Pokazuje rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Tata se ne snalazi!

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno Tata se ne snalazi!

Vecina vas zna da mi je muz na terenu, dakle dode doma subotom, eventualno petkom i s nama provede samo vikend. Obozava malca i malac njega, stvarno imaju posebnu vezu. Ali... Malac ga vidno iskoristava a MM se ne snalazi u tim situacijama, Ja mu govorim kako ja postupam al to ne pali. Npr. malac je sad u "tu" fazi, dakle svi moramo ici u smjeru koji on pokaze prsticem. Ja idem ako mogu, ako ne, odvratim mu paznju ili jednostavno budem tvrdoglavja od njega i on shvati da ce biti po mom. MM-u to ne pali, mali vristi, baca se, radi scene, a MM se sav jadan preznoji, trudi se, a onda pukne pa vikne. I opet nista ne postigne.
    Isto je s uspavljivanjem navecer, malac trazi da ide s tatom i onda to trajeeeee i po sat i pol. Sve dok MM ne odustane i zove mene, onda malac zaspi za 5 min jer mu ja jasno dam do znanja da je vrijeme za spavanje i da nema tu sad nekog odstupanja.
    Vidim da MM-a to jako muci, vidim da se trudi, stvarno postuje smjernice odgoja koje sam ja postavila (bez "po guzi", puno objasnjavanja, skretanje paznje ako je potrebno itd ) ali malac jednostavno bude sasvim drugaciji kad je sam s tatom. I sad ni ja vise ne znam sta da mu kazem tj. kako da mu pomognem.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

moj je više s malim (hoću reći doma je stalno) pa se bitno razlikuje Lukino ponašanje kad je samnom i kad je s njim.
    Ja se na vašem mjestu nebi previše zabrinjavala, malac jako dobro kuži situaciju.
    Kako je i sam Juul na predavanju rekao, dijete treba 2 različita roditelja, ako su isti i isto postupaju kakvu "korist" ima od toga?

Pustite ga da uživa s tatom, dok god ti "zahtjevi" ne prelaze granice mogućeg i dok god je to TM-u ok, neka bude,
    pa ne mora on imati iste granice kao i ti

Luka npr. "iskorištava" situaciju kad mi je naj frendica tu,
    ona ga naprosto obožava i fakat joj ništa nije teško za njega što on jako dobro kuži i koristi,
    ali nije zbog toga niti lošiji niti "zločestiji"
    jednostavno si uzme od svakoga onoliko koliko može dobiti.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kod mene zna biti slično, mm previše nastoji ugoditi maloj kad cirkusira jer ni sama ne zna što bi više. Posebno to bude izraženo navečer kad je pospana ona, a bogme i ja. Pokušavam mu dati neke upute, ali da budemo iskreni, ne znam ni ja uvijek sve... ja sam više čitala o odgoju i rješavanju kriznih situacija, ali na kraju svatko radi kako zna i umije.
    Možda da tm pročita malo Juula, Karpa... ne kažem da bi to bilo spasonosno, ali bi možda bio mali pomak.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

A vidi, i nama je slično, iako MM nikad nije otišao od kuće na duže od jedan dan, i to retko. Jednostavno on nije sa njom po ceo dan, i ne shvata te neke finese, ne može da uhvati trenutak kad šiza prelazi u histeriju, kad želja prelazi u mogu-tati-da-radim-šta-hoću... Ali to će morati sam da shvati...
    Ja stvarno ne vidim rešenje za to, jednostavno pustim MMa da se snalazi kako može u nadi da će naći pravo rešenje (nemam ga ni ja uvek). :/

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

TM je tzv najslabija karika, koja puca pod istim opterecenjem koju najjaca podnosi. dakle pravila koja si ti posatvila u dogoju djeteta su takava kakva jesu, ali ih on uz najbolju volju ne moze provesti na nacin na koji bi ti to zelila. naime tako je i kod mene. ja se trudila, ali na kraju sam shvatila da iako MM pusta klince puno vise nego ja ipak ima granice i da na kraju se on u tim granicama bolje snalazi. i tako klinci imaju s MM svoj odnos, svoja pravila. i tako svi puno bolje funkcioniramo. znam da je probelm sto je TM s klincem samo vikendom doma, ali tako ce i dalje biti. pusti ga nek se snadje i sam s klincem utvrdi pravila.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ma i meni je jasno da ja i MM ne mozemo imati isti odnos s malcem, najgore mi je sto MM-a muci sto ne moze "kontrolirati" malca, sto mu nije jasno kako mene poslusa a njega ne dozivljava. Znam da je problem u razdvojenosti i cinjenici da se njih dvojica ustvari ne poznaju tako dobro al ja vise ne znam sta da mu kazem. On je dosta "kratkog fitilja" pa ponekad vikne iako bez razloga, vise je to zbog bespomocnisti. Pa ja viknem na njega jer mi je to jednostavno nacin da "obranim" svoje dijete, refleks, a onda bude jos gore tj. MM se povlaci i prepusta stvar meni u ruke.
    Al muci ga, i bude mu zao sto je viknuo al se jednostavno ne snalazi kad mali ima 10 zahtjeva u minuti.
    Ma bas mi ga je zao, on stvarno koristi neke tehnike koje vidi od mene, gleda malca u oci, govori mu kratko i jasno, objasnjava, odvraca paznju...al jednostavno malac drukcije reagira nego kad to napravim ja i to njega frustrira.

Datum pristupanja
    Mar 2006

Početno

TM jednostavno mora biti odlučniji,
    nije dobro što na kraju odustaje i prepušta slučaj tebi,
    malac kuži pa iskorištava

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Koksy draga. Mog muža nema po 3 tjedna pa je 7-10 dana doma. Mala ga ne zaboravlja. Upravo suprotno, razvlači njegove slike po kući ljubi i viče tata...tata...papa...tata papa...

Kad dođe ja ne postojim. On je centar svijeta. Tata ljubi kad padnemo, sa tatom se spava na velikom krevetu a "mama idi ća...papa mama" i ja spavam na kauču u dnevnoj. Mama za sve kaže ne, a ona velikim suznim očima ide i kupi poene kod tate koji se odmah rastopi i valja se po podu i radi koje kakve gluposti koje meni idu ponekad na živce. Šatori od deka i stolica, lonci kao igračke. Stan bude ratište. Ali nekako nabrojim do 10. On je ipak tako malo sa njom. I tako mi je teško od njih tražit da budu edukativno zaigrani i da on sprovodi disciplinu.

Ne znam mislim da su to faze i da to neće trajati zauvijek. Doći će klinci veći i imati potrebu za pametnijim pitanjima.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I ja ne mislim da je to iskorištavanje koje će se izroditi u nešto loše jer TM u nekim važnim situacijama sigurno ima odlučne stavove. I u važnim stvarima za malca ste složni i odgojni.

Manje je s njim i meni je to logično.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

ovo da su dva roditelj različita i da odgoju pristupaju drugačije to je istina. i to je ok. imate dvojake uloge... tat je tu da se pomazi, da se igra da se ludira (jer ga nema često kući), da ispunjava njegove hirove.. ali isto tako ne smije odustati od svog zahtijeva prema djetetu jer kao što je već rečeno to dijete itekako iskorištava... pusti muža da sam riješi kriznu situaciju...budeš li ti svaki put uskakala nikakve koristi...ne činiš uslugu ni sebi ni njemu a ponajmanje djetetu... možda on otkrije drugačiju metodu kako utjecati na njega... ali to mora otkriti sam..i ne odustajati ...ustrajnost i dosljednost...teško je al kada dijete osijeti da nema druge prihvati to.

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj sunčica vk prvotno napisa
    pusti muža da sam riješi kriznu situaciju...budeš li ti svaki put uskakala nikakve koristi...ne činiš uslugu ni sebi ni njemu a ponajmanje djetetu... možda on otkrije drugačiju metodu kako utjecati na njega... ali to mora otkriti sam..i ne odustajati.
    Potpisujem ovo! Dijete osjeti gdje može manipulirati, pogotovo ako skuži da se roditelji ne slažu oko nečega. Ja sam masu put stisla zube gledajući kako MM rješava neku situaciju s N. Ja tako ne bi napravila ali ne bi mu ni prigovorila u tom trenu, napomenula bi mu kasnije kad N ne čuje čisto da njemu pomognem ako mogu i olakšam rješavanje druge krize! Nekad bi on prihvatio a nekad bi ga i povrijedilo :/
    Meni se nekad dogodi da tijekom rješavanja neke krize skužim da sam pogriješila u taktici ali izguram do kraja radi dosljednosti, ispričam joj se i naučim lekciju da drugi put se ne dovedem u tu situaciju.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

slažem se potpuno,djeca osjete kad mogu manipulirati i rade to,nevezano za roditelje i njihovu prisutnost ili odsutnost.definitivno je točno da treba biti čvrst i dosljedan iako je to ponekad teško.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •