Dakle cure pošto smo MM i ja upali u manju financijsku stisku koja ce trajati neka dva mjeseca(svasta nam se natovarilo na glavu)trebaju mi ideje za što jeftinije kuhanje..
Nisam našla nigdje ovakav topic, a mislim da ce mnogima biti od pomoći..dakle pucajte...
Variva su uvijek dobra rješenja! Moja sveki ti u bistru vodu ubaci povrće i kuha kad je gotovo stavi zafrig, zapršku i meni je to super fino. Ili malo meso izdinstaš na luku pa ubaciš bilo koje povrće ili kombinaciju i na kraju zapršku.
U vrijeme dok smo živjeli samo od jednog minimalca stekla sam naviku spremanja različitih stvari od povrća s malim dodatkom mesa ili češće je bila soja.
Evo baš sam jučer radila jedno takvo jelo. Kelj na žlicu. Treba ti kapule, kelja, krumpir, malo češnjaka, neke masnoće i naravno vode. Kad je sve bilo skuhano dodala sam dvije žlice pasiranog pomidora (više zbog boje jer MM kaže da inače izgleda anemično).
Kad mi takve stvari budu previše tekuće ja ih stisnem sa malo palente koju ukuham.
U jeftinija jela sigurno spadaju i guste maneštre. Grah + bilo što (kiselo zelje, kisela repa, kukuruz, slanutak, leća i sl.).
E sad sam se sjetila. Skuhaj juhu od piletine (hrbat). Od ono malo mesa što se nađe skuhaj rižoto s malo dodatka kakvog povrća (mrkva, grašak, brokula, karfiol) za dvoje više nego dovoljno.
PS Sve mi se čini da će ovaj tjedan biti prisjećanje na te dane :lokvica slina već je na tastaturi:
prijedlog, ja umjesto zaprske, u kuhano povrce kao i umjesto krumpira (ako pravim za 2 dana- uvijek su mi drugi dan variva bolja) stavim saku orza (jecma) i bas onako zgusne se varivo i bude jako ukusno...
Pržene srdele i kuhani krumpir, uz to salata od blitve. Srdele su ti jako jeftine, nekih 10 kn kg. Salata može biti i od nečega drugog, bitno da je začinjena s limunom i bijelim lukom. A krumpir može biti i pomfrit.
mislim da je kod stiske s novcima relativno lako kuhati ruckove za malo novaca, no malo teze zauzdati troskove za sve ostale obroke.
dakle tu treba biti vrlo racionalan, npr ne kupovati jogurte u onim plasticnim bocama jer ga vise bacis nego sto uspijes iscijediti, paziti kod kupovine koliko cega uistinu trebas a koliko kupujes po navici (sirevi, sunkice i sl) - jer se cesto ne stigne pojesti unutar roka trajanja pa se baca
takodjer kod kuhanja rucka treba voditi racuna o kolicini i kuhati takva jela koja se mogu zamrznuti ili reciklirati - odnosno da se od ostataka moze i sutra nesto izmisliti
bilo bi dobro svjeze voce i povrce kupovati na trznici i to radnim danom, i isto tako u manjim kolicinama, da ne propada
sve sam ja ovo skuzila tokom prosle godine kad sam i sama bila u stisci, i mogu ti reci da smo fino isplivali.
osim toga, meni je dobro dosla i mogucnost kupovine na rate, npr u merkatoru sam hranu mogla kupiti dinersom na tri rate.
ali je najvaznije ne gubiti zivce. masu puta mi je doslo da zveknem vratima frizidera od ocaja sto nema nis u njemu, a onda sam naucila da se super obrok moze napraviti i samo od nekoliko vrsta sjemenki i jedne tikvice, naucila sam vidjeti neto ni od cega... i tak. ali mi je fakat bilo vazno i da moji ukucani skuze da smo malo kratki s novcima i da se necemo razbacivati
Da bi kupili što jeftinije namirnice, morate obići tri, četiri dučana jer u svakom ima nešto na sniženju(akciji) pa se može jeftinije proći.
1. Repa s kobasicama
1 vrečica kisele repe (5 kn) ili zelja
1/2 kg narodnih kobasica( 13 kn u konzumu)
Skuhaš u loncu s lističem lovora i u kuhano umješaš zapršku i malo paradajza iz tetrapaka (1/2 l = 4 kn).
Za 20 kn tako dobiješ lonac hrane.
2. pileća jetrica s palentom
Jetrica zdinstaš na luku i poslužiš s palentom i salatom od svježeg naribanog zelja.
3. svinjska jetrica s pire krumpirom.
1 kg jetrica = 16 kn
1 kg krumpira = 2 kn
Jetrica narežeš i uvaljaš u brašno. Ispečeš na tavici. Poslužiš sa pire krumpirom. Meni i MM-u je 500 g jetrica dovoljno za ručak i večeru.
4. musaka od krumpira.
1/2 kg mljevenog = 15 kn (uvjek je negdje na akciji)
U tepsiju slažeš red krumpira pa red mljevenog zdinstanog mesa. Zaliješ s jajima i jogurtom. Ispečeš u pečnici.
5. prežgana juha s jajima (ajnpren juha)
od malo brašna i nekolko jaja napraviš 1,5 l juhe koju jedete s kruhom. To je dovoljno za večeru.
6. domaći jogurt
nađi davorov recept za domaći jogurt na forumu i 1 l jogurta (koji je finiji od kupovnog) će te koštati 5 kn. Odlično za doručak.
7. umjesto pašteta i salama za doručak namažite na kruh marmeladu, med ili maslac.
8. čufte ili filana paprika ili sarma.
riža i paprika su sad jeftine. Od 1/2 kg mljevenog se dobije pun lonac fine klope.
Definitivno je najisplativije kupovati/kuhati za duzi period, tako se ima veca kontrola nad izdacima.
Primjera radi, ja kupujem namirnice jednom mjesecno, narucujem preko interneta, dostava je besplatna a u toku narucivanja imam kontrolu nad cijenama i kolicinom i uvid u medju-zbir. tako se uvijek mogu uklopiti u budzet, koliki god da je.
Onda, isplati se kuhati variva za vise dana - recimo sarma, filovane paprike, sogan dolma, punjene tikvice se prave s istim filom. umjesto pune kolicine mesa mozes dodati puno ribanog krompira, bude podjednako ukusno.
Supe su obavezne jer su zasitne, a hljeb mozes sama peci, samo je pitanje jel ti isplativije (istina, duze je frisak domaci hljeb, ali ako potrosis puno struje, onda ti dodje na isto).
Pile je takodjer isplativo jer od istog pileta mozes izvaditi prsa za jedan rucak, napraviti supu za vise dana, a ostatak mesa ispeci u rerni s rizom ili krompirom.
Kupus salata je jako jeftina a zdrava.
Sto kaze Ivana7997, najgori su ustvari dorucak i vecera jer tu idu skupe namirnice, mazalice i tako to, ali uvijek se moze provuci uz neko przeno tijesto (brasno i ulje su najjefitniji) - kao lokumi, ustipci, pogacice, palacinci, a pastetu mozes praviti sama od mljevene ribe ili piletine uz dodatak zacina. Ili recimo pura/palenta koje su takodjer jeftine, narocito ako se jedu uz domace kiselo mlijeko koje mozes sama praviti od najjeftinijeg mlijeka.