Zbog ovoga sam i došla, pa nakucah po svim topicima sve i svašta.
Dakle jeste li čuli za opsesivno kompulzivni poremećaj. Što znate o liječenju.
Moja draga i predraga prijateljica dobila je tu dijagnozu. To je navodno poremećaj u kojem osoba ima potrebu izvršiti neki zadatak koji se sama zadala. Npr. izbrojati pločice na šetalištu dok hoda, ili svaki dan očistiti npr. fuge na zidu u stanu, ili prebrojati radijatorske cijevi di god se nalazi...
Njoj udarilo na čišćeje. Samo pere i glanca i sve ukućane tjera na stalno presvlačenje, ujutro kad ostane sama, obavezno je na koljenima i riba podove četkom, uvela je papuče za goste iako je bjesna ako se itko najavi. Ne izlazi van da ne dođe u dodir sa nečim nečistim. Počelo je polako sad je kao neka dnevna misija koju MORA pod cjenu života izvršiti svaki dan od krova do poda.
Počelo je još na faksu kad smo imale 18. smijale smo se tome. Znala je koliko pločica imamo u podstanarskom stanu, koliko je daščica u parketima, radijatorskih cijevi. Brojala je pločice na riječkom korzu, korake od busne do kuće itd. Smijale smo se tome.
Danas ima 30 godina 2 djece i konačno je nakon što je to kulminiralo pred 6 mjeseci kad je prestala izlaziti.
Jedva smo je nekako nagovorili doktoru i bila je na psihijatriji 2 mj.
Nismo ni znali za taj poremećaj. Dijagnoza je službena. Teško ali jedva kreće naprijed. I dalje se dan sastoji od istog procesa, ali pije ljekove i ide psihijatru...liječi se. Razlika je ta da sad i ona zna da ima problem.
Ali mi ne vidimo napredak. Sad je i sa mužem u krizi. Nemaju odnose od kad uzima lijekove. Navodno jer se ona boji prljavštine i bakterija, ali i zato jer joj ljekovi totalno ubili želju za sexom. Doktor je rekao da se to možda nikad neće vratiti s obzirom na jačinu i količinu lijekova. Ona plače svjesna je svega, ali ne može si pomoći.
Zna li itko išta o tome i kako ide oporavak, ima li kraja uzimanju ljekova i kako pomoći.