Odmah isprika ako se negdje o tom već piše pa molimda prebacite.
Naime, klinac će mi slijedeći mjesec navršiti 5 godina. U njegovoj vrtičkoj grupi puno djece već lijepo piše slova (vidimo po crtežima).
Njega to ne interesira posebno i nije od onih koji će sami uzeti papir i početi crtati ili nešto pisati.
Ne bih htjela na njega vršiti pritisak i tjerati ga pisati i čitati kao da smo u školi (jer je prerano za to), ali bih voljela da mu malo približimo slova. Ima doma slova na magnetiće i razne slovarice za pisanje i zna razlikovati gotovo sva slova abecede.
Mislim da je kod njega problem u finoj motorici, odn. pisanje ravnih linija slova. Linije su mu vrlo nepravilne, ravna crta nije ravna i izgleda kao da ju je napisao neki pijanac (ne znam kako bih drugačije opisala). Isto tako, okrugla slova tipa O ili D nisu simetrična i nisu okrugla.
Brine me to što sam našla neke njegove ispisane papire prije ravno 6 mjeseci gdje su potezi bili jasniji, oštriji i da skratim slova su mu izgledala puno čitkije neko ova koja danas piše.
Uz to, kad čita jednostavne riječi tipa mama, Dora, teta i sl. ne zna "spojiti" slova u jedan slog pa posebno čita M, A i ne povezuje u MA. (joj, ne znam jesam li jasna).
Ne znam u konačnici dal bi se trebalo kome od stručnih obratiti za pomoć i dal je to uopće nešto što bi dijete njegovog godišta trebalo znati. Razgovarali smo s tetom u vrtiću i ona kaže da je sve to normalno i da do škole stigne naučiti i pisati i slagati slova pri čitanju.
A, opet kopka me to što samo vidjela da mnogoj djeci u grupi te stvari idu...
Voljela bih raditi s njim (koliko vidim da on može i koliko se može koncentrirati) da probamo učiti pisati linije raznih oblika. Stalo mi je...
Kakva su vaša iskustva? Što znaju vaši petogodišnjaci?
Ja sam malo odužila, sorry....![]()