Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Ima li škola pravo dijeliti naše podatke trećim osobama ?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Ima li škola pravo dijeliti naše podatke trećim osobama ?

Dakle ,
    na prvom roditeljskom pita nas učiteljica za dozvolu da jedan profesor TZK , u skladu s nekim istraživanjem, testira našu djecu .
    Testovi bi bili poligon , trčanje na 40 metara , taping i skok s mjesta.
    Kao , to je obavezan dio nastave , ali , kad se već profesor nudi , ako se mi slažemo da bolje da on to testira nego ona ( učiteljica ).
    Morali smo dati pismeni pristanak u kojem smo dali svoj pristanak i zaokružili točku da dijete nema zdravstvenih smetnji za izvođenje istog.
    Sve je to prošlo , već i zaboravili na to , kad stiže doma pismo.
    Pismo od neke sportske škole.
    A vlasnik te škole , pogađate , upravo dotični profesor.
    I lijepo on nas obavještava da nam je dijete sportski talent , da je u pojedinim disiplinama napravio rezultat i 20 % bolje od prosjeka , bla, bla,bla.
    I pozivaju nas da učlanimo dijete u njihovu školu.
    Sad , ono što mene ljuti je to što im je učiteljica ( ili tko već ) dala adresu i
    možda još kakve podatke. Imaju li na to pravo ?
    Jer to što su napravili nije nikakvo istraživanje , već čisti marketing.
    Vjerujem da su svi roditelji dobili to pismo o talentiranoj djeci.

SpOOklica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Čovječe, koji talenti za prodat maglu!

Ponekad žalim što nisam g.... pa da prodajem takve priče ljudima

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

dalmatinka, mislim da nisu to smjeli napraviti (distribuirati podatke),
    al' opet, veliš da ste nešto morali potpisati, pa dobro pogledaj što si potpisala prije nego kreneš u "akciju"...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja nemam taj list , ostao je kod učiteljice.
    Ali , tamo se nigdje ne spominje nikakva škola ( niti nam je to učiteljica rekla ),
    i sigurna sam 100 % da se adresa nije tražila niti je bilo spomena o njoj.
    Bio je samo pristanak za testiranje , ništa više.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Forka prvotno napisa

dalmatinka, mislim da nisu to smjeli napraviti (distribuirati podatke),
    al' opet, veliš da ste nešto morali potpisati, pa dobro pogledaj što si potpisala prije nego kreneš u "akciju"...

Ovo sam i ja pomislila... Možda je na toj "dozvoli" negdje pisalo sitnim slovima da trebaš posebno napomenuti ako NE želiš da se podaci distribuiraju dalje. (Odmah sam se sjetila onih promotivnih paketa iz rodilišta... katastrofa!)

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Btw. i kod nas je bilo testiranje, ali ja sam unaprijed rekla učiteljicama da želimo to - i - to (atletika), za ostalo da nam nije važno, a kad smo djecu upisivali, rekli smo da je to njima SLOBODNA aktivnost i da ne želimo da to bude na uštrb škole... (bla bla).

Nije sve to nužno loše, ali da ima svega - ima... Mi ove godine plaćamo tu školu atletike 60 kn po djetetu, a lani smo školu gimnastike plaćali 250 kn po djetetu (s tim da je drugo dijete imalo popust). Daklem, samo nek oni pišu, mi uzimamo što želimo i što nam paše...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Nas često policija traži podatke o roditeljima - najčešće telefonske brojeve - naših učenika i to ponekad zbog razloga koji nemaju nikakve veze sa školom. Ako nam ne pošalju pismeni zahtjev (a najčešće NE šalju) onda takve podatke ne dajemo; mada znam da je u dosta škola praksa da se po inerciji ti podaci daju (Neki dapače misle da je uskraćivanje takvih podataka opstruiranje rada Policije).

Prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/305952.html nije mi doduše jasno spadaju li uopće telefonski brojevi u osobne podatke :? i što sve spada?

