Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: "Prodavanje bolesti"

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno "Prodavanje bolesti"

... kupim danas novine i progutam ovaj članak. Vrlo, vrlo zanimljiv. Autorka je direktorica Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije. Tekst je njen lični stav.
    http://www.vreme.com/cms/view.php?id=891553

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Strašno. Ali mislim i istinito. Pa treba samo pogledati apoteke, samo što ne uvedu košarice ko u dućanu.
    Medicina i liječenje kakti uznapredovali, a ljudi sve bolesniji. Da se pol tog novca što se ulaže u "istraživanja" uloži u prevenciju, bilo bi i puno manje bolesti. Ali od prevencije nema love. :/

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    Da se pol tog novca što se ulaže u "istraživanja" uloži u prevenciju, bilo bi i puno manje bolesti. Ali od prevencije nema love. :/
    x

danas sam hodajući do posla razmišljala o prehrani i industriji
    i došla do zaključka da mi dućan ne treba
    sve šta je dobro nalazi se : na placu, DM-u , mesnici i ribarnici
    Šibenik je mali grad, i to je sve na dohvat ruke

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Da se pol tog novca što se ulaže u "istraživanja" uloži u prevenciju, bilo bi i puno manje bolesti. Ali od prevencije nema love. :/
    Slazem se da se u prevenciju ulaze premalo.
    Ipak, kao neko ko je u istrazivackom delu zdravstva, na zalost, znam i da se i u istrazivanja ulaze premalo, barem kod nas. U siromasnoj zemlji i to ima svoje opravdanje, jer naravno da novac najpre treba da ode na potrebe prevencije i lecenja.
    Ono sto je zalosno je da farmaceutska industrija zgrce ogroman novac prvenstveno na najtezim bolesnicima, a da su lekari deo tog lanca na vrlo ruzan nacin. Konkretno za pedijatre znam da su zatrpani ponudama da koriste najnovije antibiotike, a cak sam negde procitala i da im se nudi procenat od svakog prepisanog leka. Ako nadjem link, stavicu...

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

MGrubi, a kaj DM nije dućan?

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ovo sa osteoporozom.... tu priču smo i mi imali u široj familiji. Mojoj teti su čak rekli da ne bi smela puno da se smeje da joj ne bi puklo neko rebro :shock:

A ovo mi je: " farmaceutska industrija globalno postaje vlasnik medicinskog obrazovanja" baš onako, brrrrrrrr, plaši me.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

...Pa treba samo pogledati apoteke, samo što ne uvedu košarice ko u dućanu...
    Neće nikada jer bi prestali djelovati ozbiljno, a time se placebo efekt raspline.

Jedna ovdje prisutna osoba mi je jednom rekla da se bez obzira na silan novac koji se slijeva u onkologiju u zadnjih valjda 30 godina nije poboljšala ni stopa preživljavanja ni kvaliteta života oboljelih (ili tako nekako). To valjda dovoljno govori samo za sebe - uzgajaju se bolesnici kao stoka na farmi, a samo radi žetve šuštavih novčanica.

anchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Strašno. Ali mislim i istinito. Pa treba samo pogledati apoteke, samo što ne uvedu košarice ko u dućanu.
    Medicina i liječenje kakti uznapredovali, a ljudi sve bolesniji. Da se pol tog novca što se ulaže u "istraživanja" uloži u prevenciju, bilo bi i puno manje bolesti. Ali od prevencije nema love. :/
    X
    Mislim da je veliki dio prevencije u edukaciji. Pri tome mislim na nas same. Danas bismo sami sebi trebali biti liječnici na prvoj liniji obrane. Davore, pratim tvoje topice. Samo piši...

Vishnja avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Neće nikada jer bi prestali djelovati ozbiljno, a time se placebo efekt raspline.

Jedna ovdje prisutna osoba mi je jednom rekla da se bez obzira na silan novac koji se slijeva u onkologiju u zadnjih valjda 30 godina nije poboljšala ni stopa preživljavanja ni kvaliteta života oboljelih (ili tako nekako). To valjda dovoljno govori samo za sebe - uzgajaju se bolesnici kao stoka na farmi, a samo radi žetve šuštavih novčanica.
    Upravo tako. Ili se poboljsala za npr. 6 meseci, uglavnom najgorih muka. . A pritom se otvorilo jos dodatnog prostora za zaradu na propratnoj terapiji protiv nuspojava i bola...
    U onkologiji konkretno prevencija je majka janja. A posto se na nju ne obraca dovoljna paznja (mada moram pohvaliti najnovije akcije koje su u mojoj zemlji pokrenute), stopa obolelih iz godine u godinu raste. Naravno, razlozi su i drugi, ukljucujuci i stres, losu ishranu i opstu zatrovanost zivotnog prostora, ali to je vec sasvim druga tema...

