n.grace ti lijepo veli - od malo fitinske kiseline nećeš krepat, ali se zabrini ako svaki dan potamaniš, recimo, šalicu cerealija za doručak. To je loše i to nije malo.
    Što se željeza tiče, prvo se odluči jesi li vegetarijanac ili mesojed, jer je pitanje željeza većinom isforsirano i apsolutno izlišno za mesojede. Ako kao mesojed imaš pomanjkanje željeza onda to sigurno nije radi mlijeka nego radi nekakvog ozbiljnog zdravstvenog problema.

    @Demi, shvaćam tvoju želju, ali uz topice s naslovima "što danas kuhate" ili "vegetarijanski tjedni jelovnici" i slično, nekakav moj prehrambeni topic bi bio sasvim dosadan. Naime, prehrana u mojoj obitelji je izrazito simplistička. Osnovna ideja je ne ponoviti namirnice dva dana za redom i ne previše različitih namirnica u jednom obroku. Kad osjetim otrebu podijeliti nekakav "recept" to ću napraviti na nekom od postojećih topica. Mislim da ćemo danas jesti salatu od tjestenine i povrća s feta sirom i dresingom - dašak ljeta na tanjuru. Eto, toliko jednostavno.

  36. #286
    Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Canada
    Postovi
    276

    Početno

    Ma kako ti to shvacas moju zelju? Kad bi ti pisao sto i kako, ja bi mogla muzu svaki dan dat naredbu sto da on nama priprema hahahha , al dobro i ja razumijem da nedas da ti virimo u tanjur...hvala sto si nam makar danas dopustio

  37. #287
    Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Canada
    Postovi
    276

    Početno

    salatu od tjestenine i povrća s feta sirom i dresingom - dašak ljeta na tanjuru. Eto, toliko jednostavno.

    Zvuci jednostavno, ali ima tu puno mogucnosti, npr koje tjestenine, koje povrce i koji dresing...kako skuhas povrce, na pari, brzo kuhanje ili ...itd

  38. #288
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Salatno povrće ne kuham, a zaprepastila bi se što se sve ne treba kuhati
    Dresing je puno zanimljiviji detalj od ostalih. Danas ... humus dresing.

  39. #289
    Smajlich avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Postovi
    1,136

    Početno

    A baš sam tužna zbog cornflakesa......šmrc

  40. #290
    smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    863

    Početno

    Griz?
    Mora biti pod istim nazivom kao posije...
    Ne valja nista ili moze proci? Jel bolji bijeli ili "integralni" (alnatura npr)? Kako bi se trebao spravljati?

    Kus kus npr se ne kuha nego tek stavi nabubriti, ali ako se nevaram prije je tretirano...

    Ne nalazim topic sa savjetima za pripremu zitarica na GABA nacin...

  41. #291
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    Griz je najčešće tip 400, dakle vrlo bijeli => 0 posija
    Kuskus tretiraj kao tjesteninu, a možeš ga isto smatrati vrlo bijelim.

    GABA riža je bilo koja smeđa riža kod koje je započeo proces klijanja, a najbrža metoda je frknuti smeđu rižu (ne paraboiled!) u termosicu s vodom na oko 40°C u trajanju od 2-4 h ili u hladnu vodu preko noći. Takva riža se kuha bitno kraće, ukusnija je i po svemu zdravija.

  42. #292
    smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    863

    Početno

    Znaci GABA nacin je nacin pripreme samo za rizu ili i za neke druge zitarice (jecam, proso, quinoa...)?
    Sto s paraboiled rizom? Ima li uopce usporedive kolicine hranjivih tvari u odnosu na smedju rizu?
    Sto ti radis s psenicom? Izbjegavas da bude svaki dan na jelovniku ili?

    txs

  43. #293
    seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004
    Postovi
    7,511

    Početno

    davore, imas li jos koje linkove ba fitazu i fitate?
    malo bih se udubila.

  44. #294
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Citiraj Davor prvotno napisa Vidi poruku
    @SikaPika, nije uopće komplicirano ako se ne držiš jedne namirnice k'o pijan plota. To ljudi obično naprave kada im se kaže da je nekakva namirnica jako zdrava. n.grace ti lijepo veli - od malo fitinske kiseline nećeš krepat, ali se zabrini ako svaki dan potamaniš, recimo, šalicu cerealija za doručak. To je loše i to nije malo.
    Što se željeza tiče, prvo se odluči jesi li vegetarijanac ili mesojed, jer je pitanje željeza većinom isforsirano i apsolutno izlišno za mesojede. Ako kao mesojed imaš pomanjkanje željeza onda to sigurno nije radi mlijeka nego radi nekakvog ozbiljnog zdravstvenog problema.
    Ma da, znam, nemam ja taj problem. Istina, ujutro uglavnom jedem kruh uz kavu jer za drugo nemam vremena (još da se već jednom odlučim napraviti kruh s bigom u pekaču po tvom receptu), a za ručak večeru uvijek različito.
    A željezo me je počelo okupirati od kada imam dijete i kada nam je pedica dala onaj neki multivitamnski pripravak sa željezom koje smo odlučili NEdati djetetu. Budući da meso jedemo dva puta tjedno, gledam da kada jede proso ili što već s više željeza da ne ide uz mlijeko (zapravo, mlijeko ni ne pije nego jogurt).

  45. #295
    Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Postovi
    8,984

    Početno

    @SikaPika, intuicija ti radi - multići, a osobito "oplemenjeni" sa željezom su koma. Kvalitetno smrdaju crijevne kulture. Slobodno se ne živciraj oko mliječnih proizvoda u kombinaciji s izvorima željeza. OK, mlijeko+meso≠košer, ali mi se ne čini da ti je to važno.

    @smedja, GABA se primarno odnosi na rižu, ali princip jednako vrijedi i za ostale žitarice. Pšenicu je dosta teško izbjegavati u našem podneblju, ali je dobro obroke organizirati tako da se žitarice ne pojavljuju u baš svakom obroku. Paraboiled riža je prije ljuštenja i poliranja kuhana u ljusci s idejom da će se tako zadržati hranjive tvari iz ljuske, ali se po svemu radi o mrtvoj prirodi. Recimo da je OK za restorane.

    @seni, mislim da ovdje ima već dovoljno mrvica za traženje. Probaj kombinacije phytic phytase sourdough antinutrient lactic E391 iron zync phosphorous

  46. #296
    Ivana B-G avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006
    Lokacija
    Vinkovci/Bec
    Postovi
    953

    Početno

    volim citat davorove postove, ali pomalo mi se manta u glavi....
    ne valja bijelo brsno, ne valja ni crno; ne valjaju kuhane zitarice, a sirove se ne mogu jesti; volim kruh s kiselim tijestom (kupovni) ali ne mogu provjeriti dali je to onaj "pravi"; djeci ponekad dajem cornflakes, a znam da nije najbolje izbor, a nisu ni zobene pahuljice, ni kruh, niti ista...?!?! cini mi se najbolje da se drzim samo voca, povrca, jogurta i sezama.....*zbunjena*

    a tko tako moze zivjeti? zaista se trudim ne previse se opterecivati sa svim tim, ali ne ide mi.....a stize uskrs, a svi ti kolaci i kuhano/peceno jelo....ajme.....

    dakle, ako sam dobro razumijela, najbolji instant recept je: svaki dan pripremati razlicite namirnice na, ako je moguce, razlicit nacin i u razlicitim kombinacijama.
    jednostavna teorija, ali praksa je itekako teska.

  47. #297
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Davore, stalno te hocu pitati nesto, jer ne stignem po netu traziti...
    Mene su naucili da mocim sve mahunarke i zitarice preko noci, a znala sam mociti i pahuljice, jer bi mi se tako ujutro brze skuhale, ili ih ne bih uopce kuhala. Ono sto me zanima, s obzirom da su pahuljice zapravo zgnjecena zrna, ima li to namakanje ikakvog efekta? Mislim, glede fitinske kiseline?

  48. #298
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Ivana praksa uopce nije teska. Svodi se na par rijeci, ne jedi svaki dan isto.

  49. #299
    Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007
    Lokacija
    Canada
    Postovi
    276

    Početno baby zobene pahuljice

    Do neki dan sam baby pahuljice ( konkretno zobene) uzimala zdavo za gotovo i davala djetetu za dorucak, dok napokon nisam pazljivije pogledala sastav dodanih vitamina i minerala. Pise da 5 zlica pahuljica zadovoljava 100% dnevnu potrebu za zeljezom, medjutim , kako znamo da se zeljezo lakse apsorbira uz c vitamin, kojeg u tim pahuljicama nema, pitam se koliko je to lose bilo za probavu.
    Davore, sta ces mi lijepog reci?

  50. #300
    SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    2,554

    Početno

    Davore, postoji li naziv za način prehrane koji se pridržavaš ili si nakon dugog proučavanja odlučio što je najbolje za tebe i tvoju obitelj?
    Meni je nekada teško s MM. Mislim, on puno toga prihaća, ali kada vidim koliko voli jesti neke stvari (inače je mršavac, oduvijek lakši od mene ), ne mogu mu to uskratiti (prženo, palačinke). Odnosno, neke stvari baš i ne voli (variva) pa ih ni ne praivm tako često (jednom do dva puta tjedno).

    A pseudo hrana? Neki dan svekiji kupili MM zeleni čaj i pogledam ja deklaraciju, a u njemu kojekakvi sušeni ananasi, papaje dodatni šećeri... ma užas. Mislim, neće mu to naškoditi jer ne pije baš puno toga čaja, ali ne mogu vjerovati da i u to stavljaju tako nešto. Da se razumijemo, čaj je ulistićima, ne u vrećicama.

    Danas smo jeli sladoled i kao, daj Maši, daj Maši. Dam joj malo čokolade (prelijev, tamna čokolada... sva sreća nije puno pojela), pogledam deklaraciju, okrene mi se želudac.

    Davore
    , nisi mi odgovorio ništa za klice, one suhe, kao mrvice?

Stranica 6 od 8 PrviPrvi ... 45678 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •