Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Kada je zaista potrebno početi s dohranom?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Kada je zaista potrebno početi s dohranom?

Molim pomoć savjetnica za dojenje.
    Naime, ja nisam majka koja je do sada žurila s uvođenjem dohrane kod svoje djece. Kod prvog i drugog dijeteta započela sam s dohranom sa šest mjeseci, i krenuli smo lagano.
    No, sada kod trećeg djeteta, curice, radi nekih fizičkih znakova, pitam se kada bih trebala započeti dohranu.
    Kada je navršila tri mjeseca, i imala skok u razvoju, na jedvite jade povećala mi se količina mlijeka koja joj je bila potrebna. Svako malo od tada ja imam osjećaj da nemam dosta mijeka, da su mi dojke praznije, i da je dijete gladno. Neko vrijeme imala je čak i zelenu stolicu i to u periodu od tjedan dana. Ja je isključivo dojim, silim se piti puno tekućine, u prosjeku dnevno popijem oko 2 l. Što se moje prehrane tiče, trudim se jedti redovito, no ponekad prođe dobar dio dana da nisam ništa pojela (uz njih troje doma i zgusnut rapored).
    E, sada kod malecke primjećujem da u zadnjih tjedan dana ima stolicu jednom, eventualno dva puta dnevno, pa se pitam da li dojenje zadovoljava njezine potrebe, tj. da li joj je moje mlijeko dostatno?
    Što se tiče dobivanja na kilaži, od njezinog drugog mjeseca starosti pa do četvrtog mjeseca, dobila je oko 900 gr, znači u prosjeku mjesešno 450 gr. Čini mi se prilično na donjoj granici. Sada ima 5 mjeseci i ne znam točno koliko je dobila.

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno Re: Kada je zaista potrebno početi s dohranom?

Citiraj Anka prvotno napisa
    Molim pomoć savjetnica za dojenje.
    Naime, ja nisam majka koja je do sada žurila s uvođenjem dohrane kod svoje djece. Kod prvog i drugog dijeteta započela sam s dohranom sa šest mjeseci, i krenuli smo lagano.
    No, sada kod trećeg djeteta, curice, radi nekih fizičkih znakova, pitam se kada bih trebala započeti dohranu.
    Kada je navršila tri mjeseca, i imala skok u razvoju, na jedvite jade povećala mi se količina mlijeka koja joj je bila potrebna. Svako malo od tada ja imam osjećaj da nemam dosta mijeka, da su mi dojke praznije, i da je dijete gladno. Neko vrijeme imala je čak i zelenu stolicu i to u periodu od tjedan dana. Ja je isključivo dojim, silim se piti puno tekućine, u prosjeku dnevno popijem oko 2 l. Što se moje prehrane tiče, trudim se jedti redovito, no ponekad prođe dobar dio dana da nisam ništa pojela (uz njih troje doma i zgusnut rapored).
    E, sada kod malecke primjećujem da u zadnjih tjedan dana ima stolicu jednom, eventualno dva puta dnevno, pa se pitam da li dojenje zadovoljava njezine potrebe, tj. da li joj je moje mlijeko dostatno?
    Što se tiče dobivanja na kilaži, od njezinog drugog mjeseca starosti pa do četvrtog mjeseca, dobila je oko 900 gr, znači u prosjeku mjesešno 450 gr. Čini mi se prilično na donjoj granici. Sada ima 5 mjeseci i ne znam točno koliko je dobila.
    Nisam savjetnica, ali dok se neka ne javi, možda mogu malo pomoći...
    Što se tiče osjećaja da su dojke praznije no u početku, to je posve normalno kad se jednom uspostavi odnos ponude i potražnje. Mislim da je bolje tražiti neke druge znakove gladi (nemir, guranje ruku u usta, plač...) i pokušati osigurati podoj pri prvom i najmanjem znaku gladi. No, ako ipak...meni je problem sa nedostatnom količinom mlijeka (dijete na intenzivnoj, izdajanje) riješio pripravak od piskavice.
    O zelenim stolicama ima dobar tekst ovdje.
    A broj stolica je individualan. Moja T., na primjer imala je stolice samo jednom tjedno. Neonatolog mi je objasnio da je to stoga što nam mlijeko iskoristi u potpunosti.
    O problemu sa prirastom težine dobri su tekstovi ovdje.
    Što se pak dohrane tiče, mislim da bi ona, u slučaju da je doista prirast na težini premalen, bila kontraproduktivna budući da ti prvi obroci nemaju kalorijsku vrijednost ni približno jednaku obroku na prsima a unijeli bi dodatni disbalans u dojenje.
    Od stvari koje mi prve padaju na pamet kao neka vrst "instant" pomoći je povećanje broja podoja i, ukoliko to nije tako, "držanje" djeteta na istoj strani barem 2.5-3 sata kako bi došlo do zadnjeg, masnijeg mlijeka.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Grom, hvala ti na odgovoru. Malo sam se ipak umirila...
    bebici su stolice ostale na samo jednoj na dan (bez obzira što je još prije tri tjedna kakala i po pet puta na dan), no činjenica je da mi se sada opet povećala količina mlijeka. Izgleda da je tih dana ipak više papala, pa si je sada osigurala dovoljnu količinu hrane.

Također, još jednom, Grom hvala na pomoći, ali moram reći da mi je jako žao što pomoć nisam dobila od onih koje sam tražila.

Hvala još jednom.

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Nema problema. Zato smo tu.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Anka prvotno napisa
    Također, još jednom, Grom hvala na pomoći, ali moram reći da mi je jako žao što pomoć nisam dobila od onih koje sam tražila.
    Anka, pomoć si tražila na podforumu Dohrana :/
    Mi ukucavamo ključne riječi na dojećim podforumima i tamo se javljamo...

450 grama u četvrtom i petom mjesecu je odličan prirast i meni se čini kako nema razloga za zabrinutost.
    Kako je napredovala u prva dva mjeseca?
    Broj stolica sada više nije toliko presudan: to nam je bitno u prvih 6 - 8 tjedana, kada u mlijeku još uvijek ima kolostruma koji je laksativan.
    Kasnije ovisi o metabolizmu djeteta.

Što se tvoje prehrane i pića tiče, nemoj se time opterećivati: proizvodnja mlijeka ne ovisi o tome i dijete će uvijek dobiti ono najbolje. Ti vodi računa o prehrani zbog sebe.

Kako rekoh, ja mislim da je s tvojom djevojčicom sve u redu, da nije gladna i da se kod vas lijepo uspostavio režim ponude i potražnje.

Je li ona veselo dijete, živo, je li raspoložena...

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala...

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno Re: Kada je zaista potrebno početi s dohranom?

Citiraj grom prvotno napisa
    [

Nisam savjetnica, ali dok se neka ne javi, možda mogu malo pomoći...
    Što se tiče osjećaja da su dojke praznije no u početku, to je posve normalno kad se jednom uspostavi odnos ponude i potražnje. Mislim da je bolje tražiti neke druge znakove gladi (nemir, guranje ruku u usta, plač...) i pokušati osigurati podoj pri prvom i najmanjem znaku gladi. No, ako ipak...meni je problem sa nedostatnom količinom mlijeka (dijete na intenzivnoj, izdajanje) riješio pripravak od piskavice.
    O zelenim stolicama ima dobar tekst ovdje.
    A broj stolica je individualan. Moja T., na primjer imala je stolice samo jednom tjedno. Neonatolog mi je objasnio da je to stoga što nam mlijeko iskoristi u potpunosti.
    O problemu sa prirastom težine dobri su tekstovi ovdje.
    Što se pak dohrane tiče, mislim da bi ona, u slučaju da je doista prirast na težini premalen, bila kontraproduktivna budući da ti prvi obroci nemaju kalorijsku vrijednost ni približno jednaku obroku na prsima a unijeli bi dodatni disbalans u dojenje.
    Od stvari koje mi prve padaju na pamet kao neka vrst "instant" pomoći je povećanje broja podoja i, ukoliko to nije tako, "držanje" djeteta na istoj strani barem 2.5-3 sata kako bi došlo do zadnjeg, masnijeg mlijeka.
    grom

reci molim te, sto je pripravak od piskavice, gdije se kupuje, kako se koristi i na koji nacin povecava kolicinu mlijeka ????

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Ma to su zapravo kapsule. Firma koja ih proizvodi je Solaray. Zimus ih je bilo u dućanu Bio-terra (www.bio-terra.net) u Vlaškoj 7 i 100 kapsula koštalo 81,50kn. Količinu sam odredila prema količini piskavice u preparatu (proizvode se u 2 ili 3 verzije) prema preporukama sa stranica dr J. Newmana. Samo uzmi u obzir da ta biljka ima izuzetno jak miris te da mijenja boju mokraće u tamnije (i kod mame i kod bebe) da se ne zabrineš.
    Prilažem i 2 linka na tekstove dr Newmana. Jedan o biljnim pripravcima za povećanje mlijeka i drugi o postupcima za isto.
    http://www.nbci.ca/index.php?option=...tion&Itemid=17

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj grom prvotno napisa
    Ma to su zapravo kapsule. Firma koja ih proizvodi je Solaray. Zimus ih je bilo u dućanu Bio-terra (www.bio-terra.net) u Vlaškoj 7 i 100 kapsula koštalo 81,50kn. Količinu sam odredila prema količini piskavice u preparatu (proizvode se u 2 ili 3 verzije) prema preporukama sa stranica dr J. Newmana. Samo uzmi u obzir da ta biljka ima izuzetno jak miris te da mijenja boju mokraće u tamnije (i kod mame i kod bebe) da se ne zabrineš.
    Prilažem i 2 linka na tekstove dr Newmana. Jedan o biljnim pripravcima za povećanje mlijeka i drugi o postupcima za isto.
    hvala !

nisam u zg, pa sam uzela piskavicu u zrnu u biljnoj.
    reci po cemu si odredivala kolicinu koju si uzimala, dakle koliko si pila tocno na da ???

meni su rekli u ljekarni da sameljem u prah i uzmem 1-2 zöicice na dan.

i nakon kojeg vremena ti se zaista povecala kolicina mlieka ???

grom avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj Muriel prvotno napisa
    reci po cemu si odredivala kolicinu koju si uzimala, dakle koliko si pila tocno na da ???
    To ti ne mogu sad tako reći jer nemam bočicu da pogledam koliko je same piskavice bilo u kapsulama. Na linku "Herbal remedies" koje sam ti poslala našla sam ovaj savjet, pa možda da probaš tako (piskavica= fenugreek):
    Herbal remedies are not standardized, so though the bottle of fenugreek, for example, may say that it contains 405, 505, 605 or 705 mg/capsule, we do not really know how much of the active ingredient you are taking. Fenugreek has a distinct smell. If you cannot smell it on your skin, you are not taking enough, even if you are taking three capsules three times a day. Ensure that the fenugreek is very fresh and gives off a strong odour when you open the container.

Citiraj Muriel prvotno napisa
    i nakon kojeg vremena ti se zaista povecala kolicina mlieka ???
    I to nije jednostavno pitanje. Ja sam bila u specifičnoj situaciji jer sam se pritom intenzivno izdajala (a ni sa time mi nije bilo baš jednostavno navući) ali, recimo da sam za nekoliko dana primjetila da mlijeka ima nešto više.

Toplo preporučam one linkove. Meni su jako pomogli.

Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

puno hvala grom !!!

lovely___love avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Anka,
    moja Marta je rodjena 22.o5.2oo9.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

lovely___love,

velika pusa za Martu od 22.o5.2009.
    gdje ste rođeni?

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Anka i Lovely love molim prebacite se na pp. Hvala.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno

[quote="apricot"][quote="Anka"]

Anka, pomoć si tražila na podforumu Dohrana :/
    Mi ukucavamo ključne riječi na dojećim podforumima i tamo se javljamo...

quote]

off topic, samo primjedba -ja sam svojedobno postavila temu (i dizala je kasnije) na pdf "teškoće kod dojenja" pa mi nitko od savjetnica nikad nije odgovorio. a imala gadnih problema. srećom riješila ih sama.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •