Sve ono što je najbliže prirodnom/izvorom stanju.
Ja bar nisam opsjednuta time ,ali pazim.
Ne jedemo margarine, lisnata...rijetko kupovne kekse, paštete, salame...
Radije kupim pancetu, maslac, jaja (domaća), povrće, voće, sir, vrhnje, ništa odmašćeno , sa malo ili 0% masnoće (ako origanalan proizvod ima masnoće, npr. jogurt).
Ne sjećam se više što se sve spominjalo na početku ove teme , moram ponovo pročitati.
Puno stvari je itekako ukusnije ako se radi na domaćoj svinjskoj masti. Ja je u posljednje vrijeme koristim kad pečem jaja ili palačinke i stvarno je razlika velika od suncokretovog ulja.
No s druge strane, bučino ulje, koje je jako zdravo isto, nać u trgovini u prirodnom obliku je gotovo nemoguća misija. Moja mama je nedavno prvi put kupila bučino ulje u trgovini, za koje je doma tek vidjela da sadrži 20-30% bučinog ulja (nisam više sigurna), a ostalo je suncokretovo - rijetko je i nema veze s bučom.
Nisam htjela otvarati novu temu, a nisam pronašla ništa slično...
Kakav tvrdi sir kupujete, odnosno dajete klincima?
Mi inače kupujemo edamer i ementaler K Plus (uglavnom MM jede), a Maša obožava edamer. No, u sastavu ima i nekakvo bojilo anatto i još koješta. To bojilo imaju uglavnom i drugi sirevi.
Koji od tih tvrdih sireva ima najmanje aditiva?
Tnx
Ma, to nije problem dok je mala, ali kad naraste pa još bude imala apetit na mene, a ljubav prema sirevima na ćaću, e onda ću se morati zaposliti![]()
Da, vjerojatno su jedini zdravi sirevi oni domaći, ovčji, kozji, kravlji i još kad bi znali od kog ih kupujete bilo bi super.
Inače super mi je ova tema, prije nekoliko godina bila sam na zdravoj prehrani ali ono striktno sam se hranila sa hranom u izvornom obliku, dakle bez onih aditiva i sl. što piše na deklaracijama, i nije mi bilo lako pa nisam izdržala duže od 4 mj. prekinula sam jer sam morala na antibiotike zbog jake upale i od tad se pokušavam hraniti zdravo ali popustim svako malo.
Inače baš sam pročitala jednu knjigu u kojoj piše jedi sve ono što raste, dakle ono što znamo da je poteklo od biljaka ili životinja, a ono što nije raslo negdje u prirodi ne konzumirati( tu bi se ubrajala npr. Coca -cola, itd.)
Eh, da...
SAd ću vas još malo udaviti jer isto nema teme, a glupo mi na temi o dohrani kad mi curka već sve jede.
Putar! Ne da bi ga mogla jesti žlicom, nego šakicama. Doslovno. Kada vidi kutiju s putrom, poludi. Nema šanse da jede kruh i putar (kruh hoće jesti sam, ali samo ako je baš jako gladna, inače joj se valjda ne da žvakati), nego umače prstiće u putar, čopa i liže.
Večeras je opet htjela jesti sam putar, nisam popuštala, no stavi komadić kruha s putrom u usta i pljune.
Na kraju sam popustila, ali nisam dala da čopa po putru u kutiji nego sam joj odrezala komad i stavila na tanjur. MOram li reći da je cijeli komad strpala usta dok sam se okrenula spremiti kutiju u frižider.
Nije da ga jede svaki dan, ali svaka tri dana sigurno. Je li to previše za tako malo dijete (18 mj.)?
moj klinac isto obožava maslac ( a i ja) nemam pojma jel im to previše, čitala sam da je zbog vitamina d jako dobar u prehrani djece.
i da, ja ga radim sama od (slatkog) vrhnja 30% mm, i taj mi je najljepši ( i najjeftiniji).
Prima, kako pravis maslac? i ja bi ga rado pravila svojoj malenoj, obozava ga
Stavis slatko vrhnje u staklenku, zatvoris i treses dok se ne odvoji masnoca od sirutke. Nemoj za pocetak uzeti vise od jedne čašice vrhnja, jer ovako napravljen maslac ima vode u sebi pa se lakse kvari. Bolje radi cesce.
A jel bi mogla stavit vrhnje umultipraktik i mlatit onim plastičnim nastavkom, onim što izgleda ko nož?
Vjerojatno bi, al ne znam da li bi ti poslije bilo nezgodno izvaditi vrhnje. Moze to i s obicnim mikserom, kad ga previse umiksas, odvoji se maslac od ostatka, koji je btw. jako fini za popiti.
Sad ću ispasti tudum. Ono slatko vrhnje za kolače? Moram priznati da do nedavno uopće nisam kužila da postoje biljne zamjene za slatko vrhnje i pravo slatko vrhnje (pronalazim samo Z bregov, mislim).
Nije li ono slatko samo po sebi?
Kažeš u čašici? Ja sam viđala samo slatko vrhnje u tetrapaku. Istina, na druge nisam ni obraćala pažnju jer sam ove koristila samo za kolače, a nekada i vrhnje za kuhanje - za juhe.
Na casicama pise slatko vrhnje ili vrhnje za slag. U Lidlu je najjeftinije.
Vrhnje za kuhanje ne koristim, uvijek stavljam slatko vrhnje.
Slatko vrhnje se uvijek prilikom predugog miksanja velikom brzinom pretvori u maslac.![]()
Ovaj je topik jako dobar za dijetu.
Pročitala tri posljednje stranice i nestao apetit.
Nastavite tako.
ohooo, nisam znala da slag postaje maslac....a ja i moja cura obozavamo maslac! koliko maslaca dobijete od jedne case vrhnja?
SikaPika, i moja cura prsticima jeden maslac. a sta da joj radim?! faza kao i sve ostalo....ne branim joj.
sirius, slatko vrhnje od veronike ima dosta kratak rok upotrebe
jel se taj rok nesto produzi kad ga umutis u maslac ili moras pojesti bocu maslaca u par dana?
maslac im ima dulji rok upotrebe, a i jeftiniji je![]()
moram odgovoriti na ovo..(baš me povuklo za jezik).
dakle: moja svekiPoanta posta je da svatko normalan zna što je hrana,a što su gluposti. Postavimo stvari ovako, pa tko bi djetetu za ručak dao čips???
što se maslaca tiče, lakše mi je kad vidim da ima još malih maslacoljubaca
e,a kad smo kod maslaca...što se dešava kod zagrijavanja maslaca i vrhnja?
Nisam čitala sve postove (još),ali mislim da je rečeno da se životinjske masnoće smiju zagrijavati. Ili?
moji klinci, vole trop -one mrvice koje se naprave kad se grije/prži kiselo vrhnje. Jel' to ok?
Posljednje uređivanje od 2xmama : 19.01.2011. at 21:28
Znaci, ako u ovoj karagenan-i-ostali-uzasi zemlji pronadjem slatko vrhnje od, jelte, slatkog vrhnja, iliti mlijeka, uz puno truda, mogla bih dobiti i maslac? Oooo.
od jedne čašice se dobije cca 100g maslaca, najeftiniji malac koji sam ja našla je u lidlu mislim 10 kn tako da je to otprilike to s time da je ovaj domaći puno ukusniji nego svi ovi maslaci iz trgovine, doduše nisam probala one što koštaju 20-tak kuna.
Rok trajanje je vrlo kratak ali mi smo ga slistili u tri dana, dobro nutkala sam i goste da probaju.
Da i ne treba puno truda, ja sam na kraju miksala mikserom i bio je gotov za nekih 5 minuta.
Ideš!
Gradsko dijete poput mene prvi puta čuje za ovo! Super. Probat ću!
Inače, margarin smo prestali kupovati, kupujemo maslac od Vindije. Meni je ok.
Ali probat ću ovaj 'domaći'. Premda, vrhnje nije domaće. Jel ovo od Vindije slatko vrhnje ok za iraditi maslac?
Prisutan.
I ja sam u zadnje vrijeme na veronika putru - 40kn kila. Fino miriši čak i kada se spravlja u ghi.
Super cijena za putar, no naravno ja nema gdje kupit veronika putar.
Mogla bi mm-u stavit na popis kad ide poslom u Zg, gdje ga se može kupit?!
Hvala Davore! U međuvremenu sam našla njihovu stranicu i vidim da i u utrinama prodaju, kuma mi tamo živi pa ću si naručit...nekad se sa sela u grad vrhnje i masla nosilo, sad obrnuto LOL.
Nego koji je otprilike rok trajanja tom maslacu?
Kod mene nema mini mljekara ali ima žena koje imaju svoje krave i doma prave sir i vrhnje, mogla bi pitat za maslac.
Mada sam zadovoljna i sa ovim maslacem koji sama pravim od lidlovog slatkog vrhnja.