Prestrašno je koliko nam je Policija (i CZSS tu spadaju) siromašna i slabo opremljena... i oni to rade iz nužde, nikakvog hira. Što je još žalosnije :/

Što se tiče davanja podataka raznim sportskim klubovima, glazbenim studijima i sl. stav je škole da takvo nešto ne dolazi u obzir.

Međutim, nažalost dogode se i situacije da netko pokuša iskoristiti naše gostoprimstvo i domoći se adresa i telefona roditelja BEZ IKAKVOG PITANJA!!

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    Nas često policija traži podatke o roditeljima - najčešće telefonske brojeve - naših učenika i to ponekad zbog razloga koji nemaju nikakve veze sa školom. Ako nam ne pošalju pismeni zahtjev (a najčešće NE šalju) onda takve podatke ne dajemo; mada znam da je u dosta škola praksa da se po inerciji ti podaci daju (Neki dapače misle da je uskraćivanje takvih podataka opstruiranje rada Policije).

Prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/305952.html nije mi doduše jasno spadaju li uopće telefonski brojevi u osobne podatke :? i što sve spada?

Prestrašno je koliko nam je Policija (i CZSS tu spadaju) siromašna i slabo opremljena... i oni to rade iz nužde, nikakvog hira. Što je još žalosnije :/

Što se tiče davanja podataka raznim sportskim klubovima, glazbenim studijima i sl. stav je škole da takvo nešto ne dolazi u obzir.

Međutim, nažalost dogode se i situacije da netko pokuša iskoristiti naše gostoprimstvo i domoći se adresa i telefona roditelja BEZ IKAKVOG PITANJA!!
    Zašto onda postoji opcija kod npr. mobitela da registriraš svoj broj i kod fiksnih tel. da sakriješ, tj. da br.ostane tajan???

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj makita prvotno napisa
    Zašto onda postoji opcija kod npr. mobitela da registriraš svoj broj i kod fiksnih tel. da sakriješ, tj. da br.ostane tajan???
    Iz pragmatičnih razloga, ne zbog zakonske regulative, pretpostavljam.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Joj, poludim na takve stvari! Mrzim kad se dila mojim osobnim podacima. Meni svi telefoni tajni već godinama, a telemarketing uredno radi! Očitam im bukvicu, prijetim, taman prestanu zvati, evo novih.

A ovo da vrbuju i djecu je degutantno. Grrr... ja ću morati MM-a slati danas-sutra u školu, jer ako ja budem išla bit će svega... :/ pa kako čovjek da ostane indifirentan prema ovakvim drskim glupostima!?

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim da bi na neke stvari trebali gledati i s pozitivne strane. Po meni je pohvalno sto se netko trudi oko sporta na bilo koji nacin, a i ovaj je jedan od njih.
    Uvijek imate mogucnost izbora, a to je da ne upisete dijete u faking skolu kod faking profesora koji je od faking nekog dobio vase podatke.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gle Muki , u našem gradu postoji xy klubova i sportova , na meni je da biram.
    Al mi do sad nitko nije slao pozive u kuverti .
    I onda ja imam doma problema s djetetom jer im je napričano ko zna što i on jaaako želi ići u baš tu školu , koja meni , usput rečeno ne odgovara ni položajem ni svojim kasnovečernjim terminima.
    To je marketing , prodaja svojih usluga u školama , što je zakonom zabranjeno. Al je napravljno u celofanu.
    I uopće nije bitno tko je talent , primaju svakog tko je spreman platiti xyz kuna mjesečno.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    Ja mislim da bi na neke stvari trebali gledati i s pozitivne strane. Po meni je pohvalno sto se netko trudi oko sporta na bilo koji nacin, a i ovaj je jedan od njih.
    Uvijek imate mogucnost izbora, a to je da ne upisete dijete u faking skolu kod faking profesora koji je od faking nekog dobio vase podatke.
    Ček malo. Jel taj učiteljković to radi iz (sportskog) entuzijazma ili zbog (dobre) zarade na djeci? Jer ako ima svoju školu, pretpostavljam da se ta njegova škola NAPLAĆUJE. Onda njegovo reklamiranje u školi dobiva neku sasvim drugu dimenziju.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a ne znam
    znam da u ovoj drzavi i na ovom planetu ima puno vecih problema od toga da netko zeli na neki nacin promovirati sport koji nije nogomet, pa makar i kroz svoju privatnu skolu u koju i dalje ne morate, ako necete, upisat djecu

da nije sportski entuzijast ne bi nikad otvorio skolu
    Po meni je puno veci problem zarada na maturalnim putovanjima nego na promociji sporta tj. zdravijeg zivljenja

bas me zanima jel bi bila takva halabuka da je neko testirao male informaticare

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    I onda ja imam doma problema s djetetom jer im je napričano ko zna što i on jaaako želi ići u baš tu školu , koja meni , usput rečeno ne odgovara ni položajem ni svojim kasnovečernjim terminima.
    To je marketing , prodaja svojih usluga u školama , što je zakonom zabranjeno. Al je napravljno u celofanu.
    I uopće nije bitno tko je talent , primaju svakog tko je spreman platiti xyz kuna mjesečno.
    Draga, tome ima lijeka... Ako ti je dijete fakat takav talent, nek ondak trenira probno 2 mjeseca besplatno! To bih JA predložila da su me pitali (a srećom, nisu i nema ba teorije .... ali znam da su neke klince tako zvali i to s razlogom). Ako im je u interesu, daj okreni stvari u svoju korist! Ako ne pristanu, skinula si ih s vrata/dnevnog reda za sva vremena!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ne bi. jer oni za razliku od sportskih klubova ne naplaćuju svoje radionice roditeljima polaznika. i ako pokušaju "regrutirati" neko dijete onda je stvarno riječ o nekom tko ima kliker za programiranje.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj dalmatinka prvotno napisa
    ja bi bas tak, kak si ti meni napisala u postu, objasnila klincu te bi mu ponudila mogucnost da se istim sportom bavi nedgje di meni odgovara ili bih mu rekla, hbga stari, ja mislim da je to njesra, da je tip seronja i ne dam da me na taj nacin neko vuce za nos pa ti evo zbog toga neces ic u tu skolu

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa
    ne bi. jer oni za razliku od sportskih klubova ne naplaćuju svoje radionice roditeljima polaznika. i ako pokušaju "regrutirati" neko dijete onda je stvarno riječ o nekom tko ima kliker za programiranje.
    ada?
    daj mi pliz reci di ima takva jedna besplatna radionica
    bas bi htjela oskara poslat na testiranje

Rene2 avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

@dalmatinka
    Ja ne znam što si ti potpisala, kakav pristanak si dala.

Ali, prilikom upisa učenika u imenik, upisuje se i adresa učenika.
    Imenik je javni dokument i u pravilu svatko može uzeti adresu učenika iz imenika.
    Ako dotični profesor radi u istoj školi, mogao je podatke (adresu) uzeti i iz imenika.

Ne bih krenula odmah s optužbama, ali način na koji on sebe reklamira je u najmanju ruku u sivoj zoni.

Prvo: učiteljica je svoj posao prepustila drugoj osobi
    Drugo: Druga osoba je iskoristila to u svoju promociju.

Trebalo bi o tome obavijestiti ravnatelja/icu, a ako treba i dječju pravobraniteljicu.

Malo se s time pretjeralo.

Ima i kod nas privatnih sportskih klubova, ali jedino što oni smiju napraviti je zalijepiti plakat na ulaz škole, pa tko voli nek izvoli.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Rene2 prvotno napisa
    Ali, prilikom upisa učenika u imenik, upisuje se i adresa učenika.
    Imenik je javni dokument i u pravilu svatko može uzeti adresu učenika iz imenika.
    Krivo :shock: :shock: :shock:
    Ne može i ne smije svatko ući u školsku zgradu, a ponajmanje listati imenik!
    Javni dokumenti su slijedeći ( i ne daju se na uvid samo tako onom tko se sjeti):
    ZAKON
    O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI
    XVI. PEDAGOŠKA DOKUMENTACIJA I EVIDENCIJA
    Članak 138.
    2) Matična knjiga, svjedodžba i učenička knjižica javne su isprave.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa cak i da ta osoba radi u toj skoli i ima pristup imeniku ne smije podatke iz njega koristiti u privatne svrhe i promociju!

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Za nedoumice o tome što se smije što ne, može se poslati pitanje Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Također i prijaviti postupak za koji se pretpostavlja da je protuzakonit.
    www.azop.hr

Dalmatinka, je li pismo stiglo poštom, ili ga je sin donio iz škole?
    Ako je profespr radio testiranje i imao dostupna imena učenika, uz prethodni pristanak roditelja, po meni je prihvatljivo bilo da pisma naslovi na roditelje učenika tog i tog, i zamoli učiteljicu da ta pisma proslijedi. (Ako je to njoj prihvatljivo, hehe.)
    Nije mi prihvatljivo da uz imena dobije i adresu u školi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pismo je stiglo doma , poštom.
    A u drugoj školi su djeca dobila na ruke jer je škola uskratila adrese.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Rene2 prvotno napisa
    Šta da? Znači ja mogu doći u školu i tražiti podatke o tvom djetetu? :? Nisam sigurna...

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Jućer sam čitala ovaj topic i nisam mogla vjerovati (fig.), danas mi dođu poštom pisma iz jedne muzičke škole. Imali su audiciju u školi i moji klinci su se pokazali izuzetno nadareni i bla, bla...( )
    Baš ću sutra pitati mame jel su to i njihova djeca dobila (a sihurna sam da su sva djeca dobila).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Vlvl prvotno napisa
    Za nedoumice o tome što se smije što ne, može se poslati pitanje Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Također i prijaviti postupak za koji se pretpostavlja da je protuzakonit.
    www.azop.hr

Ako je profespr radio testiranje i imao dostupna imena učenika, uz prethodni pristanak roditelja, po meni je prihvatljivo bilo da pisma naslovi na roditelje učenika tog i tog, i zamoli učiteljicu da ta pisma proslijedi. (Ako je to njoj prihvatljivo, hehe.)
    Ali u prvom postu piše da su roditelji POTPISALI pristanak. Nadam se da su prije toga i pročitali što su potpisali. Sigurna sam da škola ne bi davala podatke djece bez takvog papira...

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Eci prvotno napisa
    Jućer sam čitala ovaj topic i nisam mogla vjerovati (fig.), danas mi dođu poštom pisma iz jedne muzičke škole. Imali su audiciju u školi i moji klinci su se pokazali izuzetno nadareni i bla, bla...( )
    Baš ću sutra pitati mame jel su to i njihova djeca dobila (a sihurna sam da su sva djeca dobila).
    pogađam - glazbena galerija? to je njihov stil. bio je već topic o njima.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ja znam da nakladnici udžbenika također pokušavaju (a počesto i uspijevaju) od ravnatelja škola (uz "primjerenu stimulaciju", kako sami to nazivaju), dobiti adrese učenika i poslati im svoje narudžbenice za udžbenike. na žalost.

kajsa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

www.azop.hr
    ja sam na azop.hr prijavila protuzakonito postupanje. Dala sam im sve podatke, ali mi se nikad nisu javili niti išta poduzeli. Mislim da je to samo jedna od 'Agencija' u ovoj državi.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    www.azop.hr

Ali u prvom postu piše da su roditelji POTPISALI pristanak. Nadam se da su prije toga i pročitali što su potpisali. Sigurna sam da škola ne bi davala podatke djece bez takvog papira...
    Čisto sumnjam da je na obrascu pristanka pisalo da će se podaci prikupljeni u svrhu istraživanja/testiranja učenika koristiti i u druge svrhe. A o tome se ovdje radi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    www.azop.hr

Potpisali smo pristanak , ALI samo za testiranje u svrhu znanstvenog projekta.Ništa više , ni manje.
    U tom trenutku nismo ni znali za nekakvu sportsku školu dotičnog profesora .
    Da, pročitala sam što piše , ništa ne potpisujem pro forma.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •