Slijedeća stanica: soja.
Oh boy, tu ima svašta. Ukratko: ništa ne valja.
Pretpostavljam da je OK pojesti soju u obroku do najviše jednom tjedno, a sve preko toga je nepotreban rizik. Najgori dio je - najčešće se po pojmom "soja" podrazumijeva industrijski otpad od proizvodnje ulja u vidu ljuskica, "odrezaka" i sličnih prerađevina. Udio GMO soje raste.

Zašto je soja štetna pseudo-hrana?
Prije svega zato što ju marketing "zdrave hrane" fura kao zdravu namirnicu. Taj kriterij ne može promašiti. Stvarnost je naravno potpuno suprotna a slijedi samo par aspekata:
1. najčešće se nudi kao industrijski otpad nakon proizvodnje ulja; električna izolacija je vjerojatno bolja "hrana" od te piljevine
2. žene motiviraju jesti soju radi "blagotvornog" učinka na pomlađivanje zbog fito estrogena, a pri tome se "zaboravlja" mehanizam recirkulacije estrogena koji je sličan onome kod vitamina B12. Fitoestrogeni se ne recirkuliraju i posljedica uzimanja soje su loši zglobovi, koža, grudi, ciklus... i ubrzo konzumentice postanu smežurane bakice. Toliko o pomlađivanju. Za štrebere, fito estrogeni su "slabi" estrogeni i hoće istisnuti normalan "jaki" estrogen ( http://jn.nutrition.org/cgi/content/abstract/125/3/437 ). Pijenje sojinog mlijeka u samo tri mjeseca može umanjiti razinu estradiola za 27%. ( http://jnci.oxfordjournals.org/cgi/c...act/90/23/1830 ). To sigurno ne može biti dobro.
3. hormonalno smrdava malu djecu i odrasle muškarce čini neplodnima: http://www.informaworld.com/smpp/con...47270500030266
4. fitinska kiselina umanjuje apsorpciju minerala, osobito cinka
5. tempeh, jedan od "šampiona" vegie prehrane radi zamisli da sadrži B12 zapravo reducira razinu B12 u organizmu jer se radi većinom o analozima

Zapravo, jedini oblici soje koji su OK za konzumaciju susoja umak (šoju, tamari, ketjap medja/manis i sl.) i miso. Naravno, u razumnim količinama.

Ukratko. Od soje se rađaju muška djeca s hipospadijom, muškarci su neplodni i biološki stariji, žene su biološki puno starije, hormonalno smrdane i loših zglobova i kostiju. Toliko o soji kao "zdravoj hrani". Uzgred, istočnjaci soju jedu u puno manjim količinama nego što marketing "zdrave hrane" sugerira - nije ni čudo da nemaju sve gore spomenute zdravstvene probleme.