VedranaV prvotno napisa
Mene zanima što gđa. Antičević-Marinović misli o izjavi g. Šimunića na Radiju 101 o tome da podržava Zakon o MO jer bi nepodržavanje značilo anarhiju. Da li se tu radi o miješanju pojmova podrška i poštivanje ili o mazanju očiju? Ispravite me ako griješim, ali mislim da je g. Šimunić na kraju emisije Radio Ring rekao da se nada da će zakon pasti na Ustavnom sudu. Može li se to smatrati podrškom Zakonu?
Isto tako, u članku 4. Zakona o liječništvu jasno stoji da je u procesu donošenja odluka i izbora dijagnostike i odgovarajućeg liječenja liječnik samostalan u postupanju sukladno znanstvenim saznanjima i stručno dokazanim metodama koje odgovaraju suvremenom standardu struke. Također u Kodeksu medicinske etike i deontologije u Članku 2., točki 6. stoji da će liječnik predlagati i provoditi samo one dijagnostičke postupke koji su nužni za pouzdanu dijagnozu te samo ono liječenje koje je u skladu s provjerenim spoznajama suvremene medicinske znanosti. Usvajanje, primjena i širenje znanstveno neprovjerenih postupaka te pobuđivanje lažne nade u pacijenata i njegovih bližnjih, povreda je medicinske etike.
Zamrzavanje jajnih stanica i oplodnja maksimalno tri jajne stanice, uz nemogućnost zamrzavanja zametaka, nisu suvremeni standard struke. Hoće li se u Saboru postaviti pitanje usklađenosti Zakona o MO i Zakona o liječništvu?