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    Kako ne, baš sam danas bila u apoteci koja ima košarice i da, više sliči fancy dućanu, nego ljekarni.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    MGrubi, a kaj DM nije dućan?
    nije supermarket, tamo nisam okružena napolitankama
    tamo kupujem BIO brašno

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    Ovo sa osteoporozom.... tu priču smo i mi imali u široj familiji. Mojoj teti su čak rekli da ne bi smela puno da se smeje da joj ne bi puklo neko rebro :shock:

A ovo mi je: " farmaceutska industrija globalno postaje vlasnik medicinskog obrazovanja" baš onako, brrrrrrrr, plaši me.
    i sa kolesterolom, Lidija Gajski je nešto o tome govorila
    spuste gornju granicu .. i opa, eto 100 000 instat 'bolesnika'

'bolest' je unosan posao
    preporučavali su aspirin u prevenciji srčanog udara
    na kraju je ispalo da si povečavaš mogućnost unutarnjeg krvarenja

EU komisja ili kak se već zove, zabranjuje preporuku namirnice koja se koristi u prehrani, u prevenciji ili liječenju bolesti

FDA je zabranila dokotorima da preporučuju sjemenke marelica kao potpomagača u borbi protiv raka

...

sukob interesa: farmacija plaća doktore, ofkors da će raditi za njih
    isti sukog imaš u poljoprivredi: kemijska industrija (pesticidi, umj. gnjojiva...) donira pare agronomskom fakultetu

i gdje kog imaš sukob interesa , vidiš zloupotrebu

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

najviše "volim" lijekove koji su barem 20godina na tržištu
    prema svim novostima(ponekad neopravdano) sam skeptična
    nisam stručnjak ali sam završila srednju farm. pa nešto malo znam

a kad vidim reklame sa čarobnim pilulama/kremama .......... ajme
    i nikako nemogu doć sebi da velika večina ljudi vjeruje u to
    mislim pa reklama je neće valjda reći da nevalja

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

EU komisja ili kak se već zove, zabranjuje preporuku namirnice koja se koristi u prehrani, u prevenciji ili liječenju bolesti
    Kak se već zove je zabranila pripisivanje prehrambenim proizvodima svojstva koja nisu dokazana.

Nitko ne brani da se reklamira nekakav jogurt, bio'brašno ili napitak. Ali se ne smije lagati da imaju nekakvo djelovanje na zdravlje koje nije dokazano.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ta istraživanja koštaju
    nikome nije u interesu da troši pare na proizvod kojeg ne možeš licencirati

pa ipak, te preporuke ćeš naći u knjigama koje se bave liječenjem biljem

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Aha. I u tim knjigama i na reklamama.

Kako misliš da se takve studije ne bi isplatile?
    Pa zahvaljujući takvim tvrdnjama bolje prodaju svoje proizvode. U interesu je onima koji ih prodaju da dokažu djelovanje i izbace konkurenciju.

Ali im možda nije u interesu provesti studije jer i sami sumnjaju u istinitost svojih reklama.

A zašto bi i provodili bilo kakve studije kad im kupci koji sumnjaju u sve što dolazi iz zdravstvenog sustava bezrezervno vjeruju i plaćaju više za njihove "zdrave" proizvode?

U EU su ti farmakoskeptici evoulirali, pa su svoj skepticizam ispravno proširili i na reklamiranje hrane i dodataka hrani.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne govorim o dodacima prehrani, tipa šumećih tableta
    govorimo o voću, povrću, sjemenkama

njihovi proizvođaći su poljoprivrednici
    ti krpaju kraj sa krajem
    i šta vridi Mirku iz Like platiti istraživanje o kupusu, kad ne može položiti licencu na taj kupus
    nego ako reklamira i troši pare na istraživanje kupusa, a time reklamira i sve ostale tj. svoju konkurenciju?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa

Otpočetka govorimo o ovoj tvojoj izjavi.
    A to nije kupus sa placa, već Aktivia jogurt, BIO-brašno, smeđi šečer i slično.......

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj trlababalan prvotno napisa
    [A to nije kupus sa placa, već Aktivia jogurt, BIO-brašno, smeđi šečer i slično.......
    EKO ili BIO brašno označava tip uzgoja : ekološki, organski ...
    taj uzgoj ja prakticiram u svom vrtu

jogurti?
    di sam spomenula jogurte?

mene interesiraju prirodne svježe namirnice: voće, povrće i sjemenke
    i njihova blagodat

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ne znam što te zanima, ali osvrnula si se na zabranu preporučivanja namirnica u EU, u stilu "sram ih bilo".

A ta se zabrana ne odnosi na češnjak i kupus sa placa, već na ovo što sam ti rekao. I nije zabranjeno preporučivanje namirnica, već je zabranjeno pripisivati im svojstva z akoja nema dokaza - što mnogi proizvođači rado čine.

Ali i forumaši.
    Ali zabrana se neće odnositi na forumaše.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj trlababalan prvotno napisa
    I nije zabranjeno preporučivanje namirnica, već je zabranjeno pripisivati im svojstva za koja nema dokaza - što mnogi proizvođači rado čine.
    sa tim se slažem
    ispričavam se zbog negativnog tona na račun EMEA

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nema potrebe ispričavati se.....
    Koliko znam, EMEA ima podosta mana.
    Jako se trudi izaći u susret proizvođačima.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •