Citiraj clumsy mom prvotno napisa
Samo razgovor sa tetama to može rešiti :/ . I to jedan iscrpan razgovor pun informacija sa vaše strane - kako se dete ponaša kući, kad su krenule promene, kako se vi osećate zbog ponašanja vašeg deteta i ponašanja druge dece prema njemu...On jeste najmlađi u mešovitoj grupi (neko dete mora biti najmlađe, sada je na žalost to baš vaše) i starija deca će ga zezati dokle god im se dozvoljava :/

Ja sam inače jako protov mešovitih grupa u vrtiću. Ima dosta dobrih strana takvih grupa ali eto ima i loših i neki mali harambaša bi dobro prošao u takvoj grupi ali neko osetljivije dete itekako može da vuče posledice neprestanog ugnjetavanja

Ne znam koliko će ti biti lakše kad ti kažem da su petogodišnjaci u principu nesvesno okrutni, imaju potrebu dodvoriti se društvu i ako je to na način da najslabijeg zovu smrdljivkom i da govore kako stalno prdi to im nekako ide u dobno ponašanje (kakica, piša, slina...to su im omiljene gluposti kojima se zamajavaju u tom uzrastu). Zato i kažem da se tu najviše tete trebaju potruditi da ga nekako infiltriraju u grupu :/

Joj, baš mi je žao što prolazite kroz takvo nešto :/
Da, to je pravi put...

S druge strane, ne treba se bojati mješovitih grupa. Ja imam pozitivno iskustvo sa uvijek hvaljenim našim vrtićem. Stariji sin bio je u mješovitoj grupi (5-6 godina + 2-3 godine, otprilike 2/3 starijih i 1/3 mlađih) i njih su uredno poučili kako da pomažu mlađima (kad je novo dijete u grupi, odvest ga pokazati kupaonicu i wc, po potrebi pomoći, uvijek uz nadzor) tako da se moj sin znao hvaliti kome je od malih pomogao npr. naći zagubljene šlape ili kapicu, koga je odveo do wc-a (teta je brinula o skidanju i guzama, veliki su samo male "vodili" do zahoda) i na razne načine su ih uključivali. Mali bi popodne spavali, a veliki vježbali mirne aktivnosti. Neprocjenjivo iskustvo za dijete koje je trebalo krenuti u školu - primjerena odgovornost i uvježbavanje mirnog sjedenja upravo u vrijeme tog dnevnog odmora... Sjajno! Iako su i tete znale uzdahnuti na mješovite grupe (u ovom slučaju to je bilo nužno zlo, nije se dalo izbjeći) ali sve je bilo dobro. I danas, nekoliko godina kasnije, ta se djeca iz mješovite grupe pozdravljaju na igralištu.

Daklem, OVISI TO SAMO O TETAMA - potpisujem prijedlog za individualne informacije. Treba se dobro pripremiti, najaviti, osigurati slobodan sat vremena i sve raščistiti. Po potrebi uključiti stručnu službu, ali NE prije nego odgajateljice (obje istovremeno) čuju što od njih očekujete i zašto. Sretno!