@marta, još jednom čestitke za bebu :D
Po pitanju fitinske kiseline bitni su enzimi, a oni stradaju na temperaturama iznad ~60°C. Pahuljice najvjerojatnije nisu pregrijane prilikom gnječenja i to što radiš ima smisla. Među žitaricama najbogatija enzimom fitazom je raž pa je OK miješati raž u maloj količini s ostalima.
@Demi, ako se ne radi o ozbiljnoj anemiji (što je jako malo vjerojatno) pa su potrebne vatrogasne mjere u vidu kemijskog željeza, takve proizvode je najbolje izbjegavati. Kemijsko željezo u takvim pripravcima uništava crijevne kulture i na duži rok šteta daleko nadmašuje korist.
@SikaPika, klice su OK, ali kod kupovine biraj "pržene" (zapravo su pečene, ali tko god pisao deklaraciju očito ne shvaća razliku) jer duže traju. Sirove klice jako brzo užegnu i to je glavni razlog zašto na tržištu stvarno NE POSTOJI pravo integralno brašno. Pravo integralno brašno bi, zbog klica, imalo rok trajanja od najviše ~60 dana, a potom bi se gadno usmrdilo.
Pržena hrana i palačinke mogu biti sasvim korektna hrana pod uvjetima da se spravljaju na kvalitetnoj masnoći koja trpi visoke temperature i da temperatura ne prelazi 180°C. Dakle, ne smije se zadimiti tava.
Pseudohrana te ne bi trebala zabrinjavati na način da svaki put odskočiš kao da te ubola, nego samo na način da si svjesna o čemu se radi i ne dopustit joj da ti se prikrade domaćinstvo. Ako ti dijete povremeno pojede čips s MSG-om ili sladoled lošeg sastava s lošim preljevom - ništa strašno. Problem je kada to dijete čini svaki dan.