-
Kako pomoči djetetu koje trenutno učestalo vadi krv
Pozdrav svima 
Naš sinčič ima sada 18 mjeseci.
Na žalost posjete doktoru su dosta česte (cca svakih 15 dana) i tada imamo i vađenje krvi. Imam osječaj da se zadnjih 2-3 mjeseca njegov strah od doktora i vađenja krvi pojačao.
Molim vas sve korisne savjete kako mu to olakšati ? kako mu pomoči ?
-
Za početak, riješite svoj osobni strah od vađenja krvi, ako već niste. Radi se zapravo o vrlo malom intenzitetu boli koja je uz to još i jako kratkog trajanja. Kod vađenja krvi boli jedino trenutak uboda, a dijete u tom trenutku ne osjaća ništa jaču bol nego što je osjeća odrasla osobu. Jedan ubod, i gotovo. Bol je vjerojatno još i slabija obzirom da su igle koje se koriste za djecu tanje od onih koje se koriste za vađenje krvi odraslima.
Postupak jest neugodan, prvenstveno zato što bi instinktivna reakcija na ubod bila povući ruku i skloniti se od opasnosti, a dijete to ne može napraviti jer ga čvrsto drže kako se ne bi micalo. Plačem protestira protiv cijele situacije, najmanje je to protiv boli jer ona brzo prolazi. I naravno, djeca sve pamte, pa idući puta čim ga uvedete u ambulantu plačem protestira jer zna što slijedi.
Procijenite sami kakav ste tip - ako stoički podnašate vađenje krvi onda je bolje da vi držite dijete, umirujete ga svojim glasom i dajete mu osjećaj sigurnosti. Moj suprug i ja smo uvijek sami držali dijete, a naš stav je ovakav kako sam gore opisala.
ako pak vi strahujete, teško vam je i osjetljivi ste na vađenje krvi, bolje da ga drži medicinsko osoblje, a vi mu sa strane pružajte utjehu, ali bez dramatiziranja. Sigurno i nježno.
-
imali smo fazu takvu.u principu kod nas je pomagalo da ne gleda ubadanje,da ga ja držim a nikako osoblje,bože sačuvaj,mislim da bi mu srce otišlo od straha.i svaki puta smo pričali o tome unaprijed,te sam mu doma pokazivala šprice bez igle pa smo "vadili krv" medi,meni i sl.i svaki puta nakon vađenja krvi je dobio nekakvu malu sitnicu.u principu smo mu govorili istinu.da je bolestan i da se to mora i sl.imao je tada 17,18 mjeseci.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma