Tako nekako. Glavna zamjena za zaistač šećer je famozni fruktozno glukozni sirup koji se dobije primjenom enzima na škrob. Tako nastaje i sve famozniji agavin šećer/sirup - izbjegavati.
Pravi javorov sirup je odličan, ali svakako treba dobro pročitati deklaraciju. Obzirom na učestalu muljažu i cijenu - zašto se s time uopće maltretirati?
Mlijeko u prahu je odlična namirnica za čuvati u rezervama hrane za kojekakve nepogode. Dobiva se od pravog mlijeka, ali uz manipulaciju masnoće. Smiješni Amerikanci u dućanima nude mlijeko koje se radi od mlijeka u prahu i takvo mlijeko zovu "reconstituted milk". Zanimljivo je da se od takvog mlijeka dobije dobar jogurt tako da mu neću posebno prigovarati. Od kerefeka, s mlijekom u prahu možeš složiti mliječnu limunadu, ili se lijepo okupati u Kleopatrinoj kupki - uz dodatak par kapi ulja od narane i eukaliptusa.
Namaz od orašastih plodova možeš uspješno napraviti i bez mlijeka u prahu. Samo stavi više orašastih plodova Svojevremeno sam radio namaz "kung-fa" od putra, meda i oraha. Linolada? Pfffft